Baca Opublikowano 18 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #676 Opublikowano 18 Czerwca 2014 (edytowane) Ad 1 osuszanie robimy w wedzrniad2 nie na czas a do koloruad 375% wędlin będę dopiekał w temp. 85*C ok. 30 min do 68 w środku wedliny więc czasu może być mało sprawa jednostkowa zalezy od wielu czynników mam na myśli czas pozostałą część sparzę 72* przez 25 min.i tu jest ok 72 do75 czas około 20 do 25 minut raczej 25 PowodzeniaParzenie nie jest konieczne można dopiekać jednak na początek zaparz . Po prostu do koloru weż uparz i bedzie ok bo pieczenie to inna bajka potrzeba troszkę wiedzy doświadczenia. smak pieczonej bardziej subtelny.Rada wiekszośc uparz a troszkę dopiecz będziesz miał porównanie no i nie zapomnij foty Edytowane 18 Czerwca 2014 przez baca 48 Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/28/#findComment-358386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikolajcz Opublikowano 18 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #677 Opublikowano 18 Czerwca 2014 Dzięki za szybką odpowiedź.Ale jeszcze ciut.Ad.1 - czy nie mogę wykorzystać tzw.osadzania wysoko nad fajerkami (zmierzę temperaturę - wiem , że nizej bedzie znacznie wiecej) ale gdy na dole będzie ok. 45* to na 30cm wyzej ok.40*C - tak myslę. Czy chodzi o to, że przy osuszaniu musi być jednakowa temp. na całej powierzchni?Ad.2 - do koloru to może i owszem ale jak już się coś robiło, a na początek to musze się trzymać jakiegoś średniego czasu a potem się jej przyglądać.Ad.3 czy można ciut dokładniej - rozumiem ze tak: ok.75% uwedzić ok. 2 godź ( do koloru jasno brąz - drzewo dębowe) potem ją upiec temp. 85*C ok. 30 min ( i też do koloru aby nie przepalić).Pozostałą część - 25% zaparzyć w temp. 72 - 75* ok. 25min. i juz nic nie robić . Kiełbasa jest gotowa. - czy tak mam to rozumieć?Właśnie przed chwilą zrobiłem próbkę parzenia małej kiełbaski. Smak chyba ok. (jestem pod wrażeniem), lekko ciut słona ale chyba nie za bardzo - dałem wg. przepisu 18g i zobaczę po uwędzeniu - ale chyba nie będę zmieniał - to juz osobiste smaki tak jak z czosnkiem (ciut za mało) itd. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/28/#findComment-358388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 18 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #678 Opublikowano 18 Czerwca 2014 (edytowane) Ad 1 co to znaczy nad fajerkami ja osuszam bezpośrednio w wędzarni, najpierw rozpalam a jak mam już wygrzana wędzarnię to wtedy na kije i do wędzarni, suszę aż jelita obeschną poczujesz pod ręką , trzeba uważać żeby nie wysuszyć za bardzo. osadzanie przed osuszaniem po prostu wieszasz bok wedzarni na kijach Ty rozpalasz jak masz już żar wkladasz do osuszenia i wedzisz Czy chodzi o to, że przy osuszaniu musi być jednakowa temp. na całej powierzchni?cieplo idzie z zaru i już ad to zleży okolo 2 h po prostu patrz jak kolor sie zmienia jak Ci bedzie pasował koniec i do parzeniaAd 3 Na początek nie rezykuj 75% kiełbasy uwędź i sparz a z resztą sobie poeksperymentuj mniejszę rezyko, a samo podpiekanie nie podam czasu bo nie wiem to sprawa jak pisalem indywidualna podpiekam jeżeli już do 68 w srodku kiełbasy Kiełbasa jest gotowa. - czy tak mam to rozumieć?Jak kielbasę uwędzisz do koloru jak Ci pasuje idziesz z nią do domciu , bierzesz gar podgrzewasz wodę do około 80 wrzucasz kiełbaskę temperaturka spada pilnujesz 75 stopni przez około 25 minut wyciągasz ja jeszcze pod zimną wodę coby sie wychlodziła lekko ciepłą na patyk i sobie wisi , aż wystygnie calkiemka z drzewkiem debowym uwazaj daje ciemny kolorr i jak za dużo może być goryczka lekko ciut słona ale chyba nie za bardzo - dałem wg. przepisu 18g Jak uwędzisz sparzysz wystygnie będzie dobrze zawsze tak jak jest ciepła to słona, jeżeli dałeś 18 gram to ok. Powodzenia no i 3 mam kciuki Edytowane 18 Czerwca 2014 przez baca 48 Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/28/#findComment-358391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #679 Opublikowano 18 Czerwca 2014 Dzięki za szybką odpowiedź.Ale jeszcze ciut.Ad.1 - czy nie mogę wykorzystać tzw.osadzania wysoko nad fajerkami (zmierzę temperaturę - wiem , że nizej bedzie znacznie wiecej)Osadzanie to inna czynność niż osuszanie. Osadza się kiełbasy po napełnieniu w jelita około 12 godz w pomieszczeniach chłodzonych lub 1-3 h w zależności od receptury w temp. pokojowej ( w pomieszczeniach niechłodzonych). Osuszanie to część procesu wędzenia i odbywa się w wędzarni. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/28/#findComment-358397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 18 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #680 Opublikowano 18 Czerwca 2014 Osadza się kiełbasy po napełnieniu w jelita około 12 godz w pomieszczeniach chłodzonych lub 1-3 h w zależności od receptury w temp. pokojowej ( w pomieszczeniach niechłodzonych). Osuszanie to część procesu wędzenia i odbywa się w wędzarni. Masz rację tylko, że kolega robi według Szczepana a tam osadzanie trwa tylko tyle ile rozpalenie i wygrzanie wędzarni czyli około 2 godz. osadzanie przed osuszaniem po prostu wieszasz bok wędzarni na kijach Ty rozpalasz jak masz już żar wkładasz do osuszenia i wędzisz Dlatego też wytłumaczyłem koledze z polskiego na nasze, bo chłop już był nieczasowy, zresztą komu i po co ja to tłumaczę wszak jeżeli mnie pamięć nie myli to też Pawle popełniłeś tą kiełbaskę, a swoją drogą jestem ciekaw jak sobie poradzi plany ma ambitne a z wiedzą sam widzisz, ale da radę tak myślę Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/28/#findComment-358399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #681 Opublikowano 18 Czerwca 2014 Mi tylko chodzi o to, że kolega @mikolajcz raz pisze o osadzaniu a raz o osuszaniu nad fajerkami, więc uznałem, że myli dwie różne czynności. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/28/#findComment-358400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alnus Opublikowano 18 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #682 Opublikowano 18 Czerwca 2014 Osadza się kiełbasy po napełnieniu w jelita około 12 godz w pomieszczeniach chłodzonych lub 1-3 h w zależności od receptury w temp. pokojowej ( w pomieszczeniach niechłodzonych). Osuszanie to część procesu wędzenia i odbywa się w wędzarni. Masz rację tylko, że kolega robi według Szczepana a tam osadzanie trwa tylko tyle ile rozpalenie i wygrzanie wędzarni czyli około 2 godz. osadzanie przed osuszaniem po prostu wieszasz bok wędzarni na kijach Ty rozpalasz jak masz już żar wkładasz do osuszenia i wędzisz Dlatego też wytłumaczyłem koledze z polskiego na nasze, bo chłop już był nieczasowy, zresztą komu i po co ja to tłumaczę wszak jeżeli mnie pamięć nie myli to też Pawle popełniłeś tą kiełbaskę, a swoją drogą jestem ciekaw jak sobie poradzi plany ma ambitne a z wiedzą sam widzisz, ale da radę tak myślę mając takich prowadzących to z całą pewnością da radę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/28/#findComment-358402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #683 Opublikowano 18 Czerwca 2014 mając takich prowadzących to z całą pewnością da radę Na pewno da radę. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/28/#findComment-358405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 18 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #684 Opublikowano 18 Czerwca 2014 mając takich prowadzących to z całą pewnością da radę Ziomek bo spuchnę a co z Pawłem będzie to nie wiem Na pewno da radę. Nie ma innej opcji Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/28/#findComment-358406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alnus Opublikowano 18 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #685 Opublikowano 18 Czerwca 2014 baca 48 - Ziomek bo spuchnę a co z Pawłem będzie to nie wiem baco to jak Ty będziesz po tych naszych górkach wtedy chodził ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/28/#findComment-358409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikolajcz Opublikowano 18 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #686 Opublikowano 18 Czerwca 2014 Dzięki, wielkie dzięki - rozumiem osadzanie i podsuszanie, ale ja mam wędzarkę jak na zdjęciu i zbyt dużo nie mogę mieć żaru na osuszanie, więc sobie pomyślałem, że zanim rozpalę i wygrzeję wędzarkę , kiełbasa może sobie w tym czasie powisieć nad fajerkami i się trochę osuszać. Potem dopiero komtynuować właściwe osuszanie i wędzenie.A tak na marginesie to za bardzo nie mogę regulować tą temperaturą w wędzarce, chyba ciut komin za krótki i nie ma takiego ciągu abym przy otwartych drzwiach sobie na cos pozwolił. Dymi się itd. ale juz za późno - kiełbasa dzisiaj będzie wędzona. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/28/#findComment-358412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 18 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #687 Opublikowano 18 Czerwca 2014 Tak takiego ciągu abym przy otwartych drzwiach sobie na cos pozwolił. Masz na myśli drzwi od wendzarki , jeżeli tak to możesz je zamknąć, chodzi o to żeby w procesie osuszania jak najmniej dymu i temperatura niska ale powietrze musi iść ciepłePatrząc na fotkę mój kanał w beczce nie był krótszy od Twego a ciąg był a komina nie miałem kiełbasa może sobie w tym czasie powisieć nad fajerkami i się trochę osuszać. co masz na myśli pisząc o tych fajerkach czy masz na myśli płytę pieca Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/28/#findComment-358416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #688 Opublikowano 18 Czerwca 2014 Nie masz ciągu, ponieważ komin jest z cegły, dość długi, a co za tym zimny.Ciąg pojawi się po ogrzaniu komina. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/28/#findComment-358419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes80 Opublikowano 19 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #689 Opublikowano 19 Czerwca 2014 A ja wędze od 2,5 do 3godzin i nie parze i terz jest smaczna,pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/28/#findComment-358485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
