Wędka Opublikowano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #551 Opublikowano 5 Czerwca 2013 Można robić na samej soli, robię tylko tak, bo jestem uczulona na azotyny, kiełbasa jest normalnie wybarwiona, bez oczek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-287339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #552 Opublikowano 6 Czerwca 2013 a jak tolerujesz warzywa, szczególnie te szklarniowe? one mają jeszcze więcej azotynów niż wędlinyBo autosugestia i wiara w cuda jest silniejsza ponad wszystko. http://pl.wikipedia.org/wiki/Autosugestia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-287389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 7 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #553 Opublikowano 7 Czerwca 2013 Ta kiełbasa jest najzwyczajniej królową kiełbas cienkich. Zarówno na grilla, jak też podsuszana, do konsumpcji z chlebkiem na zimno, czy np. do jajecznicy. Udaje się zawsze, a ten prawdziwy tradycyjny smak, to kiełbasiana poezja. Potwierdzam! Ostatnio robiłem na niej fasolkę po bretońsku. W życiu takiej fasolki nie jadłem, pyyyyychaaa!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-287618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 8 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #554 Opublikowano 8 Czerwca 2013 Udaje się zawsze, a ten prawdziwy tradycyjny smak, to kiełbasiana poezja.bo krzysiek wie co dobre dobrze ze niedaleko mnie mieszka i zawsze mozna sie poradzic co i jak Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-287729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martin293 Opublikowano 22 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #555 Opublikowano 22 Czerwca 2013 Przepis udany, polecam wszystkim, choć akurat ja zmniejszałem proporcje o połowę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-289539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 22 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #556 Opublikowano 22 Czerwca 2013 Przepis udany, polecam wszystkim, choć akurat ja zmniejszałem proporcje o połowę. Proporcje czego zmniejszyłeś, chyba nie soli/peklosoli w stosunku do wagi mięsa??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-289654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martin293 Opublikowano 23 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #557 Opublikowano 23 Czerwca 2013 Wszystkiego, robiłem z 4 kg karkówki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-289671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 24 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #558 Opublikowano 24 Czerwca 2013 Wszystkiego, robiłem z 4 kg karkówki. A już się bałem :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-289826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inqubus Opublikowano 28 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #559 Opublikowano 28 Czerwca 2013 Do tej całej dyskusji dodam tylko tyle, że ja tego typu kiełbasę robię z 8kg łopatki i 2kg podgardla -wszystko mielone na sitku 8mm, wymieszane z przyprawami i solą (sól przyprawy czosnek zmiksowane w 250ml chłodnej wody) i po ok. 1 godzinie kilka minut przemieszać i do jelit --następnego dnia wędzenie.Ilość soli ok 200g w proporcji 50/50 sól-peklosól. Czosnek ok 32g, majeranek ok 13g, cukier 8g, pieprz 10g -mielony średnio-grubo. Ja lubię więcej soli stąd te 20g/kg.Prościzna i smak dawnej wsi. Oczywiście przyprawy na 10kg. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-290447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzepa83 Opublikowano 1 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #560 Opublikowano 1 Września 2013 Jutro zabieram się za robotę już od dwóch lat chodzi mi kiełbasa po głowie przepis prosty łatwy i przyjemny w sam raz dla takiego laika jak ja :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-298639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzepa83 Opublikowano 1 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #561 Opublikowano 1 Września 2013 Co fakt to fakt na początek zrobię odrobinę dla siebie w celach szkoleniowo doświadczalnych :grin: ale znajomi nie dają mi już żyć no muszę ich w końcu uszczęśliwić :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-298643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
login Opublikowano 5 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #562 Opublikowano 5 Września 2013 Może już to pytanie padło, ale ile potrzba merów jelita wieprzowego kaliber 26-28 na 10 kg mięsa? Nigdy nie robilem kiełbas, czas najwyższy i nie wiem ile kupić. Cytuj Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-299350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 5 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #563 Opublikowano 5 Września 2013 Może już to pytanie padło, ale ile potrzba merów jelita wieprzowego kaliber 26-28 na 10 kg mięsa? Nigdy nie robilem kiełbas, czas najwyższy i nie wiem ile kupić.http://wedlinydomowe.pl/dodatki/jelita/1349-normy-zuzycia-oslonek-na-1-kg-farszu :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-299352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
