KLIMEK_RAVEN Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Witam ponownie - po pierwszych kiełbasach przychodzi czas na wędzonki "świeta za pasem"Kupiłem własnie karczek na baleron i szynke - i tu moje pytanie, chcę peklować na mokro w zalewie czy moge te mięsa peklować razem czy raczej osobno to powinienem we wtorek będzie jeszcze boczek na rolade wiec czy bede go mogl dodac tez do zalewy czy wszystko osobno robic?Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na odpowiedz>(jak ktoś ma sprawdzony fajny przepis to chetnie odwiedze linka:)) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3391-razem-czy-osobno-peklowanie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Pekluj razem tylko zachowaj czas peklowania dla poszczególnych elementów.Jeśli coś dorzucisz to trzymaj w solance tyle czasu ile przewiduje czas peklowania.Wpisz w szukaj "peklowanie" i tam poczytaj.Pozdrawiam Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3391-razem-czy-osobno-peklowanie/#findComment-91762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Pekluje się razem, ale z podziałem na pochodzenie mięsa, czyli przykładowo wieprzowina razem, ale nie z wołowiną czy drobiem. Każde z tych mięs (i inne) peklujesz osobno. Nie peklujesz podrobów z mięsem nawet jak pochodzą z tego samego stwora. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3391-razem-czy-osobno-peklowanie/#findComment-91763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLIMEK_RAVEN Opublikowano 13 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Grudnia 2009 zapeklowałem:))) na 2 kg miesa dalem 0,8l wody i 100g pekosoli - peklowanie na mokro zrobilem przy okazji takze nastrzyk. Czy do zalewy dac jakies przyprawy jeszcze czy tak tez wystarczy?(karczek i szynka tylnia b.k.) We wtorek bedzie jeszcze boczek ae jego juz osobno dam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3391-razem-czy-osobno-peklowanie/#findComment-91957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Wystarczy, mięso na samej solance ma swój "urok" zrób następnym razem z wywarem z przypraw - będziez miał porównanie Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3391-razem-czy-osobno-peklowanie/#findComment-91959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Grudnia 2009 KLIMEK_RAVEN nie dodawaj przypraw! Zawsze możesz je, przyprawy dodać bezpośrednio na kanapce. Pzdr. Ps. Łatwiej dodać niż ująć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3391-razem-czy-osobno-peklowanie/#findComment-91962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Ja nie daję żadnych przypraw bo zatraca się smak mięsa,ale to rzecz gustu i smaku. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3391-razem-czy-osobno-peklowanie/#findComment-91963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLIMEK_RAVEN Opublikowano 13 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Grudnia 2009 mam jeszcze pytanie odnośnie przechowywania zapeklowanego mięsa. To co zapeklowałem 2kg + co to jeszcze zapekluje to tez max 2kg wiec niewiele a co za tym idzie wyjdzie niecale 2 litry zalewy a mam buncloki gliniane wielkości na pół świniaka heheheh:))Dlatego mięso by nie było w zalewie całe. Dałem więc mięso do wielkiego słoja z dużą średnicą weka (dawne słoje po śledziach:). W nim mięsko fajnie jest całe zalane solanką.I tu moje pytanie czy mięsko ma mieć dostęp do tlenu czy nie. Ja ten słój wsadzilem do buncloka aby promienie słoneczne mu nie przeszkadzały i postawilem w piwnicy gdzie jest dość chłodnoa na górę dałem ręcznik aby tam cos nie wpadło. Czy ten słój mam zamknąć czy zostawić uchylony lub wcale bez nakrycia tylko szmatke dać. Mięsko jest całe w solance pod jej poziomem czy mam dociążac mięso czymś czy może swobodnie spoczywać sobie.Przepraszam za chaos oraz może głupie pytania, ale kto pyta wielbłądzi:)) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3391-razem-czy-osobno-peklowanie/#findComment-91981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Grudnia 2009 O ile nie ma gryzoni w piwnicy to ściereczka wystarczy. A i tak trzeba przekładać mięso w zalewie - ja to robię raz dziennie , choć przepisy mówią nawet że co dwa - trzy dni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3391-razem-czy-osobno-peklowanie/#findComment-91990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLIMEK_RAVEN Opublikowano 13 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Grudnia 2009 dzieki śliczne:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3391-razem-czy-osobno-peklowanie/#findComment-91996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Grudnia 2009 postawilem w piwnicy gdzie jest dość chłodnoa Dość chłodna to mało mówi, jaka panuje tam temperatura ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3391-razem-czy-osobno-peklowanie/#findComment-91998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLIMEK_RAVEN Opublikowano 13 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Grudnia 2009 tak teraz to okolice 5-8`C Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3391-razem-czy-osobno-peklowanie/#findComment-92021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Ok. