Papcio Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Września 2006 Zostały mi tylko jeszcze do uwędzenia żeberka. Jest już temat o żeberkach na ostro Chefa Paula. Chciałbym uwędzić „normalnie” Czy peklować i parzyć jak kurczaka Dziadka? Dziadku, Dymku i inni koledzy, może jakieś rady? Proszę wziąść popawkę na moje warunki, nie mogę za długo wędzić. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/326-w%C4%99dzenie-%C5%BCeberek/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Września 2006 Papcio można robić na różne sposoby, ja robię w najprostrzy dla mnie. Peklowanie na sucho, 19 g / kg wcierane kamieniem lekko pospuje zmielonym pieprzem - dosłownie szczypta, zwijam w rolkę - często robię całe wykrojone płaty se świnki z boczkiem po prostu całość licząc od schabu :grin: - bez skóry i nadmiaru słoniny. Do worka foliowego i do lodówki 4-6 st C na 4 -5 dni.Potem na noc do wędzarni i następnego dnia wędze żadkim dymem 3 godziny 30 - 35 st, potem średnim 40 - 50 st do koloru (około 2 - 3 godzin)Wszystko :grin: PSŻeberka zrobione w ten sposób, wiszą już 3 tydzień w ciemnej komórce około 18 st C i sobie podsychają. Normalnie wytrzymują do 2 miesięcy, ale nie dlatego że się psują, tylko dziwnie wyparowują :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/326-w%C4%99dzenie-%C5%BCeberek/#findComment-3854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Września 2006 PAPCIO- mało w życiu tych żeberek wędziłem tylko na wsi po śwoniobiciu życzyli żeby trochę zeberek uwędzić żeby były póżniej do grochówki lub do fasolowej. Normalne peklowanie proporcja 1-1,20 peklosoli na 10L przyprawy do solanki według uznania czas jak przy peklowaniu weselnym 3-4 dni. Po wyjęciu z solanki opłukać w zimnej wodzie ociekanie lub osuszenie ręcznikami papierowymi obsuszanie nad gażem nad kuchenką lub w wędzarni widziałem że masz palnik, trochę dymu i gotowe .Do zup nie odparzać do jedzenia gotować ,jak żebra już można z nich wyjąć to będzie koniec, można jeść gorące - pycha. Z jedno żebro możesz odparzyć póżniej wędzić będzie mocniej pachniało dymem , a nie każdy to lubi. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/326-w%C4%99dzenie-%C5%BCeberek/#findComment-3856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChefPaul Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Września 2006 ... niedługo będę wędził żeberka wraz z boczkiem ... oczywiście podam przepis wraz z 'dokumentacją" zdjeciową :grin: pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/326-w%C4%99dzenie-%C5%BCeberek/#findComment-3859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 25 Września 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Września 2006 Dzięki za informacje. Czyli nie ma specjalnych wymagań. Ja miałem obawy o kostki, czy tam nie ma jakiś ograniczeń. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/326-w%C4%99dzenie-%C5%BCeberek/#findComment-3873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Września 2006 Możesz kostki wyciąć, jeżeli Tobie przeszkadzają, tylko co to za żeberka bez żeberek :lol: :lol: :lol: :lol: :wink: Wiadomo, jeżeli peklujesz na mokro, to prawie w ogóle się tym nie przejmujesz, a grubsze kawały mięsa to nastrzyk przy kości, a na sucho to po prostu lepiej natrzeć przy kościach. Ja nacieram, aż ta błona się cała porysuje od soli i w poprzeg kości tak aby nie powypadały :rolleyes: :wink: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/326-w%C4%99dzenie-%C5%BCeberek/#findComment-3874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 25 Września 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Września 2006 Ja będę jednak musiał je parzyć bo w mojej wędzarce to za długo trzeba by trzymać, a na to brak warunków. Chociaż ja wiem? schab w temperaturze 80 stopni to 3-4 godziny i jest nadający się do jedzenia. To nie jest sopocka, ale taką moi lubią, choć ja osobiście lubię tak bardziej surowy. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/326-w%C4%99dzenie-%C5%BCeberek/#findComment-3877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 25 Września 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Września 2006 A kostki właśnie mają być w żeberkach! Cały urok wędzonych żeberek jest w kostkach HI! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/326-w%C4%99dzenie-%C5%BCeberek/#findComment-3878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Września 2006 Papcio- kości żeber to sprawa indywidualna .jeżeli chcesz je wyjąć to zawsze po ugotowaniu pięknie wychodzą jak są gorące, nie trzeba ich wycinać . Jak są dobrze ugotowane, wyjmujemy palcami jak mniej, kombinerkami chwytamy za kość przekręcamy wokół własnej osi i wyjmujemy POZDRAWIAM Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/326-w%C4%99dzenie-%C5%BCeberek/#findComment-3880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 26 Września 2006 ChefPaul- ,,niedługo będę wędził żeberka wraz z boczkiem'' drobna nieściśłość zawsze nazwa brzmi- Boczek z żeberkami - to tak jakby nazwać -Kość z szynką. Proszę nie przypisywać złośliwości z mej strony. Serdecznie pozdrawiam Może sformułowanie "żeberka wraz z boczkiem" tyczyło że te dwa produkty razem będą się wędzić, ale na osobnych hakach. :lol: :lol: :lol: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/326-w%C4%99dzenie-%C5%BCeberek/#findComment-3884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChefPaul Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Września 2006 ChefPaul- ,,niedługo będę wędził żeberka wraz z boczkiem'' drobna nieściśłość zawsze nazwa brzmi- Boczek z żeberkami - to tak jakby nazwać -Kość z szynką. Proszę nie przypisywać złośliwości z mej strony. Serdecznie pozdrawiam Może sformułowanie "żeberka wraz z boczkiem" tyczyło że te dwa produkty razem będą się wędzić, ale na osobnych hakach. :lol: :lol: :lol: :lol: ... zgadza się Dziadek (czeski błąd) ... oczywiście "boczek z żeberkami" (bez kości - w "dziury" po kościach kwaśne "leśne" jabłuszka) ... na jednym haku :wink: :grin: pzdr ps - Dziadku dziękuję za "poprawkę" (pedały z rowerem :wink: :grin: ... dobre :grin: ) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/326-w%C4%99dzenie-%C5%BCeberek/#findComment-3973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Września 2006 ChefPaul- wzór do naśladowania dla nas wszystkich tak mogą zachowywać się tylko ludzie wysokiej klasy. Chylę czoło. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/326-w%C4%99dzenie-%C5%BCeberek/#findComment-3974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChefPaul Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 28 Września 2006 ... Dziadek ... zaprzestań proszę :blush: :blush: :blush: pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/326-w%C4%99dzenie-%C5%BCeberek/#findComment-3978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 18 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Lipca 2009 Robiłem wczoraj kiełbasy. Żona kupowała boczek i kupiła razem z żeberkami. Jak już kiełbasa była nadziana, zorientowałem się, że w lodówce leży kawał żeberek.Naterłem je peklosolą, posypałem przyprawami (czosnek granulowany, pieprz) i tak sobie poleżały kilkadziesiąt minut w temperaturze pokojowej. Potem je opłukałem i powędrowały do wędzarni razem z kiełbasą. Osuszanie i wędzenie trwało jakieś pięć godzin.Dzisiaj gotujemy na nich żur. A żeberek już nie ma, nawet nie zdążyłem zdjęć zrobić :mellow: Cała rodzina jest zachwycona i mam zamówienie na robienie nowego produktu :grin: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/326-w%C4%99dzenie-%C5%BCeberek/#findComment-74119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 18 Lipca 2009 Cała rodzina jest zachwycona i mam zamówienie na robienie nowego produktu :grin: To będzie szansa na fotki Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/326-w%C4%99dzenie-%C5%BCeberek/#findComment-74123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koszu Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 23 Marca 2010 można robić na różne sposoby, ja robię w najprostrzy dla mnie. Peklowanie na sucho, 19 g / kg Dymku 19 g zwykłej soli czy peklosoli? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/326-w%C4%99dzenie-%C5%BCeberek/#findComment-106234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 23 Marca 2010 Peklowanie - peklosól. Solenie - sól.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/326-w%C4%99dzenie-%C5%BCeberek/#findComment-106238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ucho1982 Opublikowano 27 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 27 Marca 2021 Witam Wszystkich! To i ja się dołączę do tematu jako ten, który szuka porady. Przedstawię sytuację. Godzinkę temu zabrałem się do przygotowywania farszu na kiełbasę. Jutro mam zamiar wędzić. Jednym z mięs, które zakupiłem do mielenia miał być boczek. Zakupy robiłem na szybko w Makro i omyłkowo ściągnąłem z półki żeberka. Teraz muszę coś z tymi żebrami zrobić (2,5 kg). Jakieś pomysły jak przygotować żebra do wędzenia na jutro? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/326-w%C4%99dzenie-%C5%BCeberek/#findComment-701637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 27 Marca 2021 Na 24 h peklowania 17 % -towa solanka powinna wystarczyć . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/326-w%C4%99dzenie-%C5%BCeberek/#findComment-701641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 27 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 27 Marca 2021 Możesz zrobić ostre BBQ w dymie, o ile Twoja wędzarnia wydoli Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/326-w%C4%99dzenie-%C5%BCeberek/#findComment-701642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 27 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 27 Marca 2021 (edytowane) na szybko- za szybko , peklowanie expressowe , ale łatwiej zapeklować na sucho 20g peklosoli /kg do vacum i za 2 tygodnie spokojnie uwędzić.Lub tak jak radzi Arkadiusz Edytowane 27 Marca 2021 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/326-w%C4%99dzenie-%C5%BCeberek/#findComment-701643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ucho1982 Opublikowano 27 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 27 Marca 2021 Arkadiusz, na 24h odpada niestety. Mam zamiar wędzić najpóźniej ok godziny 15:00. Jest sens wkładać dajmy na to na te 15-20h do takiego roztworu? TOSHIBA, co to za pomysł z tym ostrym BBQ? I o co chodzi z tym „wydoli”? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/326-w%C4%99dzenie-%C5%BCeberek/#findComment-701644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 27 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 27 Marca 2021 A to przeczytałeś:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/326-wedzenie-zeberek/?p=74119 Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/326-w%C4%99dzenie-%C5%BCeberek/#findComment-701647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 27 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 27 Marca 2021 (edytowane) Przyprawiasz na ostro - sol 20g na 1kg, przyprawy itd to co lubisz ale wszystkiego za dużonaciersz, dodajesz łyżkę miodu znowu nacierasz, do worka, jak masz próżnia jak nie to tylko zamykaszA jutro do wędzarni, zadajesz 60 st, osuszanie, jak obeschnie to dajesz dym i podnosisz do 140-160 stC (jak wydoli = zależy jaką wędzarnią dysponujesz, mocą grzewczą, czyli czy da rade) po-woli, tak aby się nie spociłoW końcu nie samymi wędzonkami człowiek żyje I obiadek gotowy PSJak nie masz miodu możesz zastąpić powidłami, ewentualnie CocaCola 50 ml na 1 kg Edytowane 27 Marca 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/326-w%C4%99dzenie-%C5%BCeberek/#findComment-701648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ucho1982 Opublikowano 27 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 27 Marca 2021 A to przeczytałeś:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/326-wedzenie-zeberek/?p=74119Tak, oczywiście, że czytałem, ale w tym przypadku smakosze jedzą uwędzone żebro i dodatkowo jeszcze gotowane na żurku. A ja chciałbym zjeść po uwędzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/326-w%C4%99dzenie-%C5%BCeberek/#findComment-701649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.