arkadiusz Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 23 Marca 2013 Może to bardziej Ci pomoże w zrozumieniu klasyfikacji. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/7/#findComment-276562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 23 Marca 2013 Pobierz sobie film SDM, gdzie Bagno przedstawia rozbiór półtuszy i klasyfikację mięsa wp. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/7/#findComment-276575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondra1005 Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 24 Marca 2013 Juz po wedzeniu i parzeniu . kurczak jak widac nie wytrwal do pozowania pychotka . To samo poledwica . Baleronu nie prubowałem bo mam pewność ze smaczny. Serek ciagle w wedzarni . problemem jest natomiast MOJA szynkowa . jest niezbyt spojna . podczas parzenia wbilem termometr celem sprawdzenia temp. woda az trysla i leciala, leciala , leciala i leciala :p . wewnatrz szynkowej podczas parzenia dociaglem do 65 st. brak kleistosci to wynik mojego bledu czy tego ze jest jeszcze swieza (ciepla)? Moze za slabo nabita w jelito?? Uzylem zwyklej maszynki do miesa i przewiazalem napelnione jelito sznurkiem przez srodek aby ja uscislic. http://img194.imageshack.us/img194/3681/62925506.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img541.imageshack.us/img541/7396/68865393.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj śpiewać każdy może Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/7/#findComment-276761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 24 Marca 2013 wewnatrz szynkowej podczas parzenia dociaglem do 65 st. brak kleistosci to wynikZe zdjęcia widać za mało masy klejącej tzn. 3 ,farsz za słabo wyrobiony,parz do 70 st. w batonie. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/7/#findComment-276762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondra1005 Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 24 Marca 2013 wewnatrz szynkowej podczas parzenia dociaglem do 65 st. brak kleistosci to wynikZe zdjęcia widać za mało masy klejącej tzn. 3 ,farsz za słabo wyrobiony,parz do 70 st. w batonie. zylatyna załatwi sprawe zamiast 3-ki ? Cytuj śpiewać każdy może Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/7/#findComment-276763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 24 Marca 2013 kondra1005, Masz napisane mało masy klejącej więc trójka się kłania a żelatyna nie nie bo i po co .Moja rada trzymaj się przepisu a na improwizację przyjdzie czas.Pozdrawiam :lol: Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/7/#findComment-276766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondra1005 Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 24 Marca 2013 kondra1005, Masz napisane mało masy klejącej więc trójka się kłania a żelatyna nie nie bo i po co .Moja rada trzymaj się przepisu a na improwizację przyjdzie czas.Pozdrawiam :lol:........ racja Cytuj śpiewać każdy może Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/7/#findComment-276859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 24 Marca 2013 Być może kawałki mięsa były za duże i blokowały się w lejku, a bokami przeciskała sie masa wiążąca. Jesli tak, to w końcówce batonów powinna być kiełbnasa z masy wiążącej, bez kawałków jedynki.Masz jakies zdjęcie w oryginalnych kolorach?Na przyszłośc przygotuj sobie taki koreczek z drewienka, który wlożysz w otwór po sondzie, zaraz po jej wyjęciu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/7/#findComment-276862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 24 Marca 2013 kondra1005, Nie żebym mędrkował ja to już przerobiłem na sobie :grin: ,a co a wiesz najbardziej mnie wkurzało jak się starałem mocno a tu zonk spoko pierwsze koty za płoty :lol: jeszcze nas zadziwisz :shock: Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/7/#findComment-276898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondra1005 Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 24 Marca 2013 Być może kawałki mięsa były za duże i blokowały się w lejku, a bokami przeciskała sie masa wiążąca. Jesli tak, to w końcówce batonów powinna być kiełbnasa z masy wiążącej, bez kawałków jedynki. Masz jakies zdjęcie w oryginalnych kolorach? Na przyszłośc przygotuj sobie taki koreczek z drewienka, który wlożysz w otwór po sondzie, zaraz po jej wyjęciu.wiem co jest nie tak a przynajmniej tak sadze haha . 