markoniowy Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Witam.Mam pytanie;ile trzeba dać ząbków czosnku na 1 kg mięsa przy wyrobie "swojskiej kiełbaski"Wiadomo,ze to kwestia indywidualna,ale chodzi mi o podanie "mniej więcej" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3482-ile-czosnku/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TINEK Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zależy jak mocno czosnek lubisz, ale tak 3 - 5 g/kg masy (gotowego farszu) (tak będzie 3-5 ząbków, ale jak mała główka to całą można dać, jak lubisz - ja lubię) Cytuj pozdrawiamTINEK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3482-ile-czosnku/#findComment-94716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Hallo!!!! Przed Swietami robilem Chlopska :dalem 1-den zabek na 1 kg farszu i byla Super!!! Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3482-ile-czosnku/#findComment-94717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Stycznia 2010 markoniowy, to zależy jaki ostry masz ten czosnek bo chiński jest słabszy od naszego Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3482-ile-czosnku/#findComment-94721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Hallo!!!! A jaki czosnek dawałeś!!!I jeden ząbek z zewnątrz czy wewnątrz główki !!! Bo widzisz, w moim posiadaniu są dwa rodzaje czosnku krajowego(Polska) i jako, że sam "bardzo lubię czosnek" :lol: zdaję się na zdanie Luizy, która aby ochronić się przed AH1C2H5OH trzy razy wzięte :devil: :lol: , jadła czosnek na żywca + chleb. Twierdzi (i ja Jej wierzę), że jednego czosnku ząbek jest ostrzejszy niż drugiego cała główka. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3482-ile-czosnku/#findComment-94722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Hallo GONZO!!!! Jak mnie pytasz?-to krajowy (Niemcy) sredniej wielkosci :lol: Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3482-ile-czosnku/#findComment-94724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuirad Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Jeśli lubisz czosnek to 7-8 dkg na 10 kg farszu będzie ok,ja tak robię i 2 dkg pieprzu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3482-ile-czosnku/#findComment-94725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Czosnek - zdjęcie przedstawia wszystkie ząbki z całej główki . Dawkowanie to ewidentna sprawa naszego smaku lub upodobań. Chciałbym tylko przypomnieć że dawkowanie według receptur to do 2dkg na 10kg surowca . Kto lubi to dodaje ile chce może i dać tak jak proponowano wyżej . Zależy jak mocno czosnek lubisz, ale tak 3 - 5 g/kg masy (gotowego farszu) (tak będzie 3-5 ząbków, ale jak mała główka to całą można dać, jak lubisz - ja lubię) o ile pierwsza wypowiedź jest stałą praktyką w wyrobach wiejskich , to druga według czosnku z zdjęcia 3-5 ząbków stanowić będzie 18- 30 g na 1/kg mięsa a więc 18- 30dkg na 10 kg mięsa Z tego wynika że robienie na ilość ząbków to może być niewypał. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3482-ile-czosnku/#findComment-94729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Teraz daję 2g czosnku na 1kg mięsa . Kiedyś dawałem dużo więcej . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3482-ile-czosnku/#findComment-94730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TINEK Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Stycznia 2010 ...... Zależy jak mocno czosnek lubisz, ale tak 3 - 5 g/kg masy (gotowego farszu) (tak będzie 3-5 ząbków, ale jak mała główka to całą można dać, jak lubisz - ja lubię) o ile pierwsza wypowiedź jest stałą praktyką w wyrobach wiejskich , to druga według czosnku z zdjęcia 3-5 ząbków stanowić będzie 18- 30 g na 1/kg mięsa a więc 18- 30dkg na 10 kg mięsa Z tego wynika że robienie na ilość ząbków to może być niewypał. ..... Racja, właśnie ja kupuję od lat czosnek od tej samej osoby, główki małe, ale bardzo aromatyczne, poszedłem zważyć kilka główek (całe główki) i miały masę od 18 do 22 g. Jak pisał DZIADEK, główka, główce nie równa, także lepiej podawać masę (jak podałem na początku) no i należy uwzględnić "mocność" czosnku pozdrawiam :grin: Cytuj pozdrawiamTINEK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3482-ile-czosnku/#findComment-94732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwek_57 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Moim skromnym zdaniem chiński czosnek nie nadaje się do jedzenia! A jak laik może rozpoznać pochodzenie czosnku :question: Kupując masz na opakowaniu (kraj pochodzenia), a osobiscie używam z własnego ogrodu. Własnego nie hoduję, a kupuję zazwyczaj w sklepie warzywnym lub na targu, gdzie nie ma opisanych opakowań, stąd moje wcześniejsze pytanie. Miałem na myśli jak ja jako laik w tym temacie mogę rozpoznać pochodzenie wizualnie. Cytuj Pozdrawiam Sylwek ZduniakTabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3482-ile-czosnku/#findComment-94736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Dzisiaj kupiłem bo myślałem że Polski (fioletowy) a tutaj niespodzianka na etykiecie(zauważone już w sklepie) Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3482-ile-czosnku/#findComment-94739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastisz Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Jeśli dajesz Polski czosnek to zalecam 40dkg na 100 kg mięsa i będzie ok , Cytuj POZDRAWIAM JASIU52 ........................................ważne to dobrze zadymić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3482-ile-czosnku/#findComment-94742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Czosnek, jak