Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zbój Madej pojedzie ostro. Ze trzy wieprzki i dwa woły polegną :lol: :lol: chyba :lol: :lol:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/11/#findComment-152243
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ze trzy wieprzki i dwa woły polegną :lol: :lol: chyba :lol: :lol:

Z tego to pół Lubomierza wykarmię :lol:

:grin: To jakoś mało masz

Na trzy rodziny to aż nadto :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/11/#findComment-152245
Udostępnij na innych stronach

"Zbój & Borniak" sp.j.

 

Drugie wędzenie i "Borni" na razie śmiga jak należy :grin:

 

10 udek, 3 boczki, szynka z łopatki. Dwa boczki i szynka zostały sparzone.

 

Jeden boczek "skwarkowy" nie parzony.

 

Mięso wp peklowane wg Szczepana 3 dni. Udka marynowane na sucho.

Mieszanka przypraw do udek to:

łyżeczka oregano

łyżeczka ziół prowans.

3/4 łyżeczki pieprzu ziarnkowego

Wszystkie przyprawy drobno zmieliłem. Udka posoliłem dwa razy więcej niż solę drób do pieczenia, następnie zmielone przyprawy i na udka od strony mięsnej kładłem po dwie połówki ząbka czosnku. Mięso się marynowało półtorej doby. Mięso włożyłem do wody o temp 85st.C. Po włożeniu temp spadła do 72st.C. Parzenie udek 45min. w temp 74-75st.C. Osadzanie po parzeniu kilka godz. Smak bardzo dobry :grin:

Wszystko wędziłem na raz, jakoś weszło. Wędzenie wraz z osuszaniem trwało 4,5godz. temp stała 55st.C

Boczki i szyneczka wiszą w spiżarni od wczoraj i powiszą tak jeszcze kilka dni :cool:

 

Czyli Zbórniaki udane :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/11/#findComment-153453
Udostępnij na innych stronach

Drugie wędzenie i "Borni" na razie śmiga jak należy :grin:

 

Super wędzonki :clap: , a Borniaczek niech Ci służy jak najlepiej .

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/11/#findComment-153456
Udostępnij na innych stronach

Jeden boczek "skwarkowy" nie parzony.

Mam pytanie Zbóju jaki to jest boczek skwarkowy i skąd go uzyskałeś z pótuszy wp. bo jak do tej pory to mam 54 lata i o takiej nazwie nie słyszałem Myślę tak sobie że dziadek już niema siły żeby tym wszystkim nazwom przeciwstawiać się ale ja mówię zdecydowanie nie.

zajasc
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/11/#findComment-153487
Udostępnij na innych stronach

Jeden boczek "skwarkowy" nie parzony.

Jakoś nie pomyślałem napisać :lol: Boczek skwarkowy to tak tylko nazwałem, czyli boczek przeznaczony do smażenia skwarek na chleb i skwarek do jajecznicy :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/11/#findComment-153631
Udostępnij na innych stronach

:thumbsup: :grin: :thumbsup: :grin: Zbórniaki Zbójowe Za......e :thumbsup: teraz jestem ciekawy co nowego wyczarujesz :question:
zmierzam do tego żeby zrobić coś ciekawego
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/11/#findComment-153645
Udostępnij na innych stronach

teraz jestem ciekawy co nowego wyczarujesz :question:

W Piątek wędzę drobiowe kiełbaski dla ojca, a w zanadrzu mam dwie własne receptury napisane jesienią na kiełbasy "Lubomierska Cienka" i "Lubomierska Gruba" :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/11/#findComment-153655
Udostępnij na innych stronach

12 udek

sól. ja daję na oko tj. ponad dwa razy więcej nić do kurczaka pieczonego w piekarniku. przyprawy:

łyżeczka oregano

łyżeczka ziół prowans.

2/3 łyżeczki pieprzu ziarnkowego

po dwie połówki ząbka czosnku na jedno udko

Przyprawy zmielone bardzo drobno.

Udka solę posypuję przyprawami i układam na udka czosnek. marynuję ponad dobę. Po marynowaniu robię pętelki na udkach wkładam do wody o temp 85-90st.C i po chwili temp spada do 72-73st.C, parzę w temp 73-74st.C.

Poprzednio zapomniałem napisać, że wodę do parzenia solę, za pierwszym razem dałem 1 łyżeczkę teraz dałem półtorej łyżeczki i parzyłem 50min. następnie osuszałem w spiżarni, później osuszałem w wędzarni45min i wędziłem w temp. 53-57st.C ze dwa razy temp. podniosłem do prawie 60st wędzenie z osuszaniem 4.45godz. Udka w smaku za...biaszcze :thumbsup: :thumbsup:

 

Zestaw przypraw

 

 

W Poniedziałek wędzone https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=184848#184848

Wisiały w spiżarni do dziś, smak ekstra,a szyneczka z łopatki poezja, kiedyś ponoć u mnie w domu robiono szynki z łopatki, ale ja tego nie pamiętam, takie szyneczki będą u mnie częściej :thumbsup: :thumbsup:

 

 

