Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W niedzielę mam zamiar popełnić tą kiełbaskę i mam pytanie:

Czy jeżeli rano to jest o 7 wymieszam według przepisu ale nadzieję po ok 10 godzinach to jest ok 20:00 to stanie się coś złego jeżeli powisi na kijach do rana do 8:00 w pomieszczeniu gdzie przy obecnej minusowej pogodzie temperatura waha się w okolicy 0°??

Niestety nie jestem na tyle czasowy,żeby nadziać i uwędzić jednego dnia...i w rachubę wchodzi tylko wędzenie w niedziele a mielenie i mieszanie przed pracą,nadziewanie po pracy w sobotę...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/19/#findComment-254763
Udostępnij na innych stronach

Ja kiedyś tak robiłem jak Ty chcesz zrobić i kiełbasa wyszła.

Ja swoją trzymałem przez noc w lodówce. Nie wiem jak się zachowa kiełbasa gdyby zamarzła bo jak piszesz jest takie ryzyko bo temp. koło 0 st. C.

 

Pamiętaj tylko by dobrze osuszyć kiełbasy bo jak zimne wsadzisz do ciepłej wędzarni to się "spocą".

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/19/#findComment-254767
Udostępnij na innych stronach

jest to balkon zaszklony i nigdy nic na nim nie zamarzło na kość...poprzedniej nocy leżakowało tam mięsko które dzisiaj powędrowało na tydzień do solanki i nie zamarzło a na dworze było -7°,rano na balkonie termometr pokazywał 0°
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/19/#findComment-254774
Udostępnij na innych stronach

Nic się nie stanie ale tzw. osadzania nie uzyskasz. Za zimno i brak przepływu powietrza. To już lepiej w kuchni otworzyć okno, kije z kiełbasą na taborety czy co tam masz do podparcia.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/19/#findComment-255388
Udostępnij na innych stronach

własnie zakupiłem 4. 5 kg mięsa z łopatki i po podzielu wyszło mi wp. I kl ok 2,2 kg i tyle samo wp. kl.II (lekko tłustawe) dokupiłem golonki jako mięso wiążące ok0.34 kg i podgardla 1,2 kg

prosiłbym o porade jakimi sitkami to zmielic

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/19/#findComment-255653
Udostępnij na innych stronach

Ale ta kiełbasa jest tylko z karkówki i boczku. :grin: Coś całkiem innego kombinujesz. :grin: 1 na grubym, ścięgniste na drobnym. Tłuszcz to jak już chcesz, jedni wolą ukryty, inni chcą widzieć kawałki w przekroju. Celowo używam takich niefachowych nazw, jedni po 8 mają całkiem fajne kawałki mięska, drudzy typową "miazgę" na kotlety mielone czy pieczeń.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/19/#findComment-255660
Udostępnij na innych stronach

Przecież napisałem, 1 na na 8 czy 10, 13 (takie sitka to już musisz dokupić, teoretycznie producent nie przewiduje zastosowania takowych). Ścięgniste, błony na 2,5, nawet kilka razy. Podgardle jak masz oczyszczone to na 4. Mowa tu o elektrycznej Diana 8.

Ja bym tak zrobił, wcale nie znaczy że mam rację. Nie jestem fachowcem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/19/#findComment-255707
Udostępnij na innych stronach

Witajcie,

coś mi się pokiełbasiło (cały czas się zastanawiam jakim cudem) i zamiast karkówki kupiłem ... łopatkę.

 

Wiem, że nie będzie to już kiełbasa chłopska, ale czy trzymając się już ściśle pozostałej części przepisu wraz z tłustszym boczkiem jest szansa na pozytywny finał ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/19/#findComment-257070
Udostępnij na innych stronach

Już po kiełbasianym debiucie...

 

Dołączona grafika

 

Dołączona grafika

 

... i z łopatką w roli karkówki. Reszta już ściśle wg przepisu.

Kiełbasa wyszła pyszna.

