Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zostały mi tylko jeszcze do uwędzenia żeberka.

 

Jest już temat o żeberkach na ostro Chefa Paula. Chciałbym uwędzić „normalnie” Czy peklować i parzyć jak kurczaka Dziadka?

Dziadku, Dymku i inni koledzy, może jakieś rady? Proszę wziąść popawkę na moje warunki, nie mogę za długo wędzić.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/326-w%C4%99dzenie-%C5%BCeberek/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 54
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Papcio można robić na różne sposoby, ja robię w najprostrzy dla mnie. Peklowanie na sucho, 19 g / kg wcierane kamieniem lekko pospuje zmielonym pieprzem - dosłownie szczypta, zwijam w rolkę - często robię całe wykrojone płaty se świnki z boczkiem po prostu całość licząc od schabu :grin: - bez skóry i nadmiaru słoniny. Do worka foliowego i do lodówki 4-6 st C na 4 -5 dni.

Potem na noc do wędzarni i następnego dnia wędze żadkim dymem 3 godziny 30 - 35 st, potem średnim 40 - 50 st do koloru (około 2 - 3 godzin)

Wszystko :grin:

 

PS

Żeberka zrobione w ten sposób, wiszą już 3 tydzień w ciemnej komórce około 18 st C i sobie podsychają. Normalnie wytrzymują do 2 miesięcy, ale nie dlatego że się psują, tylko dziwnie wyparowują :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/326-w%C4%99dzenie-%C5%BCeberek/#findComment-3854
Udostępnij na innych stronach

PAPCIO- mało w życiu tych żeberek wędziłem tylko na wsi po śwoniobiciu życzyli żeby trochę zeberek uwędzić żeby były póżniej do grochówki lub do fasolowej. Normalne peklowanie proporcja 1-1,20 peklosoli na 10L przyprawy do solanki według uznania czas jak przy peklowaniu weselnym 3-4 dni. Po wyjęciu z solanki opłukać w zimnej wodzie ociekanie lub osuszenie ręcznikami papierowymi obsuszanie nad gażem nad kuchenką lub w wędzarni widziałem że masz palnik, trochę dymu i gotowe .Do zup nie odparzać do jedzenia gotować ,jak żebra już można z nich wyjąć to będzie koniec, można jeść gorące - pycha. Z jedno żebro możesz odparzyć póżniej wędzić będzie mocniej pachniało dymem , a nie każdy to lubi. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/326-w%C4%99dzenie-%C5%BCeberek/#findComment-3856
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za informacje. Czyli nie ma specjalnych wymagań. Ja miałem obawy o kostki, czy tam nie ma jakiś ograniczeń.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/326-w%C4%99dzenie-%C5%BCeberek/#findComment-3873
Udostępnij na innych stronach

Możesz kostki wyciąć, jeżeli Tobie przeszkadzają, tylko co to za żeberka bez żeberek :lol: :lol: :lol: :lol: :wink:

Wiadomo, jeżeli peklujesz na mokro, to prawie w ogóle się tym nie przejmujesz, a grubsze kawały mięsa to nastrzyk przy kości, a na sucho to po prostu lepiej natrzeć przy kościach. Ja nacieram, aż ta błona się cała porysuje od soli i w poprzeg kości tak aby nie powypadały :rolleyes: :wink: :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/326-w%C4%99dzenie-%C5%BCeberek/#findComment-3874
Udostępnij na innych stronach

Ja będę jednak musiał je parzyć bo w mojej wędzarce to za długo trzeba by trzymać, a na to brak warunków. Chociaż ja wiem? schab w temperaturze 80 stopni to 3-4 godziny i jest nadający się do jedzenia. To nie jest sopocka, ale taką moi lubią, choć ja osobiście lubię tak bardziej surowy.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/326-w%C4%99dzenie-%C5%BCeberek/#findComment-3877
Udostępnij na innych stronach

A kostki właśnie mają być w żeberkach! Cały urok wędzonych żeberek jest w kostkach HI! :)

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/326-w%C4%99dzenie-%C5%BCeberek/#findComment-3878
Udostępnij na innych stronach

Papcio- kości żeber to sprawa indywidualna .jeżeli chcesz je wyjąć to zawsze po ugotowaniu pięknie wychodzą jak są gorące, nie trzeba ich wycinać . Jak są dobrze ugotowane, wyjmujemy palcami jak mniej, kombinerkami chwytamy za kość przekręcamy wokół własnej osi i wyjmujemy POZDRAWIAM
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/326-w%C4%99dzenie-%C5%BCeberek/#findComment-3880
Udostępnij na innych stronach

ChefPaul- ,,niedługo będę wędził żeberka wraz z boczkiem'' drobna nieściśłość zawsze nazwa brzmi- Boczek z żeberkami - to tak jakby nazwać -Kość z szynką. Proszę nie przypisywać złośliwości z mej strony. Serdecznie pozdrawiam

Może sformułowanie "żeberka wraz z boczkiem" tyczyło że te dwa produkty razem będą się wędzić, ale na osobnych hakach. :lol: :lol: :lol: :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/326-w%C4%99dzenie-%C5%BCeberek/#findComment-3884
Udostępnij na innych stronach

