anerka Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 27 Listopada 2010 Radson89, bardzo ładne wyroby :thumbsup: Muszę powiedzieć, że bardzo mnie cieszy fakt, że coraz więcej młodych ludzi interesuje się domowym żywieniem. :clap: :clap: Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/5/#findComment-134102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAREK-ZAN Opublikowano 1 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 1 Grudnia 2010 Kiełbasa chłopska wyszła EXTRA :grin: :thumbsup: mój smak.Robiłem też chińską,ale orientalne mi nie podchodzą chociaż znajomym smakują (ale ta skórka z pomarańczy zbyt intensywny jak dla mnie zapach).Czosnek-majeranek-pieprz to jest to co lubię. :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam MAREK-ZAN Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/5/#findComment-134633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 6 Grudnia 2010 Też zrobiłem trochę kiełbasy chłopskiej i w trakcie nadziewania zabrakło mi jelit, resztkę farszu nadziałem w osłonkę biełkową fi 65 mm. Mam pytanie jak długo parzyć ten baton? Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/5/#findComment-135693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 6 Grudnia 2010 Ja bym go parzył ok 65 minut , albo lepiej do uzyskania w środku batonu ok 68 stopni . Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/5/#findComment-135695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 6 Grudnia 2010 Dzięki boggi. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/5/#findComment-135706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berni Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 10 Grudnia 2010 Witam Mam pytanko.Kupiłem mięso na wędzonki i dodatkowo na chłopską. Wędzenie zaplanowane dopiero za 1,5 tygodnia. Mięso na wędzonki pekluję na mokro.Czy mięso na kiełbasę chłopską również zapeklować na mokro w całości czy lepiej zamrozić i zrobić przed wędzeniem jak w przepisie ? Pozdrawiam Cytuj Dogoń swoje marzenia.Berni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/5/#findComment-136468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 10 Grudnia 2010 Mięso na kiełbasy na ogół pekluje się na sucho 48-72 h. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/5/#findComment-136471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berni Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 10 Grudnia 2010 OKTo zamrażam i robię wg przepisu Dzięki Cytuj Dogoń swoje marzenia.Berni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/5/#findComment-136472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 10 Grudnia 2010 To zamrażamTylko potem nie zapomnij o b. powolnym rozmrażaniu co może zająć nawet ze dwie doby. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/5/#findComment-136477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujo Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 11 Grudnia 2010 He he muszę sie pochwalić jako nowy członek braci zadymiarzy że pierwsze kiełbasy za płoty Kiełbaska wyszła, jak na pierwszy raz, w miarę troszke za duża temperaturka mi się zrobiła i wyszła dobrze wysuszona i ciemna kiełbaska. Mięcho 80 pln, przyprawy 15pln smak pierwszej kiełbaski BEZCENNY Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/5/#findComment-136686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 11 Grudnia 2010 He,he My tu lubimy sobie pooglądać i napawać się widokiem :grin: .Dawaj fotki zobaczymy ,ocenimy :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/5/#findComment-136688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 11 Grudnia 2010 przyprawy 15pln :shock: Czyżbyś zrobił kiełbasę z truflami ? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/5/#findComment-136689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujo Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 12 Grudnia 2010 He he he tylko nie krzyczeć :P Pierwsze foto w trakcie wędzenia nim podskoczyła temperaturka no i efekt końcowy Ale wołowinka suszono-wędzona wyszłą rewelacyjna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/5/#findComment-136814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 12 Grudnia 2010 :grin: Przynajmniej nikt Ci nie zarzuci , że to kupna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/5/#findComment-136815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 12 Grudnia 2010 wujo, To w lewym dolnym rogu fotki to wątróbka??? :grin: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/5/#findComment-136821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujo Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Wołowinka Wstępnie uwędzona w jednym kawałku a następnie pocięta na mniejsze i suszona/wędzona dalej. Peklowana 24h wcześniej składnikami peklosól/pieprz/czosnek w proporcjach "na oko". Wyśmienita przekąska, polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/5/#findComment-136822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 12 Grudnia 2010 wujo, Opisz wszystko jak robiłeś bo nabrałem apetytu i lodówka nie potrzebna. :thumbsup: :smile: Zrób fotką wędzarni :wink: Zrobiłeś mocne wędzenie he he he ale jak na początek wszystko dopuszczalne i możliwe :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/5/#findComment-136825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marianzet1 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Wujo chyba tej kiełbasy nie jesz ze skurą?.POZDRWIAM WSZYSTKICH MIŁOŚNIKÓW DOBREGO JEDZENIA.Marian :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/5/#findComment-136828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 12 Grudnia 2010 He he he tylko nie krzyczeć :PWujo ale dałeś czadu . :grin: :clap: Następnym razem pilnuj temp. i będzie git :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/5/#findComment-136928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujo Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 12 Grudnia 2010 A więc tak co do skórki to oczywiście że Z bo wszystkie produkty łącznie z jelitem naturalne. Kiełbaska zrobiona z łopatki wieprzowej 4 kg, wołowinki 0,6 kg, słoninki 0,5 kg. Do tego przyprawy (2 szklanki bulionu, 110 - 115 g soli, 15 g saletry, 15 g pieprzu, 15 g. ziela angielskiego, 12 – 15 ząbków czosnku) i bulion 0,5l . Jeden wniosek NIE DAWAĆ CHIŃSKIEGO CZOSNKU!!!! poszły dwie główki i nic nie czuć (niestety tylko takowym dysponowałem). Łopatka i wołowinka zmielona dużymi oczkami a słoninka średnimi. Wszystko wymieszane razem, przyprawy dodawane stopniowo podczas mieszania, pozostawione w temperaturze ok 16 st. na 24h. Po nabiciu w jelita wisiało sobie jeszcze ok 12h w temperaturze ok 8 st. Wędzenie w temperaturze 40-60 st. (teraz już doszedłem metodą prób i błędów jak utrzymać właściwą temperaturę) przez ok 4-6h w tym skok temperatury do 80 ale tylko przez chwilkę. Generalnie kiełbaska wyszła fajna, smaczna, nie słona, tylko trochę sucha jak na wiejską no i ten niepowtarzalny kolor Teraz drugą partię zrobię z czasem wędzenia 3-4h i temp. 30-40 st. i zobaczymy jak wyjdzie. Oczywiście czosnek ojczysty i korekta pieprzu z 15g do 20g. Wołowinka robiona była tak iż natarłem kawałek 0,5 kg peklosolą, czosnkiem i pieprzem tak "na oko" i wsadziłem do lodówki na 48h (temp 6 st). Przy wędzeniu kiełbaski wsadziłęm ten kawał do wędzarni i podsuszyłem go trochę aby móc pokroić go na mniejsze kawałki. Można również wołowinkę troszkę zmrozić w zamrażarce aby dało się pokroić na mniejsze kawałki przed peklowaniem lub po (jak kto lubi). Jest opcja wykorzystania suszarki do grzybów i owoców ale nie ma tego zapachu i aromatu. Bardzo pożywna sprawa i dietetyczna !( jak ktoś chce znaleźć alternatywę dla piersi z kurczaka). Aktualnie na celowniku szyneczka Następna fotorelacja przed świętami Pozdrawiam wszystkich zadymiaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/5/#findComment-136949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel71 Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 16 Grudnia 2010 witam serdeczniemam 3kg wieprzowiny ii kl chudej (bardzo ładne chudziudkie mięsko) i 2kg wieprzowiny ii kl tłustej ( około 40% tłuszczu reszta to mięsko) Czy można z tego zrobić jakąś kiełbaskę?Czy jeszcze coś do tego dokupić?Proszę o odpowiedź i ewetualnie o przepis.Będzie to pierwsza kiełbaska jaką zrobie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/5/#findComment-137729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 16 Grudnia 2010 Ja bym dokupił 0,75 dkg III wp i rozdrobnił :I wp na 20 ,II wp na 10 a III wp na 2 i kutrował.Nabiłbym w osłonki 65 i będzie prawie krakowska Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/5/#findComment-137736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gasmil Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 20 Stycznia 2011 Podsuszyłem chłopską, wygląda tak: , a smakuje mmmm rewelacyjnie, właśnie taka lubię dogryźć do piwka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/5/#findComment-142643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez73 Opublikowano 24 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 24 Lutego 2011 No i ja ze względu na prostotę wybrałem te kiełbasę na te PIERWSZĄ Witam Podziękowania dla Szczepana za przepis! Zrobiłem wg. tego przepisu i wyszło super! Peklowana karkówka: Obrazek Peklowany boczek: Obrazek Pozdrawiam Roberttylko zastanawia mnie to peklowanie chyba nie doczytałem ale w przepisie nic nie pisze o peklowaniu tylko pozostawieniu farszu na 12h :shock: z lewej wędzoną ta w środku dwa razy wędzona a ta po prawej wędzona i podsuszana na grzejniku a przy okazji w celach testowych napchałem do słoika :lol: robię Tyndalizacje a jak długo poleży to się okaże POLECAM dzięki wszystkim bez was wędzenie nie było by tak przyjemne Cytuj "Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" - Albert Einstein. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6803&postdays=0&postorder=asc&start=0 dla znawców tematu " lewa w górę " Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/5/#findComment-148540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 24 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 24 Lutego 2011 zastanawia mnie to peklowanie chyba nie doczytałem ale w przepisie nic nie pisze o peklowaniu tylko pozostawieniu farszu na 12h lopez !!! trzeba było najpierw zapeklować przygotowane, pokrojone mieso peklosolą i odstawić np na 24-48 godzin... w chłodne miejsce... a dopiero potem zmielić :mellow: i znowu odstawic na 12 h. Pisze w przepisie: Sposób wykonania: Jedynkę wieprzową mielimy przez sito o średnicy 16 mm. Dwójkę wieprzową mielimy przez sito o średnicy 8 mm. Po zmieleniu mięsa, mieszamy dodając przyprawy (oprócz peklosoli, którą wcześniej peklujemy mięso), 0.60 litra wody. Po wymieszaniu zostawiamy na 12 h w chłodnym miejscu. A ty dodawałes peklosól do miesa? Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/5/#findComment-148542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.