Marek z Bielska Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 30 Września 2009 Marek nie zgadzam się z Tobą. Może i tanio te dwie stówy ale jak ma mi ktoś takie g... odstawić to wolałbym dołożyć jeszcze dwie i niech to zrobi ktoś inny jak trzeba.witaj masz prawo się nie zgadzać,lecz zleceniodawcy akceptują i jedzą te wyroby i za nie słono płacą. Piszesz że robi z tego co ma, to znaczy że Ci zlecający mieli inną świnię niż Ty.nie, mieli inne zapotrzebowanie na produkty lub zagospodarowanie mięsa nic więcej. Znam Cię trochę i mogę powiedzieć że takiego dziadostwa na pewno byś nie wyprodukował.to prawda napewno nie.ale jeszcze raz podkreślam mam do kobitki szacunek,że umie taką kase brać. Jedną uwagę mam do Marka- Gdy kiełbasa na początku dostanie temperaturę pieczenia to jest problem później z jej uwędzeniemzgadza się,uwędzona nie będzie należycie,ale będzie miała inne walory o których ta kobieta wie,mimo innych opini kolegów ja mam do niej duży szacunek za podtrzymywanie tradycji starych metod wytwarzania wyrobów. Beiot, w świetle tego co napisałeś w poprzednim poście nawet nie dyskutuj więcej na ten temat ze znajomą - to są już ludzie skażeni i każdy argument z Twojej strony będzie źle odebranytak dobrze napisałeś Abratku to są ludzie skażeni dobrym starym smakiem i ta kobieta go daje tym ludziom za co są wdzięczni. Tylko po co mnie w takim razie pytała. Chyba, aby utwierdzić się w przekonaniu, że ta kobietka dobre wyroby robi.ciesz się i podziękuj tej kobiecie,że ci to powiedziała.zapewniam Cię od tego momentu jak zaczniesz wyciągać wnioski będziesz wiedział o co chodzi,a założenie tego tematu przypuszczam nie było przypadkowe z Twojej strony nieprawdaż??? domyślam się że jak by ta Pani kasowała 300zl to i tak by klientów nie straciła tak sobie gdybam teraz,no nic musze kończyć praca czeka pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2993-prosz%C4%99-o-ocene-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-82409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 30 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 30 Września 2009 Witam Beiot wiesz co "trzaśnij " szybko salsesonik , jakąś kiełbaskę i pasztetową poczęstuj i zapytaj jak smakuje ?To już było, taka ocen: salceson był hmmm... dobry; pasztetowa dobra; kiełbasa taka sklepowa :grin: Ja i moje wyroby były pierwszedomyślam się że jak by ta Pani kasowała 300zl to i tak by klientów nie straciłaPewnie by znalazła, co człowiek to inny gust. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2993-prosz%C4%99-o-ocene-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-82413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 30 Września 2009 będzie miała inne walory o których ta kobieta wie,mimo innych opini kolegów ja mam do niej duży szacunek za podtrzymywanie tradycji starych metod wytwarzania wyrobów. A coś bliżej ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2993-prosz%C4%99-o-ocene-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-82420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 30 Września 2009 Jak mieszkałem na Kurpiach , to w następnej wiosce był pewien "dziadek" co to trudnił się wyrobem wędlin na chrzty , wesela i "edcetera" :wink: w gospodarstwach zamawiających.Dodatkowo dorabiał sobie w ten sposób , że kupował dwa wieprze i młodego byczka i robił z całości tylko cienkie kiełbasy . Raz w tygodniu się u niego zaopatrywałem "z pod lady"na kartę stałego klienta :grin: Zapytałem go kiedyś , czemu nie robi szynek salcesonów itp.Odpowiedział mi , że nie chce się mu w to bawić , bo tak ma mniej roboty i jedne "gary" zmywa.Za szynkę brałbym więcej , ale kosztem smaku kiełbasy. Dodam że kiełbasa była zajefajna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2993-prosz%C4%99-o-ocene-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-82452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 30 Września 2009 "Dziadek" powiadacie :rolleyes: , na Kurpiach :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2993-prosz%C4%99-o-ocene-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-82453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 30 Września 2009 "Dziadek" powiadacie :rolleyes: , na Kurpiach :rolleyes: Pozdrawiam :wink:Ja napisałem dziadek z małej litery :grin: Na pewno nie ten o którym myślisz , bo tamten zadymia już w niebiesiech. