pis67 Opublikowano 8 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #451 Opublikowano 8 Listopada 2012 Do meritum: nawet jak kupię "czyściutką" karkówkę i tylko zmielę na 8 to te "błony" nie będą włazić między zęby? Możesz spokojnie zmielić na 8-ce i nic Ci nie wejdzie. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/19/#findComment-248350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 8 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #452 Opublikowano 8 Listopada 2012 Dzięki pis67.. Powiedz mi jeszcze jedno, gdybym się jednak uparł, powycinał te błonki z karkówki jak i z boczku, przemielił na drobnym a tzw. czyste mięso i czysty tłuszcz na 8 - jak to wpłynie na kiełbasę? Broń mnie Panie Boże żebym tu chciał modyfikować ten sprawdzony przepis na siłę. Tylko pytam z ciekawości. Nie jest to żadne podpuszczanie tylko chęć czerpania wiedzy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/19/#findComment-248364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek ow Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #453 Opublikowano 11 Listopada 2012 Cześć, mam na imie Jacek, w tym roku zacząłem swoją przygodę z wędzeniem. W swoim ogrodzie wybudowałem wędzarnie z drewnianą komorą wędzarniczą. Moją pierwszą produkcją była kiełbasa chłopska wg. przepisu Szczepana i wyszła smaczna, chciałbym podziękować za przepis. :thumbsup: Cytuj Jaki Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/19/#findComment-248865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
desperos Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #454 Opublikowano 7 Grudnia 2012 W niedzielę mam zamiar popełnić tą kiełbaskę i mam pytanie:Czy jeżeli rano to jest o 7 wymieszam według przepisu ale nadzieję po ok 10 godzinach to jest ok 20:00 to stanie się coś złego jeżeli powisi na kijach do rana do 8:00 w pomieszczeniu gdzie przy obecnej minusowej pogodzie temperatura waha się w okolicy 0°??Niestety nie jestem na tyle czasowy,żeby nadziać i uwędzić jednego dnia...i w rachubę wchodzi tylko wędzenie w niedziele a mielenie i mieszanie przed pracą,nadziewanie po pracy w sobotę... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/19/#findComment-254763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #455 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Ja kiedyś tak robiłem jak Ty chcesz zrobić i kiełbasa wyszła.Ja swoją trzymałem przez noc w lodówce. Nie wiem jak się zachowa kiełbasa gdyby zamarzła bo jak piszesz jest takie ryzyko bo temp. koło 0 st. C. Pamiętaj tylko by dobrze osuszyć kiełbasy bo jak zimne wsadzisz do ciepłej wędzarni to się "spocą". Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/19/#findComment-254767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
desperos Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #456 Opublikowano 7 Grudnia 2012 jest to balkon zaszklony i nigdy nic na nim nie zamarzło na kość...poprzedniej nocy leżakowało tam mięsko które dzisiaj powędrowało na tydzień do solanki i nie zamarzło a na dworze było -7°,rano na balkonie termometr pokazywał 0° Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/19/#findComment-254774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #457 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Nic się nie stanie ale tzw. osadzania nie uzyskasz. Za zimno i brak przepływu powietrza. To już lepiej w kuchni otworzyć okno, kije z kiełbasą na taborety czy co tam masz do podparcia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/19/#findComment-255388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michu1978 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #458 Opublikowano 11 Grudnia 2012 własnie zakupiłem 4. 5 kg mięsa z łopatki i po podzielu wyszło mi wp. I kl ok 2,2 kg i tyle samo wp. kl.II (lekko tłustawe) dokupiłem golonki jako mięso wiążące ok0.34 kg i podgardla 1,2 kgprosiłbym o porade jakimi sitkami to zmielic Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/19/#findComment-255653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #459 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Ale ta kiełbasa jest tylko z karkówki i boczku. :grin: Coś całkiem innego kombinujesz. :grin: 1 na grubym, ścięgniste na drobnym. Tłuszcz to jak już chcesz, jedni wolą ukryty, inni chcą widzieć kawałki w przekroju. Celowo używam takich niefachowych nazw, jedni po 8 mają całkiem fajne kawałki mięska, drudzy typową "miazgę" na kotlety mielone czy pieczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/19/#findComment-255660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michu1978 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #460 Opublikowano 11 Grudnia 2012 quartz to na jakich oczkach byś mi polecał mi zmielenie tego miesa?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/19/#findComment-255680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #461 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Przecież napisałem, 1 na na 8 czy 10, 13 (takie sitka to już musisz dokupić, teoretycznie producent nie przewiduje zastosowania takowych). Ścięgniste, błony na 2,5, nawet kilka razy. Podgardle jak masz oczyszczone to na 4. Mowa tu o elektrycznej Diana 8.Ja bym tak zrobił, wcale nie znaczy że mam rację. Nie jestem fachowcem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/19/#findComment-255707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #462 Opublikowano 14 Grudnia 2012 http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=556&postdays=0&postorder=asc&start=0 ... i tyle... Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/19/#findComment-256351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek4 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #463 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Witajcie,coś mi się pokiełbasiło (cały czas się zastanawiam jakim cudem) i zamiast karkówki kupiłem ... łopatkę. Wiem, że nie będzie to już kiełbasa chłopska, ale czy trzymając się już ściśle pozostałej części przepisu wraz z tłustszym boczkiem jest szansa na pozytywny finał ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/19/#findComment-257070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek4 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #464 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Już po kiełbasianym debiucie... ... i z łopatką w roli karkówki. Reszta już ściśle wg przepisu. Kiełbasa wyszła pyszna. A wędzonkami już się nikt nie zachwyca. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/19/#findComment-258258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peruka Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #465 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Robilem chlopska Szczepana ale pozwolilem sobie go troszke zmienic wiecej pieprzu i czosnku dla mnie BOMBA http://imageshack.us/photo/my-images/846/201209151786.jpg/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/19/#findComment-258339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #466 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Mniam mniam! Ładna kiełbaska. Ja też bym do niej się tak uśmiechał.WESOŁYCH ŚWIĄT! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/19/#findComment-258349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #467 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Peruka, witaj , widzę że kiełbaska jest OK , oprócz tego że nie jest z pewnością na Boże Narodzenie , tak jak pisze Biotit, zbyt zielono i jestem jeszcze ciekaw co za spec ściągnął drzwiczki bo zawiasy są zamontowane fachowo :wink: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/19/#findComment-258355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 25 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #468 Opublikowano 25 Grudnia 2012 Peruka jestem jeszcze ciekaw co za spec ściągnął drzwiczki bo zawiasy są zamontowane fachowo :wink: :grin: :grin: :grin: Bez "kątówki" się chyba nie obeszło. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/19/#findComment-258581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peruka Opublikowano 25 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #469 Opublikowano 25 Grudnia 2012 Witam na poczatku zycze wszystkim wesolych świąt i wszystkiego dobrego w nowym 2013 roku Kielbasa byla wedzona 15.09.2012 stad ta zielen co do drzwi komory mam nadzieje, ze na wiosne moj brat cos wreszcie wykombinuje bo to jego wedzarnia. Obecnie przy wedzeniu otwor gdzie powinny wisiec drzwi zatykany jest paroma deskami zbitymi do kupy. A tutaj efekty wedzienia w dniu konca świata. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/19/#findComment-258583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #470 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Jak na moje oko to wedzenie trwalo od 5 do 6 godzin badz uzywane bylo nietypowe drewno do wedzenia. Wystarcza tylko 4 godziny prawidlowego wedzenia aby kolorek byl idealny tj. zlocisto brazowy.nie wiem czy czasem zbyt wysoka temperatura w wedzarni czy zbyt slabe nabicie batonow bylo efektem pomarszczenia oslonki bialkowej. czy one po przekrojeniu rozwarstwiaja sie? pokaz dokladny przekroj z bliska tych batonow bo ostatnia opcja to przeparzenie ich. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/19/#findComment-259567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peruka Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #471 Opublikowano 9 Stycznia 2013 Witam wedzienie tak jak pisze Misiek ok 5 h temperatura 75c w porywach do 80c. Drewno czarna olcha, debina i troche owocowego. Po przekrojeniu zwarta nic sie nie rozlazi - osłonka fi 65 karmel co do zdjecia przekroju to musimy poczekac az sie rozmrozi Wazne ,ze wlasna i smakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/19/#findComment-261181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiuszcz Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #472 Opublikowano 9 Stycznia 2013 A tutaj efekty wedzienia w dniu konca świata.Koniec świata... 21 grudzień, a krzaczki dalej zielone :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/19/#findComment-261195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peruka Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #473 Opublikowano 10 Stycznia 2013 Panowie nie czepiajcie sie drobiazgow tylko przeczytajcie wczesniejsze posty. Na zdjeciu z zielonymi krzaczkami jest pokazany sposob blokowania drzwi wedzarni ktos pisal, ze byly wycinane flexem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/19/#findComment-261357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yamacher Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #474 Opublikowano 12 Lutego 2013 witam ja też mam zamiar zrobić swoją pierwszą kiełbasę przepis szczepana zrozumiały tylko czemu jest napisane soli a w nawiasie pektosoli czego mam tak naprawdę wsypaćjestem nowicjuszem więc proszę o wyrozumiałoścPoza tym na pektosoli jest napisane że nie używać do bezpośredniego spożycia więc jak się to wsypie do mięsa to się to zje dobrze rozumuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/19/#findComment-267655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #475 Opublikowano 12 Lutego 2013 yamacher, daj 50% soli 50% peklosoli i będzie dobrze.Napisane jest że nie nadaje się do bezpośredniego spożycia.Zgadza się nie nadaje się jakbyś chciał sobie pomidorka albo jajko posolić ale w wędlinie swoją funkcję spełni i jest wszystko OK. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/19/#findComment-267661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.