Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

zbyszp możesz trzymać w chłodnym garażu teraz tem. niskie więc nic się nie stanie

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/24/#findComment-304537
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Moja pierwsza kiełbasa, wybrałem właśnie ten przepis i nawet się udało :).

http://www.garnek.pl/homian/27145836

 

http://www.garnek.pl/homian/27145831

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/24/#findComment-312073
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Witam,

Czy bedzie cos nie tak jezeli zamiast 12 godzin zmielone mieso z przyprawami bedzie stalo w lodowce 24 godziny i potem w jelita. Zawsze robilem jak w przpisie, ale technicznie obecnie jest to szasowo dla mnie nie wykonalne. Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/24/#findComment-321744
Udostępnij na innych stronach

Będzie dobrze . Będziesz miał wędlinę 12 godzin dłużej .

Ps. Jak z Ostrowi , to pozdrów  Łysego ,  Pulka i Drapaniarza - to wafle z mojej kapeli . 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/24/#findComment-321746
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy bedzie cos nie tak jezeli zamiast 12 godzin zmielone mieso z przyprawami bedzie stalo w lodowce 24 godziny i potem w jelita.

 

 Daj na najchłodniejszą półkę w lodówce , nie powinno się nic wydarzyć  . Jednak się zastanawiam dlaczego przyprawy dajesz dużo wcześniej niż nadziewanie w jelita .  Przyprawy daję zawsze przed mieszaniem farszu już na gotowo .

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/24/#findComment-321748
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy bedzie cos nie tak jezeli zamiast 12 godzin zmielone mieso z przyprawami bedzie stalo w lodowce 24 godziny i potem w jelita.

 

Tak będzie coś, będzie stało 12 godzin dłużej. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/24/#findComment-321763
Udostępnij na innych stronach

Nie czyta ,Heniu :mad:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/24/#findComment-321769
Udostępnij na innych stronach

Czytasz posty Koksu , czy tylko ostatni.

 

Nie czyta ,Heniu

 

Jak nie czyta, przecież przeczytał, kiedy to napisałem, że będzie stało 12 godzin dłużej, nic więcej, tylko 12 godzin . :cool:   

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/24/#findComment-321772
Udostępnij na innych stronach

dzisuaj właśnie robiłem chłopską i znowu wyszedł mi zonk a mianowiecie skórka jest rochę twardawa i nie oddziela się dobrze od farszu tylko urywa się z połową zawartości gdzie jest błąd? bo już 2 raz z kiełbasą mi tak wychodzi a doświadczenie mam małe :(

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/24/#findComment-321947
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

wlodek69 uda się na 100%. Jest to jedna z kiełbas, której nie da się zepsuć. Mimo swojej prostoty jest bardzo smaczna. Postępuj zgodnie z przepisem a uda się na pewno.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/24/#findComment-329375
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

a oto moja "ala chłopska".

Generalnie trzymałem się przepisu ale zamiast ją sparzyć po uwędzeniu, podiekłem ją w wędzarni.

 

 

Po podwędzeniu podsuszyłem ją przez tydzień.

Na zdjęciu jeszcze przed podsuszaniem.

 

I już wiem że nie ustrzegłem się kilku błędów.

Flak był trochę twardy i ciężko odchodził (niestety dla dzieciaków był trochę za twardy), już wime że powinienem zrobić ją trochę bardziej tłustą i krócej wędzić.

Niestety podczas wędzenie nie wyglądała na mocno uwędzoną i dlatego cały proces z pieczeniem trwał ponad 4 godziny.

 

Również w smaku było można wyczuć że chyba trochę za długo się wędziła albo poprostu źle wędziłem (może dym się "kisił").

Nietety to dopiero sprawdzę podczas kolejnego wędzenia.

 

Jak na pierwszą wędzoną kiełbasę to chyba nie tak źle bo szybko się skończyła.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/24/#findComment-333066
Udostępnij na innych stronach

To chyba najlepszy "pewniak na dzieńdobry" ze wszystkich to trzeba chciec zepsuć ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

 

 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/24/#findComment-333068
Udostępnij na innych stronach

FLAK - niemiecka nazwa artylerii przeciwlotniczej

FLAKI - danie przyrządzane na bazie żołądków wołowych

 

o które znaczenie słowa FLAK chodzi koledze?

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/24/#findComment-333128
Udostępnij na innych stronach

Wray ja tez takie byki strzelalam, chodzi o slowo oslonki  ;)

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/24/#findComment-333137
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.