Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem w swoich zapiskach taką fotką z przepisami, nie wiem kto autorem ich jest, ktoś poznaje?

Po głowie mi chodzi, że to pisu tworzył, ale mogę się mylić :D

 

post-41817-0-92791900-1543937367_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/33/#findComment-615453
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Miałem, kawałek szynki, łopatki,podgardla i trochę obrzynków.

Po sprawieniu nożem wyszła ładna wp II.

Mięsa po zmieleniu przez siatkę 8 mm, podzieliłem po połowie, dodałem peklosól i przyprawy.

Do jednego farszu dodałem pieprz cz. i czosnek, a do drugiego pieprz, starta gałka i duuużo kminku.

Wsio wymieszałem i do lodówki. Na drugi dzień nadziewanie w osłonki karmel fi 40.

Po nadzianiu osadzanie, osuszanie, dymienie i podpiekanie.

Na drugi dzień podwędzanie dymkiem zimnym.

Powisiało w spiżarni 4 dni i do lodówki na dwa dni.
Dziś pakowanie próżniowe i mrożenie.

 

Na fotce z kminkiem.

 

post-41817-0-04403400-1551242336_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/33/#findComment-624995
Udostępnij na innych stronach

 

 

kiełbasa zapakowana próżniowo wytrzyma lekko 3-4 miesiące w lodówce.

To wiem, ale miejsce w lodówce też potrzebne :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/33/#findComment-625004
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Taka prosta prostota :D

 

Mięso gulaszowe z indyka (z Lidla) - 2 kg

wp II - 0.8 kg

woł I - 04 kg

 

p-sól - 19 g/kg

Do smaku, albo jak kto woli na czuja :

pieprz cz. świeżo kręcony

czosnek

gorczyca ziarno

woda zimna - 250 ml.

 

Mięsa peklowałem około 24 godz. Mięso z indyka i wp II mieliłem przez siatkę 6 mm, a woł. przez 4 mm., wymieszałem wszystko razem i nadziewałem w jelita wp 30/32. Osadzania jako takiego w sumie nie było. Ot powisiało w kuchni z 30 min. i do wędzarni. Osuszanie trwało chyba godzinkę, mięsko obeschło, puściłem dym i dymiłem 60 min. W połowie dymienia kije w wędzarni przekręciłem. Kiełbasy po dymieniu do gara na wodę o temp. 78 st.C (akurat tak była). Parzenie 25 min. Temp wody wahała się między 72-73st.C. Po parzeniu do spiżarni na trochę i do lodówki do całkowitego wychłodzenia.

Dziś pakowanie próżniowe i część do zamrażarki, część do bieżącego spożycia :D

 

post-41817-0-20733000-1553857278_thumb.jpgpost-41817-0-26444700-1553857279_thumb.jpg

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/33/#findComment-627769
Udostępnij na innych stronach

Zbóju, i to są wędliny domowe.

Gratuluję "pomysła" i wykonania

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/33/#findComment-627787
Udostępnij na innych stronach

Nawet jak się czyta proces technologiczny to "czuć" prostotą (w pozytywnym tego słowa znaczeniu).

Od idziesz na spacer, po drodze wpadasz do sklepu, w międzyczasie nie odrywając się od prac domowych peklujesz, rozdrabniasz, wędzisz i konsumujesz. Prosto, szybko, lekko.

To chyba najprostszy z prostych opisów na -z widoku- pyszną kiełbaskę

Zbóju padam na twarz :clap: :clap: :clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/33/#findComment-627803
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nawet jak się czyta proces technologiczny to "czuć" prostotą

 

 

To chyba najprostszy z prostych opisów

Zgodnie z tytułem tego tematu :thumbsup::D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/33/#findComment-627806
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mięso gulaszowe z indyka (z Lidla)

 

Drobiowych jeszcze nie robiłem - będę  musiał spróbować, bo ta   :thumbsup:  mi się podoba.

