Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Jeżeli mam czas, tak kiedyś bywało, to zadymiam 9-10 godz. dawniej było i z 11, i nie przesadzam.

I nie wysuszy się za bardzo przy takim czasie ? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/60/#findComment-593774
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

I nie wysuszy się za bardzo przy takim czasie ?

9-10 godz. To są czasy szynek, boczków, golonek i baleronów. Teraz aż tak długo nie dymię bo czasu nie mam, ale w przyszłości...

Polędwicę zadymiam +/- 8 godz. w zależności ile towaru w Borniaku i jak cześć "schabu".

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/60/#findComment-593776
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Takie tam boczęta :D

Dwie ostatnie fotki to mój przywatny towar z koscią i skórą. Wsio idzie do mrożenia. "Chwilowo" mięska z wieprzka nie spożywam. Oczywiście po wystygnięciu plasterek posmakuję tak coby kłypcia na języku zaleczyć :D

Wsio jeszcze cieplutkie po wyjęciu z garów.

 

post-41817-0-97655300-1538844004_thumb.jpgpost-41817-0-22139400-1538844006_thumb.jpgpost-41817-0-35656000-1538844007_thumb.jpgpost-41817-0-32197200-1538844008_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/60/#findComment-608601
Udostępnij na innych stronach

 

 

Upiecz jeszcze szybko chlebek - ja przywiozę musztardę :D. Super wykonik :clap:

:thumbsup::D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/60/#findComment-608605
Udostępnij na innych stronach

 

 

boczęta

Jak to pięknie brzmi, z uczuciową wręcz nutą  :laugh:

"Boczusie" często goszczą na tym forum ale "boczęta" przebijają wszystko  :D  :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/60/#findComment-608619
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak to pięknie brzmi, z uczuciową wręcz nutą :laugh: "Boczusie" często goszczą na tym forum ale "boczęta" przebijają wszystko :D:clap:

A, jakoś tak mi się napisało :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/60/#findComment-608622
Udostępnij na innych stronach

:cool:

Wędzone sery Pilos „Styl włoski” wg Zbója

 

Solanka:

Woda – 1L

Sól – 8 dag

 

Wędzone w Borniaku.

 

Solanki robię tyle, żeby pokryła sery w pojemniku. Sery w solance trzymam 12-15 godz.

Po wyjęciu z solanki wykładam serki na kratkę do ocieknięcia na +/- godzinkę.

Następnie sery posypuję z ręki przyprawami, wkładam do siatki, wieszam na kiju i wiszą sobie tak kilka godz. w temp. pokojowej.

Serki idą do wędzarni, w której osuszają się tak długo, aż obeschną.

W zależności od temp. jaką serki złapały podczas wiszenia w temp. pokojowej, osuszanie w wędzarni może trwać od 2-3.5 godz.

Temp. osuszania 45-50st.C.

Jak serki obeschną to zapodaję dym i w tym dymie wiszą tak długo aż mi kolorek będzie odpowiadał, przeważnie jest to 3 godzinki.

Temp wędzenia 50-55st.C.

Podczas osuszania i dymienia, mniej więcej w połowie czasu, przekładam kije w wędzarni, coby bardziej równo się odymiły :D

Każda wędzarnia dymi inaczej i żeby dobrze coś uwędzić to pomimo przepisów najlepiej dojść do wprawy metodą prób i błędów.

 

post-41817-0-89194800-1539459280_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/60/#findComment-609256
Udostępnij na innych stronach

lubią się rozkruszyć

Przez 7 lat dymienia Pilosów, nie zdarzyło mi się takie coś.

Ale te co na fotce to z pewnych względów prawdopodobnie ostatnie sztuki w siatkach i z przyprawami, teraz kratka i bez przypraw.

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/60/#findComment-609282
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja takie serki zawsze wędzę na kratce,za dużo zabawy z siatką
  ja też :thumbsup: 

 

żeby dobrze coś uwędzić to pomimo przepisów najlepiej dojść do wprawy metodą prób i błędów.
:D  :thumbsup:  :clap: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/60/#findComment-609292
Udostępnij na innych stronach

 

 

Każda wędzarnia dymi inaczej i żeby dobrze coś uwędzić to pomimo przepisów najlepiej dojść do wprawy metodą prób i błędów.

 

 

Wojtek ... to stwierdzenie należy w ramkę i nad łóżko .   Jest jednak pewne ale  :facepalm:  ......    należy to zrozumieć . :)

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/60/#findComment-609295
Udostępnij na innych stronach

Pamiętajcie chłopaki, że siatka skraca czas ociekania serów, a odpowiednie dymienie nie powoduje wrzynania się siatki w sery ;)

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/60/#findComment-609321
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Po dymieniu, przed parzeniem, 7 godzinek w tym około 3 godz. osuszania.

Pogoda za oknem w sam raz na dymienie, wiatry też sprzyjały.

W Borniaku jeszcze trzy polędwice :D

 

post-41817-0-62637100-1543674325_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/60/#findComment-614963
Udostępnij na innych stronach

 

 

co tak późno

W Poniedziałek znowu będą w siatce. Na kratce nieforemne jakieś takie :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/60/#findComment-614975
Udostępnij na innych stronach

Baleronik po parzeniu. Jestem na półmetku dreptania przy dzisiejszych dymieniach. Teraz w Borniaczku kminkowa "na winie" :D

 

post-41817-0-71470100-1543679877_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/60/#findComment-614978
Udostępnij na innych stronach

Wojtuś, jakich używasz zrębek?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/60/#findComment-614987
Udostępnij na innych stronach

Dziś są dębowe w użyciu, mam jeszcze śliwkę :D

 

Zapomniałem o szynkach po parzeniu :D

 

post-41817-0-83359300-1543681800_thumb.jpg

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/60/#findComment-614989
Udostępnij na innych stronach

Boczęta po dymieniu, parzą się teraz :D

 

post-41817-0-20909900-1543937478_thumb.jpgpost-41817-0-38554800-1543937479_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/60/#findComment-615454
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.