Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 161
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Czy jelit 32+ będą dobre na ta pasztetową

Robiłem kiedyś w takich jelitach, bo innych nie miałem. Pękają przy parzeniu niestety. Do pasztetowej to raczej jelita grube. Ciężko kupić trzeba samemu wyczyścić, a pachną pięknie :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/4/#findComment-150780
Udostępnij na innych stronach

kupowałem na trakcie tam mają zwykłe w pęczkach po 90m - 50zł

znalazłem takie http://allegro.pl/jelita-wieprzowe-proste-na-kaszanke-pasztet-9-10m-i1491230665.html

i

http://allegro.pl/jelita-wieprzowe-grube-na-pasztet-kaszanke-9-10m-i1489760683.html

 

które lepsze dp pasztetowej podwędzanej róznią sie chyba tylko srednicą

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/4/#findComment-150782
Udostępnij na innych stronach

Gasmil a jakie to są jelita grube.Ja do pasztetowej używam jelit prostych inaczej krzyżówek.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/4/#findComment-150783
Udostępnij na innych stronach

Nie.To co podałeś to jest kaliber jelit kiełbasianych,które na pasztetową się nie nadają.Te jelita o których napisałem są typowe do pasztetowej.Mają duży kaliber i grubą ściankę ,która nia pęknie przy parzeniu.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/4/#findComment-150786
Udostępnij na innych stronach

Sławek, cienkie jelita w Tesco można kupić , firmy Kadex .

Na hali są ale na zamówienie cienkie i grube .

Krupnioki robi się w cienkich , ja wzorem mojego dziadka krwawą kiszkę - czyli czarny salceson też robiłam w cienkich .

Nie napychać za bardzo , nakłuwać w trakcie parzenia , i pilnować temperatury .

Wszystko z wyczuciem .

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/4/#findComment-150790
Udostępnij na innych stronach

Sławek nie mogę tego otworzyć bo piszę na telefonie.Jak zjadę do domu to napiszę Ci na PW.Będę koło 18. Kaszubka.Kaszanka czy krupniok to nie to samo co pasztetowa.Ona mocno zwiększe swoją objętość w parzeniu i jelita kiełbasiane pękną.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/4/#findComment-150791
Udostępnij na innych stronach

czy ty pasztet rozdrabnieasz na końcu też blenderem

Czy jelit 32+ będą dobre na ta pasztetową (te od Mira) czy trzeba jakiś grubszych

Nie rozdrabniam blenderem. A kupić musisz jelita grube, w cienkich pasztetowa pęka, jak już wcześniej było pisane. Najważniejsza wątroba - krótko sparzyć i od razu mielić. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/4/#findComment-150796
Udostępnij na innych stronach

Myślałem ,że masz na myśli kaliber.To są jelita proste.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/4/#findComment-150819
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
A w poniedziałek złowimy świeżą wątrobę, złapiemy trochę mózgu i pasztetówkę zrobię, bo do świeżego lekko ukiszonego ogórka, kanapka z pasztetową nad wyraz pasuje. A ogórków przecież dostatek tej wiosny. :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/4/#findComment-162810
Udostępnij na innych stronach

Idę po mózgi, wątrobę i jelita grube

A może trochę mięsa by się przydało? :cool:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/4/#findComment-163075
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Kochani podrobowe wędliny nie maj,ą stałych receprur czasami robi sie z tego co jest aby smak pasował i wszystko bedzie ok najważniejsza jest wątroba w tym wszystkim :thumbsup:
Lepszy stary wędzasz bez wykształcenia niż magister bez wiedzy !!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/4/#findComment-170723
Udostępnij na innych stronach

Kochani podrobowe wędliny nie maj,ą stałych receprur czasami robi sie z tego co jest aby smak pasował i wszystko bedzie ok

Obawiam się ,że z samego mózgu i wątróbki to dobrej pasztetowej nie ukręcisz. :wink:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/4/#findComment-170726
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Dziś pasztetową smarowną po pracy zrobię, mięska tłuściutkie 8kg już się parzą, jelita grube przed chwilą wyczyściłem, dojrzewały od wczoraj, wątroba wieprzowa się moczy, mózg czeka na sparzenie, a potem mielenie, może kutra użyję wyjątkowo. Foty jutro po podwędzeniu zimnym dymkiem. :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/4/#findComment-175600
Udostępnij na innych stronach

Moja pasztetowa w jelitach cienkich lekko podwedzona .

A to Pasztetowa Niewedzona w oslonkach barierowych termokurczliwych chyba fi 40.

Smak wedzony uzyskalem dodajac boczku wedzonego.

45 % Boczek surowy ze skora,30% watroba ,25% boczek wedzony ze skora ,bulka + rosol.

Prosty i dobry.

 

 

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/4/#findComment-176251
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
Zrobiłem tą wątrobiankę... wyszła rewelacyjnie... aczkolwiek krecenie na oczkach 2,5 dalo mi sie we znaki...

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/4/#findComment-190241
Udostępnij na innych stronach

Kurde... wyszła ta wątrobianka...

Pis ubiję za to że muszę teraz jeszcze dodatkowo 2 krojnie przekręcić ręcznie 5 kg tego oto specyfiku :)

Naprawde polecam ten przepis :)

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/4/#findComment-190675
Udostępnij na innych stronach

Misiek, a "Wątrobiankę Pobiedziską" robiłeś? https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=57164#57164 polecam bardzo :grin: :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/4/#findComment-190684
Udostępnij na innych stronach

Zbóju aż sie boję jej sprawdzić :) Ale jedno wiem, że jeśli moja kobieta podchwyci ten przepis to zostaną mi dostarczone skladniki:) i nie pozostanie nic innego jak wykonać tą wątrobiankę.

Ja ogólnie z tej watrobianki pisa zrobilem po prostu o,5 kg watroby a reszte mies zsumowalem i zastapilem mocno miesną słoniną i naprawde wyszal rewelacyjnie... a ta podwedzona..

Zawsze tak jest ze jak zrobie czegos malo to zejdzie szybko i wychodzi najlepiej, a jak robie duzo i sie staram tak jak z szynkami to oczywiscie je zepsuje... bo za duzo mialem na glowie i wiem ze zbyt wysoka temperatura poszla do wedzenia i dlatego sie nie udalo...

ale na szczescie watrobiance nic sie nie stalo..

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/4/#findComment-190696
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.