Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

wczoraj wędziłem i wyszła zajeprzefajnie  , tylko ja to bez gorczycy  nie potrafię / nie mogę i zawsze garść  dodaję , kiełbaska rewelacja - mój syn 12 lat co tylko chleb z masłem to tą kiełbasę  je jak to się mówi  w jednej ręce  chleb w drugiej kawał kiełbasy ,  mi to tak się  micha cieszy na ten widok  :D . trochę przesadziłem z osadzaniem a może to wina osłonek trochę takie twardawe ale to nic nie zmienia jeżeli chodzi walory smakowe  :tongue:

 

eland,

witamy ziomala.

Gratulacje za podjęcie jedynej słusznej decyzji, ny być z nami. :thumbsup:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/34/#findComment-390410
Udostępnij na innych stronach

witam mam pytanie dodajecie bardzo drobno zmielone skórki na tzw papkę i czy ktoś próbował dodać 1kg podgardla zamiast boczku dziękuje za odpowiedź

andrzej3004
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/34/#findComment-390561
Udostępnij na innych stronach

Tez mam pytanko.. 

Jak wplynie dodatek rumu 60 % albo "spiru" 95 % na smak i konzystencje chlopskiej. dodanego przy mieszaniu ale przed osadzaniem..??

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/34/#findComment-390587
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak wplynie dodatek rumu 60 % albo "spiru" 95 % na smak i konzystencje chlopskiej

Szczerze nie mam pojęcia a skąd ten pomysł? znam miejsce gdzie można te dobroci wlać :rolleyes:  :facepalm:   

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/34/#findComment-390594
Udostępnij na innych stronach

Tez mam pytanko.. 

Jak wplynie dodatek rumu 60 % albo "spiru" 95 % na smak i konzystencje chlopskiej. dodanego przy mieszaniu ale przed osadzaniem..??

Oj, mam wrażenie że właśnie impreza się skończyła, a nieco "surowców" zostało i nie wiadomo co z nimi zrobić :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/34/#findComment-390611
Udostępnij na innych stronach

Szczerze nie mam pojęcia a skąd ten pomysł? znam miejsce gdzie można te dobroci wlać      

Oj, mam wrażenie że właśnie impreza się skończyła, a nieco "surowców" zostało i nie wiadomo co z nimi zrobić

 

Lobuzy.. Wam to tylko jedno w glowie.. :D  :tongue: 

Ale pytalem powaznie..! Gdzies na stronie glownej wydaje mi sie ze przeczytalem o dodatku % do wyrobu kielbas ale to chodzilo chyba o dojrzewajace wyroby..

Tak mi padlo o tym rumie bo raz ze aromatyczny a dwa ze chlopska tez podsuszamy..

Moze by tak dodac "jalowcowke" do wyrabiania farszu ale wlasnie jak by to wlpynelo na smak i konsystecje gotowca..??

Oto jest pytanie..  :rolleyes: 

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/34/#findComment-390714
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś spróbowałem dodać koniaczku ale mi nie smakowało więc więcej nie daję,  a koniaczek i tak się nie marnuje.

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/34/#findComment-390810
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz do kiełbas dojrzewających a i owszem można natomiast do obrabianych termicznie (gorące wędzenie, parzenie, podpiekanie) nie widzę sensu :(

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/34/#findComment-390811
Udostępnij na innych stronach

No dobra.. To z innej beczki..

Jak zareaguje surowy farsz z whiskaczem.. Co sie wtedy dzieje z miesem.. Jakies zmiany struktury.. (kruszenie, scinanie bialka. zmiany Ph)`??

W wykwintej kuchni tez dodaje sie odpowiedniego "alku"  i nie poto aby sie "nabombac" tylko z walorow smakowych..

Alk i tak wyparuje z wyrobu a co smakowo zrobi.. hmm..  :sleep:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/34/#findComment-390814
Udostępnij na innych stronach

Nastąpi powierzchniowo denaturacja białek ... jak dodaję to przy wyrabianiu farszu i przed dodaniem masy wiążącej ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/34/#findComment-390816
Udostępnij na innych stronach

Dalej.. Roger.. Dalej.. I jaki ma to wplyw na smak i strukture wyrobu..

Bedzie wiecej kruchy, delikatny, wiecej zabarwiony albo dluzszy okres spozywania.?? 

