beatag Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #501 Opublikowano 28 Lutego 2015 Mozesz sobie ten drugi zakwas zrobić pszenny [z użyciem np. mąki pszennej razowej] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/21/#findComment-408081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 28 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #502 Opublikowano 28 Lutego 2015 zrobić pszenny [z użyciem np. mąki pszennej razowej] Z razowej mąki już robiłem i poległem, jak widać na razie lepiej mi idzie z zakwasem na żytniej chlebowej 720. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/21/#findComment-408089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #503 Opublikowano 2 Marca 2015 Zaczyn. Za krótko stał (11 godz.), ale inaczej nie dało rady:zakwas - 20 dagmąka pszenna chlebowa 750 - 20 dagwoda - 200 ml (wystarczyło dać 100 ml) Ciasto:zaczynmąka pszenna 500 - 50 dagsól - 13 g, mogłem dać z 15 g, ale jest okiwoda - 150 ml Ciasto rosło 1 godz. 15 min. odgazowałem, uformowałem boczenek, wyłożyłem na szmatkę do koszyka, rosło 2.5 godz.Piekłem 15 min. w 220st.C i 40 min. w 180st.C.Poprzez to, że zaczyn stał krótko i jak dla mnie mało się skwasił to chlebek wyszedł trochę mniej zakwasowy niż poprzedni, ale nic to, upiekł się ładnie w środku wypieczony, skórka pierwyj sort. Będą następne :DZa głeboko naciąłem przed pieczeniem i aż zwątpiłem bo ciasto bardzo oklapło, ale po włożeniu do piekarnika poszło ładnie w górę Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/21/#findComment-408680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #504 Opublikowano 2 Marca 2015 upiekł się ładnie W/g mnie bajecznie. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/21/#findComment-408684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #505 Opublikowano 2 Marca 2015 pieknie wyglada , ja bym takim nie pogardzila ,mnie smakuje taki delikatniejszy wlasnie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/21/#findComment-408685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #506 Opublikowano 2 Marca 2015 No chlebuś Zbujaszku "malyna" , Wyrósł bardzo ładnie, ale właśnie ten czas zakwaszania musi jednak być długi, tak jak zawsze to podkreślam, tym którym się spieszy jeżeli chcemy mieć ten swoisty smak wiejskiego chlebusia czas. Odnośnie mniejszej ilości wody, to jest tak, dasz miej, chleb mniej sprężysty, mniej wilgotny i szybciej wysycha. Czyli wody po prostu musi być tak akurat, .Poza tym głębokie nacięcia jak widzisz robią swoje . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/21/#findComment-408686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #507 Opublikowano 2 Marca 2015 ale chlebuś , masełko i plasterek wedlinki i kolacja jak marzenie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/21/#findComment-408689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 3 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #508 Opublikowano 3 Marca 2015 (edytowane) Chlebek z tego przepisu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zbój-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/?p=407787Zakwas żwieży druga porcja, zaczynu nie robiłem bo nie było kiedy. Chlebek po wystygnięciu idzie dziś wieczór do zamrażarki w całości, a w Piątek zawiozę go do Wrocka dla siostry na posmakowanie Jak zakwasy się utrzymają to sobie dopiero po Niedzieli zrobię No i z tego względu,. że chlebki do siostry jadą to przekroju niet Edytowane 3 Marca 2015 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/21/#findComment-408973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #509 Opublikowano 3 Marca 2015 (edytowane) Utrzymają, utrzymają, spokojnie Zbójaszku, tylko postępuj tak jak Ci wcześniej mówiłem. Tak czy inaczej, gotowy zakwas w lodówce, w zakręconym słoiku, nawet i 3 tygodnie bezproblemowo sobie wytrzymuje, a chlebuś no com tam gadać no i te głębokie nacięcia oraz długie wyrastanie pomogły, i jak widać robią swoje . Edytowane 3 Marca 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/21/#findComment-408976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #510 Opublikowano 3 Marca 2015 Nie wiem dlaczego mój zakwas nie pracuje tak mocno jak na zdjęciach Zbujaszka. Zakwas hoduję dokładnie od roku na mące żytniej typ 1850. Dzień przed pieczeniem chleba wyjmuję zakwas z lodówki i po ogrzaniu dokarmiam mąką żytnia 1850 w ilości 75 g i około 80 g wody i stoi sobie do rana. Wieczorem jak słoik jest prawie pełny, mieszam żeby nie wykipiał. Rano biorę 500 g tego zakwasu, dodaję 500 g mąki żytniej typ 720 oraz 500 ml wody, mieszam i zostawiam na około 6 godz do zakwaszenia. Po tym czasie odkładam około 150 g zakwaszonego ciasta do słoika po zakwasie, dodaję 75 g mąki żytniej typ 1850 oraz około 80 g wody. Do reszty zakwaszonego ciasta dodaję 500 g mąki pszennej typ 650 wymieszanej wcześniej z ziarnami słonecznika, dyni, otrębami, solą i puree ziemniaczanym. oraz 500 ml wody, mieszami przekładam do foremek. Chlebek w foremkach wyrasta około 6 godzin, po tym czasie jest około 1 cm poniżej górnej krawędzi foremki i wtedy wkładam do piekarnika. W piekarniku przeważnie już nie rośnie, może minimalnie.Chleb jest bardzo dobry w smaku, tylko denerwuje mnie, że taki mało wyrośnięty.Czy wszystko robię dobrze?Czy proporcje mąk, wody i zakwasu są prawidłowe?Acha, zakwas dokarmiony w słoiku stoi sobie do rana (w tym czasie nie dochodzi nawet do góry słoika), wtedy zamykam go i chowam do lodówki Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/21/#findComment-408988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #511 Opublikowano 3 Marca 2015 (edytowane) Marko, a kto Ci każe zakwas dokarmiać po wyjęciu z lodówki ??? Już parokrotnie próbowałem Ci pomóc, ale zrób choć raz według przepisu. Zrób tak jak pokazuje pokazany przez Yogiego filmik, a zakwas zrób dokładnie tak jak to powiedziałem Zbójaszkowi, i nie kombinuj z żadnymi dokarmianiami, dolewaniami itd. Zakwas po wyjęciu z lodówki wlewa się do mąki i zaczynia ciasto, bez żadnego ogrzewania i cudowania. Jak wymieszasz z mąką i sobie postoi, to się zagrzeje, a nowy zakwas robisz tylko raz w tym niemytym słoiku, wsypujesz mąkę, dolewasz wodę, mieszasz i wstawiasz na dobę do szafki, a po 24 godz. lodówka. Koniec i kropka, aż do następnego pieczenia . Edytowane 3 Marca 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/21/#findComment-408997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #512 Opublikowano 3 Marca 2015 sverige2, dokarmiam, bo taki gdzieś znalazłem przepis, chyba nawet na tym forum ale teraz spróbuję Twoją metodą. Jaka mąka jest lepsza na zakwas 1850 czy 720? Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/21/#findComment-409004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #513 Opublikowano 3 Marca 2015 (edytowane) Marko, ale ja już w zeszłym roku mówiłem Ci jak powinieneś postępować przy robieniu zakwasu i pieczeniu chleba, ale Ty jak widać nie bardzo chciałeś w te porady wierzyć, a wybrałeś te inne przepisy z forum ? Mąka może być każda, to nie ma większego znaczenia. Zrób sobie zakwas mieszany, z mąki żytnio-pszennej i będziesz miał uniwersalny do pieczywa jasnego i ciemnego. Do opróżnionego ze starego zakwasu, niemytego słoika wsyp dwie łyżki mąki żytniej, jaką akurat masz, do tego dosyp dwie łyżki mąki pszennej też takiej, jaką masz w domu. Dolej letniej wody z kranu na tyle, aby po roztrzepaniu tak jak widzisz to u Zbójaszka, powstała gęstawa , ale płynna a,la śmietana. Do szafki na dobę lub dwie, aż proces fermentacji ustanie, zakrętka, lodówka, i po robocie. Potem tylko powtórka z rozrywki, przeczytaj, bo nieco wcześniej to pisałem, powodzenia . Edytowane 3 Marca 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/21/#findComment-409011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #514 Opublikowano 3 Marca 2015 Dziękuję Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/21/#findComment-409029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 3 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #515 Opublikowano 3 Marca 2015 (edytowane) Marko, ja Tobie jak na razie za bardzo nie pomogę. Chleby na zakwasie robiłem wcześniej niż trafiłem na forum, ale kilka lat temu przestałem się tym bawić. Teraz wracam do chlebów na zakwasie, ale nie pamiętam wszystkiego jak kiedyś robiłem, nie robiłem wtedy notatek. Ze dwa, trzy mies. wstecz znowu zacząłem z zakwasem, na mące żytniej typ 2000 i za każdym razem