Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie - po pierwszych kiełbasach przychodzi czas na wędzonki "świeta za pasem"

Kupiłem własnie karczek na baleron i szynke - i tu moje pytanie, chcę peklować na mokro w zalewie czy moge te mięsa peklować razem czy raczej osobno to powinienem we wtorek będzie jeszcze boczek na rolade wiec czy bede go mogl dodac tez do zalewy czy wszystko osobno robic?

Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na odpowiedz>(jak ktoś ma sprawdzony fajny przepis to chetnie odwiedze linka:))

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3391-razem-czy-osobno-peklowanie/
Udostępnij na innych stronach

Pekluj razem tylko zachowaj czas peklowania dla poszczególnych elementów.Jeśli coś dorzucisz to trzymaj w solance tyle czasu ile przewiduje czas peklowania.

Wpisz w szukaj "peklowanie" i tam poczytaj.Pozdrawiam

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3391-razem-czy-osobno-peklowanie/#findComment-91762
Udostępnij na innych stronach

Pekluje się razem, ale z podziałem na pochodzenie mięsa, czyli przykładowo wieprzowina razem, ale nie z wołowiną czy drobiem. Każde z tych mięs (i inne) peklujesz osobno. Nie peklujesz podrobów z mięsem nawet jak pochodzą z tego samego stwora.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3391-razem-czy-osobno-peklowanie/#findComment-91763
Udostępnij na innych stronach

zapeklowałem:))) na 2 kg miesa dalem 0,8l wody i 100g pekosoli - peklowanie na mokro zrobilem przy okazji takze nastrzyk. Czy do zalewy dac jakies przyprawy jeszcze czy tak tez wystarczy?(karczek i szynka tylnia b.k.) We wtorek bedzie jeszcze boczek ae jego juz osobno dam.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3391-razem-czy-osobno-peklowanie/#findComment-91957
Udostępnij na innych stronach

Wystarczy, mięso na samej solance ma swój "urok" zrób następnym razem z wywarem z przypraw - będziez miał porównanie :cool:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3391-razem-czy-osobno-peklowanie/#findComment-91959
Udostępnij na innych stronach

Ja nie daję żadnych przypraw bo zatraca się smak mięsa,ale to rzecz gustu i smaku.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3391-razem-czy-osobno-peklowanie/#findComment-91963
Udostępnij na innych stronach

mam jeszcze pytanie odnośnie przechowywania zapeklowanego mięsa. To co zapeklowałem 2kg + co to jeszcze zapekluje to tez max 2kg wiec niewiele a co za tym idzie wyjdzie niecale 2 litry zalewy a mam buncloki gliniane wielkości na pół świniaka heheheh:))

Dlatego mięso by nie było w zalewie całe. Dałem więc mięso do wielkiego słoja z dużą średnicą weka (dawne słoje po śledziach:). W nim mięsko fajnie jest całe zalane solanką.

I tu moje pytanie czy mięsko ma mieć dostęp do tlenu czy nie. Ja ten słój wsadzilem do buncloka aby promienie słoneczne mu nie przeszkadzały i postawilem w piwnicy gdzie jest dość chłodnoa na górę dałem ręcznik aby tam cos nie wpadło. Czy ten słój mam zamknąć czy zostawić uchylony lub wcale bez nakrycia tylko szmatke dać.

Mięsko jest całe w solance pod jej poziomem czy mam dociążac mięso czymś czy może swobodnie spoczywać sobie.

Przepraszam za chaos oraz może głupie pytania, ale kto pyta wielbłądzi:))

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3391-razem-czy-osobno-peklowanie/#findComment-91981
Udostępnij na innych stronach

O ile nie ma gryzoni w piwnicy to ściereczka wystarczy. A i tak trzeba przekładać mięso w zalewie - ja to robię raz dziennie , choć przepisy mówią nawet że co dwa - trzy dni.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3391-razem-czy-osobno-peklowanie/#findComment-91990
Udostępnij na innych stronach

postawilem w piwnicy gdzie jest dość chłodnoa

Dość chłodna to mało mówi, jaka panuje tam temperatura ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3391-razem-czy-osobno-peklowanie/#findComment-91998
Udostępnij na innych stronach

Ok.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3391-razem-czy-osobno-peklowanie/#findComment-92044
Udostępnij na innych stronach

karczek i szyne zapekowalem w niedziele rano (z nastrzykiem) a boczek wmiare cienki 2-3 cm, we wtorek czy starczy im peklowanie do soboty tak aby po ocieknieciu mozna bylo je wedzic w niedziele.

