Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Hallo!!!!

 

A jaki czosnek dawałeś!!!

I jeden ząbek z zewnątrz czy wewnątrz główki !!!

 

Bo widzisz, w moim posiadaniu są dwa rodzaje czosnku krajowego(Polska) i jako, że sam "bardzo lubię czosnek" :lol: zdaję się na zdanie Luizy, która aby ochronić się przed AH1C2H5OH trzy razy wzięte :devil: :lol: , jadła czosnek na żywca + chleb. Twierdzi (i ja Jej wierzę), że jednego czosnku ząbek jest ostrzejszy niż drugiego cała główka.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3482-ile-czosnku/#findComment-94722
Udostępnij na innych stronach

Czosnek - zdjęcie przedstawia wszystkie ząbki z całej główki . Dawkowanie to ewidentna sprawa naszego smaku lub upodobań. Chciałbym tylko przypomnieć że dawkowanie według receptur to do 2dkg na 10kg surowca . Kto lubi to dodaje ile chce może i dać tak jak proponowano wyżej .

Zależy jak mocno czosnek lubisz, ale tak 3 - 5 g/kg masy (gotowego farszu)

(tak będzie 3-5 ząbków, ale jak mała główka to całą można dać, jak lubisz - ja lubię)

o ile pierwsza wypowiedź jest stałą praktyką w wyrobach wiejskich , to druga według czosnku z zdjęcia 3-5 ząbków stanowić będzie 18- 30 g na 1/kg mięsa a więc 18- 30dkg na 10 kg mięsa Z tego wynika że robienie na ilość ząbków to może być niewypał. Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3482-ile-czosnku/#findComment-94729
Udostępnij na innych stronach

......

Zależy jak mocno czosnek lubisz, ale tak 3 - 5 g/kg masy (gotowego farszu)

(tak będzie 3-5 ząbków, ale jak mała główka to całą można dać, jak lubisz - ja lubię)

 

o ile pierwsza wypowiedź jest stałą praktyką w wyrobach wiejskich , to druga według czosnku z zdjęcia 3-5 ząbków stanowić będzie 18- 30 g na 1/kg mięsa a więc 18- 30dkg na 10 kg mięsa Z tego wynika że robienie na ilość ząbków to może być niewypał. .....

Racja, właśnie ja kupuję od lat czosnek od tej samej osoby, główki małe, ale bardzo aromatyczne, poszedłem zważyć kilka główek (całe główki) i miały masę od 18 do 22 g.

Jak pisał DZIADEK, główka, główce nie równa, także lepiej podawać masę (jak podałem na początku) no i należy uwzględnić "mocność" czosnku

 

pozdrawiam :grin:

pozdrawiam

TINEK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3482-ile-czosnku/#findComment-94732
Udostępnij na innych stronach

Moim skromnym zdaniem chiński czosnek nie nadaje się do jedzenia!

A jak laik może rozpoznać pochodzenie czosnku :question:

Kupując masz na opakowaniu (kraj pochodzenia), a osobiscie używam z własnego ogrodu.

Własnego nie hoduję, a kupuję zazwyczaj w sklepie warzywnym lub na targu, gdzie nie ma opisanych opakowań, stąd moje wcześniejsze pytanie. Miałem na myśli jak ja jako laik w tym temacie mogę rozpoznać pochodzenie wizualnie.

Pozdrawiam Sylwek Zduniak

Tabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3482-ile-czosnku/#findComment-94736
Udostępnij na innych stronach

Czosnek, jak wszystko, należy stosować z umiarem.

Miłośnicy czosnku uważają, że kiełbasy nie można przeczosnkować. Jest w tym o tyle racja, że nasze kubki smakowe i węch powyżej pewnego stężenia już nie reagują :wink: .

Jednak, wbrew dość powszechnej opinii o zbawiennych właściwościach tej przyprawy jej nadmiar jest jednak szkodliwy. Szczególnie powinny unikać czosnku osoby z padaczką, gdyż zwiększa wyładowania w mózgu i prawdopodobieństwo ataku.

Proponuję przeczytać temat o czosnku:

http://www.dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=16401&highlight=czosnek

 

Dla mniej cierpliwych tylko ten post:

http://www.dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?p=102686#102686

 

Ze względu na powyższe właściwości czosnku lepiej jest trzymać się norm podanych przez DZIADKA ew. nieznacznie je zwiększając.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3482-ile-czosnku/#findComment-94743
Udostępnij na innych stronach

Ja dodaję minimalne dawki najczęściej to do 1 dkg na 10kg mięsa . Kwestia w tym ze babcia krzyczy że jak nadajesz czosnku to z tą kiełbasą nie wpuści mnie do lodówki. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3482-ile-czosnku/#findComment-94746
Udostępnij na innych stronach

Tydzień temu robiłem kiełbasę czosnkową - kruchą i wiecie ile dałem czosnku /naszego - mocnego / dałem 280g na 10 kg farszu. Oprócz czosnku były inne tradycyjne przyprawy. Wyszła super. Następna kiełbasa czosnkowa krucha będzie u mnie robiona z taką samą ilością czosnku.

Pozdrawiam.

Andrzej M-ce
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3482-ile-czosnku/#findComment-94758
Udostępnij na innych stronach

wiecie ile dałem czosnku /naszego - mocnego / dałem 280g na 10 kg farszu

Andrzeju, czy jesteś pewny tych wartości które podałeś? :shock:

to jest jakieś 5-6 główek :shock: :shock:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3482-ile-czosnku/#findComment-94764
Udostępnij na innych stronach

Do Szanownego kolegi abratka! W takich sytuacjach operuję tylko faktami - tak było. Każdą przyprawę odważam bardzo dokładną wagą elektroniczną.

Pozdrawiam

Andrzej M-ce
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3482-ile-czosnku/#findComment-94766
Udostępnij na innych stronach

W takich sytuacjach operuję tylko faktami - tak było.

w takim razie zaraz tu troszkę posprzątam :tongue: ...

 

a na przyszłość proponuję używać oznaczenia/zwrotu (sic!) - http://pl.wikipedia.org/wiki/Sic!

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3482-ile-czosnku/#findComment-94767
Udostępnij na innych stronach

Panowie czosnek staje się kością niezgody . Dawkowanie czosnku do własnej produkcji jest według swojego uznania a więc może być i 5 kg na 10 kg farszu, jeżeli ktoś tak lubi to nie ma problemu . Gorzej gdy nie znając zasad produkcji powielimy taki przepis .

dałem 280g na 10 kg farszu

to więcej dajesz czosnku jak mieszanki peklującej do zapeklowania mięsa

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3482-ile-czosnku/#findComment-94769
Udostępnij na innych stronach

I tu Panowie się mylicie. Soli więcej - to spartolenie produkcji. Więcej czosnku natomiast jeszcze nikomu nie zaszkodził i tyle.

Jeszcze raz zacytuję.

 

Miłośnicy czosnku uważają, że kiełbasy nie można przeczosnkować. Jest w tym o tyle racja, że nasze kubki smakowe i węch powyżej pewnego stężenia już nie reagują .

Andrzeju, czy twoje kubki smakowe są inne :rolleyes: , jak tak to masz słuszność :rolleyes:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3482-ile-czosnku/#findComment-94772
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.