zbig3133 Opublikowano 26 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #1151 Opublikowano 26 Lipca 2012 Grzegorz, coraz mniej zwracam uwagę na recepturę Twoich wyrobów, wygląd mówi sam za siebie :clap: :clap: :thumbsup: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-229694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 27 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #1152 Opublikowano 27 Lipca 2012 Znalazł sposób dla bezpiecznego(dla zdrowia) przeglądu podobnych fotografii - najpierw jem, a potem za komputer. :grin: Grzegorz, :clap: :clap: :clap: Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-229768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 30 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1153 Opublikowano 30 Lipca 2012 :grin: po lewej ser z solanki po prawej solona masa serowa. Ser z solanki ma gładszą strukturę. Kiełbasa wędzona 24 lipiec. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-230116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 30 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #1154 Opublikowano 30 Lipca 2012 Kiełbasa ala Kindziuk :lol: Ładnie wygląda, a te sery :clap: :thumbsup: :clap: :thumbsup: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-230126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 30 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #1155 Opublikowano 30 Lipca 2012 grzegorz565, mistrzostwo świata podziwiam Twój zapał :thumbsup: :clap: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-230137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #1156 Opublikowano 30 Lipca 2012 Kiełbasa wędzona 24 lipiecCzy mogę prosić o przepis na tę apetyczną kiełbaskę? :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-230174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 30 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1157 Opublikowano 30 Lipca 2012 :grin: z wyjazdu została kiełbasa biała parzona, miała być na grilla :grin: Kiełbasa,cukinia,papryka,cebula i ziemniaki.Bardzo proste smaczne danie :grin: :thumbsup: [ Dodano: Pon 30 Lip, 2012 21:08 ]:grin: dokładnego przepisu to nie podam :blush: ponieważ go nie ma.Za każdym razem jest robiona i przyprawiana inaczej.Napisze jak robiłem ostatnio. Mięso tylko z szynki i słoniny grzbietowej.(szynki 5,5kg,słoniny 0,5kg). Mięso pokroiłem na kawałki wielkości brzoskwini,słoninę na paski gr.5mm.Zapeklowałem mieszanką peklującą sól morska,sól grubo ziarnista i peklosól.Przyprawy;ziele angielskie,rozmaryn,kminek,jałowiec,pieprz,kolendra (roztłuczone w moździerzu),liść laurowy,czosnek (rozgnieciony). Za peklowałem 20g tak przygotowaną mieszanką na 1kg mięsa.Mięso stało w lodówce przykryte słoniną 7 dni. Po tygodniu lepsze kawałki szynki pokroiłem nożem 1cmx1cm (wagi tego pokrojonego mięsa nie znam bo nie ważyłem) resztę zmieliłem na szarpaku maszynka Zelmer 5.Część słoniny zmieliłem na 3mm a resztę skroiłem 5x5mm. Doprawiłem jeszcze czosnkiem 3 ząbki,plaska łyżeczka(pisze tak bo lepiej to brzmi ale sypałem z torebki do moździerza) kolendra ,pieprz,rozmaryn,jałowiec.Z paczki posypałem majeranek,płatki papryki i gorczyce. Najpierw wyrobiłem mięso krojone z przyprawami(5min),dodałem zmielone,wody dolałem z dzbanka (0,5-0,8l) i dalej wyrabiałem (5min) słonina mielona i dalsze wyrabianie,słonina krojona. Wędziłem około 3-3,5h ciepłym dymem.Wisi w garażu. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-230176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1158 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 :grin: kupiłem osłonki 19 i 45 w poniedziałek próba. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-230640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1159 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 A co będziesz próbował?.W te kolagenki to kabanosy idą jak burza.Uważaj bo jak nasiąkną i pękną to się rwą dalej wzdłuż.Nie próbuj odrywać tylko odetnij w miejscu pekniecia. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-230643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1160 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 :grin: zawsze do kabanosów używałem baranich,te kupiłem pierwszy raz :grin: Arkadiusz,dzięki za radę :grin: [ Dodano: Pią 03 Sie, 2012 18:12 ]:grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-230644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1161 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Grzesiu no :clap: jak zwykle umiesz podsycić nastrój :thumbsup: :clap: Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-230673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1162 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 :grin:ten sam farsz na kiełbasy napchałem do różnych osłonek(19,30.45) :grin: Jelita 30-32 to resztki z poprzednich wyrobów kiełbas,leżały zamrożone w zamrażalce bez soli.Nie było problemów