Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Marek nie zgadzam się z Tobą.

 

Może i tanio te dwie stówy ale jak ma mi ktoś takie g... odstawić to wolałbym dołożyć jeszcze dwie i niech to zrobi ktoś inny jak trzeba.

witaj

masz prawo się nie zgadzać,lecz zleceniodawcy akceptują i jedzą te wyroby i za

nie słono płacą.

Piszesz że robi z tego co ma, to znaczy że Ci zlecający mieli inną świnię niż Ty.

nie, mieli inne zapotrzebowanie na produkty lub zagospodarowanie mięsa nic więcej.

Znam Cię trochę i mogę powiedzieć że takiego dziadostwa na pewno byś nie wyprodukował.

to prawda napewno nie.ale jeszcze raz podkreślam mam do kobitki szacunek,że

umie taką kase brać.

Jedną uwagę mam do Marka- Gdy kiełbasa na początku dostanie temperaturę pieczenia to jest problem później z jej uwędzeniem

zgadza się,uwędzona nie będzie należycie,ale będzie miała inne walory o

których ta kobieta wie,mimo innych opini kolegów ja mam do niej duży szacunek

za podtrzymywanie tradycji starych metod wytwarzania wyrobów.

 

Beiot, w świetle tego co napisałeś w poprzednim poście nawet nie dyskutuj więcej na ten temat ze znajomą - to są już ludzie skażeni i każdy argument z Twojej strony będzie źle odebrany

tak dobrze napisałeś Abratku to są ludzie skażeni dobrym starym smakiem i ta

kobieta go daje tym ludziom za co są wdzięczni.

Tylko po co mnie w takim razie pytała. Chyba, aby utwierdzić się w przekonaniu, że ta kobietka dobre wyroby robi.

ciesz się i podziękuj tej kobiecie,że ci to powiedziała.zapewniam Cię od tego momentu

jak zaczniesz wyciągać wnioski będziesz wiedział o co chodzi,a założenie tego tematu

przypuszczam nie było przypadkowe z Twojej strony nieprawdaż???

domyślam się że jak by ta Pani kasowała 300zl to i tak by klientów nie straciła

tak sobie gdybam teraz,no nic musze kończyć praca czeka

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2993-prosz%C4%99-o-ocene-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-82409
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Beiot wiesz co "trzaśnij " szybko salsesonik , jakąś kiełbaskę i pasztetową poczęstuj i zapytaj jak smakuje ?

To już było, taka ocen:

salceson był hmmm... dobry;

pasztetowa dobra;

kiełbasa taka sklepowa :grin:

 

Ja i moje wyroby były pierwsze

domyślam się że jak by ta Pani kasowała 300zl to i tak by klientów nie straciła

Pewnie by znalazła, co człowiek to inny gust.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2993-prosz%C4%99-o-ocene-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-82413
Udostępnij na innych stronach

będzie miała inne walory o

których ta kobieta wie,mimo innych opini kolegów ja mam do niej duży szacunek

za podtrzymywanie tradycji starych metod wytwarzania wyrobów.

A coś bliżej ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2993-prosz%C4%99-o-ocene-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-82420
Udostępnij na innych stronach

Jak mieszkałem na Kurpiach , to w następnej wiosce był pewien "dziadek" co to trudnił się wyrobem wędlin na chrzty , wesela i "edcetera" :wink: w gospodarstwach zamawiających.

Dodatkowo dorabiał sobie w ten sposób , że kupował dwa wieprze i młodego byczka i robił z całości tylko cienkie kiełbasy . Raz w tygodniu się u niego zaopatrywałem "z pod lady"na kartę stałego klienta :grin: Zapytałem go kiedyś , czemu nie robi szynek salcesonów itp.

Odpowiedział mi , że nie chce się mu w to bawić , bo tak ma mniej roboty i jedne "gary" zmywa.Za szynkę brałbym więcej , ale kosztem smaku kiełbasy.

