EL GREGOR Opublikowano 13 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #351 Opublikowano 13 Października 2011 :grin: zrobiłem taki mały eksperyment z serem,ser solił się 12 godz.Do słoików wlałem tej solanki,oliwe z oliwek i olej słonecznikowy po 1/3. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/15/#findComment-179597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 13 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #352 Opublikowano 13 Października 2011 postanowiłem zrobić sergrześ ale to biały ser zrobiłeś ? wygląda jak twarogowy... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/15/#findComment-179623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 13 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #353 Opublikowano 13 Października 2011 :grin: następne będą kolorowe :grin: farba już jedzie :grin: Grażka mówi,żeby nie farbować,woli naturę.Z białego mleka zawsze wyjdą białe sery,tak myślę. :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/15/#findComment-179639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 13 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #354 Opublikowano 13 Października 2011 aha, czyli robiłeś bez podpuszczki ? Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/15/#findComment-179640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 13 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #355 Opublikowano 13 Października 2011 :grin: z podpuszczką,tylko żeby był żółty daje się barwnika. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/15/#findComment-179654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 14 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #356 Opublikowano 14 Października 2011 Grzesiu, Pokemonowi chodzi o denaturację kwasową białka lub enzymatyczną.W pierwszym wypadku otrzymuje się zwykły kwaśny twaróg, a w drugim słodki skrzep na sery. Z użyciem podpuszczki otrzymuje się słodki skrzep i taki ser zrobiłeś. Natomiast w przypadku większości serów jednocześnie tworzy się skrzep podpuszczkowy i jednocześnie postępuje zakwaszenie skrzepu za pomąca bakterii mlekowych. Jeżeli chodzi o barwę, to z czasem z koloru białego tworzy się kolor żółty. Natomiast można go uzyskac od razu stosując barwnik annato. Nowy dział przed tobą i nowe wyzwania Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/15/#findComment-179746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 14 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #357 Opublikowano 14 Października 2011 :grin: Bardzo Mi się spodobało robienie sera,to dzięki Tobie Danielu :grin: Jutro robię ser,formę już mam,dzisiaj powinna dotrzeć ,,farba,, będzie żółty :grin:Na pewno spróbuje zrobić inne sery,które są w dziale serowarstwa. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/15/#findComment-179790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #358 Opublikowano 14 Października 2011 formę już mamNie zapomnij jej wymoczyć. Życze powodzenia i proszę o fotorelację. dzisiaj powinna dotrzeć ,,farba,, będzie żółtyJak koniecznie chcesz mieć podfarbowany serek to użyj kurkumy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/15/#findComment-179887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 14 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #359 Opublikowano 14 Października 2011 Na pewno spróbuje zrobić inne sery,które są w dziale serowarstwa. Grzesiu, jak zawsze chętnie pomogę, zresztą nie tylko ja. Dostęp do świeżego mleczka masz, więc ucz się, wyciągaj błędy..... zresztą, co ja będę starego wygę uczył Pozdro :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/15/#findComment-179919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 14 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #360 Opublikowano 14 Października 2011 Łoscypki? Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/15/#findComment-179931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 14 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #361 Opublikowano 14 Października 2011 Zrób jak doradza E.Anna , użyj do barwienia sera kurkumy,barwnik 160a:annato jest szkodliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/15/#findComment-179940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 15 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #362 Opublikowano 15 Października 2011 :grin: Trudno już dzieło rozpoczęte :sad: fotorelacja się robi :grin: dałem 6 kropli farby :sad: możecie końca dzieła nie doczekać i nici ze zdjęć :grin: myślę,że w najlepszym przypadku wyjdą MI tylko włosy :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/15/#findComment-179956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 15 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #363 Opublikowano 15 Października 2011 :grin: oczywiście żartuję sobie :grin: dzięki za kurkumę,ile kurkumy dajecie na 10l mleka. :grin: [ Dodano: Sob 15 Paź, 2011 11:02 ]:grin: z tym annatto nie jest tak żle :grin: dodaje się go jako barwnik do masła,pomadek,cieni,tuszu.Teraz tylko trzeba będzie ograniczyć całowanie,skoro będzie w serze :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/15/#findComment-179958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 15 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #364 Opublikowano 15 Października 2011 Witam grzegorz565 jak możesz to daj mi namiar gdzie mogę kupić formę do oscypków ,taką jak twoja :grin: pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/15/#findComment-179963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 15 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #365 Opublikowano 15 Października 2011 Mogę kolego podpowiedzieć , na Krupówkach w Zakopanym.To jest towar ,że tak powiem reglamentowany. :lol: Kiedyś były na Allegro . Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/15/#findComment-179969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 15 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #366 Opublikowano 15 Października 2011 :grin: tel.606 436 513 e-mail gpabi@poczta.onet.pl. tam dostaniesz formę i chemię :grin: [ Dodano: Sob 15 Paź, 2011 15:57 ]:grin: podgrzewamy mleko do 35*C ciągle mieszając,żeby była równa temperatura.Pierwszy sypiemy chlorek wapnia 1g\10l mleka,potem barwnik,dałem 6 kropli i podpuszczkę 1g,wcześniej rozcieńczamy to z wodą,lepiej połączy się z mlekiem.Minutę mieszamy i stawiamy w cieple miejsce (Ja zawinąłem w koc)na godzinę.Po godzinie sprawdzamy skrzep, kroimy i delikatnie mieszamy.Zawinąłem w koc jeszcze na godzinę i w tym czasie jeszcze mieszamy 4-5 razy.Wlewamy skrzep do worka ociekowego i czekamy godzinę w trakcie jaszcze odciskamy.Do tej foremki trzeba skrzep podzielić na 6 kawałków.Grzejemy wodę do 55*C i wkładamy ser na 10min.Odciskamy serwatkę i wkładamy do formy,z formą do zimnej solonej wody i roztwieramy formę.W solance ser leży 12 godz.Pierwsze zdjęcie to Mój pierwszy ser.Jest na prawdę super.Dziękuję Danielowi za naukę. :grin: :thumbsup: :clap: [ Dodano: Sob 15 Paź, 2011 15:59 ]cd. http://images39.fotosik.pl/1120/dc11b630c4588bc0med.jpg http://images49.fotosik.pl/1127/c122388e044b4801med.jpg http://images40.fotosik.pl/1145/ade2e19de4f4b6b1med.jpg http://images50.fotosik.pl/1163/a58c68f13927f0c5med.jpg http://images41.fotosik.pl/1120/332c5aded7294837med.jpg http://images37.fotosik.pl/1116/0964af794323c695med.jpg http://images41.fotosik.pl/1120/3155a841783f8a61med.jpg http://images39.fotosik.pl/1120/43dc0ac0b4bb1165med.jpg http://images39.fotosik.pl/1120/64388979956c933fmed.jpg http://images41.fotosik.pl/1120/9bee7cdd70fc447cmed.jpg Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/15/#findComment-179977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 15 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #367 Opublikowano 15 Października 2011 Jestem w szoku... brawo grzesiu, ja dalej się boję zabierać za ser... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/15/#findComment-179984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 15 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #368 Opublikowano 15 Października 2011 Dzięki grzegorz565 za namiary na formę ,a serki :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap: zapewne będą fotki z wędzenia serków :grin: pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/15/#findComment-179985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 15 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #369 Opublikowano 15 Października 2011 :grin: z serwatki zrobiłem ricottę, którą zakwasiłem octem.Lepszy jest kwasek cytrynowy,musiałem sprawdzić co lepsze :grin: grzejemy serwatkę do 95*C i sypiemy kwasek lub wlewamy ocet,1 płaską łyżeczkę kwasku lub 50g octu.Wyłączamy gaz i czekamy kilka minut aby odcedzić smaczny serek ricotta :grin: Pokemon :grin: zrobienie sera to jest pikuś,do dzieła kowboju :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/15/#findComment-179988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 15 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #370 Opublikowano 15 Października 2011 grzegorz565, :clap: :clap: ładnie wyglądają serki w foremkach a ricotta napewno rozpływa się w ustach. Czy doprawiałeś ją ? Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/15/#findComment-180012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #371 Opublikowano 15 Października 2011 Lepszy jest kwasek cytrynowy,musiałem sprawdzić co lepsze Moim akromnym zdaniem jeszcze lepszy jest sok z cytryny. :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/15/#findComment-180015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 15 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #372 Opublikowano 15 Października 2011 Moim akromnym zdaniem jeszcze lepszy jest sok z cytryny. W moich testach wyszło, że najlepszy do tego jest kwas mlekowy. Kupiłem w Wawie 80%. Dostępny na stronie Primus. Używam go obecnie do wszystkiego, zamiast octowego. Bardzo fajne wyszły ogórki i papryka konserwowa. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/15/#findComment-180020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 15 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #373 Opublikowano 15 Października 2011 Grzegorz, moje gratulacje, pięknie to wygląda. Po takiej fotorelacji to i filmik z Gąsiorowa niepotrzebny :-)Jedno pytanie tylko mam: Jakie stężenie miała solanka do której włożyłeś sery ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/15/#findComment-180034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 15 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #374 Opublikowano 15 Października 2011 grzegorz565, Tak trzymaj :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/15/#findComment-180037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 16 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #375 Opublikowano 16 Października 2011 Mogę kolego podpowiedzieć , na Krupówkach w Zakopanym. Wiesław gil, tu masz namiary na tego Pana, który jako jedyny w Zakopanem ma formy do oscypków.Stragan przy wejściu na Gubałówkę. http://www.gorsky.pl/pl/contact/ sypiemy kwasek lub wlewamy ocet,1 płaską łyżeczkę kwasku lub 50g octu. Grzegorz, ile miałeś serwatki :rolleyes: Ja daję ok. 0,7-0,8g kwasku na 1L serwatki. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/15/#findComment-180048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.