Zbój Madej Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #276 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Pokemonie, tak to wygląda w lodówce. Garnek 28L, 10.2kg mięsa, 10.2L wody i p-sól 71.4 dag. Dolną półkę i barierkę z drzwi musiałem usunąć. Garnek kupiłem dzień przed peklowaniem i dobrze, że kupiłem bo pewnie bym się nieźle pocił z peklowaniem w pojemniku w spiżarni, a tam temp 10-14st.C :grin: Temp. w lodówce teraz 6st.C, ale dlatego, że mi często do lodówki zaglądają, rano jak wstanę to będzie 4st.C tak jak dziś Aaaa i jeszcze dodam, że 1/4 lodówki, no może ciut mniej, zajmują mi jelita różnej maści i kalibru, więc na inne rzeczy miejsca mało Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/12/#findComment-156395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #277 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Temp. w lodówce teraz 6st.C, ale dlatego, że mi często do lodówki zaglądają, rano jak wstanę to będzie 4st.C tak jak dziś Ja bym pogonił :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/12/#findComment-156397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #278 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 hej Zbóju ! Mam pytanie - jakim dymem wędziłeś uda z kurczaka ? Ja trzymałem Twoje czasy i temperatury , ale jakby bledsze , choć w smaku coś niesamowitego . Kupowałem kiedyś wędzonego kurczaka , ale było to jakieś gumowate . Teraz wiem dlaczego , jakby mieli się tak bawić z przygotowaniem do wędzenia , to cena byłaby zawrotna . ale ...ja wędziłem mieszanką olcha , buk i odrobina dębu Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/12/#findComment-156408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #279 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Witanko yerba jakim dymem wędziłeśWędziłem w Borniaku, zrębki z olchy, szyber w kominku ustawiłem na pół gwizdka, dym był :rolleyes: średnio gęsty(pewnie źle napisałem). jakby bledszeNa kolor to za dużo nie patrz :lol: jak w smaku dobre, moje pierwsze nogi kurczaka też były blade W Środę kolejne nogi do wędzenia kupuję :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/12/#findComment-156413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #280 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Pokemonie, tak to wygląda w lodówce.Nie no u mnie nie ma szans... i jeszcze na 6 dni... musze sobie jakos inaczej poradzic... pomierze temp w piwnicy i w garażu... zobacze, i najwyzej zaryzykuje... jak by było te 8 stopni, to zapekluje najwyzej na 5 dni,,, nie ma innej opcji, gorzej jak bedzie 10 stopni... przed peklowaniem mocno schłodzę mięso... musze zobaczyc jakie temp w najblizszych dniach beda... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/12/#findComment-156431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #281 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 dzięki , ale tak jeszcze przeglądając Twoje zdjęcia może i przypraw dałem za mało i to mogło mieć odbicie w kolorze . Ja robiłem 1/2 porcji . Ja mam kombinację Borniaka - czyli kasta z drewna olchowego i dymogenerator . Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/12/#findComment-156436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #282 Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Nie no u mnie nie ma szans... i jeszcze na 6 dni... musze sobie jakos inaczej poradzic... pomierze temp w piwnicy i w garażu... zobacze, i najwyzej zaryzykuje... jak by było te 8 stopni, to zapekluje najwyzej na 5 dni,,, nie ma innej opcji, gorzej jak bedzie 10 stopni... przed peklowaniem mocno schłodzę mięso... musze zobaczyc jakie temp w najblizszych dniach beda... Możesz włożyć do pojemnika z solanką zamrożone butelki pet z wodą i one obniżą temperaturę solanki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/12/#findComment-156470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #283 Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Możesz włożyć do pojemnika z solanką zamrożone butelki pet z wodą i one obniżą temperaturę solanki.Albo postaw sobie małą chłodnię w piwnicy w elementów starej zamrażarki. Ja w tym roku stawiam chłodnię trochę większą gdyż też borykam się z miejscem do peklowania zwłaszcza latem. W lodówkach mało miejsca, a przy trzech włączonych za prąd płacę tyle, że głowa boli. Mam klimatyzator do pomieszczenia 25m². Przy czym w pomieszczeniu kilku m² jest możliwość zejścia ze sterowaniem poniżej 0'C. :lol: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/12/#findComment-156479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #284 Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Pierwsze świąteczne Zbórniaki się wędzą Dwa wędzenia dziś. Ładne wiązanie :wink: Niestety nie moje, nie chciało by mi się tak dłubać :lol: Po pracy poszedłem leżakować, wstaję o 14-tej, a tu Zbórniaczki ładnie powiązane, czyli część dzisiejszego dreptania mnie ominęła Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/12/#findComment-156846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #285 Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Ładne wiązanie :wink: Niestety nie moje, nie chciało by mi się tak dłubać WitamZbój Madej, faktycznie nieźle wydłubane,super szyneczki i boczki,widać że ŚWIĄTECZNE :grin: wstaję o 14-tej, a tu Zbórniaczki ładnie powiązane, czyli część dzisiejszego dreptania mnie ominęłaNajlepsze jeszcze przed tobą. Powodzenia w wędzeniu,i nie zapomni o fotkach gotowego wyrobu :!: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/12/#findComment-156848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #286 Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Ładne wiązanie :wink: Niestety