Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mi tylko chodzi o to, że kolega @mikolajcz raz pisze o osadzaniu a raz o osuszaniu nad fajerkami, więc uznałem, że myli dwie różne czynności.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/28/#findComment-358400
Udostępnij na innych stronach

 

Osadza się kiełbasy po napełnieniu w jelita około 12 godz w pomieszczeniach chłodzonych lub 1-3 h w zależności od receptury w temp. pokojowej ( w pomieszczeniach niechłodzonych). Osuszanie to część procesu wędzenia i odbywa się w wędzarni. 

 

:D Masz rację tylko, że kolega robi według Szczepana a tam osadzanie trwa tylko tyle ile rozpalenie i wygrzanie wędzarni czyli około 2 godz

.

 

osadzanie przed osuszaniem po prostu wieszasz bok wędzarni na kijach Ty rozpalasz jak masz już żar wkładasz do osuszenia i wędzisz
 

Dlatego też wytłumaczyłem koledze z polskiego na nasze, bo chłop już był nieczasowy, zresztą komu i po co ja to tłumaczę :facepalm: wszak jeżeli mnie pamięć nie myli to też Pawle popełniłeś tą kiełbaskę, a swoją drogą jestem ciekaw jak sobie poradzi plany ma ambitne a z wiedzą sam widzisz, ale da radę tak myślę :D

 

mając takich prowadzących to z całą pewnością da radę  :clap:  :tongue:  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/28/#findComment-358402
Udostępnij na innych stronach

mając takich prowadzących to z całą pewnością da radę  :clap:  :tongue:

Na pewno da radę.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/28/#findComment-358405
Udostępnij na innych stronach

 

 

mając takich prowadzących to z całą pewnością da radę      

Ziomek bo spuchnę :facepalm:  a co z Pawłem będzie to nie wiem :D 

 

 

Na pewno da radę. 

Nie ma innej opcji :thumbsup:  

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/28/#findComment-358406
Udostępnij na innych stronach

Dzięki, wielkie dzięki - rozumiem osadzanie i podsuszanie, ale ja mam wędzarkę jak na zdjęciu i zbyt dużo nie mogę mieć żaru na osuszanie, więc sobie pomyślałem, że zanim rozpalę i wygrzeję wędzarkę , kiełbasa może sobie w tym czasie powisieć nad fajerkami i się trochę osuszać. Potem dopiero komtynuować właściwe osuszanie i wędzenie.

A tak na marginesie to za bardzo nie mogę regulować tą temperaturą w wędzarce, chyba ciut komin za krótki i nie ma takiego ciągu abym przy otwartych drzwiach sobie na cos pozwolił. Dymi się itd. ale juz za późno - kiełbasa dzisiaj będzie wędzona. :mad:

post-65737-0-20484000-1403096170_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/28/#findComment-358412
Udostępnij na innych stronach

Tak

 

takiego ciągu abym przy otwartych drzwiach sobie na cos pozwolił.
Masz na myśli drzwi od wendzarki , jeżeli tak to możesz je zamknąć, chodzi o to żeby w procesie osuszania jak najmniej dymu i temperatura niska ale powietrze musi iść ciepłe

Patrząc na fotkę mój kanał w beczce nie był krótszy od Twego a ciąg był a komina nie miałem

 

kiełbasa może sobie w tym czasie powisieć nad fajerkami i się trochę osuszać.
 co masz na myśli pisząc o tych fajerkach czy masz na myśli płytę pieca 

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/28/#findComment-358416
Udostępnij na innych stronach

Nie masz ciągu, ponieważ komin jest z cegły, dość długi, a co za tym zimny.

Ciąg pojawi się po ogrzaniu komina.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/28/#findComment-358419
Udostępnij na innych stronach

Fotka z efektów pierwszego wędzenia kiełbasy wg. przepisu Szczepana. Boczek sie zaplątał "przezprzypadek" :) Pozdrawiam i dzięki za przepis. Kiełbasa wyszła wyśmienita!

http://img31.otofotki.pl/obrazki/ct151_10467891_738788479477710_1029956360_n.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/28/#findComment-358824
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pozdrawiam i dzięki za przepis. Kiełbasa wyszła wyśmienita!

Fajnie, że Ci smakuje a przepisów znajdziesz tutaj wiele, pozdrawiam :D  :thumbsup:  

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/28/#findComment-358826
Udostępnij na innych stronach

 

Pozdrawiam i dzięki za przepis. Kiełbasa wyszła wyśmienita!

Fajnie, że Ci smakuje a przepisów znajdziesz tutaj wiele, pozdrawiam :D  :thumbsup:  

 

Wiem, wiem! Od lat obserwuję forum. Jednak dopiero jak znalazłem ten przepis to zebrałem się w sobie i zrobiłem Chłopską :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/28/#findComment-358827
Udostępnij na innych stronach

Ja też dołączyłem do smakoszy tej kiełbasy, nie wiem czy można ja uznać ze jest zrobiona ściśle wg. przepisu bo mięso było dość chude, więc dodałem na 5 kg 0,4 kg słoniny.

dałem też 3 łyżeczki pieprzu co daje na 10 kg aż 6, ale dla mnie nie jest zbyt pikantna

post-60823-0-08458300-1403588831_thumb.jpg

post-60823-0-76038800-1403588847_thumb.jpg

post-60823-0-10139300-1403588879_thumb.jpg

post-60823-0-73764000-1403588898_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/28/#findComment-358844
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale dla mnie nie jest zbyt pikantna

 

Jak dasz pieprzu 4g/kg farszu to już będzie "trochę" pikantna .

