zibi187 Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 16 Marca 2011 Zbój Madej pojedzie ostro. Ze trzy wieprzki i dwa woły polegną :lol: :lol: chyba :lol: :lol: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/11/#findComment-152243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 16 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 16 Marca 2011 Ze trzy wieprzki i dwa woły polegną :lol: :lol: chyba :lol: :lol:Z tego to pół Lubomierza wykarmię :lol: :grin: To jakoś mało maszNa trzy rodziny to aż nadto :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/11/#findComment-152245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 22 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 22 Marca 2011 "Zbój & Borniak" sp.j. Drugie wędzenie i "Borni" na razie śmiga jak należy :grin: 10 udek, 3 boczki, szynka z łopatki. Dwa boczki i szynka zostały sparzone. Jeden boczek "skwarkowy" nie parzony. Mięso wp peklowane wg Szczepana 3 dni. Udka marynowane na sucho. Mieszanka przypraw do udek to: łyżeczka oregano łyżeczka ziół prowans. 3/4 łyżeczki pieprzu ziarnkowego Wszystkie przyprawy drobno zmieliłem. Udka posoliłem dwa razy więcej niż solę drób do pieczenia, następnie zmielone przyprawy i na udka od strony mięsnej kładłem po dwie połówki ząbka czosnku. Mięso się marynowało półtorej doby. Mięso włożyłem do wody o temp 85st.C. Po włożeniu temp spadła do 72st.C. Parzenie udek 45min. w temp 74-75st.C. Osadzanie po parzeniu kilka godz. Smak bardzo dobry :grin: Wszystko wędziłem na raz, jakoś weszło. Wędzenie wraz z osuszaniem trwało 4,5godz. temp stała 55st.C Boczki i szyneczka wiszą w spiżarni od wczoraj i powiszą tak jeszcze kilka dni Czyli Zbórniaki udane :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/11/#findComment-153453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 22 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 22 Marca 2011 Drugie wędzenie i "Borni" na razie śmiga jak należy :grin: Super wędzonki :clap: , a Borniaczek niech Ci służy jak najlepiej . Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/11/#findComment-153456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 22 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 22 Marca 2011 Fajnie, widać, że ci borniak podpasował :clap: :thumbsup: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/11/#findComment-153468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajasc Opublikowano 22 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 22 Marca 2011 Jeden boczek "skwarkowy" nie parzony. Mam pytanie Zbóju jaki to jest boczek skwarkowy i skąd go uzyskałeś z pótuszy wp. bo jak do tej pory to mam 54 lata i o takiej nazwie nie słyszałem Myślę tak sobie że dziadek już niema siły żeby tym wszystkim nazwom przeciwstawiać się ale ja mówię zdecydowanie nie. Cytuj zajasc Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/11/#findComment-153487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 23 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 23 Marca 2011 Jeden boczek "skwarkowy" nie parzony.Jakoś nie pomyślałem napisać :lol: Boczek skwarkowy to tak tylko nazwałem, czyli boczek przeznaczony do smażenia skwarek na chleb i skwarek do jajecznicy Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/11/#findComment-153631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip Opublikowano 23 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 23 Marca 2011 :thumbsup: :grin: :thumbsup: :grin: Zbórniaki Zbójowe Za......e :thumbsup: teraz jestem ciekawy co nowego wyczarujesz :question: Cytuj zmierzam do tego żeby zrobić coś ciekawego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/11/#findComment-153645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 23 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 23 Marca 2011 teraz jestem ciekawy co nowego wyczarujesz :question:W Piątek wędzę drobiowe kiełbaski dla ojca, a w zanadrzu mam dwie własne receptury napisane jesienią na kiełbasy "Lubomierska Cienka" i "Lubomierska Gruba" Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/11/#findComment-153655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 26 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 26 Marca 2011 12 udek sól. ja daję na oko tj. ponad dwa razy więcej nić do kurczaka pieczonego w piekarniku. przyprawy: łyżeczka oregano łyżeczka ziół prowans. 2/3 łyżeczki pieprzu ziarnkowego po dwie połówki ząbka czosnku na jedno udko Przyprawy zmielone bardzo drobno. Udka solę posypuję przyprawami i układam na udka czosnek. marynuję ponad dobę. Po marynowaniu robię pętelki na udkach wkładam do wody o temp 85-90st.C i po chwili temp spada do 72-73st.C, parzę w temp 73-74st.C. Poprzednio zapomniałem napisać, że wodę do parzenia solę, za pierwszym razem dałem 1 łyżeczkę teraz dałem półtorej łyżeczki i parzyłem 50min. następnie osuszałem w spiżarni, później osuszałem w wędzarni45min i wędziłem w temp. 53-57st.C ze dwa razy temp. podniosłem do prawie 60st wędzenie z osuszaniem 4.45godz. Udka w smaku za...biaszcze :thumbsup: :thumbsup: Zestaw przypraw W Poniedziałek wędzone https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=184848#184848 Wisiały w spiżarni do dziś, smak ekstra,a szyneczka z łopatki poezja, kiedyś ponoć u mnie w domu robiono szynki z łopatki, ale ja tego nie pamiętam, takie szyneczki będą u mnie częściej :thumbsup: :thumbsup: Kilka małych Zbórniaków(boczki) zapeklowałem na sucho, słoninkę posolołem, a stronę mięsną natarłem p-solą, posypałem majerankiem, oregano, bazylią i położyłem połówki ząbków czosnku. We wtorek wędzenie, przed wędzeniem mięso z przypraw opłuczę Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/11/#findComment-154137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 30 Marca 2011 Dreptania trochę dziś będzie, mam nadzieję, że nie zapomniałem wykładów Prof. Bagno z rozbioru wp Półtusza b/g jedzie po rozbiorze do Wrocka, a ćwiarteczka z głową moja :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/11/#findComment-154623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 30 Marca 2011 Zrób fotorelację z rozbioru. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/11/#findComment-154624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuirad Opublikowano 30 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 30 Marca 2011 Zbój Madej, a co z ćwiartką tylną? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/11/#findComment-154625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 30 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 30 Marca 2011 Zje kto inny :lol: :lol: :lol: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/11/#findComment-154663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 30 Marca 2011 Widzę Zbóju ,że podcinanie gardła masz opanowane :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/11/#findComment-154674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 30 Marca 2011 Zrób fotorelację z rozbioru.A jakże, myślałem o tym, ale niestety czasu było mało,roboty dużo, ludzi pełno po kuchni się kręciło, ciężko by było aparatem się zajmować. Z tego co pamiętam przesłałem Ci fotki z opisem z rozbioru w zeszłym roku na jesień. Jakby co to jeszcze pół świntucha będę kupował na komunię i wtedy spróbuję fotki porobić :grin: Zbój Madej, a co z ćwiartką tylną?Potrzebna mi była tylko przednia ze względu na boczki ze skórą i taką zakupiłem Zje kto inny :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: To z mojej ćwiartki. To z połówki pojechało już do Wrocławia. Teraz już wiem jak mają "fajnie" panowie dreptający przez kilka godzin przy rozbiorach w dużych masarniach Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/11/#findComment-154680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 30 Marca 2011 Zapomniałem przedtem napisać, że dziś wypróbowałem rękawicę http://www.wyroby-domowe.pl/rekawica-anty-przecieciowa-p-112.html od miro i mimo, że nie jest odporna na przypadkowe kłucie nożem to na przecięcia odporna jest, ja ją sobie chwalę :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/11/#findComment-154714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 30 Marca 2011 Materiały Twoje i wszystkie nadesłane (a nie opublikowane) są trzymane do wrzucenia na nową stronkę, gdzie niebawem się znajdą. Jednak nowa fotorelacja, zaprawionego już w bojach zadymiacza może być jeszcze ciekawsza. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/11/#findComment-154728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 31 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 31 Marca 2011 Jednak nowa fotorelacjaNastępny rozbiór postaram się sfotografować :grin: zaprawionego już w bojach zadymiacza Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/11/#findComment-154814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Wczoraj machnąłem kilka ćwiartek. Lepsze od takich ćwiartek/udek z kurczaka są tylko boczek i golonka wędzone :thumbsup: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/11/#findComment-155519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Trochę wcześniej niż planowałem, ale przed samymi Świętami nie wyrobię się z dreptaniem przy tym co mam zamiar robić, czyli mięso z piekarnika, kiełbasy no i słodkości :grin: , oczywiście biszkopt też będzie :lol: Mięso mrożone zalane zalewą do wieczora będzie już "pod wodą". Peklowanie wg Szczepana 5 dni, wędzenie wg Dziadka, nieparzone wg AndrzejaK do zamrożenia, parzenie po powolnym rozmrożeniu przed Świętami Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/11/#findComment-155906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Witaj Zbóju ! Zamarynowałem dziś uda do wędzenia wg Twojego przepisu .Na foto z parzenia są jakieś dodatki -czy to seler i pora czy jeszcze coś innego ? Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/11/#findComment-156027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Na foto z parzenia są jakieś dodatki -czy to seler i pora czy jeszcze coś innego ?Dodatki takie jak u mnie na rosół, czyli marchew, korzeń pietruszki, seler suszony, palona nad gazem cebula oprócz tego to czosnek, który układałem na mięso przy marynowaniu i czasami, ale nie zawsze daję por. Udka temp. parzenia 72-75st.C, czas 45mmin. Ćwiartki temp. parzenia 72-75st.C, czas 50-55min. 10-12 udek/ćwierci wkładam do gara 14L w którym jest pół gara wody i do wody daję 1.5 łyżeczki soli i parzę, osuszam i do Borniaka :grin: Zamarynowałem dziś uda do wędzeniaDobrego dymu :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/11/#findComment-156050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 ćwierci wkładam do gara 14L w którym jest pół gara wody i do wody daję 1.5 łyżeczki soli i parzę, osuszam i do Borniaka To Ty tych udek nie peklujesz? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/11/#findComment-156051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 To Ty tych udek nie peklujesz?Marynuję na sucho w soli i własnej mieszance przypraw, oprócz tego wodę do parzenia solę. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/11/#findComment-156057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.