Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Grzegorz, coraz mniej zwracam uwagę na recepturę Twoich wyrobów, wygląd mówi sam za siebie :clap: :clap: :thumbsup:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-229694
Udostępnij na innych stronach

Znalazł sposób dla bezpiecznego(dla zdrowia) przeglądu podobnych fotografii - najpierw jem, a potem za komputer. :grin:

Grzegorz, :clap: :clap: :clap:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-229768
Udostępnij na innych stronach

:grin: po lewej ser z solanki po prawej solona masa serowa.

 

Ser z solanki ma gładszą strukturę.

 

Kiełbasa wędzona 24 lipiec. :grin:

 

 

 

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-230116
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa ala Kindziuk :lol: Ładnie wygląda, a te sery :clap: :thumbsup: :clap: :thumbsup:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-230126
Udostępnij na innych stronach

grzegorz565, mistrzostwo świata podziwiam Twój zapał :thumbsup: :clap:
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-230137
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa wędzona 24 lipiec

Czy mogę prosić o przepis na tę apetyczną kiełbaskę? :thumbsup:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-230174
Udostępnij na innych stronach

:grin: z wyjazdu została kiełbasa biała parzona, miała być na grilla :grin:

 

Kiełbasa,cukinia,papryka,cebula i ziemniaki.Bardzo proste smaczne danie :grin: :thumbsup:

 

 

[ Dodano: Pon 30 Lip, 2012 21:08 ]

:grin: dokładnego przepisu to nie podam :blush: ponieważ go nie ma.Za każdym razem jest robiona i przyprawiana inaczej.Napisze jak robiłem ostatnio.

 

Mięso tylko z szynki i słoniny grzbietowej.(szynki 5,5kg,słoniny 0,5kg).

 

Mięso pokroiłem na kawałki wielkości brzoskwini,słoninę na paski gr.5mm.Zapeklowałem mieszanką peklującą sól morska,sól grubo ziarnista i peklosól.Przyprawy;ziele angielskie,rozmaryn,kminek,jałowiec,pieprz,kolendra (roztłuczone w moździerzu),liść laurowy,czosnek (rozgnieciony). Za peklowałem 20g tak przygotowaną mieszanką na 1kg mięsa.Mięso stało w lodówce przykryte słoniną 7 dni.

 

Po tygodniu lepsze kawałki szynki pokroiłem nożem 1cmx1cm (wagi tego pokrojonego mięsa nie znam bo nie ważyłem) resztę zmieliłem na szarpaku maszynka Zelmer 5.Część słoniny zmieliłem na 3mm a resztę skroiłem 5x5mm.

 

Doprawiłem jeszcze czosnkiem 3 ząbki,plaska łyżeczka(pisze tak bo lepiej to brzmi ale sypałem z torebki do moździerza) kolendra ,pieprz,rozmaryn,jałowiec.Z paczki posypałem majeranek,płatki papryki i gorczyce.

 

Najpierw wyrobiłem mięso krojone z przyprawami(5min),dodałem zmielone,wody dolałem z dzbanka (0,5-0,8l) i dalej wyrabiałem (5min) słonina mielona i dalsze wyrabianie,słonina krojona.

 

Wędziłem około 3-3,5h ciepłym dymem.Wisi w garażu.

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-230176
Udostępnij na innych stronach

A co będziesz próbował?.W te kolagenki to kabanosy idą jak burza.Uważaj bo jak nasiąkną i pękną to się rwą dalej wzdłuż.Nie próbuj odrywać tylko odetnij w miejscu pekniecia.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-230643
Udostępnij na innych stronach

:grin: zawsze do kabanosów używałem baranich,te kupiłem pierwszy raz :grin:

 

Arkadiusz,dzięki za radę :grin:

 

[ Dodano: Pią 03 Sie, 2012 18:12 ]

:grin:

 

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-230644
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu no :clap: jak zwykle umiesz podsycić nastrój :thumbsup: :clap:

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-230673
Udostępnij na innych stronach

:grin:ten sam farsz na kiełbasy napchałem do różnych osłonek(19,30.45) :grin:

 

Jelita 30-32 to resztki z poprzednich wyrobów kiełbas,leżały zamrożone w zamrażalce bez soli.Nie było problemów z napychaniem tylko w dotyku już nie były takie ,,śliskie,, tylko ,,papierowe,,. Zostało jeszcze parę metrów,które ponownie zamroziłem :grin:

 

 

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-230934
Udostępnij na innych stronach

:grin:

 

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

Grzesiu FANTASTYCZNE ZDJĘCIA!!! :grin: :wink:

 

BTW

Widzę, że PiS ma konkurencje POWAŻNĄ! :tongue:

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-231105
Udostępnij na innych stronach

:grin: Marku :grin: to nie konkurencja.My tylko się tak dostrajamy do jubileuszowego zlotu grupy Warmińsko -Mazurskiej,serdecznie CIĘ tam zapraszamy :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-231114
Udostępnij na innych stronach

grzegorz jadłeś kiełbasę w sztucznych osłonkach 19 i 30-32 ?

Twoje wrażenia ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-231139
Udostępnij na innych stronach

:grin: miro nie jadłem takich kiełbas (chyba,że nie wiedziałem) tej 19 kolagenowej też jeszcze nie próbowałem.30-32 sztucznych nie spotkałem. :blush:

 

Gwizdek,temperatury wędzenia nie znam bo nie mierzę.

W wędzarni podczas wędzenia mam różną temperaturę,od strony paleniska jest niższa(sery,kiełbasy) w środku wyższa(szynki,polędwice,polędwiczki) i na końcu wysoka dla boczków i słoniny.Taki rozkład temperatury bardzo Mi odpowiada ponieważ mogę wędzić cały asortyment jednym pociągnięciem. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-231175
Udostępnij na innych stronach

:grin: może się komuś przyda taka rada.

 

W okresie letnim mięso trzymam w lodówce,które wyjmuję dopiero rano po rozpaleniu wędzarni.Wędzarnia się grzeje w tym czasie wiążę szynki,polędwice,boczki,słoninę.

 

Kiełbasę robię dzień wcześniej po napchaniu wkładam do skrzynki i do lodówki.Rano rozwieszam na kije.

 

Jak widać brak czasu na osadzanie i ociekanie.(ze względu na warunki panujące latem)

 

Wczoraj wpadł Mi taki pomysł żeby po wiązaniu papierowym ręcznikiem obsuszyć szynki,polędwice i polędwiczki.

 

Bardzo dobry sposób na skrócenie obsuszania w wędzarni i przejścia do właściwego wędzenia. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-231214
Udostępnij na innych stronach

żeby po wiązaniu papierowym ręcznikiem obsuszyć

Też tak robię, później jeszcze wiatrakiem sobie pomagam :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-231215
Udostępnij na innych stronach

grzegorz565, Sprawdź wyroby po osuszeniu ręcznikiem papierowym czy nie pokryją się "rosą" w wędzarni. Jak jest różnica pomiędzy wędzonką ,a otoczeniem - warunku termiczne w wędzarni, to zawsze wykropi się para wodna. Prawidłowe osuszanie odbędzie się gdy temperatura wędzonki będzie zbliżona do otoczenia. Ja nie widzę sensu osuszać zimnych wyrobów i potem wkładać do nagrzanej wędzarni.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-231216
Udostępnij na innych stronach

:grin: a Ja widzę taki sens ponieważ skraca MI to czas wędzenia a różnicy w smaku nie dostrzegłem.

 

Efekt MI się podoba i tak latem będę robił :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-231223
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.