Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

dokladnie kolego, a nie tak jak ja dzisiaj ktory zlapalem na szybko pierwsze lepsze drewno z szopki:) hehe i wszystko bylo fajnie poki nie zobaczylem dymu jakby Papieza nie wybrali ;) okazalo sie ze Michalek zlapal sosenke zamiast olchy;) a szynki kielbasa i twarogi byly juz w srodku;)

Edytowane przez Sloma1988
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/37/#findComment-462968
Udostępnij na innych stronach

 

 

spoko spoko Panie Baca wszystko odratowane,
To się cieszę ale ubaw po przeczytaniu był. Dla porządku żadne panie może być kolego a i za Zbigniewa się nie obrażę 

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/37/#findComment-463049
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Pisze bo także chciałbym się pochwalić moją kiełbasą chłopską,na podtastawie przepisu Szczepana,  Jest to Moja pierwsza w życiu samorobna kiełbasa i muszę dodać że jest prze zajebista !!! Wędziłem olchą i wiśnią.

Mniamuśna :P

 

 

post-71439-0-40350600-1450272703_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/37/#findComment-463342
Udostępnij na innych stronach

 Jest to Moja pierwsza w życiu samorobna kiełbasa i muszę dodać że jest prze zajebista !!! Wędziłem olchą i wiśnią.

 

A jak pięknie uwędzona  :clap: 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/37/#findComment-463372
Udostępnij na innych stronach

Tak jest Zbigniewie! Michał miło mi

No to rąsia :thumbsup:

Pisze bo także chciałbym się pochwalić moją kiełbasą chłopską

A jest czym oj jest. Jak tak dalej pójdzie to w miszcze pójdziesz jak wielu na naszym forum . Tak trzymaj  :clap:

Czy kiełbasę chłopską po parzeniu wkładacie do zimnej wody w celu schłodzenia ?.

Jeżeli już to raczej do letniej bo może tzw zdębieć chociaż nie musi. Wielu chłodzi na powietrzu a jak to Ty?, wybór należy do Ciebie :D

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/37/#findComment-463494
Udostępnij na innych stronach

Witam. :)

Chciałam podziękować Szczepanowi za udostępnienie wspaniałego przepisu na kiełbasę chłopską. Moja kiełbasa była robiona ze zmianami, ale było to podyktowane koniecznością. Została uwędzona zimnym dymem, podem podsuszona w temp. ok. 85° C przez 20 minut. Nazwy nie zmieniłam, dla mnie pozostała kiełbasą chłopską. W smaku jest naprawdę wyśmienita.  
http://www.mojewypiekiinietylko.com/2015/12/kielbasa-chlopska/#more-8503

post-60145-0-79404100-1450380095_thumb.jpg

post-60145-0-38575100-1450380121_thumb.jpg

post-60145-0-89637400-1450380148_thumb.jpg

post-60145-0-47333300-1450380184_thumb.jpg

post-60145-0-46593300-1450380207_thumb.jpg

Edytowane przez danusia007
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/37/#findComment-463606
Udostępnij na innych stronach

Danusia kiełbasa ładna ale....  może byś tan na swoim blogu podała źródło z którego czerpałaś inspirację ?? (tak było by miło dla Nas - tych którzy to forum tworzą i dbają o nie)  - 

Przepraszam jest link -- teraz zobaczyłem, że ten kolorek to od razu odnośnik 

Jeszcze raz przepraszam  :facepalm:

Edytowane przez Artur Dor

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/37/#findComment-463609
Udostępnij na innych stronach

Artur, na blogu jest podane i podlinkowane  źródło (na samym wstępie). :)  

 

 

 

 

 

Nie masz za co przepraszać, a ja bynajmniej się nie gniewam. Bardzo szanuję Forum Wędzarniczej Braci, to istna kopalnia wiedzy - rzetelnej i fachowej.

Jeszcze raz dziękuję. :)

Edytowane przez danusia007
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/37/#findComment-463610
Udostępnij na innych stronach

Zajrzałem na Twojego bloga i zanim doczytałem dokładniej napisałem posta tu na forum i następnie  zagłębiłem się w czytanie Twojego bloga. 

Dla tego też dwukrotnie przeprosiłem.

