Pacan Wojciech Opublikowano 24 Października Zgłoś Udostępnij #276 Opublikowano 24 Października Żywe , czy Burgund zastosowałaś ? Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1043982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 25 Października Zgłoś Udostępnij #277 Opublikowano 25 Października Wojtku, Burgund zastosowałam. Ruszyły suszone. Żywe są odłożone, tak na wszelki wypadek jak coś by było nie teges. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1044013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 25 Października Zgłoś Udostępnij #278 Opublikowano 25 Października Winogrona pięknie pracują, a ja mam pytanie - czy dobrze myślę co dalej robić. Małgoś odcedzała jabłka po 10 dniach i potem na każdy litr otrzymanego nalewu dosypała 10 dkg cukru. Ja się zastanawiam, czy nie poczekać ze zlaniem do momentu jak zgniecione winogrona opadną, wtedy odsączyć (czy bardziej wycisnąć?) i wtedy dosłodzić. Oj, kłania mi się brak praktyki z drożdżami gorzelnianymi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1044095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 26 Października Zgłoś Udostępnij #279 Opublikowano 26 Października Szara reneta dobrze pracuje z drożdżami. Jabłuszka moje, nie pryskane. 100% ekologiczne.😚 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1044233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 7 godzin temu Zgłoś Udostępnij #280 Opublikowano 7 godzin temu Mam pytanie, mam wątpliwość. W jednym słoiku miałam renetę z drożdżami z Browina. Po opadnięciu gęstego, jabłuszka odcedziłam i dodałam drugą porcję cukru. Ładnie pracowało. Dzisiaj patrzę w słoik i 😲 takie coś. O rzesz ty Kożucha ile mogłam zebrałam do słoika (wylądował w lodówce), w oczekiwaniu na dalsze działanie. Resztę w dużym słoju zamieszałam. Tak reszta wygląda. Powiedzcie Kochani. Spaprałam sprawę i będzie do wylania, czy może zebrany kożuszek to początki matki octowej? Ps. Zawartość dużego słoja daje jabłkiem (na smak i na węch) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1048657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 godzin temu Zgłoś Udostępnij #281 Opublikowano 7 godzin temu 17 minut temu, mamuśka napisał(a): zy może zebrany kożuszek to początki matki octowej? TAK 1 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1048660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 godzin temu Zgłoś Udostępnij #282 Opublikowano 5 godzin temu Mój nie zdążył do końca przefermentować. Mimo że dość szczelnie przykryłam słoik gazą i zacisnęłam gumką, wkradla mi się muszka...zwana cukrówką i zrobiła swoje. Wszystko wylałam....🙈 Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1048676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 5 godzin temu Zgłoś Udostępnij #283 Opublikowano 5 godzin temu Oj jak się cieszę Dziękuję bardzo Waldku za informację. Jakbyś mógł jeszcze pomóc😚bo ja zielona w te klocki, jak trawa na wiosnę. 1) to co jest zebrane w słoiczku (zamkniętym) w lodówce, zostawić w lodówce w świętym spokoju, niech siedzi w lodówce 2) czy lepiej dodać zebrane w małym słoiczku do dużego słoja i zamieszać? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1048677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 godzin temu Zgłoś Udostępnij #284 Opublikowano 5 godzin temu Jak nie masz zamiaru nastawiać kolejnego - to wylej nowa błonka już zapewne jest . Możesz dodać też się nic nie stanie. Zlej już płyn z owoców ! już niewiele da, ja jak opadną to dwa dni póżniej zlewam i jeszcze stoi kilka tygodni. wytrąci się osad na dół a matka octowa będzie na górze 😁. Osad wykorzystują do wyrobu musztardy...... Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1048680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 5 godzin temu Zgłoś Udostępnij #285 Opublikowano 5 godzin temu Ja swoje słoiki zakryłam podwójnym ręcznikiem kuchennym(papierowym), zacisnęłam gumką. Ganiałam za tymi latającymi, wrednymi stworzeniami. Diabły mnie trafiały z nerwów jak zobaczyłam kolejnego, wrednego potwora. 13 minut temu, @halusia@ napisał(a): Wszystko wylałam....🙈 Wielka szkoda😢 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1048681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 5 godzin temu Zgłoś Udostępnij #286 Opublikowano 5 godzin temu Ja już odcedziłam owoce. Numer z kożuszkiem wyszedł po odcedzeniu owoców. Waldku, mieszać z kożuszkiem, czy nie? 5 minut temu, Muski napisał(a): Osad wykorzystują do wyrobu musztardy. O takim sposobie wykorzystania nie słyszałam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1048683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 5 godzin temu Zgłoś Udostępnij #287 Opublikowano 5 godzin temu 8 minut temu, Muski napisał(a): masz zamiaru nastawiać kolejnego mam chęci na kolejne octy., bo owocowe octy u nas schodzą. Litrową butelkę spirytusowego mam spokojnie ze trzy lata i jeszcze w niej połowa zawartości jest. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1048686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 godzin temu Zgłoś Udostępnij #288 Opublikowano 5 godzin temu Dostałam matkę octową (gruby na kilka cm kożuch) od wnuka. Jak nastawić ocet z jej wykorzystaniem? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1048688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 godziny temu Zgłoś Udostępnij #289 Opublikowano 4 godziny temu Godzinę temu, mamuśka napisał(a): mieszać z kożuszkiem, czy nie? Nie ma konieczności , kwestia jak mocno zebrałaś -ale możesz wymieszać Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1048696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Udostępnij #290 Opublikowano 3 godziny temu 58 minut temu, EAnna napisał(a): Jak nastawić ocet z jej wykorzystaniem? Zalać owoce / 4% cukru/ i dodać matkę Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1048698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Udostępnij #291 Opublikowano 3 godziny temu (edytowane) Godzinę temu, mamuśka napisał(a): mam chęci na kolejne octy Jutro zlewam kolejne 9 litrów 😉im starsze tym lepsze Edytowane 3 godziny temu przez Muski 1 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1048699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Udostępnij #292 Opublikowano 3 godziny temu 6 minut temu, Muski napisał(a): Jutro zlewam kolejne 9 litrów Co zrobisz z taką ilością? 🤔 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1048700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Udostępnij #293 Opublikowano 3 godziny temu (edytowane) 7 minut temu, MariuszB napisał(a): Co zrobisz z taką ilością? Rozlewam do butli i sobie dojrzewa. Część jako ocet a część jako oxymel . Robię co kilka lat Edytowane 3 godziny temu przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1048703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Udostępnij #294 Opublikowano 3 godziny temu 3 minuty temu, Muski napisał(a): część jako oxymel No i sprawa jasna, dzięki za info. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1048705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Udostępnij #295 Opublikowano 3 godziny temu I Waldek pozamiatał 😚 Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1048712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.