RaV22 Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #526 Opublikowano 18 Listopada 2012 przyszedł w końcu czas na peklowanie bez nastrzyku. Zalewę zrobiłem 0.85 kg p-soli/10L wody/kg mięsa Czy dobrze rozumiem że na 10 kg mięsa potrzeba 8,5 kg p.soli i 100 l wody??? Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/22/#findComment-250582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #527 Opublikowano 18 Listopada 2012 Zalewę zrobiłem 0.85 kg p-soli/10L wody/kg mięsa. ile zalewy dajesz na kg mięsa? z powyższego wynika ... że 10 litrów :shock: a wędzoneczki prima sort :clap: baleronik, boczusie :thumbsup: nawet szyneczka kusi tłuszczykiem :thumbsup: :smile: Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/22/#findComment-250586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #528 Opublikowano 18 Listopada 2012 8,5 kg p.soli :grin: :grin: ale jazda, oczywiście pomyłka, ma być 8.5 dag p-soli/kg mięsa na 1L wody :grin: :grin: Moderator proszę o poprawienie kg na dag w poście, tam gdzie omyłkowo napisałem 80 i 85 dag ma być 8 i 8.5 dag z godz 7.12 :grin: :grin: proszę o rozjaśnienie powyższegoMasz kg jakiegoś mięsa wp, bierzesz 1 L wody i dodajesz 8.5 dag p-soli :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/22/#findComment-250587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #529 Opublikowano 18 Listopada 2012 Andrzejku dzięki za sprowadzenie mnie na właściwe tory :rolleyes: peklowania :grin: :grin: Wojtek ,zgadzam się z tym zdaniem całkowicie , też kiedyś peklowałem 5 dni ale mnie do dłuższego peklowania namówił Arkadiusz i też jestem mu za to wdzięczny .Zalewę robię trochę mocniejszą : 90 g / 1 litr wody 0,4 litry zalewy / kg mięsa Po peklowaniu , mięso rano wyciągam z zalewy i ocieka w lodówce do wieczora a wieczorem po opłukaniu na kije i do rana w chłodnym pomieszczeniu a rano do wędzenia . tylko teraz nie wiem jak będzie lepiej coby mniej słone wyszło :rolleyes: czy dać 80dag. p-soli i moczyć 1.5 godz, po peklowaniu czy dać tak jak teraz 85dag. p-soli a moczyć 2-2.5 godz :rolleyes: :roll: :grin: :grin: Wojtku a ile dawałeś zalewy na kg mięsa. Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/22/#findComment-250593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #530 Opublikowano 18 Listopada 2012 no proszę, a jeszcze niedawno była wojna o tradycyjne 0.4 L/kg :grin:Od kiedy jestem na forum, ani razu nie robiłem 0.4L/kg, zawsze było 1L wody/kg mięsa, a p-sól w zależności ile dni peklowałem, a peklowałem zawsze wg Szczepana, były to peklowania 3 lub 6-cio dniowe :grin: [ Dodano: Nie 18 Lis, 2012 09:33 ]namówił ArkadiuszMi też Arek pisał o tym, ale ja to ja długo się zastanawiam długo też trwało zanim zaprzestałem dodawania do zalewy jakichkolwiek przypraw Wojtku a ile dawałeś zalewy na kg mięsa.1 L zalewy na kg mięsa, żadne 0.4 L :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/22/#findComment-250594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #531 Opublikowano 18 Listopada 2012 Masz kg jakiegoś mięsa wp, bierzesz 1 L wody i dodajesz 8.5 dag p-soli :grin: Myślę że tu może być przyczyna - zbyt dużo zalewy Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/22/#findComment-250595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #532 Opublikowano 18 Listopada 2012 Myślę że tu może być przyczyna - zbyt dużo zalewyPiszesz o dużej słoności :rolleyes: Jak robię taką ilość zalewy to nie muszę żadnych butelek z wodą wkładać do zalewy coby mięsko swobodnie pływało Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/22/#findComment-250596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #533 Opublikowano 18 Listopada 2012 Jak robię taką ilość zalewy to nie muszę żadnych butelek z wodą wkładać do zalewy coby mięsko swobodnie pływało Mnie się jeszcze nigdy nie zdarzyło wkładać butelek i zawsze