Skocz do zawartości

kiełbasa śląska


Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Wlasnie przymierzam sie do zrobienia kielbasy slaskiej z przepisu www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=66 , i chodzi mi o ilosc koleandry , bo na 5 kg miesa podane jest tylko 1,5 g koleandry - czy to nie zamalo , a jesli to nie pomylka to czy mozna ilosc koleandry zwiekszyc np na 5-8 g

 

 

Ps lubie bardzo slaska i zawsze gdy kupowalem w sklepie bylo w niej czuc charakterystyczny posmak koleandry , natomiast jak robilem slaska z przepisu ze stronki to te 1,5g nawet ciezko odmiezyc , a w kielbasie wogole nie bylo czuc koleandry

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 54
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Kolendra potrafi szybko zdominowac inne smaki i dlatego dodaje się ją z umianem. Jeśli Ci smakuje to zwiększaj jej ilość do woli. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/#findComment-76097
Udostępnij na innych stronach

Kolendra potrafi szybko zdominowac inne smaki

...i przestaniesz lubić "śląską" :sad:

Tak poważnie, jeżeli chcesz poeksperymentować z przyprawami to daj do farszu przepisową ilość przyprawy, potem odbierz część farszu, podziel na pół i dodaj do jednej części dodatkawą ilość przyprawy , oraz podwójną, dodatkową ilość, do pozostałej. Tym sposobem będziesz miał zrobione w identycznych warunkach 3 smaki. Można je porównać zatem obiektywnie.

Wszystko zapisuj precyzyjnie, dodatkowe ilości przypraw należy ustalić proporcjonalnie i stosownie do ilości farszu a kiełbaski z poszczególnych partii jednoznacznie oznakować.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/#findComment-76115
Udostępnij na innych stronach

Dziś zrobiłem 2,5kg śląskiej i po lewej piwna nadziana eksperymentalnie w jelita wieprzowe i takie grubsze trzy osłonki. W przepisie, z którego robiłem były pęcherze wieprzowe, których nie miałem. Jutro wędzenie. :grin: Tym razem przypraw nie żałowałem. :grin:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/#findComment-76461
Udostępnij na innych stronach

grubsze trzy osłonki

witaj Pis67

podobają mnie się Twe bosmańskie wiązania batonów :wink: sznureczka nie

żałujesz,gratuluje produktywności w kiełbasach

słonecznie pozdrawiam

Marek

p.s.teraz znalazłem troche czasu na forum,a już za mną dzwonią

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/#findComment-76463
Udostępnij na innych stronach

sznureczka nie

żałujesz,

Sznureczka ci u mnie dostatek, a batoniki trzeba jakoś zawiązać. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/#findComment-76464
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam

Jestem z siebie dumny. W weekend zrobiłem pierwszą moją kiełbasę śląską i powiem, że jest super. Zrobiła furorę. Mówią, że to najlepsza kiełbasa jaką zrobiłem. Chyba częściej będę ją robił.

I - 2,5kg

II - 5kg

III- 2,5kg

 

 

No i jak zawsze kontrola jakości :wink:

 

Pozdrawiam

robert

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/#findComment-78236
Udostępnij na innych stronach

Pociecha zadowolona bo zajadać chce k. śląską . A ten baton nie odpowiada parometrom tej kiełbasy . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/#findComment-78549
Udostępnij na innych stronach

Ja wcale nie czepiam się. Tylko na tak poważnym forum należy unikać nazw wyrobów które mają określony proces technologiczny przypisany temu produktowi jak również wymagania jakościowe. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/#findComment-78553
Udostępnij na innych stronach

Beiot nie przejmuj się wyglądem batonów .Przecież robisz dla

Siebie a nie na wystawę.Grunt ,że wszystkim Twoim smakuje.Pzdr

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/#findComment-78555
Udostępnij na innych stronach

robisz dla

Siebie a nie na wystawę

Arkadiuszu, obawiam się, że nie zrozumiałeś sensu wypowiedzi Dziadka. Przeczytaj proszę uważnie jeszcze raz:

na tak poważnym forum należy unikać nazw wyrobów które mają określony proces technologiczny przypisany temu produktowi jak również wymagania jakościowe.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/#findComment-78557
Udostępnij na innych stronach

Wniosek: kiełbasa śląska jest odkręcana w małe odcinki i jak ma być śląska to receptura ma być właściwa, o wyglądzie nie wspomnę. :grin:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/#findComment-78567
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa zapewne znakomita, ale mnie jako wielbicielowi śląskiej jakoś dziwnie się zrobiło, jak zobaczyłem te "batony". Chyba zaczynam rozumieć Dziadka :wink:
AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/#findComment-78580
Udostępnij na innych stronach

zrobć cos co postronna osoba od razu poprawnie zakfalifikuje - to moje najwieksze marzenie co do własnych wyrobów - odpowiedni wydląd, zapach, smak .......... :(

no tu to tylko jeden z parametrów został pominięty :tongue: (chyba)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/#findComment-78583
Udostępnij na innych stronach

no tu to tylko jeden z parametrów został pominięty

To się może zdarzyć każdemu. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/#findComment-78585
Udostępnij na innych stronach

A ten baton nie odpowiada parometrom tej kiełbasy

Tak wiem to był pierwszy "baton" i nie chciało mi się go skręcać. Wkład jest śląski :grin:

Pozostałe są wykonane poprawnie.

Jednak nie wpłynęło to na smak wyrobu. :wink:

Ten kawałek na foto to jest kiełbasa a'la śląska ze względu na wygląd.

 

Zrobiłbym zdjęcie poprawnie wykonanej, ale już jej nie ma. :devil:

Następnym razem obiecuję poprawę. To był mój pierwszy raz. :wink:

 

 

Pozdrawiam

Robert

W pierwszym poście było napisane "moja kiełbasa śląska", jakby co.

 

[ Dodano: Czw Wrz 03, 2009 07:35 ]

kiełbasa śląska jest odkręcana w małe odcinki i jak ma być śląska to receptura ma być właściwa, o wyglądzie nie wspomnę

Tak się zastanawiam tylko, czy tylko ludzie z forum przestrzegają receptur, bo w sklepie zachowany jest raczej tylko wygląd kiełbasy. Samkiem kiełbasy o tej samej nazwie często różnią się w zależności od producenta.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/#findComment-78632
Udostępnij na innych stronach

beiot, aby intencje były odczytane w sposób , że to Twoja i tylko twoja ( nazewnictwo) powinieneś napisać tak "moja śląska kiełbasa" ważne są te dwa "ptaszki" :grin: na początku i końcu .Ale to tylko szczegół a kiełbaska wygląda świetnie

Paweł 603957797

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2803-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska/#findComment-78636
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.