Dodam że kiełbasa była zajefajna.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2993-prosz%C4%99-o-ocene-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-82452
Udostępnij na innych stronach

"Dziadek" powiadacie :rolleyes: , na Kurpiach :rolleyes:

 

Pozdrawiam :wink:

Ja napisałem dziadek z małej litery :grin: Na pewno nie ten o którym myślisz , bo tamten zadymia już w niebiesiech.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2993-prosz%C4%99-o-ocene-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-82458
Udostępnij na innych stronach

Henio ten dziadek miał rację . Wracając do wyrobów to nie jest to słodka praca. wyrobi robi się z tego co jest , Dla wszystkich tak krytycznie nastawionych przykład dla refleksji - Wieprzek waga ok 170 kg , słonina 3/4 cegły . Wymagania - jak najwięcej szynek - a wiec 8 szt ,karkówka na balerony , polędwica na schabowe,boczki do wędzenia ,2-3 kg szynkowo- krakowskiej, szynka prasowana mielona, dwie rolady boczkowe 2-3 kg luncheom meat . i jak najwięcej kiełbasy dobrej. Do tego ze 3-4 kg pasztetowej. Kaszanka Z 5 kg kaszy gryczanej i na dokładkę salceson. ok 8 kg mięsa odłożyć na mielone .Dokupiono ok 10kg mięsa wołowego. Jak to zrobić - Odpowiedzcie z czego zrobić dobrą kiełbasę i polecenie żeby zużyć jak najwięcej słoniny oraz dobrą pasztetową. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2993-prosz%C4%99-o-ocene-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-82482
Udostępnij na innych stronach

Temat myślę że ciekawy . Szkoda że krytykanci zakończyli tak szybko swoje wypowiedzi Dla bardziej zrównoważonych pytanie -dlaczego Pani masarz tak grubo mieliła lub kroiła słoninę lub tłuszcz drobny twardy. I następne ile tego mięsa zostało na kiełbasę.Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2993-prosz%C4%99-o-ocene-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-82550
Udostępnij na innych stronach

I następne ile tego mięsa zostało na kiełbasę.

Po wykrojeniu elementów na wędzonki, które zabrały najlepsze mięsa ze świnki, pozostały same okrawki, dość okrojone mięso z łopatek i duża ilość tłuszczów oraz słoniny. To zdecydowanie za mało na zrobienie dobrej i chudej kiełbasy.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2993-prosz%C4%99-o-ocene-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-82568
Udostępnij na innych stronach

Dobrze kombinujesz jednak to wszyscy wiemy. Proszę o konkrety jak wybrniesz z tej sytuacji . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2993-prosz%C4%99-o-ocene-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-82573
Udostępnij na innych stronach

A czyż nie jest tak, że te 170 kg nie ma większego znaczenia? Czy po odjęciu wszystkich wymienionych przez DZIADKA elementów tuszy, niezależnie od wagi wieprzka, i tak niewiele zostaje na "chudą kiełbasę"?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2993-prosz%C4%99-o-ocene-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-82581
Udostępnij na innych stronach

Robimy z tego co jest . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2993-prosz%C4%99-o-ocene-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-82582
Udostępnij na innych stronach

Ja tam bym zrobił "gratis" smalec smarowny.

 

 

Przepis :

Topimy to co najtłuściejsze .

Po zestawieniu z ognia dodajemy do objętości tłuszczu 1/2 grubo pokrojonej cebuli (w kostkę) i 1/4 objętości tłuszczu- kwaśnych twardych jabłek.

No i oczywiście przyprawiamy i po ostygnięciu do lodówki .

Zleceniodawcy zapomną o szyneczkach. :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2993-prosz%C4%99-o-ocene-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-82590
Udostępnij na innych stronach

Proponuję drobno zmielić tłuszcz do tej kiełbasy.Można wtedy go dodać więcej a i tak kiełbasa będzie wyglądała na chudą.Na pesztetową proponują całe podgardle i tyleż samo wątroby i będzie pycha.Pozdrawiam

 

P.S

Przez niedopatrzenie napisałem Dziadek z małej litery.Przepraszam zainteresowanego :blush:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2993-prosz%C4%99-o-ocene-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-82591
Udostępnij na innych stronach

Heniu pozdrawiam ale piszesz nie na temat . Pozdrawiam

 

[ Dodano: Czw Paź 01, 2009 20:49 ]

Arkadiusz- Drobno zmielony tłuszcz to wyciek w czasie wędzenia przy wp kl II B która i tak stanowi gro surowca . PozdrawiaM

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2993-prosz%C4%99-o-ocene-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-82592
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.