Posta napisanego nie da się wykasować więc prze edytowałem go z przeprosinami. 

Kolejna nauczka - czytać dokładniej zanim się coś napisze ;) 

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/37/#findComment-463612
Udostępnij na innych stronach

Witam

Pytanie mam do Was. Czy mogę zmielić mięso, przyprawy itd. według przepisu i zamiast 12h, trzymać mięsko 48h ? Kiełbasę będę robił w niedzielę, a wędził w poniedziałek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/37/#findComment-463615
Udostępnij na innych stronach

woergi oczywiście, że tak - na stronie głównej jest przepis na kiełbasę gdzie w lodówce leżeć ma mięsko już doprawione 1-2 dni link czyli spokojnie :) 

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/37/#findComment-463617
Udostępnij na innych stronach

Dzięki bardzo za odpowiedź bo dopiero zaczynam przygodę z własnymi wyrobami i niepewnie do wszystkiego podchodzę  :) 
Narazie póki co mało się udzielam na forum, więcej czytam, setki Waszych wpisów, mam nadzieję że po pewnym czasie będę tak samo biegły w tym jak Wy  :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/37/#findComment-463621
Udostępnij na innych stronach

 

 

mam nadzieję że po pewnym czasie będę tak samo biegły w tym jak Wy 
To tylko zależy od Ciebie, wiedzę masz skąd czerpać więc do dzieła frajda niesamowita zapewniam Cię  :D  

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/37/#findComment-463658
Udostępnij na innych stronach

Czytaj, pytaj i notuj;) ja tez się bałem że to sztuka tylko dla wybranych a od kiedy zacząłem to teraz nie dość że rodzina to jeszcze w pracy za mną latają i pytają kiedy będę coś wędził;) także wierz w siebie i zadymiaj ile sie da :) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/37/#findComment-463725
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam,

Jako początkujący "zadymiacz" postanowiłem ostatnio skorzystać z tego przepisu.

Pierwsze wędzenie miało miejsce 2 tygodnie temu , kiełbaska wyszła smaczna ,ale jelito było dość twarde i ciężko go było ściągnąć z kiełbasy. Szukałem przyczyny i wydaje mi się ,że pierwsze wędzenie trwało zbyt długo bo ok.4 godzin w temp.50st.

 

Drugie wędzenie robiłem w sobotę (20/02) , wędzenie skróciłem do 2,5h temperatura to 50st.   po uwędzeniu kiełbasę podpiekałem w wędzarni przez 60 minut w tem 85-90 st.   Niestety po raz kolejny okazało się ,że jelito jest twarde. 

Co może być tego przyczyną ?

Przepisu trzymałem się dość ściśle z tą różnicą ,ze mięsa miałem 5kg .

osadzanie kiełbasy w temp. pokojowej przez 3 godziny , później 0,5h w wędzarni bez dymu w temp.50st.  a po tym czasie dymienie .

 

Czy może to być wina jelit ,które były przechowywane w zamrażarce ?

Jelita przed nadziewaniem moczyłem przez ok. pół godziny w letniej wodzie(ok.25st C).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/37/#findComment-478326
Udostępnij na innych stronach

Jelita przed nadziewaniem moczyłem przez ok. pół godziny w letniej wodzie(ok.25st C).

Jelita moczy się do osiągnięcia elastyczności, po pierwszej godzinie moczenia należy przelać wodą.

 

Piszesz: 

 

 

Przepisu trzymałem się dość ściśle z tą różnicą 

 

A w przepisie jest napisane, że 4 godziny dymem ciepłym a nie w 50 stopniach, jak również że podpiekłeś choć w przepisie jest parzenie. 

 

A ile osuszałeś?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/37/#findComment-478334
Udostępnij na innych stronach

Na jelita każdy ma inny patent, można moczyć z; dodatkiem octu do pierwszej wody i wymiana wody co 2 godz. byle woda była bardziej ciepła niż zimna. Samo osadzanie ja bym zakończył na 1 godz.

Ale to moje zdanie. Zaraz po wedzeniu parzysz i musi być skórka jak pergamin- po tyg. w piwnicy jelita będzie mówili się ale to już inna bajka

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/37/#findComment-478347
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.