login Opublikowano 6 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #564 Opublikowano 6 Września 2013 Może już to pytanie padło, ale ile potrzba merów jelita wieprzowego kaliber 26-28 na 10 kg mięsa? Nigdy nie robilem kiełbas, czas najwyższy i nie wiem ile kupić.http://wedlinydomowe.pl/dodatki/jelita/1349-normy-zuzycia-oslonek-na-1-kg-farszu :grin:Dziękuję, składniki kupione. Czas na moją pierwszą kiełbasę Cytuj Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-299550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naginajka Opublikowano 15 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #565 Opublikowano 15 Września 2013 No i ja też zrobiłem Chłopską, wyszło 2,8 kg (2,2 kg karczku i 0,6 kg boczku) Wędzone tylko na dębinie ( EL GREGOR dzięki ) :wink: Cytuj Pozdrawiam, Dawid. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-301298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 15 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #566 Opublikowano 15 Września 2013 ...Wędzone tylko na dębinie ( EL GREGOR dzięki ) :wink:...Ja jestem ciekawy jakie są argumenty za drewnem dębowym? Tylko proszę o konkrety. . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-301359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naginajka Opublikowano 15 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #567 Opublikowano 15 Września 2013 grizzly, jeszcze takiego koloru (jak dla mnie super) nie udało mi się uzyskać na innym drzewie w mojej nowej wędzarni A czy ma jakieś inne właściwości to nie wiem :question: a że wg Ciebie grizzly, dąb jest nie dobry do wędzenia? bazylwidzew, dzięki za pozytyw Cytuj Pozdrawiam, Dawid. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-301364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 15 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #568 Opublikowano 15 Września 2013 ...Oj misiek jak zawsze do czegoś musisz się doczepić :grin:... ...jeszcze takiego koloru (jak dla mnie super) nie udało mi się uzyskać na innym drzewie w mojej nowej wędzarni ... Odpowiedziałem w nowym temacie. Proszę napiszcie swoje zdanie tutaj. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=357331#357331 Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-301369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszp Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #569 Opublikowano 2 Października 2013 Czy po napełnieniu jelit np. dziś 20:00 można wędzić dopiero jutro ok. 16:00? Czy takie napełnione kiełbasy trzeba powiesić w chłodzie (np. garaż blaszany ok. 10 - 15st. C) czy lepiej trzymać do jutra w lodówce i później osadzać z 1h i wędzić? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-304490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #570 Opublikowano 2 Października 2013 Trzymaj w lodówce. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-304491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #571 Opublikowano 2 Października 2013 naginajka kiełbasa pierwsza klasa. :frantics: Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-304505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #572 Opublikowano 2 Października 2013 zbyszp możesz trzymać w chłodnym garażu teraz tem. niskie więc nic się nie stanie Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-304537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homian Opublikowano 10 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #573 Opublikowano 10 Listopada 2013 Moja pierwsza kiełbasa, wybrałem właśnie ten przepis i nawet się udało .http://www.garnek.pl/homian/27145836 http://www.garnek.pl/homian/27145831 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-312073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MacOn Opublikowano 8 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #574 Opublikowano 8 Grudnia 2013 http://www.garnek.pl/homian/27145831Fajny sposób z tymi patykami ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-319325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokos Opublikowano 19 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #575 Opublikowano 19 Grudnia 2013 Witam, Czy bedzie cos nie tak jezeli zamiast 12 godzin zmielone mieso z przyprawami bedzie stalo w lodowce 24 godziny i potem w jelita. Zawsze robilem jak w przpisie, ale technicznie obecnie jest to szasowo dla mnie nie wykonalne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/23/#findComment-321744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.