Nie daj sie za jezor ciagnac..  :)

Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/34/#findComment-390822
Udostępnij na innych stronach

Haha moim zdaniem "pomijalny" biorąc pod uwagę proporcje ;)

Ale wrażliwe kubki smakowe wychwycą lekką nutę smakową ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/34/#findComment-390834
Udostępnij na innych stronach

Ja dalam whisky do mojej rillette, czy smakowo si erozni ,nie umiem powiedziec bo nie mam porownania ,TZ twierdzi ze wolalby ja osobno w szklaneczce w woda :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/34/#findComment-390920
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja dalam whisky

No popatrz co to się porobiło, że też słoneczko nie masz innego miejsca  dla takiej szlachetności :devil: 

 

 

TZ twierdzi ze wolalby ja osobno w szklaneczce
 a to to rozumię, ale tego nie 

 

z woda
toż to czysta profanacja widać, że już długo tam jesteście jak Wy zapomnieli jak takie trunki pić by należało :rolleyes:  :D

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/34/#findComment-391015
Udostępnij na innych stronach

Baco ta whisky ma 60 % wiec woda to koniecznosc :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/34/#findComment-391035
Udostępnij na innych stronach

 

 

Baco ta whisky ma 60 % wiec woda to koniecznosc :)

 

To chyba taka śiweża przed "beczką" i "daniną dla aniołów" ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/34/#findComment-391037
Udostępnij na innych stronach

 

Baco ta whisky ma 60 % wiec woda to koniecznosc :)

 

To chyba taka śiweża przed "beczką" i "daniną dla aniołów" ;)

 

Ja sie nie znam  bo jej raczej nie pijam a to taka jest

 http://www.masterofmalt.com/whiskies/glenfarclas-105-whisky/

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/34/#findComment-391039
Udostępnij na innych stronach

Hmmm no popatrz do tej pory przeważnie spotykałem tą markę w wersji 43% ... :(

Moja ma jakieś przeważnie 50% ... 60% to ciut przy duzo jak na moje kubki smakowe  ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/34/#findComment-391042
Udostępnij na innych stronach

...single malt.... :rolleyes:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/34/#findComment-391049
Udostępnij na innych stronach

ta whisky ma 60 % wiec woda to koniecznosc :)

 

Takie powiedzonko słyszałem kiedyś, że gdyby Szkoci chcieli rozcieńczać whisky, to rozcieńczoną nalewaliby do butelek.  :tongue:

Dobrze, że nie z colą.  :facepalm:

 

Ale oczywiście każdy może pić jak chce.  :)

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/34/#findComment-391050
Udostępnij na innych stronach

 

 

Baco ta whisky ma 60 % wiec woda to koniecznosc

No patrzajcie ludziska :rolleyes: tak zacny trunek o odpowiedniej procentowości rozcieńczać wodą toż to grzech, oj widać, że Wy małoletnie jakieś czy cóś  :facepalm:, a może nie przywykszy?, jedna lufeczka z rana takiej bimbrozji toż to dla zdrowotności. :D


 

 

Ale oczywiście każdy może pić jak chce. 
 

Oj to to byle tylko umiar zachować :facepalm:


 

 

Takie powiedzonko słyszałem kiedyś, że gdyby Szkoci chcieli rozcieńczać whisky, to rozcieńczoną nalewaliby do butelek. 
Sama mądrość przez usta Waści przemawia 

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/34/#findComment-391053
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dobrze, że nie z colą. 

z cola to juz jak to raczej burbon   :)

co do wody w whisky to w zasadzie sa rozne szkoly .. :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/34/#findComment-391054
Udostępnij na innych stronach

Takie powiedzonko słyszałem kiedyś, że gdyby Szkoci chcieli rozcieńczać whisky, to rozcieńczoną nalewaliby do butelek. :tongue:

 

Niekoniecznie, jakby rozcieńczali w butelce to nie mogliby za grubą kasę kranówy sprzedawać. :tongue:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/34/#findComment-391061
Udostępnij na innych stronach

 

 

co do wody w whisky to w zasadzie sa rozne szkoly ..

ja znam jedną, jedyną i słuszną ;) żadnej wody ani innych rozcieńczaczy !! zwłaszcza do singla... profanacja :facepalm:

swoją drogą to trzeba nabyć jakąś butelczynę na święta, bo urlop tuż tuż, a pić się chce :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/34/#findComment-391179
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.