miro Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 25 Marca 2010 Mrożone jelita tracą na elastyczności a przy złym sposobie przechowywania w zamrażalce po prostu można je połamać. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/29-przechowywanie-jelit/page/2/#findComment-106600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 25 Marca 2010 a przy złym sposobie przechowywania w zamrażalce po prostu można je połamać. Nie powinienem polemizować , jednak próbowałem i jak są mocno zasolone to na " kość " nie zamarzną . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/29-przechowywanie-jelit/page/2/#findComment-106610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 25 Marca 2010 Andrzeju jak najbardziej możesz się ze mną nie zgadzać, jak farsz będzie fruwał Ci po ścianie to wiesz gdzie kupić nowe jelita. :wink: www.wyroby-domowe.pl Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/29-przechowywanie-jelit/page/2/#findComment-106615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 26 Marca 2010 jak są mocno zasolone to na " kość " nie zamarznąI tu tkwi clue problemu. Dopóki temperatura w zamrażarce nie zmrozi jelit (solanka/sól skutecznie obniża próg zamarzania), dopóty nie możemy mówić o mrożeniu jelit. Ponieważ jednak zamrażarki są różne oraz różne stopnie zasolenia, byłabym ostrożna z udzielaniem rad o mrożeniu jelit i żołądków. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/29-przechowywanie-jelit/page/2/#findComment-106638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 26 Marca 2010 byłabym ostrożna z udzielaniem rad o mrożeniu jelit i żołądków. Moje doświadczenie poszło w kierunku : Jak zachowają się jelita podczas nadziewania (pękanie itp .) po pobycie ponad półrocznym w zamrażarce . Kupiłem okazyjnie dwa pęczki i jeden poszedł do zamrażarki . Na co dzień przechowuję w lodówce . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/29-przechowywanie-jelit/page/2/#findComment-106643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 26 Marca 2010 Ja też miałam zamrożone /zasolone/ jelita w słoiczku ,w zamrażarce. Są zupełnie dobre i można długo przechowywać.Dzieki za praktyczna informacje, metoda godna zastosowania. :grin: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/29-przechowywanie-jelit/page/2/#findComment-106665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szmulik Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 witam pozwole dołaczyć sie do temtu. Kupilem jelita baranie i wieprzowe jak na obrazku, sa one zasolone. http://www.naturalsausageskins.co.uk/images/hanksorspools.jpg Według tego co podają jelito ma długosć okolo 12 m ja zamierzam zrobic 2.5 kg kielbasy i tyle samo kabanosów. Raczej nie wykorzystam całego jelita i trudno mi jest okrelisc ile bede go potrzebowal. Zastanawiam sie czy mogę zamoczyc cale jekita uzyć tyle ile potrzebuje a resztę ponownie zasolić? Czy nie popsują sie gdy tak zrobię? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/29-przechowywanie-jelit/page/2/#findComment-157448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Zastanawiam sie czy mogę zamoczyc cale jekita uzyć tyle ile potrzebuje a resztę ponownie zasolić Możesz tylko po co .Nie lepiej odkręcić tyle ile trzeba a resztę zasolić i do lodówki. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/29-przechowywanie-jelit/page/2/#findComment-157449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szmulik Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Możesz tylko po co .Nie lepiej odkręcić tyle ile trzeba a resztę zasolić i do lodówki.Pewnie że lepiej, tylko robie kielbasy pierwszy raz i nie mam pojecia ile bede potrzebował jelita na 2.5 kilo kielbasy a ile na 2.5 kabanosów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/29-przechowywanie-jelit/page/2/#findComment-157450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Pewnie że lepiej, tylko robie kielbasy pierwszy raz i nie mam pojecia ile bede potrzebował jelita na 2.5 kilo kielbasy a ile na 2.5 kabanosów.http://wedlinydomowe.pl/dodatki/jelita/1349-normy-zuzycia-oslonek-na-1-kg-farszu Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/29-przechowywanie-jelit/page/2/#findComment-157452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 szmulik Kupiłeś jelita, które należy dość szybko zużyć (4-5dni) .W postaci handlowej przechowuje/transportuje się je w worku z solanką.Pozostałe, nie zużyte jelita musisz zdjąć z rurki i zasolić, inaczej będą do wyrzucenia. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/29-przechowywanie-jelit/page/2/#findComment-157459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szmulik Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Zbój Madej, dziekuje za linka. szmulik Kupiłeś jelita, które należy dość szybko zużyć (4-5dni) . W postaci handlowej przechowuje/transportuje się je w worku z solanką. Pozostałe, nie zużyte jelita musisz zdjąć z rurki i zasolić, inaczej będą do wyrzucenia.Te jelita sa zasolone. termin przydatnosci do konca lipca Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/29-przechowywanie-jelit/page/2/#findComment-157463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 19 Kwietnia 2011 To fajny patent jest jeżeli chodzi o jelita baranie .Bardzo łatwo powinno się je na lejek nadziewać .Ot Angole pomyśleli .Ciekawe czy u nas można kupić na takich rurkach :question: Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/29-przechowywanie-jelit/page/2/#findComment-157473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 19 Kwietnia 2011 .Ciekawe czy u nas można kupić na takich rurkach :question: Zico , zawsze możesz se :smile: na rurkę naciągnąć ........., a później na lejek jelitka baranie :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/29-przechowywanie-jelit/page/2/#findComment-157477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 19 Kwietnia 2011 andrzej k, właśnie chodzi o to , że ja nie mam cierpliwości do tego .A tak to z rureczki myk myk i po krzyku . Raz jak chciałem jelitka baranie naciągnąć na lejek to skończyło się na @#$%#@#$@@ :grin: :grin: :grin: Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/29-przechowywanie-jelit/page/2/#findComment-157483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 19 Kwietnia 2011 W formie rurek to znalazłem też osłonki kolagenowe jadalne http://sklep-masarski.pl/images/oslonkakolagenjadalna.jpeg Można używać jako zamiennik naturalnych baranich do frankfurterków i kabanosów :grin: a przechowywanie jest bezproblemowe :wink: Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/29-przechowywanie-jelit/page/2/#findComment-157491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 19 Kwietnia 2011 A do tego nie rwą się .... a to pół roboty przy kabanosach .... polecam .... sam też ich używam Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/29-przechowywanie-jelit/page/2/#findComment-157505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Ciekawe czy u nas można kupić na takich rurkachMożna kupić czemu by nie ? Te jelita sa zasolone. termin przydatnosci do konca lipcaSkąd to wiesz ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/29-przechowywanie-jelit/page/2/#findComment-157569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 19 Kwietnia 2011 miro, gdzie można nabyć jelita w takiej postaci :question: Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/29-przechowywanie-jelit/page/2/#findComment-157574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 19 Kwietnia 2011 miro, gdzie można nabyć jelita w takiej postaci :question: W sklepie z jelitami :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/29-przechowywanie-jelit/page/2/#findComment-157575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 19 Kwietnia 2011 miro, znaczy sie masz u siebie ? Idę poszukaćNie ma ze względu na termin ich zużycia. Takie jelita marszczy się dla zakładów mięsnych na tubę lub foliowy rękaw. Na jednej rurce może być ok. 50-60m jelit połączonych na 5-6cm zakładkę. Robota przy tym jest okrutna, ale za to ich cena odpowiednio droższa. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/29-przechowywanie-jelit/page/2/#findComment-157577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 19 Kwietnia 2011 miro, hm no to trzeba będzie samemu marszczyć :devil: :grin: :devil: :grin: :wink: Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/29-przechowywanie-jelit/page/2/#findComment-157578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Myślę że spokojnie zrobisz to w domu, ale cierpliwość jak najbardziej wskazana. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/29-przechowywanie-jelit/page/2/#findComment-157580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szmulik Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 19 Kwietnia 2011 szmulik napisał/a: Te jelita sa zasolone. termin przydatnosci do konca lipca Skąd to wiesz ?To ze zasolone wiem bo widzę ze jest pełno na nich soli. A termin przydatności jest podany na opakowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/29-przechowywanie-jelit/page/2/#findComment-157589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 19 Kwietnia 2011 szmulik jak je przygotowujesz do nadziewania ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/29-przechowywanie-jelit/page/2/#findComment-157596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.