EL GREGOR Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1176 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/48/#findComment-231104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1177 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 :grin: Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Grzesiu FANTASTYCZNE ZDJĘCIA!!! :grin: :wink: BTW Widzę, że PiS ma konkurencje POWAŻNĄ! :tongue: Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/48/#findComment-231105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1178 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 :grin: Marku :grin: to nie konkurencja.My tylko się tak dostrajamy do jubileuszowego zlotu grupy Warmińsko -Mazurskiej,serdecznie CIĘ tam zapraszamy :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/48/#findComment-231114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1179 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 grzegorz jadłeś kiełbasę w sztucznych osłonkach 19 i 30-32 ?Twoje wrażenia ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/48/#findComment-231139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1180 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 grzegorz565, Bardzo piękne wyroby Tylko pozazdrościć :clap: Jak była temperatura wędzenia, jeśli to nie tajemnica ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/48/#findComment-231141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1181 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 :grin: miro nie jadłem takich kiełbas (chyba,że nie wiedziałem) tej 19 kolagenowej też jeszcze nie próbowałem.30-32 sztucznych nie spotkałem. :blush: Gwizdek,temperatury wędzenia nie znam bo nie mierzę.W wędzarni podczas wędzenia mam różną temperaturę,od strony paleniska jest niższa(sery,kiełbasy) w środku wyższa(szynki,polędwice,polędwiczki) i na końcu wysoka dla boczków i słoniny.Taki rozkład temperatury bardzo Mi odpowiada ponieważ mogę wędzić cały asortyment jednym pociągnięciem. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/48/#findComment-231175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1182 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 :grin: może się komuś przyda taka rada. W okresie letnim mięso trzymam w lodówce,które wyjmuję dopiero rano po rozpaleniu wędzarni.Wędzarnia się grzeje w tym czasie wiążę szynki,polędwice,boczki,słoninę. Kiełbasę robię dzień wcześniej po napchaniu wkładam do skrzynki i do lodówki.Rano rozwieszam na kije. Jak widać brak czasu na osadzanie i ociekanie.(ze względu na warunki panujące latem) Wczoraj wpadł Mi taki pomysł żeby po wiązaniu papierowym ręcznikiem obsuszyć szynki,polędwice i polędwiczki. Bardzo dobry sposób na skrócenie obsuszania w wędzarni i przejścia do właściwego wędzenia. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/48/#findComment-231214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1183 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 żeby po wiązaniu papierowym ręcznikiem obsuszyćTeż tak robię, później jeszcze wiatrakiem sobie pomagam Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/48/#findComment-231215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1184 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 grzegorz565, Sprawdź wyroby po osuszeniu ręcznikiem papierowym czy nie pokryją się "rosą" w wędzarni. Jak jest różnica pomiędzy wędzonką ,a otoczeniem - warunku termiczne w wędzarni, to zawsze wykropi się para wodna. Prawidłowe osuszanie odbędzie się gdy temperatura wędzonki będzie zbliżona do otoczenia. Ja nie widzę sensu osuszać zimnych wyrobów i potem wkładać do nagrzanej wędzarni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/48/#findComment-231216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1185 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 :grin: a Ja widzę taki sens ponieważ skraca MI to czas wędzenia a różnicy w smaku nie dostrzegłem. Efekt MI się podoba i tak latem będę robił :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/48/#findComment-231223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1186 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 grzegorz565, wędzenie to przecież "Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej." a Ty skracasz :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/48/#findComment-231227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1187 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 :grin: latem lubię ,,wakacyjne szybkie numerki,,. