Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Haczyki to ja takie mam, ale coś kiepsko widze na nich filety. Chyba spróbuje sznurek w środek, albo włoże je luzem w siatke do szynek i tak zawiesze.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/2/#findComment-90442
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 164
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Witam.

Filety można wędzić na siatce np. wyjętej z piekarnika i położonej na dwóch kijach.

Np. jak w tym temacie - chodzi o sposób umieszczenia filetów w wędzarce.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2398&postdays=0&postorder=asc&highlight=filety&start=15

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/2/#findComment-90443
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Mam prośbę może jest jakiś sposób żeby uratować moje szyneczki, otóż są suche jak wiór - zasnęło mi się w czasie parzenia i zamiast godzinkę to parzyły się 3 godziny - no tragedia, smak ok, tylko suche pioruńsko, czy mogę je jeszcze jakoś uratować???
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/2/#findComment-93026
Udostępnij na innych stronach

Mam prośbę może jest jakiś sposób żeby uratować moje szyneczki, otóż są suche jak wiór - zasnęło mi się w czasie parzenia i zamiast godzinkę to parzyły się 3 godziny - no tragedia, smak ok, tylko suche pioruńsko, czy mogę je jeszcze jakoś uratować???

no niestety ale juz takie musisz zjeść

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/2/#findComment-93027
Udostępnij na innych stronach

Kulig pociesz się tym ze i tak twoje szyneczki bedą zdrowsze.

 

I na drugi raz nie zaśniesz , szyneczki jak bardzo suche to i tak spożytkujesz bo lepsze jak ze sklepu . Niedawno był podobny temat że można by je nastrzyknąć podgrzanym smalcem z przyprawami . Poszukaj możesz z jedną szyneczkę tak zrobić dla próby .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/2/#findComment-93030
Udostępnij na innych stronach

Kulig,

Możesz szynkę pokrojoną, ułożoną na talerzu zalać galaretką. Możesz też serwować ją w rulonach, posmarowaną w środku majonezem, lub połączyć oba te sposoby.

Czasami podaję tubeczki z szynki napełnione sałatką z majonezem (musi być drobno krojona) lub chrzanem w majonezie. Całość można ozdobić postrzępioną galaretką, która podniesie wilgotność przystawki.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/2/#findComment-93041
Udostępnij na innych stronach

zasnęło mi się w czasie parzenia i zamiast godzinkę to parzyły się 3 godziny - no tragedia, smak ok, tylko suche pioruńsko, czy mogę je jeszcze jakoś uratować???

Po pierwsze miałeś za wysoką temp. parzenia. Jakbyś nie przekraczał 75 stopni to i tak by były soczyste. Wczorajszej nocy zrobiłem eksperyment. Jedna szyneczka 1,4kg parzyła się dwie godziny. Dziś rano próba smakowa, soczysta i pyszna. Temp. parzenia to 70-75stopni, szyneczka z tłuszczykiem. :tongue: Co do ratowania, jakoś to zjesz. Następnym razem pilnuj temperatury a jak czas przeciągniesz nic się nie stanie, wg. mnie.

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/2/#findComment-93046
Udostępnij na innych stronach

Po pierwsze miałeś za wysoką temp. parzenia.

 

Jak nasz kolega przysnął przy parzeniu to i taka możliwość mogla być.

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/2/#findComment-93050
Udostępnij na innych stronach

Jak już tu jesteś Andrzeju,

To jak tam "PIASTOWSKA", Jest jeszcze?

Oj działo się tam kiedyś,działo.....

 

[ Dodano: Nie Gru 20, 2009 5:07 pm ]

Wnuczek, - Proszę nie przyjmij tego żle.

Ale uważam że swojego parzenia o którym piszesz w swym poście nie możesz traktowac jako eksperyment,jak stwierdziłeś,ponieważ 2godz. przy tej wadze i przy temp 72-75st C,to była prawidłowa droga do uzyskania idealnego efektu,co zresztą osiągnąłes..To była temperatura parzenia kiełbas. Dla wędzonek przypisana jest temp. 80-85st.C. I tu jak byś parzył , w takiej temp 85st C,- 1,4kg 2-wie pełne godziny.,to dopiero mógłbyś nazwać eksperymentem.,bo pewno byś przedobrzył, ale mówię , pewno , bo o średnicy też należy pamiętać i brać ją pod uwagę. Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/2/#findComment-93086
Udostępnij na innych stronach

Dla wędzonek przypisana jest temp. 80-85st.C.

:question: :question: :question:

Jeżeli już to chyba tylko przy parzeniu boczku.

Szynki i balerony 70 - 72 stopnie, (lub do 68 stopni w środku batonu), co było

wielokrotnie na tym forum pisane.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/2/#findComment-93102
Udostępnij na innych stronach

Roj61 ,ale Technik miał zapewne na myśli temp. wody

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/2/#findComment-93105
Udostępnij na innych stronach

Roj 61 napisał

Jeżeli już to chyba tylko przy parzeniu boczku.