wszystko, należy stosować z umiarem. Miłośnicy czosnku uważają, że kiełbasy nie można przeczosnkować. Jest w tym o tyle racja, że nasze kubki smakowe i węch powyżej pewnego stężenia już nie reagują :wink: . Jednak, wbrew dość powszechnej opinii o zbawiennych właściwościach tej przyprawy jej nadmiar jest jednak szkodliwy. Szczególnie powinny unikać czosnku osoby z padaczką, gdyż zwiększa wyładowania w mózgu i prawdopodobieństwo ataku.Proponuję przeczytać temat o czosnku:http://www.dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=16401&highlight=czosnek Dla mniej cierpliwych tylko ten post:http://www.dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?p=102686#102686 Ze względu na powyższe właściwości czosnku lepiej jest trzymać się norm podanych przez DZIADKA ew. nieznacznie je zwiększając. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3482-ile-czosnku/#findComment-94743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Ja dodaję minimalne dawki najczęściej to do 1 dkg na 10kg mięsa . Kwestia w tym ze babcia krzyczy że jak nadajesz czosnku to z tą kiełbasą nie wpuści mnie do lodówki. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3482-ile-czosnku/#findComment-94746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuirad Opublikowano 6 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 6 Stycznia 2010 U mnie wszyscy czosnkowi dlatego daje go dużo kwestia smaku. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3482-ile-czosnku/#findComment-94754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejmysłowic Opublikowano 6 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 6 Stycznia 2010 Tydzień temu robiłem kiełbasę czosnkową - kruchą i wiecie ile dałem czosnku /naszego - mocnego / dałem 280g na 10 kg farszu. Oprócz czosnku były inne tradycyjne przyprawy. Wyszła super. Następna kiełbasa czosnkowa krucha będzie u mnie robiona z taką samą ilością czosnku. Pozdrawiam. Cytuj Andrzej M-ce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3482-ile-czosnku/#findComment-94758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 6 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 6 Stycznia 2010 wiecie ile dałem czosnku /naszego - mocnego / dałem 280g na 10 kg farszuAndrzeju, czy jesteś pewny tych wartości które podałeś? :shock: to jest jakieś 5-6 główek :shock: :shock: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3482-ile-czosnku/#findComment-94764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejmysłowic Opublikowano 6 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 6 Stycznia 2010 Do Szanownego kolegi abratka! W takich sytuacjach operuję tylko faktami - tak było. Każdą przyprawę odważam bardzo dokładną wagą elektroniczną. Pozdrawiam Cytuj Andrzej M-ce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3482-ile-czosnku/#findComment-94766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 6 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 6 Stycznia 2010 W takich sytuacjach operuję tylko faktami - tak było.w takim razie zaraz tu troszkę posprzątam :tongue: ... a na przyszłość proponuję używać oznaczenia/zwrotu (sic!) - http://pl.wikipedia.org/wiki/Sic! Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3482-ile-czosnku/#findComment-94767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 6 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 6 Stycznia 2010 bardzo dokładną wagą elektroniczną. Nie ma takowej, chyba że dane poohodzą z miejsca , no tego, Sèvres pod Paryżem. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3482-ile-czosnku/#findComment-94768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 6 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 6 Stycznia 2010 Panowie czosnek staje się kością niezgody . Dawkowanie czosnku do własnej produkcji jest według swojego uznania a więc może być i 5 kg na 10 kg farszu, jeżeli ktoś tak lubi to nie ma problemu . Gorzej gdy nie znając zasad produkcji powielimy taki przepis . dałem 280g na 10 kg farszuto więcej dajesz czosnku jak mieszanki peklującej do zapeklowania mięsa Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3482-ile-czosnku/#findComment-94769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 6 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 6 Stycznia 2010 Dawkowanie czosnku do własnej produkcji jest według swojego uznania Święta racja Dziadek, święta :smile: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3482-ile-czosnku/#findComment-94770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejmysłowic Opublikowano 6 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 6 Stycznia 2010 I tu Panowie się mylicie. Soli więcej - to spartolenie produkcji. Więcej czosnku natomiast jeszcze nikomu nie zaszkodził i tyle. Cytuj Andrzej M-ce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3482-ile-czosnku/#findComment-94771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 6 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 6 Stycznia 2010 I tu Panowie się mylicie. Soli więcej - to spartolenie produkcji. Więcej czosnku natomiast jeszcze nikomu nie zaszkodził i tyle. Jeszcze raz zacytuję. Miłośnicy czosnku uważają, że kiełbasy nie można przeczosnkować. Jest w tym o tyle racja, że nasze kubki smakowe i węch powyżej pewnego stężenia już nie reagują . Andrzeju, czy twoje kubki smakowe są inne :rolleyes: , jak tak to masz słuszność :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3482-ile-czosnku/#findComment-94772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.