Sloma1988 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #901 Opublikowano 14 Grudnia 2015 (edytowane) dokladnie kolego, a nie tak jak ja dzisiaj ktory zlapalem na szybko pierwsze lepsze drewno z szopki:) hehe i wszystko bylo fajnie poki nie zobaczylem dymu jakby Papieza nie wybrali okazalo sie ze Michalek zlapal sosenke zamiast olchy;) a szynki kielbasa i twarogi byly juz w srodku;) Edytowane 14 Grudnia 2015 przez Sloma1988 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/37/#findComment-462968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #902 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/37/#findComment-463005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sloma1988 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #903 Opublikowano 15 Grudnia 2015 spoko spoko Panie Baca wszystko odratowane, po prostu fotek nie wstawię tutaj tym razem hehe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/37/#findComment-463035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #904 Opublikowano 15 Grudnia 2015 spoko spoko Panie Baca wszystko odratowane, To się cieszę ale ubaw po przeczytaniu był. Dla porządku żadne panie może być kolego a i za Zbigniewa się nie obrażę Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/37/#findComment-463049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sloma1988 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #905 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Tak jest Zbigniewie! Michał miło mi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/37/#findComment-463065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
conandram Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #906 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Witam,Pisze bo także chciałbym się pochwalić moją kiełbasą chłopską,na podtastawie przepisu Szczepana, Jest to Moja pierwsza w życiu samorobna kiełbasa i muszę dodać że jest prze zajebista !!! Wędziłem olchą i wiśnią.Mniamuśna :P Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/37/#findComment-463342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sloma1988 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #907 Opublikowano 16 Grudnia 2015 no Kolego gratulacje! z wyglądu śliczna:) oby tak dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/37/#findComment-463358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #908 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Jest to Moja pierwsza w życiu samorobna kiełbasa i muszę dodać że jest prze zajebista !!! Wędziłem olchą i wiśnią. A jak pięknie uwędzona Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/37/#findComment-463372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viva Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #909 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Witam i mam pytanie.Czy kiełbasę chłopską po parzeniu wkładacie do zimnej wody w celu schłodzenia ?. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/37/#findComment-463458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #910 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Tak jest Zbigniewie! Michał miło miNo to rąsia Pisze bo także chciałbym się pochwalić moją kiełbasą chłopskąA jest czym oj jest. Jak tak dalej pójdzie to w miszcze pójdziesz jak wielu na naszym forum . Tak trzymaj Czy kiełbasę chłopską po parzeniu wkładacie do zimnej wody w celu schłodzenia ?.Jeżeli już to raczej do letniej bo może tzw zdębieć chociaż nie musi. Wielu chłodzi na powietrzu a jak to Ty?, wybór należy do Ciebie Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/37/#findComment-463494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sloma1988 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #911 Opublikowano 17 Grudnia 2015 ja w obecnie panujących temperaturach wieszam kiełbaskę na dworze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/37/#findComment-463512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viva Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #912 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Bardzo dziękuję.Pozdrawiam.viva. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/37/#findComment-463595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danusia007 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #913 Opublikowano 17 Grudnia 2015 (edytowane) Witam. Chciałam podziękować Szczepanowi za udostępnienie wspaniałego przepisu na kiełbasę chłopską. Moja kiełbasa była robiona ze zmianami, ale było to podyktowane koniecznością. Została uwędzona zimnym dymem, podem podsuszona w temp. ok. 85° C przez 20 minut. Nazwy nie zmieniłam, dla mnie pozostała kiełbasą chłopską. W smaku jest naprawdę wyśmienita. http://www.mojewypiekiinietylko.com/2015/12/kielbasa-chlopska/#more-8503 Edytowane 17 Grudnia 2015 przez danusia007 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/37/#findComment-463606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #914 Opublikowano 17 Grudnia 2015 (edytowane) Danusia kiełbasa ładna ale.... może byś tan na swoim blogu podała źródło z którego czerpałaś inspirację ?? (tak było by miło dla Nas - tych którzy to forum tworzą i dbają o nie) - Przepraszam jest link -- teraz zobaczyłem, że ten kolorek to od razu odnośnik Jeszcze raz przepraszam Edytowane 17 Grudnia 2015 przez Artur Dor Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/37/#findComment-463609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danusia007 