Zbój Madej Opublikowano 4 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #801 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Znalazłem w swoich zapiskach taką fotką z przepisami, nie wiem kto autorem ich jest, ktoś poznaje?Po głowie mi chodzi, że to pisu tworzył, ale mogę się mylić Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/33/#findComment-615453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 27 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #802 Opublikowano 27 Lutego 2019 Miałem, kawałek szynki, łopatki,podgardla i trochę obrzynków.Po sprawieniu nożem wyszła ładna wp II.Mięsa po zmieleniu przez siatkę 8 mm, podzieliłem po połowie, dodałem peklosól i przyprawy.Do jednego farszu dodałem pieprz cz. i czosnek, a do drugiego pieprz, starta gałka i duuużo kminku.Wsio wymieszałem i do lodówki. Na drugi dzień nadziewanie w osłonki karmel fi 40.Po nadzianiu osadzanie, osuszanie, dymienie i podpiekanie.Na drugi dzień podwędzanie dymkiem zimnym.Powisiało w spiżarni 4 dni i do lodówki na dwa dni.Dziś pakowanie próżniowe i mrożenie. Na fotce z kminkiem. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/33/#findComment-624995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 27 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #803 Opublikowano 27 Lutego 2019 Dziś pakowanie próżniowe i mrożenie. Czemu mrozisz , taka kiełbasa zapakowana próżniowo wytrzyma lekko 3-4 miesiące w lodówce. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/33/#findComment-625003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 27 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #804 Opublikowano 27 Lutego 2019 kiełbasa zapakowana próżniowo wytrzyma lekko 3-4 miesiące w lodówce. To wiem, ale miejsce w lodówce też potrzebne Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/33/#findComment-625004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 29 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #805 Opublikowano 29 Marca 2019 (edytowane) Taka prosta prostota Mięso gulaszowe z indyka (z Lidla) - 2 kgwp II - 0.8 kgwoł I - 04 kg p-sól - 19 g/kgDo smaku, albo jak kto woli na czuja :pieprz cz. świeżo kręconyczosnekgorczyca ziarnowoda zimna - 250 ml. Mięsa peklowałem około 24 godz. Mięso z indyka i wp II mieliłem przez siatkę 6 mm, a woł. przez 4 mm., wymieszałem wszystko razem i nadziewałem w jelita wp 30/32. Osadzania jako takiego w sumie nie było. Ot powisiało w kuchni z 30 min. i do wędzarni. Osuszanie trwało chyba godzinkę, mięsko obeschło, puściłem dym i dymiłem 60 min. W połowie dymienia kije w wędzarni przekręciłem. Kiełbasy po dymieniu do gara na wodę o temp. 78 st.C (akurat tak była). Parzenie 25 min. Temp wody wahała się między 72-73st.C. Po parzeniu do spiżarni na trochę i do lodówki do całkowitego wychłodzenia.Dziś pakowanie próżniowe i część do zamrażarki, część do bieżącego spożycia Edytowane 29 Marca 2019 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/33/#findComment-627769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #806 Opublikowano 29 Marca 2019 Zbóju, i to są wędliny domowe.Gratuluję "pomysła" i wykonania Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/33/#findComment-627787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #807 Opublikowano 29 Marca 2019 Nawet jak się czyta proces technologiczny to "czuć" prostotą (w pozytywnym tego słowa znaczeniu).Od idziesz na spacer, po drodze wpadasz do sklepu, w międzyczasie nie odrywając się od prac domowych peklujesz, rozdrabniasz, wędzisz i konsumujesz. Prosto, szybko, lekko.To chyba najprostszy z prostych opisów na -z widoku- pyszną kiełbaskęZbóju padam na twarz :clap: Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/33/#findComment-627803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 29 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #808 Opublikowano 29 Marca 2019 Nawet jak się czyta proces technologiczny to "czuć" prostotą To chyba najprostszy z prostych opisów Zgodnie z tytułem tego tematu Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/33/#findComment-627806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #809 Opublikowano 29 Marca 2019 Bardzo fajna, brawa za pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/33/#findComment-627820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #810 Opublikowano 29 Marca 2019 Mięso gulaszowe z indyka (z Lidla) Drobiowych jeszcze nie robiłem - będę musiał spróbować, bo ta mi się podoba. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/33/#findComment-627841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #811 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 https://www.youtube.com/watch?v=aiw84UOC86g&t=10s Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/33/#findComment-628239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #812 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Taka prosta prostota Wojtuś ... trochę się zakrzywiła ... ale to nic Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/33/#findComment-628251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #813 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Wojtuś ... trochę się zakrzywiła ... ale to nic Nie chodzi mi o kształt kiełbasy, a o robotę, taką prostą samą w sobie Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/33/#findComment-628252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #814 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Wojtuś...domyśliłem się że to chodzi o prostą robotę A nie o kształty... Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/33/#findComment-628264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #815 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Teraz to ci się fajnie miesza . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/33/#findComment-628274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #816 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Teraz to ci się fajnie miesza Tak po prawdzie to samo się miesza Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/33/#findComment-628275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #817 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 (edytowane) Kiełbasa a'la jałowcowa na podstawie PW 16 wp I - 1.8 kg - siatka 10 mmwp II - 2.18 kg - siatka 10 mmwp III - 0.65 kg - siatka 4 mmwoł I - 0.35 kg - siatka 4 mmp-sól - 19 g/kgpieprz cz. świeżo kręcony - 2 g/kgziarno jałowca mielone - 2g/kg ("letko" się rozpędziłem z ilością)woda zimna - 0.5 Ljelita wołowe wiankowe fi 43/46 - poszło niecałe 6 m.Mięso krojone w kostkę, peklowane 48 godz.Mieszanie po zmieleniu:wp I - kilka minut, dodałem wp II i też kilka minut mielenia i wp III wraz z wołowinkąPo połączeniu mięs mieszałem 3 min. do przodu i 3 min. do tyłu, mieszałką oczywiście.Przy łączeniu mięs dodawałem stopniowo wodę.Po mieszaniu nadziewanie, osadzanie 60 min. w kuchni.Towar do Borniaka, osuszanie trochę ponad godzinkę w temp. +/- 45 st.C jakoś tak. Temp. dymienia +/- 50 st.C przez 45 min. kije tyłem na zad i drugie 45 min.Kiełbasy włożyłem do wody o temp 76st.C.Parzenie 35 min w temp. wody 74-75 st.C.Studzenie w spiżarni, a na noc do lodówki do całkowitego wychłodzenia.Jutro poprawka dymem zimnym, kilka godzinek. Po prawej po dymieniu i parzeniu. Edytowane 4 Kwietnia 2019 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/33/#findComment-628282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #818 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 po dymieniu i parzeniu. Wzorowe wianki Zbójaszku Jak ostygnie to pokaż przekrój. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/33/#findComment-628297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #819 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Jak ostygnie to pokaż przekrój. Tak będzie Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/33/#findComment-628298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #820 Opublikowano 5 Kwietnia 2019 (edytowane) Na drugim zdjęciu ten sam kawałek po po lewej, po odkrojeniu kilku plasterków Pozostałe kiełbasy wiszą w kuchni i "łapią" temperaturę, jeszcze ze 40 minut i zimne dymienie. Edytowane 5 Kwietnia 2019 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/33/#findComment-628315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #821 Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Bardzo apetycznie wyglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/33/#findComment-628332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #822 Opublikowano 12 Maja 2019 A'la krakowska na pieprzu ziołowym z PW 16 str. 198 i kiełbasa z obrzynków różniastych dymiono podpiekana, przyprawy jak do kabanosów ze zwiększoną ilością kminku Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/33/#findComment-631271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #823 Opublikowano 12 Maja 2019 A'la krakowska na pieprzu ziołowym z PW 16 str. 198 i kiełbasa z obrzynków różniastych Jak zawsze profesjonalnie . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/33/#findComment-631272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #824 Opublikowano 12 Maja 2019 z obrzynków różniastych Jak fachura to i z wiór zrobi schabowego - Brawo Wojtku Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/33/#findComment-631273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #825 Opublikowano 12 Maja 2019 Jędruś, Waldziu Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/33/#findComment-631276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.