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/33/#findComment-627841
Udostępnij na innych stronach

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/33/#findComment-628239
Udostępnij na innych stronach

 

 

Taka prosta prostota :D

 

Wojtuś ... trochę się zakrzywiła  ;)  ... ale to nic  :D  

 

:thumbsup::clap:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/33/#findComment-628251
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wojtuś ... trochę się zakrzywiła ;) ... ale to nic :D

Nie chodzi mi o kształt kiełbasy, a o robotę, taką prostą samą w sobie ;):D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/33/#findComment-628252
Udostępnij na innych stronach

Wojtuś...domyśliłem się że to chodzi o prostą robotę A nie o kształty...:D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/33/#findComment-628264
Udostępnij na innych stronach

 

 

Teraz to ci się fajnie miesza

Tak po prawdzie to samo się miesza :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/33/#findComment-628275
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa a'la jałowcowa na podstawie PW 16 :D

wp I - 1.8 kg - siatka 10 mm
wp II - 2.18 kg - siatka 10 mm
wp III - 0.65 kg - siatka 4 mm
woł I - 0.35 kg - siatka 4 mm

p-sól - 19 g/kg
pieprz cz. świeżo kręcony - 2 g/kg
ziarno jałowca mielone - 2g/kg ("letko" się rozpędziłem z ilością)
woda zimna - 0.5 L
jelita wołowe wiankowe  fi 43/46 - poszło niecałe 6 m.

Mięso krojone w kostkę, peklowane 48 godz.
Mieszanie po zmieleniu:
wp I - kilka minut, dodałem wp II i też kilka minut mielenia i wp III wraz z wołowinką
Po połączeniu mięs mieszałem 3 min. do przodu i 3 min. do tyłu, mieszałką oczywiście.
Przy łączeniu mięs dodawałem stopniowo wodę.
Po mieszaniu nadziewanie, osadzanie 60 min. w kuchni.
Towar do Borniaka, osuszanie trochę ponad godzinkę w temp. +/- 45 st.C jakoś tak. Temp. dymienia +/- 50 st.C przez 45 min. kije tyłem na zad i drugie 45 min.

Kiełbasy włożyłem do wody o temp 76st.C.
Parzenie 35 min w temp. wody 74-75 st.C.
Studzenie w spiżarni, a na noc do lodówki do całkowitego wychłodzenia.
Jutro poprawka dymem zimnym, kilka godzinek.

 

Po prawej po dymieniu i parzeniu.

post-41817-0-60204400-1554394405_thumb.jpgpost-41817-0-62841700-1554394406_thumb.jpg

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/33/#findComment-628282
Udostępnij na innych stronach

 

 

po dymieniu i parzeniu.

Wzorowe wianki Zbójaszku  :clap: 

Jak ostygnie to pokaż przekrój. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/33/#findComment-628297
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak ostygnie to pokaż przekrój.

Tak będzie :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/33/#findComment-628298
Udostępnij na innych stronach

Na drugim zdjęciu ten sam kawałek po po lewej, po odkrojeniu kilku plasterków :D

Pozostałe kiełbasy wiszą w kuchni i "łapią" temperaturę, jeszcze ze 40 minut i zimne dymienie.

 

post-41817-0-36371500-1554439965_thumb.jpgpost-41817-0-51847800-1554439966_thumb.jpg

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/33/#findComment-628315
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

A'la krakowska na pieprzu ziołowym z PW 16 str. 198 i kiełbasa z obrzynków różniastych dymiono podpiekana, przyprawy jak do kabanosów ze zwiększoną ilością kminku :D

 

post-41817-0-54999700-1557678130_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/33/#findComment-631271
Udostępnij na innych stronach

 

 

A'la krakowska na pieprzu ziołowym z PW 16 str. 198 i kiełbasa z obrzynków różniastych

 

Jak zawsze profesjonalnie   :)  . :thumbsup::clap:   

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/33/#findComment-631272
Udostępnij na innych stronach

Jędruś, Waldziu

 

post-41817-0-12403400-1557681593_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/33/#findComment-631276
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.