ChefPaul- ,,niedługo będę wędził żeberka wraz z boczkiem'' drobna nieściśłość zawsze nazwa brzmi- Boczek z żeberkami - to tak jakby nazwać -Kość z szynką. Proszę nie przypisywać złośliwości z mej strony. Serdecznie pozdrawiam

Może sformułowanie "żeberka wraz z boczkiem" tyczyło że te dwa produkty razem będą się wędzić, ale na osobnych hakach. :lol: :lol: :lol: :lol:

... zgadza się Dziadek (czeski błąd) ... oczywiście "boczek z żeberkami" (bez kości - w "dziury" po kościach kwaśne "leśne" jabłuszka) ... na jednym haku :wink: :grin:

 

pzdr

 

ps - Dziadku dziękuję za "poprawkę" (pedały z rowerem :wink: :grin: ... dobre :grin: )

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/326-w%C4%99dzenie-%C5%BCeberek/#findComment-3973
Udostępnij na innych stronach

ChefPaul- wzór do naśladowania dla nas wszystkich tak mogą zachowywać się tylko ludzie wysokiej klasy. Chylę czoło. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/326-w%C4%99dzenie-%C5%BCeberek/#findComment-3974
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Robiłem wczoraj kiełbasy. Żona kupowała boczek i kupiła razem z żeberkami. Jak już kiełbasa była nadziana, zorientowałem się, że w lodówce leży kawał żeberek.

Naterłem je peklosolą, posypałem przyprawami (czosnek granulowany, pieprz) i tak sobie poleżały kilkadziesiąt minut w temperaturze pokojowej. Potem je opłukałem i powędrowały do wędzarni razem z kiełbasą. Osuszanie i wędzenie trwało jakieś pięć godzin.

Dzisiaj gotujemy na nich żur. A żeberek już nie ma, nawet nie zdążyłem zdjęć zrobić :mellow: Cała rodzina jest zachwycona i mam zamówienie na robienie nowego produktu :grin:

AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/326-w%C4%99dzenie-%C5%BCeberek/#findComment-74119
Udostępnij na innych stronach

Cała rodzina jest zachwycona i mam zamówienie na robienie nowego produktu :grin:

To będzie szansa na fotki

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/326-w%C4%99dzenie-%C5%BCeberek/#findComment-74123
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...
  • 11 lat później...

Witam Wszystkich!

 

To i ja się dołączę do tematu jako ten, który szuka porady.

Przedstawię sytuację. Godzinkę temu zabrałem się do przygotowywania farszu na kiełbasę. Jutro mam zamiar wędzić. Jednym z mięs, które zakupiłem do mielenia miał być boczek. Zakupy robiłem na szybko w Makro i omyłkowo ściągnąłem z półki żeberka.

Teraz muszę coś z tymi żebrami zrobić (2,5 kg). Jakieś pomysły jak przygotować żebra do wędzenia na jutro?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/326-w%C4%99dzenie-%C5%BCeberek/#findComment-701637
Udostępnij na innych stronach

Na 24 h peklowania 17 % -towa solanka powinna wystarczyć .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/326-w%C4%99dzenie-%C5%BCeberek/#findComment-701641
Udostępnij na innych stronach

Możesz zrobić ostre BBQ w dymie, o ile Twoja wędzarnia wydoli 

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/326-w%C4%99dzenie-%C5%BCeberek/#findComment-701642
Udostępnij na innych stronach

na szybko

- za szybko , peklowanie expressowe   , ale łatwiej  zapeklować na sucho 20g peklosoli /kg do vacum i za 2 tygodnie spokojnie uwędzić.

Lub tak jak radzi Arkadiusz

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/326-w%C4%99dzenie-%C5%BCeberek/#findComment-701643
Udostępnij na innych stronach

Arkadiusz, na 24h odpada niestety. Mam zamiar wędzić najpóźniej ok godziny 15:00. Jest sens wkładać dajmy na to na te 15-20h do takiego roztworu?

 

TOSHIBA, co to za pomysł z tym ostrym BBQ?

I o co chodzi z tym „wydoli”? :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/326-w%C4%99dzenie-%C5%BCeberek/#findComment-701644
Udostępnij na innych stronach

Przyprawiasz na ostro - sol 20g na 1kg, przyprawy itd to co lubisz ale wszystkiego za dużo

naciersz, dodajesz łyżkę miodu znowu nacierasz, do worka, jak masz próżnia jak nie to tylko zamykasz

A jutro do wędzarni, zadajesz 60 st, osuszanie, jak obeschnie to dajesz dym i podnosisz do 140-160 stC (jak wydoli = zależy jaką wędzarnią dysponujesz, mocą grzewczą, czyli czy da rade) po-woli, tak aby się nie spociło

W końcu nie samymi wędzonkami człowiek żyje  :)

I obiadek gotowy  :laugh:

 

PS

Jak nie masz miodu możesz zastąpić powidłami, ewentualnie CocaCola 50 ml na 1 kg    :)

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/326-w%C4%99dzenie-%C5%BCeberek/#findComment-701648
Udostępnij na innych stronach

Tak, oczywiście, że czytałem, ale w tym przypadku smakosze jedzą uwędzone żebro i dodatkowo jeszcze gotowane na żurku.

A ja chciałbym zjeść po uwędzeniu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/326-w%C4%99dzenie-%C5%BCeberek/#findComment-701649
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.