Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

witam, jestem studentem technologii żywności pisze pracę z inżynierii procesowej na temat wędzenia za pomocą preparatów wędzarniczych wiem że jest bieszczadzki rafinat dymu a co poza tym, czy istnieją jeszcze inne preparaty?

I jeszcze jedno gdzie mogę znaleźć schemat wędzarni gdzie się stosuje preparaty wędzarnicze?

Czy ktoś może polecić literaturę na ten temat?

Dodam,że nie jest łatwo znaleźć konkretne wiadomości dlatego zwracam się z ogromną prośbą o pomoc.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2971-rodzaje-preparat%C3%B3w-w%C4%99dzarniczych-oraz-troch%C4%99-o-osadzaniu/
Udostępnij na innych stronach

znalazłam już wcześniej te rysunki ale nie mam pojęcia który dotyczy wędzarni gdzie są stosowane preparaty wędzarnicze?

czy preparat się wprowadza tam gdzie jest wytwornica dymu?

Inne niż naturalne sposoby uzyskania zapachu dymu wędzarniczego które znam to:

 

1/ Natryskowo w atmosie.

2/ Osłonki z zapachem dymu wędzarniczego

3/ Sól wędzonkowa

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

bardzo dziękuję za wszelkie informacje

mam jeszcze pytanko czy znajdę gdzieś parametry :czas osadzania, osuszania wędlin ( temperatura, czas ) dla np szynki, parówki, kiełbasy przy użyciu BRDW-FA

Czy ktoś może polecić książki na ten temat?

Ten link, który podał Ci Zico przeczytaj do końca. Dalej wszystko jest.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1920&postdays=0&postorder=asc&start=90

Myślę, że to Ci pomoże. :wink:

Na poczatku tekstu jest błąd literowy: jest przesypujemy, a powinno być przystepujemy. Dopiero teraz to zauważyłem.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

już czytałam tą instrukcję stosowania formy aerozolowej BRDW tylko ,że potrzebuje konkretnych danych tzn. np dla parówki czas osadzania wynosi.... a czas suszenia...w tej instrukcji jest napisane: "Należy prowadzić zgodnie z obowiązującymi przepisami. Szczególnie ważnym jest przestrzeganie czasu osadzania dla wędlin drobno-rozdrobnionych."

czy jest możliwe ,że znajdę gdzieś takie przepisy?

jestem umówiona na spotkanie z technologiem w jednej z firm mięsnych, ale czy podadzą mi takie dane?

 

bardzo dziękuję za pomoc bo najwięcej informacji znalazłam na tym forum

Czsy osadzania wszystkich rodzajów wedlin znajdziesz na naszej www.wedlinydomowe.pl

One się nie zmieniają.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

znalazłam pewne dane w pracy dyplomowa Adama Pabisa: "Produkcja wędzonek i kiełbas"

Czy te dane będą takie same przy zastosowaniu preparatów wędzarniczych?

chodzi o czas osadzania , osuszania, wędzenia.

Ja już zgłupiałam, co ja mam podać profesorowi jeśli prosi o czas osadzania, osuszania, temperaturę przy wędzeniu np. rafinatem dymu wędzarniczego?

Przepraszam,że tak marudzę ale moja wiedza jest znikoma i bazuje na tym co przeczytam na forum

Dziękuję

Tam wszystko to jest:

...Do rozpylania preparatu przestępujemy po uprzednim stwierdzeniu stopnia osuszenia powierzchni batonu. Powierzchnia batonu powinna być dobrze i równomiernie osuszona, a więc przy jej dotyku nie wyczuwa się wilgoci oraz obserwuje się charakterystyczne przywarcie farszu do osłonki...

...Wywoływanie i utrwalanie barwy prowadzi się poprzez podniesienie temperatury w komorze do 253K (80°C) przy pracującym wentylatorze obiegu powietrza i przetrzymanie wędliny w tej temp. przez okres 10 minut. W przypadku asortymentów wrażliwych na temperaturę np. parówki wywoływanie należy prowadzić w temperaturze 338-343K (65-70°C) przez okres 15 minut...

itd.

Wniosek jest jeden. Preparat nakładamy tylko na dokładnie wysuszone wyroby. W związku z tym, iż wyroby drobnorozdrobnione zawierają najwięcej wody, ich proces osuszania musi byc szczególnie kontrolowany.

Przeczytaj całość wolno i dokładnie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Możesz także dodać, że jest kilka metod uzywania preparatu:

- rozpyłowa lub natryskowa - w komorze parzelniczej,

- zanurzeniowa - moczenie produktu przez zanurzenie w ciągu 5-20 sek w rozcieńczonym preparacie dymu,

- dodawanie preparatu dymu do zalewy (parówki w puszkach)

-dodawanie preparatu do farszu podczas kutrowania (np. kutrowanie farszu na parówki drobiowe),

- najnowsza metoda polegająca na wprowadzeniu tzw. regeneratorów dymu, które podgrzewają do stanu gazowego płynny dym, dzialający podobnie jak dym naturalny, ale pozbawiony substancji szkodliwych dla zdrowia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Pytasz o osadzanie. Czy wiesz co to za proces w cyklu produkcji wędlin. Pozdrawiam.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

właśnie doszłam do wniosku że nie wiem co to osadzanie, ale chyba zachodzi przed wędzeniem, wyrównanie smaku batonu?

czy piszę głupoty, jeśli tak to przepraszam

Przed osuszaniem i wędzeniem osłonkowane kiełbasy poddaje się osadzaniu. Zabieg ten przyczynia się do właściwego przepeklowania mięsa oraz lepszego związania farszu (dotyczy to zwłaszcza kiełbas z dodatkiem peklosoli podczas kutrowania). Osadzanie powinno odbywać się w temperaturze 25-50 st.C i wilgotności powietrza 95%.

Jest to jeden z najważniejszych etapów produkcji kiełbas, rzutujący na końcową jakość wyrobu.

To tak po krótce.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

drugi

 

[ Dodano: Sro Wrz 23, 2009 22:15 ]

bardzo dziękuję

widzę,że jeszcze przede mną długa droga do osiągnięcia wiedzy na przyzwoitym poziomie

jest mi naprawdę wstyd

dzięki za radę,

uczyć się nigdy nie przestałam i nie zamierzam przestać

a o procesach technologicznych w produkcji żywności i jej przetwórstwie przez pierwsze dwa lata nie było słowa oprócz mleka

stąd brak wiedzy na ten temat

myślę, że jeszcze wszystko przede mną i nie ma się czego obawiać, przecież studia trwają 5 lat

dlatego bardzo jestem wdzięczna za zdobyta wiedzę za pomocą tego forum i cenne uwagi

To jak by coś to pytaj.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

uczyć się nigdy nie przestałam i nie zamierzam przestać

Najlepiej spróbuj sama robić wędlinki. We własnym zakresie zaliczysz wspaniałą praktykę i nikt Cię nie zagnie :smile: . Na początek kiełbasa biała: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=7 . W przyszlosci będziesz wspaniałym technologiem. Znajomość produkcji wędlin tradycyjnymi metodami wzbudzi szacunek do Twojej osoby i tylko może Ci pomóc w przyszłej pracy :smile:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.