nie moje, nie chciało by mi się tak dłubać :lol: Ty Zbójaszku potrafisz sobie ustawić ludzi. :rolleyes: Miłego wędzenia :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/12/#findComment-156851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #287 Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Ładne wiązanie Niestety nie moje, nie chciało by mi się tak dłubaćładne wiązanie, a kogo przesposabiasz do domowych wyrobów? lub kto jest Twoim pomocnikiem? :wink: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/12/#findComment-156853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #288 Opublikowano 14 Kwietnia 2011 nie zapomni o fotkach gotowego wyrobu :!:O tym raczej nie zapominam Ty Zbójaszku potrafisz sobie ustawić ludzi. :rolleyes:a kogo przesposabiasz do domowych wyrobów? lub kto jest Twoim pomocnikiem? :wink:To tylko mój tato, zawsze chętny do pomocy, więc korzystać trzeba :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/12/#findComment-156859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #289 Opublikowano 14 Kwietnia 2011 To tylko mój tato, zawsze chętny do pomocy, więc korzystać trzeba, czyli to Ty jesteś uczniem :lol: :lol: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/12/#findComment-156861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #290 Opublikowano 14 Kwietnia 2011 , czyli to Ty jesteś uczniem :lol: :lol: [ Dodano: Czw 14 Kwi, 2011 20:29 ] Pierwsze świąteczne Zbórniaki już się studzą 7 boczków :thumbsup: Teraz w Borniaczku 3 szyneczki z łopatki, 2 baleroniki i jedna polędwica :rolleyes: o północy koniec wędzenia. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/12/#findComment-156862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #291 Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Pierwsze świąteczne Zbórniaki już się studzą 7 boczków :thumbsup:Fiu fiu... :thumbsup: będziesz je parzył Zbójaszku? Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/12/#findComment-156872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #292 Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Pierwsze świąteczne Zbórniaki już się studzą 7 boczków :thumbsup: No Zbójaszku piękny kolorek :clap: . Jednak Borniak to Borniak :grin: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/12/#findComment-156873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #293 Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Pierwsze świąteczne Zbórniaki już się studzą 7 boczków :thumbsup: Piękny widok :clap: ,o smaku nawet nie wspomnę :thumbsup: Przyznam się że szynkę i inne wyroby z blondynki bardzo lubię,ale do boczków mam słabość,po prostu uwielbiam je pod każda postacią. Pierwsze moje wędzenie-w wędzarni którą buduję ,to będą właśnie boczki. Teraz w Borniaczku 3 szyneczki z łopatki, 2 baleroniki i jedna polędwica Jestem pewien że wyjdą również wspaniale jak te boczusie :thumbsup: :clap: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/12/#findComment-156874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #294 Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Pierwsze świąteczne Zbórniaki już się studzą Nazwałbym je Późny Zbój Madej :grin: .Gratuluję.Kolorek jaki lubię ogłądać. :clap: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/12/#findComment-156878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #295 Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Fiu fiu... :thumbsup: będziesz je parzył Zbójaszku?Będę parzył w przyszłym tygodniu, teraz stygną do jutra, jutro do lodówki do dobrego wychłodzenia i do zamrażarki :grin: Jednak Borniak to Borniak :grin:Na dzień dzisiejszy jestem kontent z Borniaka, skubaniutki daje rade ale do boczków mam słabość,po prostu uwielbiam je pod każda postacią.O swojej słabości do boczków to nie piszę :blush: , w zeszłym roku przed świętami BN robiłem boczki na 6 sposobów, w sumie było chyba kilkanaście kg, ale na trzy rodziny. Teraz robię tylko zwykłe wędzone i z piekarnika, po Niedzieli jeszcze machnę peklowane na sucho :grin: [ Dodano: Czw 14 Kwi, 2011 21:16 ] Nazwałbym je Późny Zbój Madej :grin: :lol: Raczej nowoczesny Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/12/#findComment-156879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #296 Opublikowano 14 Kwietnia 2011 O swojej słabości do boczków to nie piszęFajnie, że ci tak podpasował Borniak a Zbórniaki jak ta lala cos czuje, że będzie tego jeszcze... ho ho ho, a może i więcej Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/12/#findComment-156883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #297 Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Wędzenie zakończone, mogę powoli zbierać się do leżakowania Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/12/#findComment-156908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #298 Opublikowano 15 Kwietnia 2011 ech a ja dopiero we wtorek wędzę... i to nie u siebie... Jak ja lubię patrzeć na te kolorki wedzonek :wink: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/12/#findComment-156910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #299 Opublikowano 15 Kwietnia 2011 :clap: Zbóju !!! Piękne wędlinki :thumbsup: ,a sznurowanie ... :shock: mistrzowskie :clap: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/12/#findComment-156918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #300 Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Wiedziałem że takie śliczności wyjdą :thumbsup: :clap: :clap: :clap: Ciekawy jestem gdzie schowasz te wyroby , coby świąt doczekały :grin: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/12/#findComment-156941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.