A wędzonkami już się nikt nie zachwyca.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/19/#findComment-258258
Udostępnij na innych stronach

Peruka, witaj , widzę że kiełbaska jest OK , oprócz tego że nie jest z pewnością na Boże Narodzenie , tak jak pisze Biotit, zbyt zielono i jestem jeszcze ciekaw co za spec ściągnął drzwiczki bo zawiasy są zamontowane fachowo :wink:
Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/19/#findComment-258355
Udostępnij na innych stronach

Witam

na poczatku zycze wszystkim wesolych świąt i wszystkiego dobrego w nowym 2013 roku :)

 

Kielbasa byla wedzona 15.09.2012 stad ta zielen co do drzwi komory mam nadzieje, ze na wiosne moj brat cos wreszcie wykombinuje bo to jego wedzarnia. Obecnie przy wedzeniu otwor gdzie powinny wisiec drzwi zatykany jest paroma deskami zbitymi do kupy.

 

A tutaj efekty wedzienia w dniu konca świata.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/19/#findComment-258583
Udostępnij na innych stronach

Jak na moje oko to wedzenie trwalo od 5 do 6 godzin badz uzywane bylo nietypowe drewno do wedzenia. Wystarcza tylko 4 godziny prawidlowego wedzenia aby kolorek byl idealny tj. zlocisto brazowy.

nie wiem czy czasem zbyt wysoka temperatura w wedzarni czy zbyt slabe nabicie batonow bylo efektem pomarszczenia oslonki bialkowej. czy one po przekrojeniu rozwarstwiaja sie? pokaz dokladny przekroj z bliska tych batonow bo ostatnia opcja to przeparzenie ich.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/19/#findComment-259567
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam

wedzienie tak jak pisze Misiek ok 5 h temperatura 75c w porywach do 80c. Drewno czarna olcha, debina i troche owocowego. Po przekrojeniu zwarta nic sie nie rozlazi - osłonka fi 65 karmel co do zdjecia przekroju to musimy poczekac az sie rozmrozi :) Wazne ,ze wlasna i smakuje.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/19/#findComment-261181
Udostępnij na innych stronach

Panowie nie czepiajcie sie drobiazgow tylko przeczytajcie wczesniejsze posty. Na zdjeciu z zielonymi krzaczkami jest pokazany sposob blokowania drzwi wedzarni ktos pisal, ze byly wycinane flexem.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/19/#findComment-261357
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

witam ja też mam zamiar zrobić swoją pierwszą kiełbasę przepis szczepana zrozumiały tylko czemu jest napisane soli a w nawiasie pektosoli czego mam tak naprawdę wsypać

jestem nowicjuszem więc proszę o wyrozumiałośc

Poza tym na pektosoli jest napisane że nie używać do bezpośredniego spożycia więc jak się to wsypie do mięsa to się to zje dobrze rozumuję

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/19/#findComment-267655
Udostępnij na innych stronach

yamacher, daj 50% soli 50% peklosoli i będzie dobrze.Napisane jest że nie nadaje się do bezpośredniego spożycia.Zgadza się nie nadaje się jakbyś chciał sobie pomidorka albo jajko posolić ale w wędlinie swoją funkcję spełni i jest wszystko OK.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/19/#findComment-267661
Udostępnij na innych stronach

To wszystko zależy od tego ,w jaki sposób będziesz obrabiał ją cieplnie. Jeżeli kiełbasa ma być wędzona i parzona a potem zjadana na zimno (na kanapkach lub z ręki) to może być z dodatkiem peklosoli. A jeżeli ma być z ogniska lub rusztu ( do czego wybitnie się nadaje) to na samej soli.
Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/19/#findComment-267668
Udostępnij na innych stronach

co sądzicie o tej soli do peklowania używał ktoś z was.

używam jej do peklowania szynki a teraz chcę zrobić przy jej użyciu kiełbasę.

Tylko jedno mnie zastanawia jak robię solankę z tej soli to po rozpuszczeniu w wodzie na dnie naczynia pływają różne śmietki tak jakby ta sól nie była taka czysta.

Pytanie czy jak użyję jej do kiełbasy to potem przy spożyciu nie będzie strzelać pod zębami w tej kiełbasie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/19/#findComment-267709
Udostępnij na innych stronach

Pytanie czy jak użyję jej do kiełbasy to potem przy spożyciu nie będzie strzelać pod zębami w tej kiełbasie

 

Ta peklosól jest zrobiona zapewne na soli kamiennej . Sól kamienna nie jest oczyszczona i są śladowe ilości piasku morskiego . Ja podobną daję do robienia kiełbasy i nikt niczego złego nie wyczuwa . Wybór pozostawiam Tobie . :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/19/#findComment-267719
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.