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #915 Opublikowano 17 Grudnia 2015 (edytowane) Artur, na blogu jest podane i podlinkowane źródło (na samym wstępie). Nie masz za co przepraszać, a ja bynajmniej się nie gniewam. Bardzo szanuję Forum Wędzarniczej Braci, to istna kopalnia wiedzy - rzetelnej i fachowej.Jeszcze raz dziękuję. Edytowane 17 Grudnia 2015 przez danusia007 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/37/#findComment-463610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #916 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zajrzałem na Twojego bloga i zanim doczytałem dokładniej napisałem posta tu na forum i następnie zagłębiłem się w czytanie Twojego bloga. Dla tego też dwukrotnie przeprosiłem.Posta napisanego nie da się wykasować więc prze edytowałem go z przeprosinami. Kolejna nauczka - czytać dokładniej zanim się coś napisze Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/37/#findComment-463612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woergi Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #917 Opublikowano 17 Grudnia 2015 WitamPytanie mam do Was. Czy mogę zmielić mięso, przyprawy itd. według przepisu i zamiast 12h, trzymać mięsko 48h ? Kiełbasę będę robił w niedzielę, a wędził w poniedziałek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/37/#findComment-463615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #918 Opublikowano 17 Grudnia 2015 woergi oczywiście, że tak - na stronie głównej jest przepis na kiełbasę gdzie w lodówce leżeć ma mięsko już doprawione 1-2 dni link czyli spokojnie Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/37/#findComment-463617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woergi Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #919 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Dzięki bardzo za odpowiedź bo dopiero zaczynam przygodę z własnymi wyrobami i niepewnie do wszystkiego podchodzę Narazie póki co mało się udzielam na forum, więcej czytam, setki Waszych wpisów, mam nadzieję że po pewnym czasie będę tak samo biegły w tym jak Wy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/37/#findComment-463621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #920 Opublikowano 18 Grudnia 2015 mam nadzieję że po pewnym czasie będę tak samo biegły w tym jak Wy To tylko zależy od Ciebie, wiedzę masz skąd czerpać więc do dzieła frajda niesamowita zapewniam Cię Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/37/#findComment-463658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sloma1988 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #921 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Czytaj, pytaj i notuj;) ja tez się bałem że to sztuka tylko dla wybranych a od kiedy zacząłem to teraz nie dość że rodzina to jeszcze w pracy za mną latają i pytają kiedy będę coś wędził także wierz w siebie i zadymiaj ile sie da Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/37/#findComment-463725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliho Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #922 Opublikowano 22 Lutego 2016 Witam,Jako początkujący "zadymiacz" postanowiłem ostatnio skorzystać z tego przepisu.Pierwsze wędzenie miało miejsce 2 tygodnie temu , kiełbaska wyszła smaczna ,ale jelito było dość twarde i ciężko go było ściągnąć z kiełbasy. Szukałem przyczyny i wydaje mi się ,że pierwsze wędzenie trwało zbyt długo bo ok.4 godzin w temp.50st. Drugie wędzenie robiłem w sobotę (20/02) , wędzenie skróciłem do 2,5h temperatura to 50st. po uwędzeniu kiełbasę podpiekałem w wędzarni przez 60 minut w tem 85-90 st. Niestety po raz kolejny okazało się ,że jelito jest twarde. Co może być tego przyczyną ?Przepisu trzymałem się dość ściśle z tą różnicą ,ze mięsa miałem 5kg .osadzanie kiełbasy w temp. pokojowej przez 3 godziny , później 0,5h w wędzarni bez dymu w temp.50st. a po tym czasie dymienie . Czy może to być wina jelit ,które były przechowywane w zamrażarce ?Jelita przed nadziewaniem moczyłem przez ok. pół godziny w letniej wodzie(ok.25st C). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/37/#findComment-478326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #923 Opublikowano 22 Lutego 2016 Jelita przed nadziewaniem moczyłem przez ok. pół godziny w letniej wodzie(ok.25st C).Jelita moczy się do osiągnięcia elastyczności, po pierwszej godzinie moczenia należy przelać wodą. Piszesz: Przepisu trzymałem się dość ściśle z tą różnicą A w przepisie jest napisane, że 4 godziny dymem ciepłym a nie w 50 stopniach, jak również że podpiekłeś choć w przepisie jest parzenie. A ile osuszałeś? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/37/#findComment-478334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #924 Opublikowano 22 Lutego 2016 Zwiększ czas moczenia jelit nawet do 12h , mi ostatnio pomogło. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/37/#findComment-478337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #925 Opublikowano 22 Lutego 2016 Na jelita każdy ma inny patent, można moczyć z; dodatkiem octu do pierwszej wody i wymiana wody co 2 godz. byle woda była bardziej ciepła niż zimna. Samo osadzanie ja bym zakończył na 1 godz.Ale to moje zdanie. Zaraz po wedzeniu parzysz i musi być skórka jak pergamin- po tyg. w piwnicy jelita będzie mówili się ale to już inna bajka Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/37/#findComment-478347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.