mam mięsko przykryte , szukam garnka o odpowiedniej wielkości :wink: Peklowanie 13 - 14 dni jest o wiele lepsze z tego względu iż mięso przez pierwsze 7 dni pobiera składniki z solanki a następnie przez drugie 7 dni oddaje je z powrotem do zalewy o zostawia co najlepsze w mięsie . Twoje mięsko mając więcej zalewy pobrało więcej i może przez to było bardziej słone ale to tylko moje przypuszczenia Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/22/#findComment-250597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #534 Opublikowano 18 Listopada 2012 Mięsko peklowałem przez 13 dni w temp. 4-5st.C,Zawsze Zbóju z tego co wiem peklujesz wg. Szczepana i zapewne zwróciłeś uwagę ,że ta tabelka jest rozpisana na góra 6 dni.Teraz peklowałeś 13.Widać dużą różnicę i stąd musiałeś moczyć.Widać za krótko, albo zrób słabszą solankę.Zastanawia mnie tylko w tym wszystkim Twój upór a wręcz niechęć do bardziej prostej metody. 10l wody 0,9-1kg soli/peksoli 50/50 , peklowanie 8-10dni i 0,4-0,5 l solanki na 1 kg mięsa.Po co sobie wszystko komplikować.Moczenie ma tą wadę ,że nigdy nie wiesz ile czasu moczyć.Dopóki tego nie sprawdzisz doświadczalnie to minie długi czas.Moja skromna rada.Po co wymyślać koło i komplikować sobie życie jeśli mądrzejsi od nas już to spraktykowali i podali nam jak na talerzu :smile: [ Dodano: Nie 18 Lis, 2012 10:29 ]no proszę, a jeszcze niedawno była wojna o tradycyjne 0.4 L/kg dla niektórych nawet 0.5L/kg było niedopuszczalnym odstępstwem od norm miło, że sprawdziliście takie peklowanie w praktyce i że efekty są tak znakomitePo pierwsze jak widać wyżej nie jest w porządku bo jest za słone.Czyli efekt nie jest znakomity jak piszesz.Po drugie ilość solanki ma znaczenie .Oczywiście nie mówimy tu o odstępstwach w granicach 5-10% ale już dwukrotna ilość solanki może spowodować większą słoność i konieczność moczenia. [ Dodano: Nie 18 Lis, 2012 10:32 ]1 L zalewy na kg mięsa, żadne 0.4 LNo to masz przyczynę + konieczność moczenia.Same problemy a mogło być tak prosto :rolleyes:Żeby nie było tak krytycznie to widzę światełko w tunelu.Dłuższe peklowanie :clap: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/22/#findComment-250602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #535 Opublikowano 18 Listopada 2012 wręcz niechęć do bardziej prostej metodyTo na pewno nie :grin: Zastanawia mnie tylko w tym wszystkim Twój upórTutaj prawie trafiłeś, ja tak mam i już, ale i mnie da się przekonać po jakimś tam czasie :grin: :grin: Po prostu lubię kombinować i szukać czegoś nowego, a nóż a widelec coś fajniastego wyjdzie :grin: albo zrób słabszą solankęI chyba tak zrobię :grin: Arek, dzięki wielkie za porady :grin: :grin: no i za to, że masz jeszcze cierpliwość do mnie :lol: :lol: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/22/#findComment-250607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #536 Opublikowano 18 Listopada 2012 no i za to, że masz jeszcze cierpliwość do mnie Nie jest tak źle.Coś tam jeszcze dopisałem na końcu i tego się trzymaj :grin: :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/22/#findComment-250608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #537 Opublikowano 18 Listopada 2012 Zbójaszku :grin: , ja dzisiaj mam do zapeklowania około 20 kg na wędzonki. Podzielę to na połowę. Jedna połowa - 5 dni / tabela Dziadka minus 10% peklosoli (wtedy nie moczę mięsa) . A druga połowa, tak jak mówi Arek, 8 - 10 dni z podanymi wartościami wody i peklosoli na kg mięsa. Słonolubność z Arkiem mamy podobną, to nie powinno być kichy :wink: . Chyba zrobię lekki nastzryk, bo jak mi wyjdzie szare oczko, to sie pochlastam :grin: Zbójaszek i Borniak dają radę :wink: :clap: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/22/#findComment-250614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #538 Opublikowano 18 