T800 Opublikowano 19 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #690 Opublikowano 19 Czerwca 2014 Albo Wedzisz w wysokiej temperaturze albo Lubisz jesc surowa wieprzowine Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/28/#findComment-358497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trawis Opublikowano 23 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #691 Opublikowano 23 Czerwca 2014 Fotka z efektów pierwszego wędzenia kiełbasy wg. przepisu Szczepana. Boczek sie zaplątał "przezprzypadek" Pozdrawiam i dzięki za przepis. Kiełbasa wyszła wyśmienita!http://img31.otofotki.pl/obrazki/ct151_10467891_738788479477710_1029956360_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/28/#findComment-358824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 23 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #692 Opublikowano 23 Czerwca 2014 Pozdrawiam i dzięki za przepis. Kiełbasa wyszła wyśmienita! Fajnie, że Ci smakuje a przepisów znajdziesz tutaj wiele, pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/28/#findComment-358826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trawis Opublikowano 23 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #693 Opublikowano 23 Czerwca 2014 Pozdrawiam i dzięki za przepis. Kiełbasa wyszła wyśmienita!Fajnie, że Ci smakuje a przepisów znajdziesz tutaj wiele, pozdrawiam Wiem, wiem! Od lat obserwuję forum. Jednak dopiero jak znalazłem ten przepis to zebrałem się w sobie i zrobiłem Chłopską Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/28/#findComment-358827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #694 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Gratki! ładnie tobie poszło! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/28/#findComment-358837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #695 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Ja też dołączyłem do smakoszy tej kiełbasy, nie wiem czy można ja uznać ze jest zrobiona ściśle wg. przepisu bo mięso było dość chude, więc dodałem na 5 kg 0,4 kg słoniny.dałem też 3 łyżeczki pieprzu co daje na 10 kg aż 6, ale dla mnie nie jest zbyt pikantna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/28/#findComment-358844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #696 Opublikowano 24 Czerwca 2014 ale dla mnie nie jest zbyt pikantna Jak dasz pieprzu 4g/kg farszu to już będzie "trochę" pikantna . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/28/#findComment-358845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #697 Opublikowano 24 Czerwca 2014 @Skalar50, No proszę ladniunie te Twoje kiełbaski Jak dasz pieprzu 4g/kg farszu to już będzie "trochę" pikantna . jakiś fan pieprzu czy cóś ten nasz kolega Skalar Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/28/#findComment-358848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #698 Opublikowano 24 Czerwca 2014 no fakt... według przeliczen DZIADKA to może było nawet 4g/kg, albo 2,5 zależy od łyżeczek Fakt lubie pikantne potrawy i moje dzieci też..najsmaczniejszą kiełbase jaką jadłem nazywała się Polska surowa pieprzowa czy jakoś podobnie, tamta była super a pieprz czuło się za każdym kęsem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/28/#findComment-358861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikolajcz Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #699 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Witam ponownieChciałem napisać parę słów co do kiełbasy chłopskiej:1.Kiełbasa bardzo smaczna ale wg. mnie ciut za słona ( następnym razem zmniejszę ilość soli)2. Ciut za mało czosnku (czosnek stary, być może ta przyczyna)3. Wędziłem 200 min w temp. 60*C– za długi czas ( następnym razem zmniejszę do 150-180 min)4. Parzyłem 25 min 72* - OK5. podpiekałem 40min – następnym razem na 30min 80*C6. Następna kiełbasa - ale już nie z karkówki A co do samej wędzarki:1.Żadne podsuszanie nie wyszło, bo temperatura na kuchnią była ok.27*C ( mój region to Lublin, płyta na kuchni – a to okrągłe to „fajerki” ) 2.Tak jak koledzy pisali, „ciąg” był po nagrzaniu się komina3. Osuszanie było w temp. 45*C a wędzenie temp.60*C – dało się z dokładnością +/- 5* gorzej było utrzymać temp. 80* - ale też się udało Zdjęć na razie nie mam bo żona robiła tabletem i … zabrała pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/28/#findComment-358870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #700 Opublikowano 24 Czerwca 2014 3. Wędziłem 200 min w temp. 60*C– za długi czas ( następnym razem zmniejszę do 150-180 min)Szczepan napisał w ciepłym dymie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/28/#findComment-358873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.