Kilka małych Zbórniaków(boczki) zapeklowałem na sucho, słoninkę posolołem, a stronę mięsną natarłem p-solą, posypałem majerankiem, oregano, bazylią i położyłem połówki ząbków czosnku. We wtorek wędzenie, przed wędzeniem mięso z przypraw opłuczę :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/11/#findComment-154137
Udostępnij na innych stronach

Dreptania trochę dziś będzie, mam nadzieję, że nie zapomniałem wykładów Prof. Bagno z rozbioru wp :cool:

 

Półtusza b/g jedzie po rozbiorze do Wrocka, a ćwiarteczka z głową moja :grin:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/11/#findComment-154623
Udostępnij na innych stronach

Zrób fotorelację z rozbioru.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/11/#findComment-154624
Udostępnij na innych stronach

Widzę Zbóju ,że podcinanie gardła masz opanowane :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/11/#findComment-154674
Udostępnij na innych stronach

Zrób fotorelację z rozbioru.

A jakże, myślałem o tym, ale niestety czasu było mało,roboty dużo, ludzi pełno po kuchni się kręciło, ciężko by było aparatem się zajmować.

Z tego co pamiętam przesłałem Ci fotki z opisem z rozbioru w zeszłym roku na jesień.

Jakby co to jeszcze pół świntucha będę kupował na komunię i wtedy spróbuję fotki porobić :grin:

Zbój Madej, a co z ćwiartką tylną?

Potrzebna mi była tylko przednia ze względu na boczki ze skórą i taką zakupiłem :cool:

Zje kto inny :lol: :lol: :lol:

:lol: :lol:

 

To z mojej ćwiartki.

 

To z połówki pojechało już do Wrocławia.

 

Teraz już wiem jak mają "fajnie" panowie dreptający przez kilka godzin przy rozbiorach w dużych masarniach :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/11/#findComment-154680
Udostępnij na innych stronach

Zapomniałem przedtem napisać, że dziś wypróbowałem rękawicę http://www.wyroby-domowe.pl/rekawica-anty-przecieciowa-p-112.html od miro i mimo, że nie jest odporna na przypadkowe kłucie nożem to na przecięcia odporna jest, ja ją sobie chwalę :grin: :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/11/#findComment-154714
Udostępnij na innych stronach

Materiały Twoje i wszystkie nadesłane (a nie opublikowane) są trzymane do wrzucenia na nową stronkę, gdzie niebawem się znajdą. Jednak nowa fotorelacja, zaprawionego już w bojach zadymiacza może być jeszcze ciekawsza. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/11/#findComment-154728
Udostępnij na innych stronach

Jednak nowa fotorelacja

Następny rozbiór postaram się sfotografować :grin:

zaprawionego już w bojach zadymiacza

:cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/11/#findComment-154814
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj machnąłem kilka ćwiartek. Lepsze od takich ćwiartek/udek z kurczaka są tylko boczek i golonka wędzone :thumbsup: :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/11/#findComment-155519
Udostępnij na innych stronach

Trochę wcześniej niż planowałem, ale przed samymi Świętami nie wyrobię się z dreptaniem przy tym co mam zamiar robić, czyli mięso z piekarnika, kiełbasy no i słodkości :grin: , oczywiście biszkopt też będzie :lol:

Mięso mrożone zalane zalewą do wieczora będzie już "pod wodą". Peklowanie wg Szczepana 5 dni, wędzenie wg Dziadka, nieparzone wg AndrzejaK do zamrożenia, parzenie po powolnym rozmrożeniu przed Świętami :cool:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/11/#findComment-155906
Udostępnij na innych stronach

Witaj Zbóju ! Zamarynowałem dziś uda do wędzenia wg Twojego przepisu .Na foto z parzenia są jakieś dodatki -czy to seler i pora czy jeszcze coś innego ?

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/11/#findComment-156027
Udostępnij na innych stronach

Na foto z parzenia są jakieś dodatki -czy to seler i pora czy jeszcze coś innego ?

Dodatki takie jak u mnie na rosół, czyli marchew, korzeń pietruszki, seler suszony, palona nad gazem cebula oprócz tego to czosnek, który układałem na mięso przy marynowaniu i czasami, ale nie zawsze daję por.

Udka temp. parzenia 72-75st.C, czas 45mmin.

Ćwiartki temp. parzenia 72-75st.C, czas 50-55min.

10-12 udek/ćwierci wkładam do gara 14L w którym jest pół gara wody i do wody daję 1.5 łyżeczki soli i parzę, osuszam i do Borniaka :grin:

Zamarynowałem dziś uda do wędzenia

Dobrego dymu :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/11/#findComment-156050
Udostępnij na innych stronach

ćwierci wkładam do gara 14L w którym jest pół gara wody i do wody daję 1.5 łyżeczki soli i parzę, osuszam i do Borniaka

To Ty tych udek nie peklujesz?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/11/#findComment-156051
Udostępnij na innych stronach

To Ty tych udek nie peklujesz?

Marynuję na sucho w soli i własnej mieszance przypraw, oprócz tego wodę do parzenia solę.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/11/#findComment-156057
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.