1 - slabo wyrobilem farsz . recznie . dwa razy po okolo 3 min 2 - zamiast 3-ki dodalem sciegniste drobiowe (akurat do takiego mialem dostep) 3 - slabo nacisnieta masa do oslonki . te pelniejsze wyszly w miare przyzwoicie ( zdjecie pod spodem) 4 - mam maszynke reczna - chyba 5-ke i faktycznie kawalki blokowaly sie w lejku. jak dla mnie troszke za slona . ale wszystkie przepisy sa dla mnie za slone ) mam wlasna miarke i nastepnym razem peklosoli dosypie po swojemu ps . szukam maszynki elektrycznej z duzym gardzielem jesli macie jakis namiar bede wdzieczny. uwage moja zwrocil reklamowany ostatnio zelmer.. hmmm http://img843.imageshack.us/img843/7198/34542521.jpg Uploaded with ImageShack.us ( jest to szynkowa wieprzowo drobiowa ) SZACUNEK DLA WSZYSTKICH TAK USILNIE STARAJACYCH SIE POMOC TAKIM LAIKOM JAK JA. DZIEKI Cytuj śpiewać każdy może Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/7/#findComment-276912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 24 Marca 2013 zamiast 3-ki dodalem sciegniste drobioweTa masa wiążąca wygląda na podfermentowaną: występuje wyraźne zagęszczenie pęcherzyków gazu w tym obszarze. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/7/#findComment-276914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondra1005 Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 24 Marca 2013 zamiast 3-ki dodalem sciegniste drobioweTa masa wiążąca wygląda na podfermentowaną: występuje wyraźne zagęszczenie pęcherzyków gazu w tym obszarze.a po polsku ??? :blush: Cytuj śpiewać każdy może Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/7/#findComment-276917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 24 Marca 2013 a po polsku ???Czego nie zrozumiałeś? Fermentacja skutkuje produkcją dwutlenku węgla co może się uwidocznić w postaci pęcherzyków. Drugą, a może pierwszą ewentualnością jest dość mocno zapowietrzony farsz. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/7/#findComment-276923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondra1005 Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 24 Marca 2013 a po polsku ???Czego nie zrozumiałeś? Fermentacja skutkuje produkcją dwutlenku węgla co może się uwidocznić w postaci pęcherzyków. Drugą, a może pierwszą ewentualnością jest dość mocno zapowietrzony farsz. nie wiem czym moze byc spowodowana ? niezbyt swierze mieso? czy przetrzymywaniem mięsa w temperaturze pokojowej (12 godz przed wedzeniem)? nadaje sie do jedzenia ? mam jednak nadzieje ze to tylko zapowietrzony wyrob . Cytuj śpiewać każdy może Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/7/#findComment-276949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 24 Marca 2013 Masz jakies zdjęcie w oryginalnych kolorach? co do kolorów to albo zdjęcie przekłamuje albo wyroby wyglądają na okopcone, czy osuszałeś przed wędzeniem? Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/7/#findComment-276950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondra1005 Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 24 Marca 2013 Masz jakies zdjęcie w oryginalnych kolorach? co do kolorów to albo zdjęcie przekłamuje albo wyroby wyglądają na okopcone, czy osuszałeś przed wędzeniem?12 godz w mieszkaniu i 1 godz w wedzarni. zdjecia robione telefonem . ale fakt szynkowa w miejscu gdzie przewiazalem sznurkiem zmienila kolorek . nie jest to jednak dla mnie nowosc . "wedzarnia" z ktorej korzystam ma sporo wad. wiatr w niej hula jak w tatrach . dziury do okola grube na dwa palce i do tego przecieka . przy pogodzie jaka wczoraj zafundowala aura i tak sobie poradzilem . http://img826.imageshack.us/img826/6659/imgresub.jpg Uploaded with ImageShack.us wlasnie przed chwila sie dowiedzialem ze mozna zamiast 3-ki dodac maczki ziemniaczanej dla uzyskania kleistosci . co o tym sadzicie. powiedzial