Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Może to bardziej Ci pomoże w zrozumieniu klasyfikacji.

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/7/#findComment-276562
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 192
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Pobierz sobie film SDM, gdzie Bagno przedstawia rozbiór półtuszy i klasyfikację mięsa wp.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/7/#findComment-276575
Udostępnij na innych stronach

Juz po wedzeniu i parzeniu . kurczak jak widac nie wytrwal do pozowania :) pychotka . To samo poledwica . Baleronu nie prubowałem bo mam pewność ze smaczny. Serek ciagle w wedzarni :). problemem jest natomiast MOJA szynkowa . jest niezbyt spojna . podczas parzenia wbilem termometr celem sprawdzenia temp. woda az trysla i leciala, leciala , leciala i leciala :p . wewnatrz szynkowej podczas parzenia dociaglem do 65 st. brak kleistosci to wynik mojego bledu czy tego ze jest jeszcze swieza (ciepla)?

Moze za slabo nabita w jelito?? Uzylem zwyklej maszynki do miesa i przewiazalem napelnione jelito sznurkiem przez srodek aby ja uscislic.

http://img194.imageshack.us/img194/3681/62925506.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

http://img541.imageshack.us/img541/7396/68865393.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

śpiewać każdy może
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/7/#findComment-276761
Udostępnij na innych stronach

wewnatrz szynkowej podczas parzenia dociaglem do 65 st. brak kleistosci to wynik

Ze zdjęcia widać za mało masy klejącej tzn. 3 ,farsz za słabo wyrobiony,parz do 70 st. w batonie.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/7/#findComment-276762
Udostępnij na innych stronach

wewnatrz szynkowej podczas parzenia dociaglem do 65 st. brak kleistosci to wynik

Ze zdjęcia widać za mało masy klejącej tzn. 3 ,farsz za słabo wyrobiony,parz do 70 st. w batonie.

zylatyna załatwi sprawe zamiast 3-ki ?

śpiewać każdy może
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/7/#findComment-276763
Udostępnij na innych stronach

kondra1005, Masz napisane mało masy klejącej więc trójka się kłania a żelatyna nie nie bo i po co .Moja rada trzymaj się przepisu a na improwizację przyjdzie czas.Pozdrawiam :lol:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/7/#findComment-276766
Udostępnij na innych stronach

kondra1005, Masz napisane mało masy klejącej więc trójka się kłania a żelatyna nie nie bo i po co .Moja rada trzymaj się przepisu a na improwizację przyjdzie czas.Pozdrawiam :lol:

........ racja :)
śpiewać każdy może
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/7/#findComment-276859
Udostępnij na innych stronach

Być może kawałki mięsa były za duże i blokowały się w lejku, a bokami przeciskała sie masa wiążąca. Jesli tak, to w końcówce batonów powinna być kiełbnasa z masy wiążącej, bez kawałków jedynki.

Masz jakies zdjęcie w oryginalnych kolorach?

Na przyszłośc przygotuj sobie taki koreczek z drewienka, który wlożysz w otwór po sondzie, zaraz po jej wyjęciu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/7/#findComment-276862
Udostępnij na innych stronach

kondra1005, Nie żebym mędrkował ja to już przerobiłem na sobie :grin: ,a co a wiesz najbardziej mnie wkurzało jak się starałem mocno a tu zonk spoko pierwsze koty za płoty :lol: jeszcze nas zadziwisz :shock:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/7/#findComment-276898
Udostępnij na innych stronach

Być może kawałki mięsa były za duże i blokowały się w lejku, a bokami przeciskała sie masa wiążąca. Jesli tak, to w końcówce batonów powinna być kiełbnasa z masy wiążącej, bez kawałków jedynki.

Masz jakies zdjęcie w oryginalnych kolorach?

Na przyszłośc przygotuj sobie taki koreczek z drewienka, który wlożysz w otwór po sondzie, zaraz po jej wyjęciu.

wiem co jest nie tak :) a przynajmniej tak sadze haha .

1 - slabo wyrobilem farsz . recznie . dwa razy po okolo 3 min

2 - zamiast 3-ki dodalem sciegniste drobiowe (akurat do takiego mialem dostep)

3 - slabo nacisnieta masa do oslonki . te pelniejsze wyszly w miare przyzwoicie ( zdjecie pod spodem)

4 - mam maszynke reczna - chyba 5-ke i faktycznie kawalki blokowaly sie w lejku.

jak dla mnie troszke za slona . ale wszystkie przepisy sa dla mnie za slone :)) mam wlasna miarke i nastepnym razem peklosoli dosypie po swojemu

ps .

szukam maszynki elektrycznej z duzym gardzielem jesli macie jakis namiar bede wdzieczny. uwage moja zwrocil reklamowany ostatnio zelmer.. hmmm

 

http://img843.imageshack.us/img843/7198/34542521.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

( jest to szynkowa wieprzowo drobiowa )

SZACUNEK DLA WSZYSTKICH TAK USILNIE STARAJACYCH SIE POMOC TAKIM LAIKOM JAK JA. DZIEKI

śpiewać każdy może
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/7/#findComment-276912
Udostępnij na innych stronach

zamiast 3-ki dodalem sciegniste drobiowe

Ta masa wiążąca wygląda na podfermentowaną: występuje wyraźne zagęszczenie pęcherzyków gazu w tym obszarze.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/7/#findComment-276914
Udostępnij na innych stronach

zamiast 3-ki dodalem sciegniste drobiowe

Ta masa wiążąca wygląda na podfermentowaną: występuje wyraźne zagęszczenie pęcherzyków gazu w tym obszarze.
a po polsku ??? :blush:
śpiewać każdy może
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/7/#findComment-276917
Udostępnij na innych stronach

a po polsku ???