Proporcja solanki na jeden kg miesa 50 dkg pekosoli i 0,4 l wody. Obecnie temperatura spoczywania to 4-5 oC - czy wystarczy czy trzeba jakos podgonic aby sie wyrobic w tym terminie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3391-razem-czy-osobno-peklowanie/#findComment-92436
Udostępnij na innych stronach

Coś mi się wydaje Klimek, że jesteś "solożercą" :cool:

 

jeden kg miesa 50 dkg pekosoli i 0,4 l wody

:shock: :shock: :shock:

 

Chyba, że się pomyliłeś i miało być 50g peklosoli

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3391-razem-czy-osobno-peklowanie/#findComment-92437
Udostępnij na innych stronach

przegraszam 50 gram (zawsze mi sie mylą te gramy i dekagramy powiedzmyz ze 1/20 kg

 

;)hihihihi

 

ale czy zwiekszenie stezenia spowoduje skrocenie okresu peklowania?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3391-razem-czy-osobno-peklowanie/#findComment-92440
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem jest jedno "ale". Jeżeli zrobisz boczek jako pieczony, to będzie bardziej słony od pozostałych wyrobów parzonych. Ale da się zjeść. Wiem, bo sam tak robię i zawsze zapominam żeby przy peklowaniu oddzielić wyroby parzone od pieczonych.
AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3391-razem-czy-osobno-peklowanie/#findComment-92531
Udostępnij na innych stronach

ale czy zwiekszenie stezenia spowoduje skrocenie okresu peklowania?

Napiszę że nie, ale i tak dostanę po łepie. :grin:

Przyśpieszysz peklowanie podnosząc temperaturę i robiąc nastrzyk.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3391-razem-czy-osobno-peklowanie/#findComment-92535
Udostępnij na innych stronach

No i "Wędzoneczki" gotowe wyszły rewelacyjnie wręcz idealnie i wzorcowo - dziekuję wszystkim za pomoc i podziekowania dla samej strony. Z tego miejsca składam życzenia Lawiny radości,

potopu miłości,

lampek migania,

kolęd śpiewania.

Prezentów bez liku,

wiele kolędników

oraz Sylwester do rana

z lampką szampana i kawałkiem swojskiej wędzoneczki:))!

Wesołych Świąt!!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3391-razem-czy-osobno-peklowanie/#findComment-93647
Udostępnij na innych stronach

  • 15 lat później...

Cześć Wszystkim

chciałbym odświeżyć trochę temat i go sprecyzować a mianowicie chodzi mi:

 

kupiłem

3 szynki kulki 

3 kawałki schabu 

2 kawałki karczku

3 polędwiczki 

chce je zapeklować na mokro z przepisu kolegi - miro, potem uwędzić.

 

pytanie ? 
czy mogę te wszystkie mięsa wrzucić do jednej solanki w tym samym naczyniu ?  szynki będę nastrzykiwał, ale nie wiem czy nastrzyknąć też karczek i schab. 
 

dziękuję Wam z góry za wszelką pomoc i cenne uwagi 😉

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3391-razem-czy-osobno-peklowanie/#findComment-1029100
Udostępnij na innych stronach

36 minut temu, Mielona napisał(a):

chciałbym odświeżyć trochę temat i go sprecyzować

Temat ma 20 postów razem z Twoim - bądź uprzejmy je przeczytać , odpowiedzi masz kilka postów wyżej 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3391-razem-czy-osobno-peklowanie/#findComment-1029104
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.