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/28/#findComment-358845
Udostępnij na innych stronach

@Skalar50, No proszę  ladniunie te Twoje kiełbaski  :thumbsup:

 

 

Jak dasz pieprzu 4g/kg farszu to już będzie "trochę" pikantna .

jakiś fan pieprzu czy cóś ten nasz kolega Skalar   :D  :facepalm:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/28/#findComment-358848
Udostępnij na innych stronach

no fakt... według przeliczen DZIADKA to może było nawet 4g/kg, albo 2,5 zależy od łyżeczek :)

Fakt lubie pikantne potrawy i moje dzieci też..

najsmaczniejszą kiełbase jaką jadłem nazywała się Polska surowa pieprzowa czy jakoś podobnie, tamta była super :) a pieprz czuło się za każdym kęsem :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/28/#findComment-358861
Udostępnij na innych stronach

Witam ponownie

Chciałem napisać parę słów co do kiełbasy chłopskiej:

1.Kiełbasa bardzo smaczna ale wg. mnie ciut za słona ( następnym razem zmniejszę ilość soli)

2. Ciut za mało czosnku (czosnek stary, być może ta przyczyna)

3. Wędziłem 200 min w temp. 60*C– za długi czas ( następnym razem zmniejszę do 150-180 min)

4. Parzyłem 25 min 72* - OK

5. podpiekałem 40min – następnym razem na 30min 80*C

6. Następna kiełbasa - ale już nie z karkówki ;)

 

A co do samej wędzarki:

1.Żadne podsuszanie nie wyszło, bo temperatura na kuchnią była ok.27*C  ( mój region to Lublin, płyta na kuchni – a to okrągłe to „fajerki” ) :D

2.Tak jak koledzy pisali, „ciąg” był po nagrzaniu się komina

3. Osuszanie było w temp. 45*C a wędzenie temp.60*C – dało się z dokładnością +/- 5* gorzej było utrzymać temp. 80* - ale też się udało

 

Zdjęć na razie nie mam bo żona robiła tabletem i … zabrała :devil:

pozdrawiam wszystkich

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/28/#findComment-358870
Udostępnij na innych stronach

3. Wędziłem 200 min w temp. 60*C– za długi czas ( następnym razem zmniejszę do 150-180 min)

Szczepan napisał w ciepłym dymie.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/28/#findComment-358873
Udostępnij na innych stronach

Witaj, no już myślałem, że sam się uwędziłeś :facepalm:

 

 

3. Wędziłem 200 min w temp. 60*C– za długi czas ( następnym razem zmniejszę do 150-180 min)

czas wędzenia jest pojęciem względnym po prostu wędzisz pod kolor

 

5. podpiekałem 40min – następnym razem na 30min 80*C

po co w jakim celu ja piekłbym od razu do temp 68 w środku 

Sól i czosnek według własnego smaku według przysłowia jeden lubi ogórki a drugi .... :angel:

 

 

płyta na kuchni – a to okrągłe to „fajerki” )

wiem co to sa fajerki tylko ich nie widziałem , LP jest spod Białej :cool:

Ważne,ze smakowała a foty zapodaj jak odzyskasz tablet ;)  :D  

Edytowane przez baca 48

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/28/#findComment-358952
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie: jak zmierzyć praktycznie temp. 68*C w kiełbasie? Czy poprostu wsadzić jej   termometr :mad:  i wówczas jak mam kontrolować temp ? Otwierać drzwiczki i sprawdzać - czy może użyć dwa termometry jeden wewnątrz w kiełbasie a drugi w drzwiach jako kontrolny? ( w przypadku drzwi szklanych nie byłoby problemu).

A co do czasu (koloru) no to tutaj trzeba ciutkę wprawy zanim "na  oko" się zdecyduje - czy już :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/28/#findComment-359051
Udostępnij na innych stronach

Są termometry z sondą , czujnik na kabelku a reszta poza wędzarnią.

 

Z czasem nauczysz się "na kolor i rąsię"

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/28/#findComment-359052
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie: jak zmierzyć praktycznie temp. 68*C w kiełbasie? Czy poprostu wsadzić jej   termometr :mad:  i wówczas jak mam kontrolować temp ? Otwierać drzwiczki 

Tak właśnie, tylko czemu przy tej kiełbasie?

Napisałem też wcześniej, ze Szczepan wędził ciepłym dymem. Żeby poznać smak wyrobu, zrób najpierw wg receptury a później modyfikuj.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/28/#findComment-359055
Udostępnij na innych stronach

Wyczytałem również, że po wędzeniu należy kiełbasę "podpiec" lub "sparzyć" - trochę mnie to zdziwiło ale ...  . Kiedyś mój ojciec raz wędził kiełbasę i już tej drugiej opcji nie było - ale czy robił to dobrze to też nie nie wiem. Zadawałem to pytanie i odpowiedź była: albo podpiekasz albo parzysz.

Zdecydowanie wolę podpiekaną, ale już nie z karkówki :hmm: .

A teraz zastanawiam się czy w ogóle podpiekać czy tylko wędzić? Czy dymem ciepłym ( do 45*C - dla przypomnienia) czy gorącym  (40 - 60*C) ?

pozdrawiam

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/28/#findComment-359057
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.