Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zresztą tylko soli morskiej używam

to przestań przepłacać i zacznij używać Kłodawskiej - też jest morska :grin:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-287174
Udostępnij na innych stronach

Zresztą tylko soli morskiej używam

to przestań przepłacać i zacznij używać Kłodawskiej - też jest morska :grin:

Jakoś tak się przyzwyczaiłem do tej z Chorwacji;) Przepłacanie to niewielkie, gdybym przerabiał setki kilogramów to może....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-287222
Udostępnij na innych stronach

Zrobienie kiełbasy chłopskiej to dobry wybór dla kogoś kto chce pierwszy raz zrobić, gdyż ona zawsze się udaje.

Bo to najlepsza pod słońcem kiełbasa z rodzaju kiełbas cienkich nie tylko dla nowicjuszy. Tradycyjne przyprawy, pieprz, czosnek, majeranek. Ja robię tą kiełbaskę z małą modyfikacją, mieląc chude na sitku 10, boczek na 8, a ochłapy na 4,5mm.

Przyprawy: peklosól 20g. na kg. pieprz 3g. majeranek 1,5g czosnek 3g.

Ta kiełbasa jest najzwyczajniej królową kiełbas cienkich. Zarówno na grilla, jak też podsuszana, do konsumpcji z chlebkiem na zimno, czy np. do jajecznicy. Udaje się zawsze, a ten prawdziwy tradycyjny smak, to kiełbasiana poezja.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-287252
Udostępnij na innych stronach

a jak tolerujesz warzywa, szczególnie te szklarniowe? one mają jeszcze więcej azotynów niż wędliny

Bo autosugestia i wiara w cuda jest silniejsza ponad wszystko.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Autosugestia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-287389
Udostępnij na innych stronach

Ta kiełbasa jest najzwyczajniej królową kiełbas cienkich. Zarówno na grilla, jak też podsuszana, do konsumpcji z chlebkiem na zimno, czy np. do jajecznicy. Udaje się zawsze, a ten prawdziwy tradycyjny smak, to kiełbasiana poezja.

Potwierdzam! Ostatnio robiłem na niej fasolkę po bretońsku. W życiu takiej fasolki nie jadłem, pyyyyychaaa!!!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-287618
Udostępnij na innych stronach

Udaje się zawsze, a ten prawdziwy tradycyjny smak, to kiełbasiana poezja.

bo krzysiek wie co dobre :) dobrze ze niedaleko mnie mieszka i zawsze mozna sie poradzic co i jak :)

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-287729
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Przepis udany, polecam wszystkim, choć akurat ja zmniejszałem proporcje o połowę. :)

Proporcje czego zmniejszyłeś, chyba nie soli/peklosoli w stosunku do wagi mięsa???

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-289654
Udostępnij na innych stronach

Wszystkiego, robiłem z 4 kg karkówki. ;)

A już się bałem :smile:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-289826
Udostępnij na innych stronach

Do tej całej dyskusji dodam tylko tyle, że ja tego typu kiełbasę robię z 8kg łopatki i 2kg podgardla -wszystko mielone na sitku 8mm, wymieszane z przyprawami i solą (sól przyprawy czosnek zmiksowane w 250ml chłodnej wody) i po ok. 1 godzinie kilka minut przemieszać i do jelit --następnego dnia wędzenie.Ilość soli ok 200g w proporcji 50/50 sól-peklosól. Czosnek ok 32g, majeranek ok 13g, cukier 8g, pieprz 10g -mielony średnio-grubo. Ja lubię więcej soli stąd te 20g/kg.Prościzna i smak dawnej wsi. Oczywiście przyprawy na 10kg.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-290447
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
Co fakt to fakt na początek zrobię odrobinę dla siebie w celach szkoleniowo doświadczalnych :grin: ale znajomi nie dają mi już żyć no muszę ich w końcu uszczęśliwić :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-298643
Udostępnij na innych stronach

Może już to pytanie padło, ale ile potrzba merów jelita wieprzowego kaliber 26-28 na 10 kg mięsa? Nigdy nie robilem kiełbas, czas najwyższy i nie wiem ile kupić.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.

Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-299350
Udostępnij na innych stronach

Może już to pytanie padło, ale ile potrzba merów jelita wieprzowego kaliber 26-28 na 10 kg mięsa? Nigdy nie robilem kiełbas, czas najwyższy i nie wiem ile kupić.

http://wedlinydomowe.pl/dodatki/jelita/1349-normy-zuzycia-oslonek-na-1-kg-farszu

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-299352
Udostępnij na innych stronach

Może już to pytanie padło, ale ile potrzba merów jelita wieprzowego kaliber 26-28 na 10 kg mięsa? Nigdy nie robilem kiełbas, czas najwyższy i nie wiem ile kupić.

http://wedlinydomowe.pl/dodatki/jelita/1349-normy-zuzycia-oslonek-na-1-kg-farszu

:grin:

Dziękuję, składniki kupione. Czas na moją pierwszą kiełbasę :)

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.

Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-299550
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

No i ja też zrobiłem Chłopską, wyszło 2,8 kg (2,2 kg karczku i 0,6 kg boczku)

 

 

 

 

Wędzone tylko na dębinie ( EL GREGOR dzięki ) :wink:

Pozdrawiam, Dawid.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-301298
Udostępnij na innych stronach

...Wędzone tylko na dębinie ( EL GREGOR dzięki ) :wink:...

Ja jestem ciekawy jakie są argumenty za drewnem dębowym? :cool:

 

Tylko proszę o konkrety. :cool:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-301359
Udostępnij na innych stronach

...Wędzone tylko na dębinie ( EL GREGOR dzięki ) :wink:...

Ja jestem ciekawy jakie są argumenty za drewnem dębowym? :cool:

 

Tylko proszę o konkrety. :cool:

.

Oj misiek jak zawsze do czegoś musisz się doczepić :grin:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-301360
Udostępnij na innych stronach

grizzly, jeszcze takiego koloru (jak dla mnie super) nie udało mi się uzyskać na innym drzewie w mojej nowej wędzarni :D

 

A czy ma jakieś inne właściwości to nie wiem :question: a że wg Ciebie grizzly, dąb jest nie dobry do wędzenia?

 

bazylwidzew, dzięki za pozytyw :)

Pozdrawiam, Dawid.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-301364
Udostępnij na innych stronach

...Oj misiek jak zawsze do czegoś musisz się doczepić :grin:...

...jeszcze takiego koloru (jak dla mnie super) nie udało mi się uzyskać na innym drzewie w mojej nowej wędzarni :D...

Odpowiedziałem w nowym temacie.

Proszę napiszcie swoje zdanie tutaj.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=357331#357331

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-301369
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Czy po napełnieniu jelit np. dziś 20:00 można wędzić dopiero jutro ok. 16:00? Czy takie napełnione kiełbasy trzeba powiesić w chłodzie (np. garaż blaszany ok. 10 - 15st. C) czy lepiej trzymać do jutra w lodówce i później osadzać z 1h i wędzić?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-304490
Udostępnij na innych stronach

Trzymaj w lodówce.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-304491
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.