myth Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 PePe, bardzo efektowna :thumbsup: :clap: [ Dodano: Sro 31 Sie, 2011 17:24 ]krisk, nie ma żadnych przeciwwskazań Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/11/#findComment-173627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisk Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 A lepiej na początku tylko zapeklować, czy od razu dać wszystkie przyprawy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/11/#findComment-173629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Tylko zapekluj .... bez przypraw i nie wyrabiaj, mięso się bedzie utleniało co będzie mniej widoczne po zmieleniu. W piątek miel z przyprawami wyrób i nadziewaj ..... przyprawy dodaj do wody to do mięsa wymieszaj, miel razem potem wyrabiaj ... PSTrochę długie to peklowanie ja na kiełbachy pekluję 12 albo 24h ..... ale cóż .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/11/#findComment-173630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Dodaj wszystko na raz. Pamiętaj, że peklosól jeśli w ogóle dajemy do kiełbasy, to tylko po to, aby nadać kiełbasce kolor, aby nie była szara, więc sypnij jej dużo mniej, a do smaku solą zwykłą przypraw. Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/11/#findComment-173631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisk Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Tylko zapekluj .... bez przypraw i nie wyrabiaj, mięso się bedzie utleniało co będzie mniej widoczne po zmieleniu. W piątek miel z przyprawami wyrób i nadziewaj ..... przyprawy dodaj do wody to do mięsa wymieszaj, miel razem potem wyrabiaj ... PS Trochę długie to peklowanie ja na kiełbachy pekluję 12 albo 24h ..... ale cóż .... Ups... Za późno, właśnie zapeklowałem i skończyłem wyrabiać- ale góra 10 min:) Mam nadzieję, że to nie popsuje mojej pierwszej wędzonej :???: A co do przypraw, to chyba dopiero przed nadziewaniem dam, ale czy to nie będzie za późno? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/11/#findComment-173632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Tylko zapekluj .... bez przypraw i nie wyrabiaj, mięso się bedzie utleniało co będzie mniej widoczne po zmieleniu. W piątek miel z przyprawami wyrób i nadziewaj ..... przyprawy dodaj do wody to do mięsa wymieszaj, miel razem potem wyrabiaj ... PS Trochę długie to peklowanie ja na kiełbachy pekluję 12 albo 24h ..... ale cóż .... Ja osobiście dodaję od razu, po przemieleniu i wtedy wstawiam do lodówki, ale są i inne szkoły. Przyprawy wrzucam do blendera, razem miksuję i potem tak jak Ty do miecha i mieszam, a następnego dnia, zaraz przed wymieszaniem poprzedzającym nabijanie, dodaję czosnek, ma wtedy bardziej wyrazisty aromat. Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/11/#findComment-173633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Wszelkie przyprawy dodaje sie do już upeklowanego mięsa. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/11/#findComment-173639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Przy robieniu każdej innej kiełbasy tak robimy tz. przyprawy jak i wodę dodajemy do peklowanego mięsa. Ale ta kiełbasa jest wyjątkowa bo wszelkie przyprawy,peklosól i wodę dodajemy do zmielonego mięsa i peklujemy raptem 12 godz. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/11/#findComment-173657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 No chyba, że tylko 12 godzin. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/11/#findComment-173665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisk Opublikowano 13 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 13 Września 2011 Witam Zrobiłem wtedy tę kiełbaskę, a że było to moje pierwsze wędzenie, to chciałbym się pochwalić http://img32.imageshack.us/img32/2164/234uu.jpg A tak wygląda kiełbaska. http://img718.imageshack.us/img718/5378/444ao.jpg Wyszła dobra, ale jak dla mnie to trochę za mocno uwędzona. Następnym razem skrócę czas wędzenia o godzinę. Za to szynka wyszła wyśmienita :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/11/#findComment-175660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 31 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 31 Października 2011 Troszkę kiełbaski też zrobiłem bo w lodówce tylko światło Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/11/#findComment-182565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 1 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 1 Listopada 2011 Ja też w ten weekend zrobiłam 5 kg chłopskiej -większość parzona, mniejszość