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2993-prosz%C4%99-o-ocene-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-82458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 30 Września 2009 Henio ten dziadek miał rację . Wracając do wyrobów to nie jest to słodka praca. wyrobi robi się z tego co jest , Dla wszystkich tak krytycznie nastawionych przykład dla refleksji - Wieprzek waga ok 170 kg , słonina 3/4 cegły . Wymagania - jak najwięcej szynek - a wiec 8 szt ,karkówka na balerony , polędwica na schabowe,boczki do wędzenia ,2-3 kg szynkowo- krakowskiej, szynka prasowana mielona, dwie rolady boczkowe 2-3 kg luncheom meat . i jak najwięcej kiełbasy dobrej. Do tego ze 3-4 kg pasztetowej. Kaszanka Z 5 kg kaszy gryczanej i na dokładkę salceson. ok 8 kg mięsa odłożyć na mielone .Dokupiono ok 10kg mięsa wołowego. Jak to zrobić - Odpowiedzcie z czego zrobić dobrą kiełbasę i polecenie żeby zużyć jak najwięcej słoniny oraz dobrą pasztetową. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2993-prosz%C4%99-o-ocene-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-82482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 1 Października 2009 Temat myślę że ciekawy . Szkoda że krytykanci zakończyli tak szybko swoje wypowiedzi Dla bardziej zrównoważonych pytanie -dlaczego Pani masarz tak grubo mieliła lub kroiła słoninę lub tłuszcz drobny twardy. I następne ile tego mięsa zostało na kiełbasę.Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2993-prosz%C4%99-o-ocene-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-82550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 1 Października 2009 I następne ile tego mięsa zostało na kiełbasę. Po wykrojeniu elementów na wędzonki, które zabrały najlepsze mięsa ze świnki, pozostały same okrawki, dość okrojone mięso z łopatek i duża ilość tłuszczów oraz słoniny. To zdecydowanie za mało na zrobienie dobrej i chudej kiełbasy. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2993-prosz%C4%99-o-ocene-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-82568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 1 Października 2009 Dobrze kombinujesz jednak to wszyscy wiemy. Proszę o konkrety jak wybrniesz z tej sytuacji . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2993-prosz%C4%99-o-ocene-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-82573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 1 Października 2009 Trzeba coś dokupić :-) Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2993-prosz%C4%99-o-ocene-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-82577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 1 Października 2009 Trzeba coś dokupić :-)Byczka młodego :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2993-prosz%C4%99-o-ocene-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-82579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 1 Października 2009 A czyż nie jest tak, że te 170 kg nie ma większego znaczenia? Czy po odjęciu wszystkich wymienionych przez DZIADKA elementów tuszy, niezależnie od wagi wieprzka, i tak niewiele zostaje na "chudą kiełbasę"? Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2993-prosz%C4%99-o-ocene-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-82581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 1 Października 2009 Robimy z tego co jest . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2993-prosz%C4%99-o-ocene-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-82582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 1 Października 2009 Ja tam bym zrobił "gratis" smalec smarowny. Przepis :Topimy to co najtłuściejsze .Po zestawieniu z ognia dodajemy do objętości tłuszczu 1/2 grubo pokrojonej cebuli (w kostkę) i 1/4 objętości tłuszczu- kwaśnych twardych jabłek.No i oczywiście przyprawiamy i po ostygnięciu do lodówki .Zleceniodawcy zapomną o szyneczkach. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2993-prosz%C4%99-o-ocene-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-82590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 1 Października 2009 Proponuję drobno zmielić tłuszcz do tej kiełbasy.Można wtedy go dodać więcej a i tak kiełbasa będzie wyglądała na chudą.Na pesztetową proponują całe podgardle i tyleż samo wątroby i będzie pycha.Pozdrawiam P.SPrzez niedopatrzenie napisałem Dziadek z małej litery.Przepraszam zainteresowanego :blush: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2993-prosz%C4%99-o-ocene-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-82591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 1 Października 2009 Heniu pozdrawiam ale piszesz nie na temat . Pozdrawiam [ Dodano: Czw Paź 01, 2009 20:49 ] Arkadiusz- Drobno zmielony tłuszcz to wyciek w czasie wędzenia przy wp kl II B która i tak stanowi gro surowca . PozdrawiaM Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2993-prosz%C4%99-o-ocene-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-82592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.