Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

:grin: zrobiłem taki mały eksperyment z serem,ser solił się 12 godz.Do słoików wlałem tej solanki,oliwe z oliwek i olej słonecznikowy po 1/3. :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/15/#findComment-179597
Udostępnij na innych stronach

postanowiłem zrobić ser

grześ ale to biały ser zrobiłeś ? wygląda jak twarogowy...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/15/#findComment-179623
Udostępnij na innych stronach

:grin: następne będą kolorowe :grin: farba już jedzie :grin: Grażka mówi,żeby nie farbować,woli naturę.Z białego mleka zawsze wyjdą białe sery,tak myślę. :grin: :thumbsup:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/15/#findComment-179639
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu,

 

Pokemonowi chodzi o denaturację kwasową białka lub enzymatyczną.

W pierwszym wypadku otrzymuje się zwykły kwaśny twaróg, a w drugim słodki skrzep na sery. Z użyciem podpuszczki otrzymuje się słodki skrzep i taki ser zrobiłeś. Natomiast w przypadku większości serów jednocześnie tworzy się skrzep podpuszczkowy i jednocześnie postępuje zakwaszenie skrzepu za pomąca bakterii mlekowych. Jeżeli chodzi o barwę, to z czasem z koloru białego tworzy się kolor żółty. Natomiast można go uzyskac od razu stosując barwnik annato.

 

Nowy dział przed tobą i nowe wyzwania :cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/15/#findComment-179746
Udostępnij na innych stronach

:grin: Bardzo Mi się spodobało robienie sera,to dzięki Tobie Danielu :grin: Jutro robię ser,formę już mam,dzisiaj powinna dotrzeć ,,farba,, będzie żółty :grin:Na pewno spróbuje zrobić inne sery,które są w dziale serowarstwa. :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/15/#findComment-179790
Udostępnij na innych stronach

formę już mam

Nie zapomnij jej wymoczyć.

Życze powodzenia i proszę o fotorelację.

dzisiaj powinna dotrzeć ,,farba,, będzie żółty

Jak koniecznie chcesz mieć podfarbowany serek to użyj kurkumy.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/15/#findComment-179887
Udostępnij na innych stronach

Na pewno spróbuje zrobić inne sery,które są w dziale serowarstwa.

Grzesiu, jak zawsze chętnie pomogę, zresztą nie tylko ja. Dostęp do świeżego mleczka masz, więc ucz się, wyciągaj błędy..... zresztą, co ja będę starego wygę uczył :cool::cool:

 

Pozdro :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/15/#findComment-179919
Udostępnij na innych stronach

Łoscypki? ;)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/15/#findComment-179931
Udostępnij na innych stronach

:grin: Trudno już dzieło rozpoczęte :sad: fotorelacja się robi :grin: dałem 6 kropli farby :sad: możecie końca dzieła nie doczekać i nici ze zdjęć :grin: myślę,że w najlepszym przypadku wyjdą MI tylko włosy :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/15/#findComment-179956
Udostępnij na innych stronach

:grin: oczywiście żartuję sobie :grin: dzięki za kurkumę,ile kurkumy dajecie na 10l mleka. :grin:

 

[ Dodano: Sob 15 Paź, 2011 11:02 ]

:grin: z tym annatto nie jest tak żle :grin: dodaje się go jako barwnik do masła,pomadek,cieni,tuszu.Teraz tylko trzeba będzie ograniczyć całowanie,skoro będzie w serze :grin: :thumbsup:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/15/#findComment-179958
Udostępnij na innych stronach

Witam grzegorz565 jak możesz to daj mi namiar gdzie mogę kupić formę do oscypków ,taką jak twoja :grin: pozdrawiam

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/15/#findComment-179963
Udostępnij na innych stronach

Mogę kolego podpowiedzieć , na Krupówkach w Zakopanym.

To jest towar ,że tak powiem reglamentowany. :lol:

Kiedyś były na Allegro .

