Gość Anonymous Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Witam Wlasnie przymierzam sie do zrobienia kielbasy slaskiej z przepisu www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=66 , i chodzi mi o ilosc koleandry , bo na 5 kg miesa podane jest tylko 1,5 g koleandry - czy to nie zamalo , a jesli to nie pomylka to czy mozna ilosc koleandry zwiekszyc np na 5-8 g Ps lubie bardzo slaska i zawsze gdy kupowalem w sklepie bylo w niej czuc charakterystyczny posmak koleandry , natomiast jak robilem slaska z przepisu ze stronki to te 1,5g nawet ciezko odmiezyc , a w kielbasie wogole nie bylo czuc koleandry Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Kolendra potrafi szybko zdominowac inne smaki i dlatego dodaje się ją z umianem. Jeśli Ci smakuje to zwiększaj jej ilość do woli. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/#findComment-76097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Kolendra potrafi szybko zdominowac inne smaki...i przestaniesz lubić "śląską" :sad: Tak poważnie, jeżeli chcesz poeksperymentować z przyprawami to daj do farszu przepisową ilość przyprawy, potem odbierz część farszu, podziel na pół i dodaj do jednej części dodatkawą ilość przyprawy , oraz podwójną, dodatkową ilość, do pozostałej. Tym sposobem będziesz miał zrobione w identycznych warunkach 3 smaki. Można je porównać zatem obiektywnie. Wszystko zapisuj precyzyjnie, dodatkowe ilości przypraw należy ustalić proporcjonalnie i stosownie do ilości farszu a kiełbaski z poszczególnych partii jednoznacznie oznakować. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/#findComment-76115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Sierpnia 2009 witam Dzieki za odpowiedzi , wydaje mi sie ze byc moze te sklepowa koleandra ktora tu kupilem byc moze nie jest tak mocna i dlatego nie bylo jej czuc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/#findComment-76123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Dziś zrobiłem 2,5kg śląskiej i po lewej piwna nadziana eksperymentalnie w jelita wieprzowe i takie grubsze trzy osłonki. W przepisie, z którego robiłem były pęcherze wieprzowe, których nie miałem. Jutro wędzenie. :grin: Tym razem przypraw nie żałowałem. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/#findComment-76461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Sierpnia 2009 grubsze trzy osłonkiwitaj Pis67 podobają mnie się Twe bosmańskie wiązania batonów :wink: sznureczka nie żałujesz,gratuluje produktywności w kiełbasach słonecznie pozdrawiam Marek p.s.teraz znalazłem troche czasu na forum,a już za mną dzwonią Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/#findComment-76463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Sierpnia 2009 sznureczka nie żałujesz, Sznureczka ci u mnie dostatek, a batoniki trzeba jakoś zawiązać. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/#findComment-76464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Września 2009 Witam Jestem z siebie dumny. W weekend zrobiłem pierwszą moją kiełbasę śląską i powiem, że jest super. Zrobiła furorę. Mówią, że to najlepsza kiełbasa jaką zrobiłem. Chyba częściej będę ją robił. I - 2,5kg II - 5kg III- 2,5kg No i jak zawsze kontrola jakości :wink: Pozdrawiam robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/#findComment-78236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 1 Września 2009 Trzeba było zrobić kiełbasę wcześniej i przywieźć ją na Zlot. :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/#findComment-78237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Września 2009 Trzeba było zrobić kiełbasę wcześniej i przywieźć ją na Zlot. :grin:Właśnie na V szykuję :grin: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/#findComment-78238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Września 2009 Pociecha ma oczka zadowolone czyli kiełbasa dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/#findComment-78546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Września 2009 Pociecha zadowolona bo zajadać chce k. śląską . A ten baton nie odpowiada parometrom tej kiełbasy . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/#findComment-78549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 2 Września 2009 DZIADEKU, nie czepiaj się szczegółów a ty beiot, weź nazwę w "" i bedzie po kłopocie nikt ci nic nie zarzuci :grin: :grin: Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/#findComment-78552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 2 Września 2009 Ja wcale nie czepiam się. Tylko na tak poważnym forum należy unikać nazw wyrobów które mają określony proces technologiczny przypisany temu produktowi jak również wymagania jakościowe. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/#findComment-78553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 2 Września 2009 Beiot nie przejmuj się wyglądem batonów .Przecież robisz dla Siebie a nie na wystawę.Grunt ,że wszystkim Twoim smakuje.Pzdr Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/#findComment-78555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 2 Września 2009 robisz dla Siebie a nie na wystawęArkadiuszu, obawiam się, że nie zrozumiałeś sensu wypowiedzi Dziadka. Przeczytaj proszę uważnie jeszcze raz: na tak poważnym forum należy unikać nazw wyrobów które mają określony proces technologiczny przypisany temu produktowi jak również wymagania jakościowe. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/#findComment-78557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 2 Września 2009 Wniosek: kiełbasa śląska jest odkręcana w małe odcinki i jak ma być śląska to receptura ma być właściwa, o wyglądzie nie wspomnę. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/#findComment-78567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jałek Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 2 Września 2009 wygląd cudowny )))))))))))))))))))) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/#findComment-78574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 2 Września 2009 wygląd cudowny Nazwa wyrobu nie taka, poza tym wszystko się zgadza. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/#findComment-78577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 2 Września 2009 Kiełbasa zapewne znakomita, ale mnie jako wielbicielowi śląskiej jakoś dziwnie się zrobiło, jak zobaczyłem te "batony". Chyba zaczynam rozumieć Dziadka :wink: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/#findComment-78580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jałek Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 2 Września 2009 zrobć cos co postronna osoba od razu poprawnie zakfalifikuje - to moje najwieksze marzenie co do własnych wyrobów - odpowiedni wydląd, zapach, smak .......... no tu to tylko jeden z parametrów został pominięty :tongue: (chyba) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/#findComment-78583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 2 Września 2009 no tu to tylko jeden z parametrów został pominięty To się może zdarzyć każdemu. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/#findComment-78585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jałek Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 2 Września 2009 zobaczymy w sobotę jak mi to sie uda Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/#findComment-78597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 3 Września 2009 A ten baton nie odpowiada parometrom tej kiełbasyTak wiem to był pierwszy "baton" i nie chciało mi się go skręcać. Wkład jest śląski :grin: Pozostałe są wykonane poprawnie. Jednak nie wpłynęło to na smak wyrobu. :wink: Ten kawałek na foto to jest kiełbasa a'la śląska ze względu na wygląd. Zrobiłbym zdjęcie poprawnie wykonanej, ale już jej nie ma. :devil: Następnym razem obiecuję poprawę. To był mój pierwszy raz. :wink: Pozdrawiam Robert W pierwszym poście było napisane "moja kiełbasa śląska", jakby co. [ Dodano: Czw Wrz 03, 2009 07:35 ] kiełbasa śląska jest odkręcana w małe odcinki i jak ma być śląska to receptura ma być właściwa, o wyglądzie nie wspomnęTak się zastanawiam tylko, czy tylko ludzie z forum przestrzegają receptur, bo w sklepie zachowany jest raczej tylko wygląd kiełbasy. Samkiem kiełbasy o tej samej nazwie często różnią się w zależności od producenta. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/#findComment-78632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 3 Września 2009 beiot, aby intencje były odczytane w sposób , że to Twoja i tylko twoja ( nazewnictwo) powinieneś napisać tak "moja śląska kiełbasa" ważne są te dwa "ptaszki" :grin: na początku i końcu .Ale to tylko szczegół a kiełbaska wygląda świetnie Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/#findComment-78636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.