Maad Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #551 Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zresztą tylko soli morskiej używam to przestań przepłacać i zacznij używać Kłodawskiej - też jest morska :grin: Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-287174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #552 Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zresztą tylko soli morskiej używam to przestań przepłacać i zacznij używać Kłodawskiej - też jest morska :grin: Jakoś tak się przyzwyczaiłem do tej z Chorwacji;) Przepłacanie to niewielkie, gdybym przerabiał setki kilogramów to może.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-287222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #553 Opublikowano 5 Czerwca 2013 Zrobienie kiełbasy chłopskiej to dobry wybór dla kogoś kto chce pierwszy raz zrobić, gdyż ona zawsze się udaje.Bo to najlepsza pod słońcem kiełbasa z rodzaju kiełbas cienkich nie tylko dla nowicjuszy. Tradycyjne przyprawy, pieprz, czosnek, majeranek. Ja robię tą kiełbaskę z małą modyfikacją, mieląc chude na sitku 10, boczek na 8, a ochłapy na 4,5mm. Przyprawy: peklosól 20g. na kg. pieprz 3g. majeranek 1,5g czosnek 3g. Ta kiełbasa jest najzwyczajniej królową kiełbas cienkich. Zarówno na grilla, jak też podsuszana, do konsumpcji z chlebkiem na zimno, czy np. do jajecznicy. Udaje się zawsze, a ten prawdziwy tradycyjny smak, to kiełbasiana poezja. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-287252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędka Opublikowano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #554 Opublikowano 5 Czerwca 2013 Można robić na samej soli, robię tylko tak, bo jestem uczulona na azotyny, kiełbasa jest normalnie wybarwiona, bez oczek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-287339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #555 Opublikowano 6 Czerwca 2013 a jak tolerujesz warzywa, szczególnie te szklarniowe? one mają jeszcze więcej azotynów niż wędlinyBo autosugestia i wiara w cuda jest silniejsza ponad wszystko. http://pl.wikipedia.org/wiki/Autosugestia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-287389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 7 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #556 Opublikowano 7 Czerwca 2013 Ta kiełbasa jest najzwyczajniej królową kiełbas cienkich. Zarówno na grilla, jak też podsuszana, do konsumpcji z chlebkiem na zimno, czy np. do jajecznicy. Udaje się zawsze, a ten prawdziwy tradycyjny smak, to kiełbasiana poezja. Potwierdzam! Ostatnio robiłem na niej fasolkę po bretońsku. W życiu takiej fasolki nie jadłem, pyyyyychaaa!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-287618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 8 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #557 Opublikowano 8 Czerwca 2013 Udaje się zawsze, a ten prawdziwy tradycyjny smak, to kiełbasiana poezja.bo krzysiek wie co dobre dobrze ze niedaleko mnie mieszka i zawsze mozna sie poradzic co i jak Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-287729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martin293 Opublikowano 22 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #558 Opublikowano 22 Czerwca 2013 Przepis udany, polecam wszystkim, choć akurat ja zmniejszałem proporcje o połowę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-289539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 22 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #559 Opublikowano 22 Czerwca 2013 Przepis udany, polecam wszystkim, choć akurat ja zmniejszałem proporcje o połowę. Proporcje czego zmniejszyłeś, chyba nie soli/peklosoli w stosunku do wagi mięsa??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-289654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martin293 Opublikowano 23 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #560 Opublikowano 23 Czerwca 2013 Wszystkiego, robiłem z 4 kg karkówki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-289671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 24 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #561 Opublikowano 24 Czerwca 2013 Wszystkiego, robiłem z 4 kg karkówki. A już się bałem :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-289826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inqubus Opublikowano 28 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #562 Opublikowano 28 Czerwca 2013 Do tej całej dyskusji dodam tylko tyle, że ja tego typu kiełbasę robię z 8kg łopatki i 2kg podgardla -wszystko mielone na sitku 8mm, wymieszane z przyprawami i solą (sól przyprawy czosnek zmiksowane w 250ml chłodnej wody) i po ok. 1 godzinie kilka minut przemieszać i do jelit --następnego dnia wędzenie.Ilość soli ok 200g w proporcji 50/50 sól-peklosól. Czosnek ok 32g, majeranek ok 13g, cukier 8g, pieprz 10g -mielony średnio-grubo. Ja lubię więcej soli stąd te 20g/kg.Prościzna i smak dawnej wsi. Oczywiście przyprawy na 10kg. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-290447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzepa83 Opublikowano 1 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #563 Opublikowano 1 Września 2013 Jutro zabieram się za robotę już od dwóch lat chodzi mi kiełbasa po głowie przepis prosty łatwy i przyjemny w sam raz dla takiego laika jak ja :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-298639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzepa83 Opublikowano 1 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #564 Opublikowano 1 Września 2013 Co fakt to fakt na początek zrobię odrobinę dla siebie w celach szkoleniowo doświadczalnych :grin: ale znajomi nie dają mi już żyć no muszę ich w końcu uszczęśliwić :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-298643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
