rarytasik Opublikowano 28 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #1476 Opublikowano 28 Marca 2018 Jeżeli mam czas, tak kiedyś bywało, to zadymiam 9-10 godz. dawniej było i z 11, i nie przesadzam. I nie wysuszy się za bardzo przy takim czasie ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/60/#findComment-593774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 28 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1477 Opublikowano 28 Marca 2018 I nie wysuszy się za bardzo przy takim czasie ? 9-10 godz. To są czasy szynek, boczków, golonek i baleronów. Teraz aż tak długo nie dymię bo czasu nie mam, ale w przyszłości...Polędwicę zadymiam +/- 8 godz. w zależności ile towaru w Borniaku i jak cześć "schabu". Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/60/#findComment-593776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1478 Opublikowano 6 Października 2018 Takie tam boczęta Dwie ostatnie fotki to mój przywatny towar z koscią i skórą. Wsio idzie do mrożenia. "Chwilowo" mięska z wieprzka nie spożywam. Oczywiście po wystygnięciu plasterek posmakuję tak coby kłypcia na języku zaleczyć Wsio jeszcze cieplutkie po wyjęciu z garów. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/60/#findComment-608601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 6 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #1479 Opublikowano 6 Października 2018 Upiecz jeszcze szybko chlebek - ja przywiozę musztardę . Super wykonik Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/60/#findComment-608603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1480 Opublikowano 6 Października 2018 Upiecz jeszcze szybko chlebek - ja przywiozę musztardę . Super wykonik Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/60/#findComment-608605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #1481 Opublikowano 6 Października 2018 boczęta Jak to pięknie brzmi, z uczuciową wręcz nutą "Boczusie" często goszczą na tym forum ale "boczęta" przebijają wszystko Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/60/#findComment-608619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1482 Opublikowano 6 Października 2018 Jak to pięknie brzmi, z uczuciową wręcz nutą "Boczusie" często goszczą na tym forum ale "boczęta" przebijają wszystko A, jakoś tak mi się napisało :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/60/#findComment-608622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1483 Opublikowano 13 Października 2018 Wędzone sery Pilos „Styl włoski” wg Zbója Solanka:Woda – 1LSól – 8 dag Wędzone w Borniaku. Solanki robię tyle, żeby pokryła sery w pojemniku. Sery w solance trzymam 12-15 godz.Po wyjęciu z solanki wykładam serki na kratkę do ocieknięcia na +/- godzinkę.Następnie sery posypuję z ręki przyprawami, wkładam do siatki, wieszam na kiju i wiszą sobie tak kilka godz. w temp. pokojowej.Serki idą do wędzarni, w której osuszają się tak długo, aż obeschną.W zależności od temp. jaką serki złapały podczas wiszenia w temp. pokojowej, osuszanie w wędzarni może trwać od 2-3.5 godz.Temp. osuszania 45-50st.C.Jak serki obeschną to zapodaję dym i w tym dymie wiszą tak długo aż mi kolorek będzie odpowiadał, przeważnie jest to 3 godzinki.Temp wędzenia 50-55st.C.Podczas osuszania i dymienia, mniej więcej w połowie czasu, przekładam kije w wędzarni, coby bardziej równo się odymiły Każda wędzarnia dymi inaczej i żeby dobrze coś uwędzić to pomimo przepisów najlepiej dojść do wprawy metodą prób i błędów. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/60/#findComment-609256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 14 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #1484 Opublikowano 14 Października 2018 Ja takie serki zawsze wędzę na kratce,za dużo zabawy z siatką,a i lubią się rozkruszyć Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/60/#findComment-609281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 14 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1485 Opublikowano 14 Października 2018 (edytowane) lubią się rozkruszyćPrzez 7 lat dymienia Pilosów, nie zdarzyło mi się takie coś.Ale te co na fotce to z pewnych względów prawdopodobnie ostatnie sztuki w siatkach i z przyprawami, teraz kratka i bez przypraw. Edytowane 14 Października 2018 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/60/#findComment-609282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #1486 Opublikowano 14 Października 2018 Ja takie serki zawsze wędzę na kratce,za dużo zabawy z siatką ja też żeby dobrze coś uwędzić to pomimo przepisów najlepiej dojść do wprawy metodą prób i błędów. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/60/#findComment-609292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #1487 Opublikowano 14 Października 2018 Każda wędzarnia dymi inaczej i żeby dobrze coś uwędzić to pomimo przepisów najlepiej dojść do wprawy metodą prób i błędów. Wojtek ... to stwierdzenie należy w ramkę i nad łóżko . Jest jednak pewne ale ...... należy to zrozumieć . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/60/#findComment-609295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 14 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1488 Opublikowano 14 Października 2018 Pamiętajcie chłopaki, że siatka skraca czas ociekania serów, a odpowiednie dymienie nie powoduje wrzynania się siatki w sery Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/60/#findComment-609321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 14 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #1489 Opublikowano 14 Października 2018 siatka namiękając "wysysa" wodę z serka Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/60/#findComment-609322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1490 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Po dymieniu, przed parzeniem, 7 godzinek w tym około 3 godz. osuszania.Pogoda za oknem w sam raz na dymienie, wiatry też sprzyjały.W Borniaku jeszcze trzy polędwice Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/60/#findComment-614963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1491 Opublikowano 1 Grudnia 2018 teraz kratka i bez przypraw. co tak późno Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/60/#findComment-614964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1492 Opublikowano 1 Grudnia 2018 co tak późno W Poniedziałek znowu będą w siatce. Na kratce nieforemne jakieś takie Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/60/#findComment-614975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1493 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Na kratce nieforemne jakieś takie niemożliwe - tylko na kratce - i bez problemów Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/60/#findComment-614976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1494 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Baleronik po parzeniu. Jestem na półmetku dreptania przy dzisiejszych dymieniach. Teraz w Borniaczku kminkowa "na winie" Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/60/#findComment-614978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1495 Opublikowano 1 Grudnia 2018 (edytowane) Piękne kolorki wędzonek. Edytowane 1 Grudnia 2018 przez Woytas Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/60/#findComment-614985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1496 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Wojtuś, jakich używasz zrębek? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/60/#findComment-614987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1497 Opublikowano 1 Grudnia 2018 (edytowane) Dziś są dębowe w użyciu, mam jeszcze śliwkę Zapomniałem o szynkach po parzeniu Edytowane 1 Grudnia 2018 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/60/#findComment-614989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 4 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1498 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Boczęta po dymieniu, parzą się teraz Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/60/#findComment-615454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1499 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Boczusie przecudnej urody. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/60/#findComment-615458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1500 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Pikne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/60/#findComment-615460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.