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3391-razem-czy-osobno-peklowanie/#findComment-92044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLIMEK_RAVEN Opublikowano 16 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 16 Grudnia 2009 karczek i szyne zapekowalem w niedziele rano (z nastrzykiem) a boczek wmiare cienki 2-3 cm, we wtorek czy starczy im peklowanie do soboty tak aby po ocieknieciu mozna bylo je wedzic w niedziele.Proporcja solanki na jeden kg miesa 50 dkg pekosoli i 0,4 l wody. Obecnie temperatura spoczywania to 4-5 oC - czy wystarczy czy trzeba jakos podgonic aby sie wyrobic w tym terminie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3391-razem-czy-osobno-peklowanie/#findComment-92436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 16 Grudnia 2009 Coś mi się wydaje Klimek, że jesteś "solożercą" jeden kg miesa 50 dkg pekosoli i 0,4 l wody :shock: :shock: :shock: Chyba, że się pomyliłeś i miało być 50g peklosoli Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3391-razem-czy-osobno-peklowanie/#findComment-92437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLIMEK_RAVEN Opublikowano 16 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 16 Grudnia 2009 przegraszam 50 gram (zawsze mi sie mylą te gramy i dekagramy powiedzmyz ze 1/20 kg ;)hihihihi ale czy zwiekszenie stezenia spowoduje skrocenie okresu peklowania? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3391-razem-czy-osobno-peklowanie/#findComment-92440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 16 Grudnia 2009 Moim zdaniem jest jedno "ale". Jeżeli zrobisz boczek jako pieczony, to będzie bardziej słony od pozostałych wyrobów parzonych. Ale da się zjeść. Wiem, bo sam tak robię i zawsze zapominam żeby przy peklowaniu oddzielić wyroby parzone od pieczonych. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3391-razem-czy-osobno-peklowanie/#findComment-92531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 16 Grudnia 2009 ale czy zwiekszenie stezenia spowoduje skrocenie okresu peklowania?Napiszę że nie, ale i tak dostanę po łepie. :grin: Przyśpieszysz peklowanie podnosząc temperaturę i robiąc nastrzyk. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3391-razem-czy-osobno-peklowanie/#findComment-92535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLIMEK_RAVEN Opublikowano 24 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 24 Grudnia 2009 No i "Wędzoneczki" gotowe wyszły rewelacyjnie wręcz idealnie i wzorcowo - dziekuję wszystkim za pomoc i podziekowania dla samej strony. Z tego miejsca składam życzenia Lawiny radości, potopu miłości, lampek migania, kolęd śpiewania. Prezentów bez liku, wiele kolędników oraz Sylwester do rana z lampką szampana i kawałkiem swojskiej wędzoneczki:))! Wesołych Świąt!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3391-razem-czy-osobno-peklowanie/#findComment-93647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mielona Opublikowano 5 godzin temu Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 5 godzin temu Cześć Wszystkim chciałbym odświeżyć trochę temat i go sprecyzować a mianowicie chodzi mi: kupiłem 3 szynki kulki 3 kawałki schabu 2 kawałki karczku 3 polędwiczki chce je zapeklować na mokro z przepisu kolegi - miro, potem uwędzić. pytanie ? czy mogę te wszystkie mięsa wrzucić do jednej solanki w tym samym naczyniu ? szynki będę nastrzykiwał, ale nie wiem czy nastrzyknąć też karczek i schab. dziękuję Wam z góry za wszelką pomoc i cenne uwagi 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3391-razem-czy-osobno-peklowanie/#findComment-1029100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 godzin temu Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 5 godzin temu 36 minut temu, Mielona napisał(a): chciałbym odświeżyć trochę temat i go sprecyzować Temat ma 20 postów razem z Twoim - bądź uprzejmy je przeczytać , odpowiedzi masz kilka postów wyżej Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3391-razem-czy-osobno-peklowanie/#findComment-1029104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.