Szynki i balerony 70 - 72 stopnie, (lub do 68 stopni w środku batonu),

Roj czy nie pomyliłeś tych szynek i baleronów z kiełbasami . Gdybyś napisał że Ty tak parzysz to bym nawet nie zwrócił uwagi bo jak się kto uprze to może i parzyć w temperaturze 67 st.C do temperatury 68 st C wewnątrz batonu . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/2/#findComment-93129
Udostępnij na innych stronach

:blush: no fakt to temperatura dla kiełbasek, pomroczność jasna od zapachu bigosu mnie ogarnęła :wink:

Natomiast nie rozumiem tego

się kto uprze to może i parzyć w temperaturze 67 st.C do temperatury 68 st C wewnątrz batonu

Przecież parząc w 70 stopniach MOŻNA osiągnąć 68 w środku.

I tak na koniec jeszcze, to JA parzę szynki w temperaturze wody max. 75 stopni.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/2/#findComment-93139
Udostępnij na innych stronach

Zła porada w trybie nakazującym, to komentarz i wnioski przewrotne do rzeczywistości dostosowane do niej . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/2/#findComment-93146
Udostępnij na innych stronach

to JA parzę szynki w temperaturze wody max. 75 stopni

DZIADEK Ci tłumaczy ,a Ty swoje.

Nie chcesz się uczyć to Twoja sprawa. Masz dużo czasu to możesz parzyć przecież w temp.wody 68st,C,skoro takiej wymagasz wewnątrz,bo idąc tropem Twego rozumowania to temp.wewnątrz, kiedyś musi się zrównać z temp wody. Ale po co podważać odwieczne zasady i mylić na stronce? Zawsze podkreśl że to są Twoje osobiste praktyki odbiegające od norm zasadniczych. Pozdrawiam.

 

[ Dodano: Pon Gru 21, 2009 12:58 am ]

Szynki i balerony 70 - 72 stopnie, (lub do 68 stopni w środku batonu), co było

wielokrotnie na tym forum pisane.

To jest tylko i wyłącznie Twoje osobiste stwierdzenie.

A nie wielokrotnie na tym forum pisane,{mogło dotyczyć tylko temp. wewnątrz i tyle}

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/2/#findComment-93184
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...
witam chciał bym zapytać czy małe oczko w samym śirodku w szynce o średnicy 5mm jakie mi wyszło po pierwszym wyrobie mojej szyneczki dyskwalifikuje wyrób czy można ją spokojnie zjeść
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/2/#findComment-252842
Udostępnij na innych stronach

Spokojnie mazesz zjesc

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/2/#findComment-252849
Udostępnij na innych stronach

To i może ja skorzystam z okazji i zapytam.

Chodzi o pierwsze parzenie.

 

Nie mam jeszcze termometru do mięs, mam natomiast zewnętrzny, który pozwoli mi kontrolować temp. wody w garnku.

Czy ktoś mógłby mi orientacyjnie podać prawidłową temperaturę wody, czas parzenia oraz ilość wody (czytałem o 1,5l/1kg) dla 3 okrągłych szynek, każda o wadze ok 1,2kg (łącznie 3,6kg) ? Szynki będą wyjęte bezpośrednio z wędzarni.

Czytałem o gotowaniu przez pierwsze 10 min, tylko co później ?

 

Edit:

Takie pytania mnie jeszcze męczą:

- Czy wodę do parzenia przyprawia się w jakiś sposób zielem ang. czy liściem laurowym ?

- Czy tą wodę się soli ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/2/#findComment-252861
Udostępnij na innych stronach

Wody nie solimy

Nie ma potrzeby wody przyprawiać

Ma jej być tyle by przykryła wędzonki

Ja wkładam wędzonki do wody 90C temperatura wody spada po włożeniu wędzonek staram się utrzymać tem. 80-85C Termometr musisz kupić bo jak zmierzysz tem. wewnątrz Poczytaj Akademie Dziadka tam wszystko jest

Pozdrawiam

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/2/#findComment-252882
Udostępnij na innych stronach

każda o wadze ok 1,2kg

możesz włożyć wszystkie szynki do jednego gara(woda gotująca) wody tyle aby były przykryte nie sól i nie przyprawiaj parz 1hi10min w temp. 80*C.

Mam kolegę który miał trzy szynki po 1,5kg włożył do gara obliczył 3x1,5=4,5 więc parzył 4,5h i wyszedł gulasz :grin:

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/2/#findComment-252887
Udostępnij na innych stronach

Wosiu, Renesi - dzięki za odpowiedzi.

 

Racja, termometr do mięs to zakup z następnej wypłaty, ale wędzenie nie może czekać!

Dlatego pytałem o orientacyjny czas dla szynek o popularnej wadze. Liczę się z niedokładnością, ale z drugiej strony 1st w tą czy w tą wewnątrz nie zrobi wielkiej różnicy.

 

Międzyczasie wyczytałem że na 1kg szynki parzenie powinno trwać 50min w temp. 80-82 st. Tak więc orientacyjnie już wiem jak...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/2/#findComment-252904
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.