Czego nie zrozumiałeś?

Fermentacja skutkuje produkcją dwutlenku węgla co może się uwidocznić w postaci pęcherzyków.

Drugą, a może pierwszą ewentualnością jest dość mocno zapowietrzony farsz.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/7/#findComment-276923
Udostępnij na innych stronach

a po polsku ???

Czego nie zrozumiałeś?

Fermentacja skutkuje produkcją dwutlenku węgla co może się uwidocznić w postaci pęcherzyków.

Drugą, a może pierwszą ewentualnością jest dość mocno zapowietrzony farsz.

nie wiem czym moze byc spowodowana ? niezbyt swierze mieso? czy przetrzymywaniem mięsa w temperaturze pokojowej (12 godz przed wedzeniem)? nadaje sie do jedzenia ?

mam jednak nadzieje ze to tylko zapowietrzony wyrob .

śpiewać każdy może
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/7/#findComment-276949
Udostępnij na innych stronach

Masz jakies zdjęcie w oryginalnych kolorach?

co do kolorów to albo zdjęcie przekłamuje albo wyroby wyglądają na okopcone, czy osuszałeś przed wędzeniem?

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/7/#findComment-276950
Udostępnij na innych stronach

Masz jakies zdjęcie w oryginalnych kolorach?

co do kolorów to albo zdjęcie przekłamuje albo wyroby wyglądają na okopcone, czy osuszałeś przed wędzeniem?

12 godz w mieszkaniu i 1 godz w wedzarni.

zdjecia robione telefonem :) . ale fakt szynkowa w miejscu gdzie przewiazalem sznurkiem zmienila kolorek . nie jest to jednak dla mnie nowosc . "wedzarnia" z ktorej korzystam ma sporo wad. wiatr w niej hula jak w tatrach . dziury do okola grube na dwa palce i do tego przecieka :) . przy pogodzie jaka wczoraj zafundowala aura i tak sobie poradzilem .

http://img826.imageshack.us/img826/6659/imgresub.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

wlasnie przed chwila sie dowiedzialem ze mozna zamiast 3-ki dodac maczki ziemniaczanej dla uzyskania kleistosci . co o tym sadzicie. powiedzial mi to czlowiek ktory wedzl zawodowo z tym ze dawno dawno temu.

śpiewać każdy może
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/7/#findComment-276953
Udostępnij na innych stronach

zamiast 3-ki dodac maczki ziemniaczanej

czy do uzyskania kleistości to nie wiem, świta :idea: mi coś że do związania wody może ale to tylko takie moje przemyslenia :rolleyes: niczym nie poparte

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/7/#findComment-276965
Udostępnij na innych stronach

zamiast 3-ki dodac maczki ziemniaczanej

Tylko po co,jak dodasz ścięgnistej trójki i tak jak jest w przepisie dobrze wymieszasz to będzie Ok.

 

[ Dodano: Nie 24 Mar, 2013 16:01 ]

mi coś że do związania wody

W niektórych przepisach na mielonki,jest podana skrobia ziemniaczana,ale to się stosuje raczej w zakładach.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/7/#findComment-276968
Udostępnij na innych stronach

niezbyt swieże mieso?

Mięso drobiowe bardzo szybko się psuje a pytanie, czy było pierwszej świeżości, jaka była jego historia.

Ponieważ później obrobiłeś je termicznie (parzyłeś) nie ma zagrożenia mikrobiologicznego. Jeżeli ładnie pachnie i smakuje to można kiełbachę zjeść :D . Ale radzę zrobić to szybko bo parzenie nie nieszczy przetrwalników bakterii.

A te 12h przed wędzeniem w temp. pokojowej to z czego wynikało?

Przyznam, że bałabym się tak długiego osadzania w temp. pokojowej normalnie przyprawionego mięsa i to w dodatku mieszanego z drobiowym.

Sugeruję, żeby bardzo ściśle trzymać się dobrego przepisu. Nawet na pozór małe wskazówki mogą być istotne. Improwizacja wymaga jednak sporego doświadczenia aby trafnie ocenić wpływ wprowadzanych zmian na wynik końcowy.

Kiełbasa szynkowa nie należy do łatwych produktów i na początku chyba wszyscy mją jakieś z nią kłopoty :cool:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/7/#findComment-277032
Udostępnij na innych stronach

Witajcie

Jestem początkujący więc prosze o zrozumienie :mellow:

Ile trzeba zakupić golonek aby po usunięciu skóry, kości i tłuszczu uzyskać odpowiednią w kg ilość mięsa - w przypadku przepisu Szczepana 2 kg?

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/7/#findComment-277783
Udostępnij na innych stronach

Ile trzeba zakupić golonek aby po usunięciu skóry, kości i tłuszczu uzyskać odpowiednią w kg ilość mięsa

Jeśli nie będą to, golonki tylne, które ważą powyżej 1 kg (bywają w handlu), wówczas wystarczy przyjąć pozyskanie mięsa kl III w ilości 45-50%.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/7/#findComment-277855
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...

Po tej czynności wkładamy mięso do naczynia dodajemy wyżej wymienione przyprawy w następujący sposób. Bierzemy 1litr wody dodajemy wszystkie przyprawy wraz z peklosolą,dobrze rozmieszamy tak aby peklosól się rozpuściła i wlewamy do mięsa,dokładnie całość mieszamy aż zniknie solanka, po tej czynności zostawiamy na 24h w temp. 4-5°C.

Moje pytanie jest takie: Czy coś się stanie jak to zapeklowane mięso poleży 48 godz.? :question:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/7/#findComment-296053
Udostępnij na innych stronach

Czy coś się stanie jak to zapeklowane mięso poleży 48 godz.?

Nic sie nie stanie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/7/#findComment-296244
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.