mi to czlowiek ktory wedzl zawodowo z tym ze dawno dawno temu. Cytuj śpiewać każdy może Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/7/#findComment-276953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 24 Marca 2013 zamiast 3-ki dodac maczki ziemniaczanej czy do uzyskania kleistości to nie wiem, świta :idea: mi coś że do związania wody może ale to tylko takie moje przemyslenia :rolleyes: niczym nie poparte Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/7/#findComment-276965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 24 Marca 2013 zamiast 3-ki dodac maczki ziemniaczanejTylko po co,jak dodasz ścięgnistej trójki i tak jak jest w przepisie dobrze wymieszasz to będzie Ok. [ Dodano: Nie 24 Mar, 2013 16:01 ]mi coś że do związania wodyW niektórych przepisach na mielonki,jest podana skrobia ziemniaczana,ale to się stosuje raczej w zakładach. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/7/#findComment-276968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 24 Marca 2013 niezbyt swieże mieso?Mięso drobiowe bardzo szybko się psuje a pytanie, czy było pierwszej świeżości, jaka była jego historia. Ponieważ później obrobiłeś je termicznie (parzyłeś) nie ma zagrożenia mikrobiologicznego. Jeżeli ładnie pachnie i smakuje to można kiełbachę zjeść . Ale radzę zrobić to szybko bo parzenie nie nieszczy przetrwalników bakterii. A te 12h przed wędzeniem w temp. pokojowej to z czego wynikało? Przyznam, że bałabym się tak długiego osadzania w temp. pokojowej normalnie przyprawionego mięsa i to w dodatku mieszanego z drobiowym. Sugeruję, żeby bardzo ściśle trzymać się dobrego przepisu. Nawet na pozór małe wskazówki mogą być istotne. Improwizacja wymaga jednak sporego doświadczenia aby trafnie ocenić wpływ wprowadzanych zmian na wynik końcowy. Kiełbasa szynkowa nie należy do łatwych produktów i na początku chyba wszyscy mją jakieś z nią kłopoty Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/7/#findComment-277032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 27 Marca 2013 WitajcieJestem początkujący więc prosze o zrozumienie :mellow: Ile trzeba zakupić golonek aby po usunięciu skóry, kości i tłuszczu uzyskać odpowiednią w kg ilość mięsa - w przypadku przepisu Szczepana 2 kg? Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/7/#findComment-277783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 27 Marca 2013 Ile trzeba zakupić golonek aby po usunięciu skóry, kości i tłuszczu uzyskać odpowiednią w kg ilość mięsaJeśli nie będą to, golonki tylne, które ważą powyżej 1 kg (bywają w handlu), wówczas wystarczy przyjąć pozyskanie mięsa kl III w ilości 45-50%. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/7/#findComment-277855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kangur00 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 jutro pekluje i zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/7/#findComment-279734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Po tej czynności wkładamy mięso do naczynia dodajemy wyżej wymienione przyprawy w następujący sposób. Bierzemy 1litr wody dodajemy wszystkie przyprawy wraz z peklosolą,dobrze rozmieszamy tak aby peklosól się rozpuściła i wlewamy do mięsa,dokładnie całość mieszamy aż zniknie solanka, po tej czynności zostawiamy na 24h w temp. 4-5°C.Moje pytanie jest takie: Czy coś się stanie jak to zapeklowane mięso poleży 48 godz.? :question: Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/7/#findComment-296053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Czy coś się stanie jak to zapeklowane mięso poleży 48 godz.?Nic sie nie stanie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/7/#findComment-296244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gienek46 Opublikowano 5 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 5 Grudnia 2013 ile czasu i w jakiej temperaturze wedzic w batonach tych brazowych 10cm Cytuj "Czy jeśli ludożerca je widelcem i nożem - to postęp?" S.J.Lec Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/7/#findComment-318664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.