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/48/#findComment-231232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1188 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 :grin: karkówka w sosie :thumbsup: z sezonową fasolką :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/48/#findComment-231253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1189 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 grzegorzu karkówka wygląda bardzo smakowicie.Można prosić o przepisik ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/48/#findComment-231259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1190 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 :grin: przepis bardzo prosty :grin: Smażę lekko karkówkę(wcześniej przyprawioną ) na tym samym oleju szklę cebulę,paprykę i czosnek. W tym samym czasie gotuję fasolkę i marchew (w jednym garnku). Przygotowanie sosu;szklanka wrzącej wody,pół kostki rosołowej którą rozpuszczam w tej wodzie.Biorę dużą łyżkę mąki i tyle samo masła,mieszam do jednej konsystencji na talerzu. Wlewam rozpuszczoną kostkę na patelnię gdzie szklą się warzywa,wkładam mąkę z masłem i rozprowadzam aż powstanie sos jak za gęsty to dolewam trochę wody.Wkładam karkówkę i przez godzinę pyrka na bardzo małym ogniu.Następnie dodaję fasolkę i marchew (do rozrzedzania sosu biorę wodę z gotującej się fasoli i marchwi). Sos przyprawiam do smaku. Życzę smacznego :thumbsup: Dzisiaj zrobiłem podobnie, kotlet mielony i do sosu dodałem kurki (wcześniej obgotowałem) :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/48/#findComment-231271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1191 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Przygotowanie sosu;szklanka wrzącej wody,pół kostki rosołowej którą rozpuszczam w tej wodzie.Biorę dużą łyżkę mąki i tyle samo masła,mieszam do jednej konsystencji na talerzu. Trochę się zamotałem. Czyli kostka osobno, a mąka z masłem osobno ? Masło rozpuszczone czy twarde ? :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/48/#findComment-231281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1192 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 :grin: kostka osobno rozpuszczona w wodzie i wlana na patelnię,masło trzeba wcześniej wyjąc z lodówki ale nie roztapiać i mieszamy na talerzu :grin: Możesz zrobić bardzo prostą wersję sosu;tylko wrząca woda,kostka,mąka,masło.Chcesz sos ciemniejszy to parę kropli sosu sojowego :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/48/#findComment-231309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1193 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Dzięki Grześ.Zrobię przy najbliższej okazji. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/48/#findComment-231371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1194 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 :grin: wiosną ser wędzony oscypek zapakowałem próżniowo,dziś degustacja tego sera :thumbsup: jestem pod wrażeniem smaku,zapachu,konsystencji.Został jeszcze jeden,przywiozę na zlot W-M. Na zdjęciu po lewej ser z wczesnej wiosny po prawej z czerwca. Sery dobrze dojrzewają zapakowane próżniowo,trzeba tylko kontrolować opakowania jak się zrobią luźne to pakuję na nowo i dalej leżą w lodówce. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/48/#findComment-231378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1195 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Sery dobrze dojrzewają :grin:super :clap: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/48/#findComment-231385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Violka Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1196 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 serdecznie CIĘ tam zapraszamy :grin:Ale Misiek beze mnie nie pojedzie, nie ma takiej opcji.. :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/48/#findComment-231396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darhel Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1197 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 oscypek zapakowałem próżniowoPilosy też pakowałem próżniowo, dwa tygodnie w temp. 4*. Nadal supcio :thumbsup: i jak piszesz, pewnie i dłużej by wytrzymały. P.S. Zgrzewarkę próżniową mam od niedawna i cały czas testuję jakość po "przelegiwaniu" Cytuj "Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/48/#findComment-231397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1198 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Moja znajoma leciała z Francji i jej nie puściły na burtę samolotu z serem(w ręcznym bagażu), posądziły materiał wybuchowy. No a że można przypuścić w takiej formie sera? Granat - limonka*! :grin: http://i006.radikal.ru/0712/29/4a0effb1189e.jpg http://s50.radikal.ru/i127/0812/66/a2afc3267d8f.jpg *rosyjska nazwa Grzegorz, :clap: :clap: :clap: Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/48/#findComment-231404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1199 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Feederman, mnie kiedys w Belgii na lotnisku nie puscili z serem typu camembert - a był z opactwa w Chimay... bo to materiał wybuchowy. Chciałem go zjeśc na miejscu,ale niestety mi nie dali co za szaleństwo... Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/48/#findComment-231406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1200 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 jacinto, no a jej z Gorgonzola poplątały :grin: Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/48/#findComment-231410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.