Adek Opublikowano 5 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 5 Grudnia 2013 Na pierwszej stronie pisze gorącym dymem czyli max. 60oC do osiągnięcia barwy jasno brązowej ( około 3 h ) . Też będę ją wędził w sobotę kliknięte z telefonu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/8/#findComment-318667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan30 Opublikowano 5 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 5 Grudnia 2013 Ja wędzę 2 godz w temperaturze około 50 stopni potem parzenie studzenie i ponownie do wędzarni na 2 godz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/8/#findComment-318708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gienek46 Opublikowano 5 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 5 Grudnia 2013 Dziękuje za odpowiedz Cytuj "Czy jeśli ludożerca je widelcem i nożem - to postęp?" S.J.Lec Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/8/#findComment-318783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Wczoraj stwierdziłem że muszę kupić wagę jubilerską . Nie byłem w stanie przy mojej ilości tego wyrobu odważyć wymaganej ilości gałki i bazyli na swojej wadze . Musiałem działać na tzw. szczypty bo moja elektroniczna wielkości poniżej 1gr. nie odmierzy . kliknięte z telefonu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/8/#findComment-318912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 6 Grudnia 2013 stwierdziłem że muszę kupić wagę jubilerską No to witaj w klubie . I ja jednak wolę dokładnie zważyć przyprawy. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/8/#findComment-319122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 6 Grudnia 2013 (edytowane) ile czasu i w jakiej temperaturze wedzic w batonach tych brazowych 10cmCo 10 cm rękaw złożony , czy śr. napełnionego batonu - tu jest duża rozbieżność Edytowane 6 Grudnia 2013 przez spec202 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/8/#findComment-319125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MacOn Opublikowano 8 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Wczoraj stwierdziłem że muszę kupić wagę jubilerską . Nie byłem w stanie przy mojej ilości tego wyrobu odważyć wymaganej ilości gałki i bazyli na swojej wadze .Adek .to nie aptaka a przyprawy dodajemy do smaku ;-). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/8/#findComment-319322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaugusty Opublikowano 7 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 7 Maja 2019 ja wedze dymem w 60 stopniach 3 godziny i NIE PARZE. Podwyzszam temp w wedzarce do 85 stopni i trzymam tak dlugo, az w srodku kielbasy dojdzie do 73 stopni. Moje kielbasy maja okolo 45 mm srednicy. Nastepnie, po ostudzeniu pakuje prozniowo. Nawet po 3 miesiacach sa ok. Trzymam je jednak w lodowce w strefe 0.I jeszcze jedno. Uzywam tylko samej szynki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/8/#findComment-630850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 8 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 8 Maja 2019 (edytowane) Moim zdaniem parzona jest smaczniejsza i niewątpliwie bardziej soczysta. Edytowane 8 Maja 2019 przez Woytas Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/8/#findComment-630984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 9 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 9 Maja 2019 ja wedze dymem w 60 stopniach 3 godziny i NIE PARZE. Podwyzszam temp w wedzarce do 85 stopni i trzymam tak dlugo, az w srodku kielbasy dojdzie do 73 stopni. Moje kielbasy maja okolo 45 mm srednicy. Nastepnie, po ostudzeniu pakuje prozniowo. Nawet po 3 miesiacach sa ok. Trzymam je jednak w lodowce w strefe 0.I jeszcze jedno. Uzywam tylko samej szynki.Większość dobrych kiełbas robi się z szynki a szynkowymi NIE SĄ. Twoja kiełbasa to na pewno NIE JEST szynkowa. Zerknij jak się szynkową robi i jak powinna wyglądać:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14098-porada-nr-5-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-jak-zrobi%C4%87-pierwsz%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-szynkow%C4%85/ Prawdziwe jest to, że pieczone kiełbasy są trwalsze. Szynkowa należy do kiełbas nietrwałych. Nie przedstwiłeś składu ani przypraw ale po rozmiarze i obróbce bardziej podobna do żywieckiej Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/8/#findComment-631010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 10 Maja 2019 Twoja kiełbasa to na pewno NIE JEST szynkowa. Ejże. Dlaczego nie jest? Może przecież być "Kiełbasą szynkową wg jangusty". co automatycznie zwalnia ją z konieczności stosowania receptury z 16-tki. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/8/#findComment-631126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 10 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 10 Maja 2019 (edytowane) zbliżamy się do wstępnego rozpięciorzenia włosa...lub kiełbasy... lub jakoś tak Fajnie Jagusty, że mi przypomniałaś o obsłonkach fi 45... gdzieś jeszcze mam chyba... Edytowane 10 Maja 2019 przez ziezielony Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/8/#findComment-631129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 11 Maja 2019 Dlaczego nie jest? Może przecież być "Kiełbasą szynkową wg jangusty" Nie żartuj. A poza tym jesteśmy w temacie Szynkowej Szczepana, więc może koledze trzeba założyć temat i zatytułować, tak jak napisaleś.Zastanawiam się czy jest jeszcze inny pierwowzór tej kiełbasy łącznie z nazwą? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/8/#findComment-631216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kondziu019 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Witam, pytanie czy mieso do tej kielbasy peklujecie tak jak w przepisie tj. Zmielone czy peklujecie pokrojone A później mielicie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/8/#findComment-687899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Zmielone czy peklujecie pokrojone A później mielicie? A co Ty chcesz mielić do peklowania jak 80% mięsa jest krojona.III też pekluj w kawałkach. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/8/#findComment-687904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziółko79 Opublikowano 18 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 18 Grudnia 2020 Zrobiłem pierwszy raz wyszła super, wędzona i parzona, smak podobny , ale piękna sprawa, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/8/#findComment-688813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 18 Grudnia 2020 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/8/#findComment-688819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yrek79 Opublikowano 18 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 18 Grudnia 2020 Zrobiłem pierwszy raz wyszła super, wędzona i parzona, smak podobny , ale piękna sprawa, pozdrawiam.Widzieć widziałem ,ale nie próbowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/8/#findComment-688843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.