poległem. Teraz jednak gdy yogi zaczął robić i wstawił filmiki z YT to i ja zacząłem raz jeszcze i jak na razie jakoś idzie, więc doświadczenie u mnie jest jeszcze małe, ale z tego co Ty napisałeś to fura roboty, tak jakbyś sobię robotę utrudniał, a nie ułatwiał. Przepis na zakwas, który ja robię przepisałem z filmiku z YT co yogi zapodał i jest oki. Zrób sobie taki zakwas i i słuchaj/czytaj co sverige pisze, ja na jego pomocy dobrze wyszedłem :D tylko postępuj tak jak Ci wcześniej mówiłem. Tak robię. Dziś jeszcze dokarmiłem "stary" zakwas 50 g mąki i trochę wody, ale dlatego, ze siostrzenica na rozmnożenie trochę dostanie i trza było więcej i do przyszłego tygodnia nie dokarmiam, jutro idzie do lodówki. Nowy zakwas po dzisiejszym chlebie też dokarmiłem i jutro do lodówki Edytowane 3 Marca 2015 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/21/#findComment-409031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #516 Opublikowano 3 Marca 2015 Zbójaszku chlebek pierwsza klasa Zawieziesz siostrze, posmakuje i dopiero będziesz miał co robić Tylko pogratulować :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/21/#findComment-409032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 3 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #517 Opublikowano 3 Marca 2015 Zawieziesz siostrze, posmakuje i dopiero będziesz miał co robić No pewno, życie spędzę przy piekarniu :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/21/#findComment-409035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #518 Opublikowano 3 Marca 2015 Brawo dla Zbojaszka ,piekne chlebki :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/21/#findComment-409037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #519 Opublikowano 3 Marca 2015 Zbujaszku, dzięki za dobre chęci, cały czas postępuję z zakwasem zgodnie z przepisem z wątku o pieczeniu chleba Przemka i Pokemona.Teraz spróbuję wg przepisu z filmiku od Yogi. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/21/#findComment-409057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #520 Opublikowano 3 Marca 2015 Zboju MAdeju ladnie wypieczony chlebus Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/21/#findComment-409059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #521 Opublikowano 3 Marca 2015 (edytowane) Marko ty znowu swoje. Zrób tak jak ja powiedziałem Zbójaszkowi a teraz Tobie przekazuję. Zbójaszek robi teraz zakwas i długie wyrastanie ciasta wg, mojego przepisu i chlebek chyba widzisz jaki mu wychodzi ? Przecież Zbójaszek pisze wyraźnie, że na tamtych zakwasach "poległ", a teraz na reszcie cieszy się z pięknego, dobrze wyrośniętego i rumianego chlebka, który wszystkim się podoba . Edytowane 3 Marca 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/21/#findComment-409061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #522 Opublikowano 3 Marca 2015 dajcie linka do tego yogiego na YT Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/21/#findComment-409090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #523 Opublikowano 3 Marca 2015 To nie Yogi jest na YT, tylko chyba jego kolega.Link do tematu z filmem o chlebkach:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/?p=405100I o bułkach:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11195-bulki-pszenne-z-dodatkami/?p=408223 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/21/#findComment-409098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #524 Opublikowano 3 Marca 2015 (edytowane) sverige2, przecież napisałem, że spróbuję wg Twojego przepisu, wyjaśniłem tylko z jakiego przepisu korzystałem do tej pory. Edytowane 3 Marca 2015 przez Marko Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/21/#findComment-409124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #525 Opublikowano 4 Marca 2015 To nie Yogi jest na YT, tylko chyba jego kolega.Link do tematu z filmem o chlebkach:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/?p=405100I o bułkach:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11195-bulki-pszenne-z-dodatkami/?p=408223Dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/21/#findComment-409165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.