Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

PePe, bardzo efektowna :thumbsup: :clap:

 

[ Dodano: Sro 31 Sie, 2011 17:24 ]

krisk, nie ma żadnych przeciwwskazań :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/11/#findComment-173627
Udostępnij na innych stronach

Tylko zapekluj .... bez przypraw i nie wyrabiaj, mięso się bedzie utleniało co będzie mniej widoczne po zmieleniu. W piątek miel z przyprawami wyrób i nadziewaj ..... przyprawy dodaj do wody to do mięsa wymieszaj, miel razem potem wyrabiaj ... ;)

 

PS

Trochę długie to peklowanie ja na kiełbachy pekluję 12 albo 24h ..... ale cóż ....

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/11/#findComment-173630
Udostępnij na innych stronach

Dodaj wszystko na raz. Pamiętaj, że peklosól jeśli w ogóle dajemy do kiełbasy, to tylko po to, aby nadać kiełbasce kolor, aby nie była szara, więc sypnij jej dużo mniej, a do smaku solą zwykłą przypraw. :cool:

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/11/#findComment-173631
Udostępnij na innych stronach

Tylko zapekluj .... bez przypraw i nie wyrabiaj, mięso się bedzie utleniało co będzie mniej widoczne po zmieleniu. W piątek miel z przyprawami wyrób i nadziewaj ..... przyprawy dodaj do wody to do mięsa wymieszaj, miel razem potem wyrabiaj ... ;)

 

PS

Trochę długie to peklowanie ja na kiełbachy pekluję 12 albo 24h ..... ale cóż ....

Ups... Za późno, właśnie zapeklowałem i skończyłem wyrabiać- ale góra 10 min:)

 

Mam nadzieję, że to nie popsuje mojej pierwszej wędzonej :???:

 

A co do przypraw, to chyba dopiero przed nadziewaniem dam, ale czy to nie będzie za późno?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/11/#findComment-173632
Udostępnij na innych stronach

Tylko zapekluj .... bez przypraw i nie wyrabiaj, mięso się bedzie utleniało co będzie mniej widoczne po zmieleniu. W piątek miel z przyprawami wyrób i nadziewaj ..... przyprawy dodaj do wody to do mięsa wymieszaj, miel razem potem wyrabiaj ... ;)

 

PS

Trochę długie to peklowanie ja na kiełbachy pekluję 12 albo 24h ..... ale cóż ....

Ja osobiście dodaję od razu, po przemieleniu i wtedy wstawiam do lodówki, ale są i inne szkoły. Przyprawy wrzucam do blendera, razem miksuję i potem tak jak Ty do miecha i mieszam, a następnego dnia, zaraz przed wymieszaniem poprzedzającym nabijanie, dodaję czosnek, ma wtedy bardziej wyrazisty aromat.

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/11/#findComment-173633
Udostępnij na innych stronach

Wszelkie przyprawy dodaje sie do już upeklowanego mięsa.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/11/#findComment-173639
Udostępnij na innych stronach

Przy robieniu każdej innej kiełbasy tak robimy tz. przyprawy jak i wodę dodajemy do peklowanego mięsa. Ale ta kiełbasa jest wyjątkowa bo wszelkie przyprawy,peklosól i wodę dodajemy do zmielonego mięsa i peklujemy raptem 12 godz.
Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/11/#findComment-173657
Udostępnij na innych stronach

No chyba, że tylko 12 godzin.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/11/#findComment-173665
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam

Zrobiłem wtedy tę kiełbaskę, a że było to moje pierwsze wędzenie, to chciałbym się pochwalić:)

 

http://img32.imageshack.us/img32/2164/234uu.jpg

 

A tak wygląda kiełbaska.

 

http://img718.imageshack.us/img718/5378/444ao.jpg

 

Wyszła dobra, ale jak dla mnie to trochę za mocno uwędzona. Następnym razem skrócę czas wędzenia o godzinę. Za to szynka wyszła wyśmienita :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/11/#findComment-175660
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Ja też w ten weekend zrobiłam 5 kg chłopskiej -większość parzona, mniejszość podpieczona w wędzarni oraz 3 kg tynieckej - 2 batony parzone, 1 podpieczony ; co na zdjęciach widać ewidentnie. Z góry się tłumaczę z "dziurek " w tynieckiej - była napełniana ręcznie przy użyciu rury PCV bo mam tylko małą,chińską nadziewarkę, która nie ma końcówki do grubych kiełbas .Jedynym mankamentem wyrobów jest kolor masy wiążącej w tynieckiej - ma ona zabarwienie lekko szarawe ; myślę ,że wynika to z faktu , że wszystkie przyprawy zostały zmiksowane w masie wiążącej a ona sama ( zgodnie z zapodanym przez Ligawę procesem technologicznym) zawierała ok 40% tłuszczu.

 

To chłopska przed wędzeniem

http://img510.imageshack.us/img510/8590/toconapolu081.jpg

 

To już po wędzeniu i parzeniu

http://img841.imageshack.us/img841/8374/toconapolu086.jpg

 

A to do konsumpcji :lol:

http://img208.imageshack.us/img208/6917/toconapolu088.jpg

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/11/#findComment-182784
Udostępnij na innych stronach

Olgo, piękna robota :clap: , przebarwienia i dziureczki nie maja wpływu na smak własnych wyrobów, liczy się tylko to, że są wykonane własnoręcznie i zdrowe. :clap:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/11/#findComment-182809
Udostępnij na innych stronach

Olgo, piękna robota :clap: , przebarwienia i dziureczki nie maja wpływu na smak własnych wyrobów, liczy się tylko to, że są wykonane własnoręcznie i zdrowe. :clap:

 

Zgadzam się z cytowanym A druga część cytatu to jak by z ust moich :clap: :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/11/#findComment-182811
Udostępnij na innych stronach

poczyniłem dziś 10 kilogramów chłopskiej mocno wedzonej

 

:clap: Karolu , jeżeli tylko zechcesz pokażę Tobie odkręcanie kiełbasek . Naprawdę pójdzie dużo szybciej , jak sznureczkami . :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/11/#findComment-183036
Udostępnij na innych stronach

andrzej k, jest mi głupio ale chetnie bym się z Tobą umówił na pokaz i jeszcze więcej
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/11/#findComment-183037
Udostępnij na innych stronach

poczyniłem dziś 10 kilogramów chłopskiej mocno wedzonej

 

 

Wygladaja ladnie, ale identycznie jak te z 27 pazdziernika :wink:

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7918&postdays=0&postorder=asc&start=30

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/11/#findComment-183040
Udostępnij na innych stronach

To są te same fotki i ta sama kiełbasa.. ? :rolleyes:

 

Ale ważne że smaczna.. Tylko jak na chłopską, są za krótkie.

 

:smile:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/11/#findComment-183043
Udostępnij na innych stronach

Olek.P, tylko że tam surowa a tu wędzona i parzona ale moze dla Ciebie to te same fotki
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/11/#findComment-183047
Udostępnij na innych stronach

jasne - drugi kij od lewej piąta od góry ten sam sznurek :grin: :grin: :grin:

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=8583749efc44b557

a jadąc wzrokiem na lewo i lekko niżej na płytce ten sam bobel :wink: och Karol ! :rolleyes:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/11/#findComment-183068
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.