Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Zbój Madej-prosta kiełbasa


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
891 odpowiedzi w tym temacie

#881 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7534 postów

Napisano 30 kwi 2020 - 19:15

Czekamy na przekrój.

:D :D  ja też czekam. W Sobotę przekroję po jednym kawałku.

Andrzeju jeszcze dopisałem, że studziłem w wodzie tak jak radziłeś.



#882 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7534 postów

Napisano 02 maj 2020 - 04:49

Jak na pierwszą dziką kiełbaskę to nie jest aż tak źle. Choć są małe oczka z odrobiną galaretki, ale podcieków dużych brak. Jestem zadowolony :D Smaku nie znam bo jest dopiero godz. 5.50 rano :cool:
Cała reszta towaru dziś będzie poddymiana zimno/ciepłym dymkiem.

Załączone pliki


Użytkownik Zbój Madej edytował ten post 02 maj 2020 - 04:52


#883 El komendante

El komendante

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 253 postów
  • MiejscowośćWyspa Uznam

Napisano 02 maj 2020 - 06:47

Na skosztowanie dobrej kiełbasy każda godzina jest odpowiednia.



#884 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7347 postów

Napisano 02 maj 2020 - 06:49

Zbój ma swoje zasady.

#885 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7534 postów

Napisano 02 maj 2020 - 07:43

Zbój ma swoje zasady.

:thumbsup: :D :D



#886 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10123 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 02 maj 2020 - 17:53

Jak na pierwszą dziką kiełbaskę to nie jest aż tak źle. Choć są małe oczka z odrobiną galaretki, ale podcieków dużych brak.

Zbójaszku, jest bardzo dobrze  :thumbsup:  :clap:  


[Dodano: 02 maj 2020 - 18:53]

P.S.

Jak byś zdefiniował swoją "II" dzik?



#887 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7534 postów

Napisano 02 maj 2020 - 18:46

EAniu to był boczek :D Na zdjęciu w misce jest.

#888 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10123 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 02 maj 2020 - 21:50

to był boczek

A nie poszedłeś za wysoko"? 

kl. II dzik - 1.71 kg, siatka 14 mm
 

Chyba, że pousuwałeś wszystkie błonki.

Tego typu mięso IMO lepiej zemleć na "8" zaś dzicze podgardle na "5' lub "6".

Ja swoją jedynkę (pozbawioną wszelkich błon) jechałam na szarpaku.

II wydzieliłam w dwóch kategoriach: miękkie z błonkami [8]  i twarde z błonkami [5].

III to typowo pracujące mięśnie z golonek i mięśnie brzuchate [3].



#889 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7534 postów

Napisano 02 maj 2020 - 23:09

Zrobiłem tak jak Bagno radził.

#890 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7534 postów

Napisano 11 maj 2020 - 20:33

Kiełbasa z dzika z dodatkiem wp po podsuszeniu, jest moc w smaku. Cieńsza wędzono/podpiekana, grubsza wędzono/parzona. Obie przed podsuszaniem były także drugi raz podwędzane dymem zimno/ciepłym :cool:

 

Załączony plik  20200511_124915_wm.jpg   33,7 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  20200511_125448_wm.jpg   38,95 KB   4 Ilość pobrań



#891 jac007

jac007

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1376 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 12 maj 2020 - 07:19

Podsuszana ma zawsze lepszy smak. :clap:



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#892 janusz_p

janusz_p

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 432 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 12 maj 2020 - 09:14

Apetyczne wyroby, zazdroszczę. :clap: :clap: :clap:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych