ZLeP Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #826 Opublikowano 22 Listopada 2014 Są różne lodówki, nowe z systemem "no frost" mają wentylator i mocno obsuszają. Te mogą powodować twarde skórki. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/34/#findComment-384925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #827 Opublikowano 22 Listopada 2014 Dzięki za odpowiedzi.Zrozumiałem, że mogę nadziać, ale nie rozwieszać w lodówce na kije względem osadzenia, tylko włożyć do pojemnika, a jutro rozwiesić przed zadymianiem. Tak zrobię. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/34/#findComment-384929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #828 Opublikowano 22 Listopada 2014 Teraz to tak chłodno na zewnątrz, że lodówki nie trzeba, miska, przykryć, by nie wyschło i z rana do roboty. Obecnie są idealne warunki na wędliniarstwo wszelkiego rodzaju, muchy śpią. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/34/#findComment-384944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes80 Opublikowano 25 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #829 Opublikowano 25 Listopada 2014 Ja jako amator też nadziewam w przeddzień wędzenia gdzieś tak 22 tylko rozwieszam na kijach w piwnicy i jest ok piwnice mam chłodną,pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/34/#findComment-385793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eland Opublikowano 14 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #830 Opublikowano 14 Grudnia 2014 wczoraj wędziłem i wyszła zajeprzefajnie , tylko ja to bez gorczycy nie potrafię / nie mogę i zawsze garść dodaję , kiełbaska rewelacja - mój syn 12 lat co tylko chleb z masłem to tą kiełbasę je jak to się mówi w jednej ręce chleb w drugiej kawał kiełbasy , mi to tak się micha cieszy na ten widok . trochę przesadziłem z osadzaniem a może to wina osłonek trochę takie twardawe ale to nic nie zmienia jeżeli chodzi walory smakowe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/34/#findComment-390267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #831 Opublikowano 15 Grudnia 2014 wczoraj wędziłem i wyszła zajeprzefajnie , tylko ja to bez gorczycy nie potrafię / nie mogę i zawsze garść dodaję , kiełbaska rewelacja - mój syn 12 lat co tylko chleb z masłem to tą kiełbasę je jak to się mówi w jednej ręce chleb w drugiej kawał kiełbasy , mi to tak się micha cieszy na ten widok . trochę przesadziłem z osadzaniem a może to wina osłonek trochę takie twardawe ale to nic nie zmienia jeżeli chodzi walory smakowe eland,witamy ziomala.Gratulacje za podjęcie jedynej słusznej decyzji, ny być z nami. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/34/#findComment-390410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej3004 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #832 Opublikowano 15 Grudnia 2014 witam mam pytanie dodajecie bardzo drobno zmielone skórki na tzw papkę i czy ktoś próbował dodać 1kg podgardla zamiast boczku dziękuje za odpowiedź Cytuj andrzej3004 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/34/#findComment-390561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #833 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Tez mam pytanko.. Jak wplynie dodatek rumu 60 % albo "spiru" 95 % na smak i konzystencje chlopskiej. dodanego przy mieszaniu ale przed osadzaniem..?? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/34/#findComment-390587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #834 Opublikowano 16 Grudnia 2014 Jak wplynie dodatek rumu 60 % albo "spiru" 95 % na smak i konzystencje chlopskiej Szczerze nie mam pojęcia a skąd ten pomysł? znam miejsce gdzie można te dobroci wlać Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/34/#findComment-390594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #835 Opublikowano 16 Grudnia 2014 Tez mam pytanko.. Jak wplynie dodatek rumu 60 % albo "spiru" 95 % na smak i konzystencje chlopskiej. dodanego przy mieszaniu ale przed osadzaniem..??Oj, mam wrażenie że właśnie impreza się skończyła, a nieco "surowców" zostało i nie wiadomo co z nimi zrobić Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/34/#findComment-390611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #836 Opublikowano 16 Grudnia 2014 Szczerze nie mam pojęcia a skąd ten pomysł? znam miejsce gdzie można te dobroci wlać Oj, mam wrażenie że właśnie impreza się skończyła, a nieco "surowców" zostało i nie wiadomo co z nimi zrobić Lobuzy.. Wam to tylko jedno w glowie.. Ale pytalem powaznie..! Gdzies na stronie glownej wydaje mi sie ze przeczytalem o dodatku % do wyrobu kielbas ale to chodzilo chyba o dojrzewajace wyroby..Tak mi padlo o tym rumie bo raz ze aromatyczny a dwa ze chlopska tez podsuszamy..Moze by tak dodac "jalowcowke" do wyrabiania farszu ale wlasnie jak by to wlpynelo na smak i konsystecje gotowca..??Oto jest pytanie.