arkadiusz Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 7 Listopada 2010 zapomniałem jednak opłukać pod bieżącą wodą Nie szkodzi.Niektórzy nie płuczą w środku polędwiczka Polędwica nie polędwiczka bo to nie to samo rozgrzewanie wędzarni (murowana). Wilgoć była nieziemska - rozgrzewanie trwało 2godz. I tu widać przewagę wędzarni drewnianej nad murowaną A wyroby całkiem całkiem :clap: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/10/#findComment-131128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asia50 Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 7 Listopada 2010 Wyroby są super i oby wszystkim takie wychodziły :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/10/#findComment-131129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 8 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 8 Listopada 2010 Razem wędzonki prezentują się takBardzo ładne wędzoneczki :smile: :clap: Solanka: 230g peklosoli na 2l wodyFju fju :rolleyes: jak dla mnie to za dużo p-soli, ale to moje zdanie :smile: Smak rewelacyjny choć dla mnie trochę za słonePowyżej napisałem Peklowanie Dziadka http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1327 Peklowanie Szczepana https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=48377&sid=a64209b8558f683cc57de729ed1e016e#48377 Wypróbuj któryś z tych sposobów :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/10/#findComment-131155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berni Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 8 Listopada 2010 Zbóju Przy peklowaniu 6-cio dniowym na 3kg mięsa wg tabeli Dziadka powinienem dać 162g p-soli i 1,2l wody (stężenie 13,5%)Ponieważ nie miałem idealnego naczynia przygotowałem solankę z 2 l wody i 230g p-soli (stężenie 11,5%) czyli mniejsze niż z tabeli Dziadka. Skoro piszesz, że za dużo p-soli to już nic nie wiem :sad: Pozdrawiam Cytuj Dogoń swoje marzenia.Berni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/10/#findComment-131161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 8 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 8 Listopada 2010 Skoro piszesz, że za dużo p-soli to już nic nie wiem :sad:Sorki bardzo nie chciałem wprowadzać w błąd :blush: , po pracy zmęczony i porównałem do tabeli Szczepana, z której ja korzystam. Nie było to zamierzone :smile: [ Dodano: Pon 08 Lis, 2010 10:04 ] Jak miałeś za słone to wypłukać mięso, albo wymoczyć w wodzie zimnej :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/10/#findComment-131163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 9 Listopada 2010 :clap: Berni, wygląd wędzonek jak książkowy, aż ślinka leci.... :thumbsup: Pozdrawiam Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/10/#findComment-131323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 21 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 21 Listopada 2010 Wczoraj robiłem ostatnie wędzenie w tym roku, może jeszcze jakieś kiełbaski skręcę. Niestety było ciężko, palić się nie chciało, żadnego cugu czy przeciągu w palenisku nie było, tylko na początku jak beczkę rozgrzewałem było oki, później zaczęły się schody. Nie będę w całości opisywał co i jak było, ale całe wędzenie szło ku wędzeniu "po staremu" znaczy się kolor. Ale jakież było moje zdziwienie, jak podczas parzenia próbowałem wodę i nie była kwaśna, a jeszcze większe zdziwienie było jak wędlinkę spróbowałem, nic a nic żadnego kwasu, smak taki jaki ma mieć wędzonka. Oprócz tego ile się wczoraj na klękałem do paleniska i tego jak cukier mi podskoczył przy dziwnym wędzeniu jestem zadowolony, wędliny uratowane i na stół można podawać :thumbsup: Boczki parzone wg Dziadka na czas, golonki nie parzone idą do bigosu "trzydniówki" szynki parzone na temp. w środku :smile: W szynce dziura po termometrze. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/10/#findComment-133001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 21 Listopada 2010 Ale skóreczka na szyneczkach jak za dobrych młodych latek :grin: Nie przejumuj się.Jak robię dla rodzinki to oni też lubią takie ciemne. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/10/#findComment-133007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 21 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 21 Listopada 2010 Zbójaszku brakuje mi słów na te Twoje wyroby. :grin: Szyneczka, a ten boczuś :thumbsup: rewelacja. Nic się wczoraj nie chwaliłeś że się ''nadreptałeś '' :tongue: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/10/#findComment-133009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 21 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 21 Listopada 2010 Zbóju :grin: :thumbsup: :clap: :clap: :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/10/#findComment-133024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 21 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 21 Listopada 2010 Ale skóreczka na szyneczkach jak za dobrych młodych latek :grin:Za dawnych lat były duuużo ciemniejsze :grin: , a kolor wczorajszych nie był zamierzony ot :devil: nie chciało się palić w palenisku i musiałem kombinować, ale chociaż w smaku się udały Nic się wczoraj nie chwaliłeś że się ''nadreptałeś '' :tongue:Się nie chwaliłem bo byłem padnięty, po pracy nie spałem i pojechałem wędzić no i miałem nerwa przez wczorajsze wędzenie Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/10/#findComment-133029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 