login Opublikowano 5 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #565 Opublikowano 5 Września 2013 Może już to pytanie padło, ale ile potrzba merów jelita wieprzowego kaliber 26-28 na 10 kg mięsa? Nigdy nie robilem kiełbas, czas najwyższy i nie wiem ile kupić. Cytuj Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-299350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 5 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #566 Opublikowano 5 Września 2013 Może już to pytanie padło, ale ile potrzba merów jelita wieprzowego kaliber 26-28 na 10 kg mięsa? Nigdy nie robilem kiełbas, czas najwyższy i nie wiem ile kupić.http://wedlinydomowe.pl/dodatki/jelita/1349-normy-zuzycia-oslonek-na-1-kg-farszu :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-299352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
login Opublikowano 6 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #567 Opublikowano 6 Września 2013 Może już to pytanie padło, ale ile potrzba merów jelita wieprzowego kaliber 26-28 na 10 kg mięsa? Nigdy nie robilem kiełbas, czas najwyższy i nie wiem ile kupić.http://wedlinydomowe.pl/dodatki/jelita/1349-normy-zuzycia-oslonek-na-1-kg-farszu :grin:Dziękuję, składniki kupione. Czas na moją pierwszą kiełbasę Cytuj Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-299550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naginajka Opublikowano 15 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #568 Opublikowano 15 Września 2013 No i ja też zrobiłem Chłopską, wyszło 2,8 kg (2,2 kg karczku i 0,6 kg boczku) Wędzone tylko na dębinie ( EL GREGOR dzięki ) :wink: Cytuj Pozdrawiam, Dawid. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-301298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 15 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #569 Opublikowano 15 Września 2013 Wygląda super :thumbsup: :clap:A słuchaj El Gregora to daleko zajdziesz :wink: Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-301357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 15 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #570 Opublikowano 15 Września 2013 ...Wędzone tylko na dębinie ( EL GREGOR dzięki ) :wink:...Ja jestem ciekawy jakie są argumenty za drewnem dębowym? Tylko proszę o konkrety. . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-301359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 15 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #571 Opublikowano 15 Września 2013 ...Wędzone tylko na dębinie ( EL GREGOR dzięki ) :wink:...Ja jestem ciekawy jakie są argumenty za drewnem dębowym? Tylko proszę o konkrety. .Oj misiek jak zawsze do czegoś musisz się doczepić :grin: Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-301360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naginajka Opublikowano 15 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #572 Opublikowano 15 Września 2013 grizzly, jeszcze takiego koloru (jak dla mnie super) nie udało mi się uzyskać na innym drzewie w mojej nowej wędzarni A czy ma jakieś inne właściwości to nie wiem :question: a że wg Ciebie grizzly, dąb jest nie dobry do wędzenia? bazylwidzew, dzięki za pozytyw Cytuj Pozdrawiam, Dawid. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-301364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 15 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #573 Opublikowano 15 Września 2013 ...Oj misiek jak zawsze do czegoś musisz się doczepić :grin:... ...jeszcze takiego koloru (jak dla mnie super) nie udało mi się uzyskać na innym drzewie w mojej nowej wędzarni ... Odpowiedziałem w nowym temacie. Proszę napiszcie swoje zdanie tutaj. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=357331#357331 Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-301369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszp Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #574 Opublikowano 2 Października 2013 Czy po napełnieniu jelit np. dziś 20:00 można wędzić dopiero jutro ok. 16:00? Czy takie napełnione kiełbasy trzeba powiesić w chłodzie (np. garaż blaszany ok. 10 - 15st. C) czy lepiej trzymać do jutra w lodówce i później osadzać z 1h i wędzić? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-304490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #575 Opublikowano 2 Października 2013 Trzymaj w lodówce. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-304491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.