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/34/#findComment-390714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #837 Opublikowano 16 Grudnia 2014 El Gregor dodawał do swoich kiełbasek koniaczek i whisky - tak mi się kołacze po głowie Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/34/#findComment-390806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #838 Opublikowano 16 Grudnia 2014 Kiedyś spróbowałem dodać koniaczku ale mi nie smakowało więc więcej nie daję, a koniaczek i tak się nie marnuje. Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/34/#findComment-390810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #839 Opublikowano 16 Grudnia 2014 Grzegorz do kiełbas dojrzewających a i owszem można natomiast do obrabianych termicznie (gorące wędzenie, parzenie, podpiekanie) nie widzę sensu Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/34/#findComment-390811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #840 Opublikowano 16 Grudnia 2014 No dobra.. To z innej beczki..Jak zareaguje surowy farsz z whiskaczem.. Co sie wtedy dzieje z miesem.. Jakies zmiany struktury.. (kruszenie, scinanie bialka. zmiany Ph)`??W wykwintej kuchni tez dodaje sie odpowiedniego "alku" i nie poto aby sie "nabombac" tylko z walorow smakowych..Alk i tak wyparuje z wyrobu a co smakowo zrobi.. hmm.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/34/#findComment-390814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #841 Opublikowano 16 Grudnia 2014 Nastąpi powierzchniowo denaturacja białek ... jak dodaję to przy wyrabianiu farszu i przed dodaniem masy wiążącej Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/34/#findComment-390816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #842 Opublikowano 16 Grudnia 2014 (edytowane) Dalej.. Roger.. Dalej.. I jaki ma to wplyw na smak i strukture wyrobu..Bedzie wiecej kruchy, delikatny, wiecej zabarwiony albo dluzszy okres spozywania.?? Nie daj sie za jezor ciagnac.. Edytowane 16 Grudnia 2014 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/34/#findComment-390822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #843 Opublikowano 16 Grudnia 2014 Haha moim zdaniem "pomijalny" biorąc pod uwagę proporcje Ale wrażliwe kubki smakowe wychwycą lekką nutę smakową Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/34/#findComment-390834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #844 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Ja dalam whisky do mojej rillette, czy smakowo si erozni ,nie umiem powiedziec bo nie mam porownania ,TZ twierdzi ze wolalby ja osobno w szklaneczce w woda Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/34/#findComment-390920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #845 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Ja dalam whisky No popatrz co to się porobiło, że też słoneczko nie masz innego miejsca dla takiej szlachetności TZ twierdzi ze wolalby ja osobno w szklaneczce a to to rozumię, ale tego nie z woda toż to czysta profanacja widać, że już długo tam jesteście jak Wy zapomnieli jak takie trunki pić by należało Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/34/#findComment-391015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #846 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Baco ta whisky ma 60 % wiec woda to koniecznosc Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/34/#findComment-391035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #847 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Baco ta whisky ma 60 % wiec woda to koniecznosc To chyba taka śiweża przed "beczką" i "daniną dla aniołów" Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/34/#findComment-391037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #848 Opublikowano 17 Grudnia 2014 (edytowane) Baco ta whisky ma 60 % wiec woda to koniecznosc To chyba taka śiweża przed "beczką" i "daniną dla aniołów" Ja sie nie znam bo jej raczej nie pijam a to taka jest http://www.masterofmalt.com/whiskies/glenfarclas-105-whisky/ Edytowane 17 Grudnia 2014 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/34/#findComment-391039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #849 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Hmmm no popatrz do tej pory przeważnie spotykałem tą markę w wersji 43% ... Moja ma jakieś przeważnie 50% ... 60% to ciut przy duzo jak na moje kubki smakowe Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/34/#findComment-391042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #850 Opublikowano 17 Grudnia 2014 ...single malt.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/34/#findComment-391049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.