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/15/#findComment-179969
Udostępnij na innych stronach

:grin: tel.606 436 513 e-mail gpabi@poczta.onet.pl. tam dostaniesz formę i chemię :grin:

 

[ Dodano: Sob 15 Paź, 2011 15:57 ]

:grin: podgrzewamy mleko do 35*C ciągle mieszając,żeby była równa temperatura.Pierwszy sypiemy chlorek wapnia 1g\10l mleka,potem barwnik,dałem 6 kropli i podpuszczkę 1g,wcześniej rozcieńczamy to z wodą,lepiej połączy się z mlekiem.Minutę mieszamy i stawiamy w cieple miejsce (Ja zawinąłem w koc)na godzinę.Po godzinie sprawdzamy skrzep, kroimy i delikatnie mieszamy.Zawinąłem w koc jeszcze na godzinę i w tym czasie jeszcze mieszamy 4-5 razy.Wlewamy skrzep do worka ociekowego i czekamy godzinę w trakcie jaszcze odciskamy.Do tej foremki trzeba skrzep podzielić na 6 kawałków.Grzejemy wodę do 55*C i wkładamy ser na 10min.Odciskamy serwatkę i wkładamy do formy,z formą do zimnej solonej wody i roztwieramy formę.W solance ser leży 12 godz.Pierwsze zdjęcie to Mój pierwszy ser.Jest na prawdę super.Dziękuję Danielowi za naukę. :grin: :thumbsup: :clap:

 

[ Dodano: Sob 15 Paź, 2011 15:59 ]

cd. http://images39.fotosik.pl/1120/dc11b630c4588bc0med.jpg http://images49.fotosik.pl/1127/c122388e044b4801med.jpg http://images40.fotosik.pl/1145/ade2e19de4f4b6b1med.jpg http://images50.fotosik.pl/1163/a58c68f13927f0c5med.jpg http://images41.fotosik.pl/1120/332c5aded7294837med.jpg http://images37.fotosik.pl/1116/0964af794323c695med.jpg http://images41.fotosik.pl/1120/3155a841783f8a61med.jpg http://images39.fotosik.pl/1120/43dc0ac0b4bb1165med.jpg http://images39.fotosik.pl/1120/64388979956c933fmed.jpg http://images41.fotosik.pl/1120/9bee7cdd70fc447cmed.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/15/#findComment-179977
Udostępnij na innych stronach

Jestem w szoku... brawo grzesiu, ja dalej się boję zabierać za ser...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/15/#findComment-179984
Udostępnij na innych stronach

Dzięki grzegorz565 za namiary na formę ,a serki :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap: zapewne będą fotki z wędzenia serków :grin: pozdrawiam

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/15/#findComment-179985
Udostępnij na innych stronach

:grin: z serwatki zrobiłem ricottę, którą zakwasiłem octem.Lepszy jest kwasek cytrynowy,musiałem sprawdzić co lepsze :grin: grzejemy serwatkę do 95*C i sypiemy kwasek lub wlewamy ocet,1 płaską łyżeczkę kwasku lub 50g octu.Wyłączamy gaz i czekamy kilka minut aby odcedzić smaczny serek ricotta :grin: Pokemon :grin: zrobienie sera to jest pikuś,do dzieła kowboju :grin: :thumbsup:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/15/#findComment-179988
Udostępnij na innych stronach

grzegorz565, :clap: :clap: ładnie wyglądają serki w foremkach a ricotta napewno rozpływa się w ustach. Czy doprawiałeś ją ?

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/15/#findComment-180012
Udostępnij na innych stronach

Lepszy jest kwasek cytrynowy,musiałem sprawdzić co lepsze

Moim akromnym zdaniem jeszcze lepszy jest sok z cytryny. :wink:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/15/#findComment-180015
Udostępnij na innych stronach

Moim akromnym zdaniem jeszcze lepszy jest sok z cytryny.

W moich testach wyszło, że najlepszy do tego jest kwas mlekowy.

Kupiłem w Wawie 80%. Dostępny na stronie Primus.

Używam go obecnie do wszystkiego, zamiast octowego.

Bardzo fajne wyszły ogórki i papryka konserwowa.

 

PZDR

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/15/#findComment-180020
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz, moje gratulacje, pięknie to wygląda. Po takiej fotorelacji to i filmik z Gąsiorowa niepotrzebny :-)

Jedno pytanie tylko mam: Jakie stężenie miała solanka do której włożyłeś sery ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/15/#findComment-180034
Udostępnij na innych stronach

Mogę kolego podpowiedzieć , na Krupówkach w Zakopanym.

Wiesław gil, tu masz namiary na tego Pana, który jako jedyny w Zakopanem ma formy do oscypków.Stragan przy wejściu na Gubałówkę.

 

http://www.gorsky.pl/pl/contact/

 

sypiemy kwasek lub wlewamy ocet,1 płaską łyżeczkę kwasku lub 50g octu.

Grzegorz, ile miałeś serwatki :rolleyes: Ja daję ok. 0,7-0,8g kwasku na 1L serwatki.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/15/#findComment-180048
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.