z napychaniem tylko w dotyku już nie były takie ,,śliskie,, tylko ,,papierowe,,. Zostało jeszcze parę metrów,które ponownie zamroziłem :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-230934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1163 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-231104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1164 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 :grin: Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Grzesiu FANTASTYCZNE ZDJĘCIA!!! :grin: :wink: BTW Widzę, że PiS ma konkurencje POWAŻNĄ! :tongue: Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-231105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1165 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 :grin: Marku :grin: to nie konkurencja.My tylko się tak dostrajamy do jubileuszowego zlotu grupy Warmińsko -Mazurskiej,serdecznie CIĘ tam zapraszamy :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-231114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1166 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 grzegorz jadłeś kiełbasę w sztucznych osłonkach 19 i 30-32 ?Twoje wrażenia ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-231139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1167 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 grzegorz565, Bardzo piękne wyroby Tylko pozazdrościć :clap: Jak była temperatura wędzenia, jeśli to nie tajemnica ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-231141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1168 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 :grin: miro nie jadłem takich kiełbas (chyba,że nie wiedziałem) tej 19 kolagenowej też jeszcze nie próbowałem.30-32 sztucznych nie spotkałem. :blush: Gwizdek,temperatury wędzenia nie znam bo nie mierzę.W wędzarni podczas wędzenia mam różną temperaturę,od strony paleniska jest niższa(sery,kiełbasy) w środku wyższa(szynki,polędwice,polędwiczki) i na końcu wysoka dla boczków i słoniny.Taki rozkład temperatury bardzo Mi odpowiada ponieważ mogę wędzić cały asortyment jednym pociągnięciem. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-231175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1169 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 :grin: może się komuś przyda taka rada. W okresie letnim mięso trzymam w lodówce,które wyjmuję dopiero rano po rozpaleniu wędzarni.Wędzarnia się grzeje w tym czasie wiążę szynki,polędwice,boczki,słoninę. Kiełbasę robię dzień wcześniej po napchaniu wkładam do skrzynki i do lodówki.Rano rozwieszam na kije. Jak widać brak czasu na osadzanie i ociekanie.(ze względu na warunki panujące latem) Wczoraj wpadł Mi taki pomysł żeby po wiązaniu papierowym ręcznikiem obsuszyć szynki,polędwice i polędwiczki. Bardzo dobry sposób na skrócenie obsuszania w wędzarni i przejścia do właściwego wędzenia. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-231214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1170 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 żeby po wiązaniu papierowym ręcznikiem obsuszyćTeż tak robię, później jeszcze wiatrakiem sobie pomagam Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-231215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1171 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 grzegorz565, Sprawdź wyroby po osuszeniu ręcznikiem papierowym czy nie pokryją się "rosą" w wędzarni. Jak jest różnica pomiędzy wędzonką ,a otoczeniem - warunku termiczne w wędzarni, to zawsze wykropi się para wodna. Prawidłowe osuszanie odbędzie się gdy temperatura wędzonki będzie zbliżona do otoczenia. Ja nie widzę sensu osuszać zimnych wyrobów i potem wkładać do nagrzanej wędzarni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-231216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1172 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 :grin: a Ja widzę taki sens ponieważ skraca MI to czas wędzenia a różnicy w smaku nie dostrzegłem. Efekt MI się podoba i tak latem będę robił :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-231223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1173 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 grzegorz565, wędzenie to przecież "Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej." a Ty skracasz :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-231227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1174 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 :grin: latem lubię ,,wakacyjne szybkie numerki,,. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-231232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1175 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 :grin: karkówka w sosie :thumbsup: z sezonową fasolką :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-231253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.