Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

ale pić :D ???

Raczej nigdy nie brakuje :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/35/#findComment-631474
Udostępnij na innych stronach

Nooo, to już jestem spokojny że się człek nie zdławi czy też czkawki nie dostanie, bo kiełbasiwo pierwsza grupa własne graty :thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/35/#findComment-631476
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wojtek dzięki za pozwolenie

:D:thumbsup:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/35/#findComment-631481
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Cytat dziadka z innego tematu.

Zapisuję cobym pamiętał :cool:

 

 

Odpowiem krótko - dopiero końcowy proces parzenia przerywa wszystkie procesy występujące w określeniu osadzanie .

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/35/#findComment-635460
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

A'la kabanosy na podstawie PW 16 :cool:

Wczoraj dymione i podpiekane, dziś poddymione na zimno z dymboxa, wiszą w spiżarni, w Niedzielę są gotowe.

 

post-41817-0-18208500-1575631666_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/35/#findComment-648566
Udostępnij na innych stronach

 

 

A'la kabanosy na podstawie PW 16

Dlaczego "A'la"??? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/35/#findComment-648568
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego "A'la"???

Procentowa ilość mięsa różna od tej z PW 16, przyprawy w zwiększonej ilości, dłużej dymiona, dłużej podpiekana.

Jelita baranie o większym kalibrze.

 

 

Kiedy Ty t wszystkie smakołyki skonsumujesz Zbójaszku :D ?

Hehe, rodzina duża, jest komu śrutować to co zrobię :laugh:

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/35/#findComment-648570
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wojtek to się nakręciłeś...

No trochę :D okieć trochę skrzypiał przy korbowaniu :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/35/#findComment-648578
Udostępnij na innych stronach

 

Wojtek to się nakręciłeś...

 

No trochę :D okieć trochę skrzypiał przy korbowaniu :D

Tak myślałem...

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/35/#findComment-648580
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Machnąłem trochę śląskiej na podstawie PW 16 :cool:

Nie robiłem jej chyba ze 4 lata. Swego czasu była co roku na Wielkanoc do mieszanki świątecznej.

5 kawałków zrobiłem "na biało".

 

post-41817-0-27358800-1585924277_thumb.jpg

 

Na talerzyku po lewej przekrój "na biało".

 

post-41817-0-32792500-1585924345_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/35/#findComment-662059
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładny wyrób Zbóju  :tongue:  :tongue:  :clap: 

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/35/#findComment-662062
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bardzo ładny wyrób Zbóju

Dzięki :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/35/#findComment-662066
Udostępnij na innych stronach

 

 

Machnąłem trochę śląskiej

 

Wojtek kolorem identyczna do tej co była kiedyś w budkach na dworcowych peronach  za 5zł z bułką i musztardą . :thumbsup::clap:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/35/#findComment-662091
Udostępnij na innych stronach

bojaszku można prosić przepis bo chce zrobić białą.

 

post-41817-0-33888700-1586032737_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/35/#findComment-662213
Udostępnij na innych stronach

Możesz jedynie zmniejszyć ilość soli na 18-19 g/kg mięsa.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/35/#findComment-662215
Udostępnij na innych stronach

A zwiększyć zdecydowanie ilość przypraw

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/35/#findComment-662218
Udostępnij na innych stronach

Miałem takie ilości na a'la śląską:

wp I - 2.23 kg mielone przez siatkę 13 mm

wp II - 2.52 kg siatka 10 mm

wp III - 0.63 kg siatka 2.7 mm, tej siatki używam sporadycznie, przeważnie woł. kl I i II oraz wp III mielę przez siatkę 4 mm, a że nie chciało mi się dokładnie obrabiać golonki to była siatka 2.7 mm.

 

p-sól - 19g/kg

Czosnek granulowany 3 łyżeczki, pieprz cz. świeżo kręcony 2.5 łyżeczki, kolendra mielona 2/3 łyżeczki.

Woda zimna, jakieś 220ml, chyba.

Nie odważałem przypraw dlatego, że mniej więcej wiem ile mam dać do odważonej ilości mięsa w niektórych kiełbasach.

Jelita wp kal. 30/32.

Osadzanie  w temp. pokojowej ze 40 min, dymienie 30 min. kije tyłem na zad i drugie 30 min.

Parzenie 22 min. w temp. 71-72st.C.

Po parzeniu odraz pod zimną wodę.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/35/#findComment-662239
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.