Listopada 2012 Chyba zrobię lekki nastzryk, 5% wagi mięsa Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/22/#findComment-250616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #539 Opublikowano 18 Listopada 2012 Po pierwsze jak widać wyżej nie jest w porządku bo jest za słone.Czyli efekt nie jest znakomity jak piszesz. Moczenie nie jest korzystne, ale chyba nie dyskwalifikuje metody - wiele zacnych receptur wymaga moczenia. W tym wypadku widocznie wybrano mniejsze zło, bo słabsza solanka byłaby zapewne mniej trwała. Druga sprawa - jeśli AndrzejK tak robi ... to efekt musi być znakomity. Nie ma innej opcji :grin: Twoja metoda też jest dobra ale nie wtedy, gdy nie ma nastrzyku. Solanka musi mieć dojście do jak największej powierzchni mięsa. Bez nastrzyku i przy proporcji 0.4-0.5 trzeba by 2x dziennie przewracać mięso niepotrzebnie je tylko narażając na zakażenie. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/22/#findComment-250652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #540 Opublikowano 18 Listopada 2012 ale nie wtedy, gdy nie ma nastrzyku A czy nastrzyk to jakieś zło :shock: .Te metody z moczeniem są moim zdaniem mało precyzyjne.Trzeba dużej praktyki by je stosować i wielu prób aby złapać o co chodzi Druga sprawa - jeśli AndrzejK tak robi ... to efekt musi być znakomity. Nie ma innej opcji Nie wiem nie próbowałem. Wierzę na słowo, ale mimo to Zbójowi się nie do końca udało. Bez nastrzyku i przy proporcji 0.4-0.5 trzeba by 2x dziennie przewracać mięso niepotrzebnie je tylko narażając na zakażenie I tu się z Tobą niestety nie zgodzę.Peklowanie przez 14 dni kawałków o wielkości ok.1 kg nie wymaga nastrzyku, jedynie nakłucia i wcale nie trzeba lać 1l solanki na 1kg mięsa.Co do przewracania to wystarczy 1 raz dziennie.Wiem bo sprawdzałem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/22/#findComment-250657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #541 Opublikowano 18 Listopada 2012 jeśli AndrzejK tak robiMałe sprostow0anie, AndrzejK namawiał mnie tylko do długotrwałego peklowania bez nastrzyku, o solance mówił coby było 0.4L, ja z tego wziąłem długotrwałe peklowanie, ale zalewa po mojemu Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/22/#findComment-250662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #542 Opublikowano 18 Listopada 2012 Moczenie nie jest korzystne, ale chyba nie dyskwalifikuje metody Tu zapytam dlaczego? Te metody z moczeniem są moim zdaniem mało precyzyjne.Trzeba dużej praktyki by je stosować i wielu prób aby złapać o co chodzi Metoda bardzo precyzyjna , pod warunkiem, że się załapie o co chodzi, mam to za sobą. .Peklowanie przez 14 dni kawałków o wielkości ok.1 kg nie wymaga nastrzyku, jedynie nakłucia i wcale nie trzeba lać 1l solanki na 1kg mięsa.Co do przewracania to wystarczy 1 raz dziennie.Wiem bo sprawdzałem Nie wymaga nakłucia ani przewracania. Bardzo istotny wpływ na słoność wyrobu ma temperatura peklowania, większy niż ilość solanki czy nieco większe stężenie solanki. To tak z praktyki. Na temat tabelek się nie wypowiadam, nigdy z nich nie korzystałem. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/22/#findComment-250667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #543 Opublikowano 18 Listopada 2012 A czy nastrzyk to jakieś złohmmm .... trzeba spytać AndrzejaK :grin: [ Dodano: Nie 18 Lis, 2012 15:22 ]Tu zapytam dlaczego?bo podobno wypłukuje się wtedy subtelne smaczki Nie wymaga nakłucia ani przewracania.Nie rozumiem :sad: Przez 14 dni w ogóle nie zaglądasz do mięska? Tylko pilnujesz temperatury? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/22/#findComment-250671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #544 Opublikowano 18 Listopada 2012 Małe sprostow0anie, AndrzejK namawiał mnie tylko do długotrwałego peklowania bez nastrzyku, o solance mówił coby było 0.4L, ja z tego wziąłem długotrwałe peklowanie, ale zalewa po mojemu No i sprawa się rypła :grin: .Przez godzinę próbujemy udowodnić sobie wyższość świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkanocnymi a tu taki placek. :devil: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/22/#findComment-250674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #545 Opublikowano 18 Listopada 2012 Przez godzinę próbujemy udowodnić sobiePrzynajmniej miałem co poczytać :wink: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/22/#findComment-250676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #546 Opublikowano 18 Listopada 2012 No i sprawa się rypła Nikt mnie nie przekona, że czarne jest czarne, a białe jest białe :grin: :grin: :grin: A tak serio - przydałaby się tu ekipa sprzątająca z dużą miotłą, coby te moje głupoty pozamiatać :blush: Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/22/#findComment-250677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #547 Opublikowano 18 Listopada 2012 Ja szukam na to już dość długo opracowania naukowego - nie znalazłem To bardzo proszę.Strona główna.Temat "Peklowanie cz I" cyt. Wskutek dyfuzji zachodzącej podczas peklowania mięso traci część cennych substancji odżywczych - białek i fosforanów. Dane WNIIMP uzyskane podczas doświadczeń nad peklowaniem szynek wykazują zależność strat substancji białkowych nie tylko od wielkości kawałków mięsa, ale i od czasu trwania peklowania. Straty maksymalne substancji białkowych przy długotrwałym peklowaniu stanowiły 3,5% całej zawartości białek w mięsie szynek peklowanych. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/22/#findComment-250678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #548 Opublikowano 18 Listopada 2012 To bardzo proszę. Kiedyś zerkałem, teraz wnikliwiej przejrzę. A fota przedstawia polędwice pływające od końca października(zrobię z nimi porządek w tym tygodniu), dziesięć dni temu do towarzystwa wskoczyła kulka, a po lewej polędwiczki pływają od środy. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/22/#findComment-250682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #549 Opublikowano 18 Listopada 2012 W ostatnio nam udostępnionej przez Maxell'a lekturze "Produkcja Wędlin", na str 90 na dole i dalej na 91 znalazłem, że duża ilość soli mineralnych i rozpuszczalnych białek przechodzi podczas peklowania do roztworu, ale:im stężenie solanki większe, tym mniej cennych substancji zostaje wyługowanych.dalej: największe przenikanie do roztworu zachodzi przy stężeniu solanki 6-9 %Chyba należałoby stosować solanki o większym stężeniu, choć nie sposób udowodnić, czy wyrób jest wówczas smaczniejszy.Ja wolał bym mieć wyrób smaczniejszy, niekoniecznie musi zawierać cenne substancje. Ciekawe jest też opisane stosowanie solanek już używanych jako zawierających cenne bakterie i przez to działające od razu, bez straty czasu na ich namnożenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/22/#findComment-250684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #550 Opublikowano 18 Listopada 2012 A ja napiszę (mam nadzieję że Zbój się nie obrazi za śmiecenie tematu) że od początku istnienia na tym forum pekluję stosując metodę 0,4litra solanki na 1 kg mięsa a solanka o stężeniu ok. 0,85-90dag na litr wody... do tego nastrzyk, - początkowo 7-10% do wagi elementu... obecnie ilością nastrzyku reguluję sobie słoność i kompensuję różnice czasowe (ot te kilka lat doświadczenia pozwala dobrać ilość :tongue: ) - zazwyczaj pekluję około 10 dninie przewracam jak nerwus codziennie ..... uważam że nie ma takiej potrzeby :tongue: (ot wzruszę naczyniem co trzy dni....) taki to już mój sposób Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/22/#findComment-250717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.