podpieczona w wędzarni oraz 3 kg tynieckej - 2 batony parzone, 1 podpieczony ; co na zdjęciach widać ewidentnie. Z góry się tłumaczę z "dziurek " w tynieckiej - była napełniana ręcznie przy użyciu rury PCV bo mam tylko małą,chińską nadziewarkę, która nie ma końcówki do grubych kiełbas .Jedynym mankamentem wyrobów jest kolor masy wiążącej w tynieckiej - ma ona zabarwienie lekko szarawe ; myślę ,że wynika to z faktu , że wszystkie przyprawy zostały zmiksowane w masie wiążącej a ona sama ( zgodnie z zapodanym przez Ligawę procesem technologicznym) zawierała ok 40% tłuszczu. To chłopska przed wędzeniem http://img510.imageshack.us/img510/8590/toconapolu081.jpg To już po wędzeniu i parzeniu http://img841.imageshack.us/img841/8374/toconapolu086.jpg A to do konsumpcji :lol: http://img208.imageshack.us/img208/6917/toconapolu088.jpg Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/11/#findComment-182784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 2 Listopada 2011 Olgo, piękna robota :clap: , przebarwienia i dziureczki nie maja wpływu na smak własnych wyrobów, liczy się tylko to, że są wykonane własnoręcznie i zdrowe. :clap: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/11/#findComment-182809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 2 Listopada 2011 Olgo, piękna robota :clap: , przebarwienia i dziureczki nie maja wpływu na smak własnych wyrobów, liczy się tylko to, że są wykonane własnoręcznie i zdrowe. :clap: Zgadzam się z cytowanym A druga część cytatu to jak by z ust moich :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/11/#findComment-182811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 2 Listopada 2011 Ola te parki z prawej aż się śmieją do mnie klasa no.1. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/11/#findComment-182904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 3 Listopada 2011 poczyniłem dziś 10 kilogramów chłopskiej mocno wedzonej Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/11/#findComment-183031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 3 Listopada 2011 poczyniłem dziś 10 kilogramów chłopskiej mocno wedzonej :clap: Karolu , jeżeli tylko zechcesz pokażę Tobie odkręcanie kiełbasek . Naprawdę pójdzie dużo szybciej , jak sznureczkami . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/11/#findComment-183036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 3 Listopada 2011 andrzej k, jest mi głupio ale chetnie bym się z Tobą umówił na pokaz i jeszcze więcej Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/11/#findComment-183037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 3 Listopada 2011 poczyniłem dziś 10 kilogramów chłopskiej mocno wedzonej Wygladaja ladnie, ale identycznie jak te z 27 pazdziernika :wink: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7918&postdays=0&postorder=asc&start=30 Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/11/#findComment-183040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 3 Listopada 2011 To są te same fotki i ta sama kiełbasa.. ? :rolleyes: Ale ważne że smaczna.. Tylko jak na chłopską, są za krótkie. :smile: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/11/#findComment-183043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 3 Listopada 2011 Olek.P, tylko że tam surowa a tu wędzona i parzona ale moze dla Ciebie to te same fotki Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/11/#findComment-183047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 3 Listopada 2011 jasne - drugi kij od lewej piąta od góry ten sam sznurek :grin: :grin: :grin: http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=8583749efc44b557a jadąc wzrokiem na lewo i lekko niżej na płytce ten sam bobel :wink: och Karol ! :rolleyes: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/11/#findComment-183068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 3 Listopada 2011 jesteś zlustrowanynie byłem w tej " organizacji " :grin: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/11/#findComment-183091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 3 Listopada 2011 Za porządnie wyglądasz :blush: :blush: :blush: dziękuję Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/11/#findComment-183102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 4 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 4 Listopada 2011 Może by tak jakiś wielkopolski zlot zorganizować???J jestem na TAK. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/11/#findComment-183152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.