21 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 21 Listopada 2010 Się nie chwaliłem bo byłem padnięty, po pracy nie spałem i pojechałem wędzić no i miałem nerwa przez wczorajsze wędzenie Hej Zbóju, Twoje wyroby są Ok :thumbsup: nie ma co się stresować spowodu koloru :wink: Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/10/#findComment-133032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 21 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 21 Listopada 2010 nie ma co się stresować spowodu koloru :wink:Ciężko się nie stresować jak ponad rok "pracowałem z Wami" żeby było oki, a tu prawie lipa wyszła, ale jak pisałem wcześniej, smak jest jak należy Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/10/#findComment-133035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 21 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 21 Listopada 2010 Zbóju :grin: smak się liczy.Ja wielokrotnie lipę robiłem grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/10/#findComment-133036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 21 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 21 Listopada 2010 Możesz bliżej wyjaśnic ? Boczki parzone wg Dziadka Każda informacja jest cenna... Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/10/#findComment-133037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 21 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 21 Listopada 2010 Możesz bliżej wyjaśnic ? Boczki parzone wg Dziadkahttp://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1173&page=6 ze względu na to, że zanim dojadę z działki do domu wędzonki trochę wystygną to do tego co Dziadek podaje dokładam po 10 min. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/10/#findComment-133040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berni Opublikowano 21 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 21 Listopada 2010 Oprócz tego ile się wczoraj na klękałem do paleniska i tego jak cukier mi podskoczył przy dziwnym wędzeniu Zbóju tym bardziej jeśli jest wspaniały efekt końcowy taka harówa to sama przyjemność, a i kości trzeba czasami rozruszać :lol: Ja nie kończę jeszcze sezonu, nigdy nie wędziłem w zimę i na pewno spróbuję. Pozdrawiam Cytuj Dogoń swoje marzenia.Berni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/10/#findComment-133045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 21 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 21 Listopada 2010 Możesz bliżej wyjaśnic ? Boczki parzone wg Dziadkahttp://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1173&page=6 ze względu na to, że zanim dojadę z działki do domu wędzonki trochę wystygną to do tego co Dziadek podaje dokładam po 10 min. aaa... dzięki... mam to w Ulubionych Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/10/#findComment-133072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henrykos62 Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 14 Lutego 2011 Podepnę się pod Zbója ze swoimi wędzonkami :sad: Cytuj Henryk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/10/#findComment-146637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 14 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 14 Lutego 2011 Podepnę się pod Zbója ze swoimi wędzonkami :sad:Emotikon czego taki smutny jak wędzonki oki :grin: , tylko fotka ciutkę niewyraźna Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/10/#findComment-146641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henrykos62 Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 14 Lutego 2011 Po pierwsze smutno bo Twoje ładniejsze,po drugie to jest tak jak się robi telefonem ,po trzecie przy wyrobach zawsze się coś przeczyta i wzrok nie ten lub udzieliło się telefonowi :grin: :grin: :grin: Cytuj Henryk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/10/#findComment-146643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 5 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 5 Marca 2011 :shock: ja już na "oparach jadę" w zamrażarce został tylko kawałek szynki z czterogłowego... fju fju :rolleyes: nie dobrze Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/10/#findComment-150385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 5 Marca 2011 Zbóju jedyna nadzieja w tym, że Wielkanoc za niedługo i okazja na większe wędzenie będzie, ale Ty pewnie do tego czasu nie wytrzymasz i popełnisz co nieco? Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/10/#findComment-150386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 5 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 5 Marca 2011 ale Ty pewnie do tego czasu nie wytrzymasz i popełnisz co nieco?Ten dzień nadchodzi wielkimi krokami [ Dodano: Sob 05 Mar, 2011 14:55 ] :wink:Nieźle powędzili :rolleyes: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/10/#findComment-150388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 16 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 16 Marca 2011 Powoli czas zacząć coś robić :grin: Mam: 9m jelit wołowych od miro 9m jelit grubych wp 9m kątnic wp 10 pęcherzy wp jelita wp cieńsze różnych rozmiarów kilkadziesiąt metrów zakupię jeszcze jelita wiankowe wołowe Teraz to ja mogę :lol: tylko jeszcze nie wiem co, ale pewnie z "szestnastki" będę coś tworzył Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/10/#findComment-152231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.