Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

a jak tolerujesz warzywa, szczególnie te szklarniowe? one mają jeszcze więcej azotynów niż wędliny

Bo autosugestia i wiara w cuda jest silniejsza ponad wszystko.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Autosugestia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-287389
Udostępnij na innych stronach

Ta kiełbasa jest najzwyczajniej królową kiełbas cienkich. Zarówno na grilla, jak też podsuszana, do konsumpcji z chlebkiem na zimno, czy np. do jajecznicy. Udaje się zawsze, a ten prawdziwy tradycyjny smak, to kiełbasiana poezja.

Potwierdzam! Ostatnio robiłem na niej fasolkę po bretońsku. W życiu takiej fasolki nie jadłem, pyyyyychaaa!!!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-287618
Udostępnij na innych stronach

Udaje się zawsze, a ten prawdziwy tradycyjny smak, to kiełbasiana poezja.

bo krzysiek wie co dobre :) dobrze ze niedaleko mnie mieszka i zawsze mozna sie poradzic co i jak :)

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-287729
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Przepis udany, polecam wszystkim, choć akurat ja zmniejszałem proporcje o połowę. :)

Proporcje czego zmniejszyłeś, chyba nie soli/peklosoli w stosunku do wagi mięsa???

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-289654
Udostępnij na innych stronach

Wszystkiego, robiłem z 4 kg karkówki. ;)

A już się bałem :smile:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-289826
Udostępnij na innych stronach

Do tej całej dyskusji dodam tylko tyle, że ja tego typu kiełbasę robię z 8kg łopatki i 2kg podgardla -wszystko mielone na sitku 8mm, wymieszane z przyprawami i solą (sól przyprawy czosnek zmiksowane w 250ml chłodnej wody) i po ok. 1 godzinie kilka minut przemieszać i do jelit --następnego dnia wędzenie.Ilość soli ok 200g w proporcji 50/50 sól-peklosól. Czosnek ok 32g, majeranek ok 13g, cukier 8g, pieprz 10g -mielony średnio-grubo. Ja lubię więcej soli stąd te 20g/kg.Prościzna i smak dawnej wsi. Oczywiście przyprawy na 10kg.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-290447
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
Co fakt to fakt na początek zrobię odrobinę dla siebie w celach szkoleniowo doświadczalnych :grin: ale znajomi nie dają mi już żyć no muszę ich w końcu uszczęśliwić :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-298643
Udostępnij na innych stronach

Może już to pytanie padło, ale ile potrzba merów jelita wieprzowego kaliber 26-28 na 10 kg mięsa? Nigdy nie robilem kiełbas, czas najwyższy i nie wiem ile kupić.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.

Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-299350
Udostępnij na innych stronach

Może już to pytanie padło, ale ile potrzba merów jelita wieprzowego kaliber 26-28 na 10 kg mięsa? Nigdy nie robilem kiełbas, czas najwyższy i nie wiem ile kupić.

http://wedlinydomowe.pl/dodatki/jelita/1349-normy-zuzycia-oslonek-na-1-kg-farszu

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-299352
Udostępnij na innych stronach

Może już to pytanie padło, ale ile potrzba merów jelita wieprzowego kaliber 26-28 na 10 kg mięsa? Nigdy nie robilem kiełbas, czas najwyższy i nie wiem ile kupić.

http://wedlinydomowe.pl/dodatki/jelita/1349-normy-zuzycia-oslonek-na-1-kg-farszu

:grin:

Dziękuję, składniki kupione. Czas na moją pierwszą kiełbasę :)

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.

Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-299550
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

No i ja też zrobiłem Chłopską, wyszło 2,8 kg (2,2 kg karczku i 0,6 kg boczku)

 

 

 

 

Wędzone tylko na dębinie ( EL GREGOR dzięki ) :wink:

Pozdrawiam, Dawid.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-301298
Udostępnij na innych stronach

...Wędzone tylko na dębinie ( EL GREGOR dzięki ) :wink:...

Ja jestem ciekawy jakie są argumenty za drewnem dębowym? :cool:

 

Tylko proszę o konkrety. :cool:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-301359
Udostępnij na innych stronach

grizzly, jeszcze takiego koloru (jak dla mnie super) nie udało mi się uzyskać na innym drzewie w mojej nowej wędzarni :D

 

A czy ma jakieś inne właściwości to nie wiem :question: a że wg Ciebie grizzly, dąb jest nie dobry do wędzenia?

 

bazylwidzew, dzięki za pozytyw :)

Pozdrawiam, Dawid.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-301364
Udostępnij na innych stronach

...Oj misiek jak zawsze do czegoś musisz się doczepić :grin:...

...jeszcze takiego koloru (jak dla mnie super) nie udało mi się uzyskać na innym drzewie w mojej nowej wędzarni :D...

Odpowiedziałem w nowym temacie.

Proszę napiszcie swoje zdanie tutaj.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=357331#357331

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-301369
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Czy po napełnieniu jelit np. dziś 20:00 można wędzić dopiero jutro ok. 16:00? Czy takie napełnione kiełbasy trzeba powiesić w chłodzie (np. garaż blaszany ok. 10 - 15st. C) czy lepiej trzymać do jutra w lodówce i później osadzać z 1h i wędzić?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-304490
Udostępnij na innych stronach

Trzymaj w lodówce.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-304491
Udostępnij na innych stronach

zbyszp możesz trzymać w chłodnym garażu teraz tem. niskie więc nic się nie stanie

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-304537
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Moja pierwsza kiełbasa, wybrałem właśnie ten przepis i nawet się udało :).

http://www.garnek.pl/homian/27145836

 

http://www.garnek.pl/homian/27145831

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-312073
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Witam,

Czy bedzie cos nie tak jezeli zamiast 12 godzin zmielone mieso z przyprawami bedzie stalo w lodowce 24 godziny i potem w jelita. Zawsze robilem jak w przpisie, ale technicznie obecnie jest to szasowo dla mnie nie wykonalne. Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-321744
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.