Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

jutro ocena organoleptyczna. :cool:

Czekamy na zdjęcia z przekroju.Jak długo parzyłeś, aby była dobra.

Nie jem po to by żyć, lecz żyję po to by jeść

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=89386#89386

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/4/#findComment-106450
Udostępnij na innych stronach

już prawie rozdana

Ja nie dostałem :thumbsup:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/4/#findComment-106590
Udostępnij na innych stronach

pis67 napisał/a:

już prawie rozdana

 

Ja nie dostałem :thumbsup:

Prawdopodobnie dostaniesz z następnej produkcji.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/4/#findComment-106731
Udostępnij na innych stronach

rawdopodobnie dostaniesz z następnej produkcji.

Następna szynka z kością będzie jesienią. Za duże straty - sama kość udowa z kawałkiem miednicy ważyła 65 dkg. :grin: Córka twierdzi, że za dużo żył, chyba ma rację. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/4/#findComment-106745
Udostępnij na innych stronach

ta Twoja córka to strasznie rozkapryszona jest :tongue: :devil: a to jeść nie ma co, a to nudno, a to żyły przeszkadzają a to skórka twarda

Jedna się nudziła, druga żył nie lubi i to jeszcze nie wszystkie... :cool:

 

to powiedz ile zapłaciłeś za tę szynkę.

Wyszło 5,10 za kg półtuszy. :grin:

 

A to dzisiaj zapakowana warka nr2 obowiązkowo i na szczęście pod nadzorem. :cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/4/#findComment-106892
Udostępnij na innych stronach

A to dzisiaj zapakowana warka nr2 obowiązkowo i na szczęście pod nadzorem. :cool:

No to siup http://img440.imageshack.us/img440/230/piwo.gif

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/4/#findComment-106896
Udostępnij na innych stronach

Foty z wczorajszego dnia, na Święta nic nie robię, jeśli chodzi o mięsko - świętuje cały rok.

No, białą zrobię i wymieszam w mieszarce z USA, mam obawy czy się nie rozpadnie w trakcie :shock:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/4/#findComment-107620
Udostępnij na innych stronach

A te szyneczki w tle to w oscypiorce :question: :grin:

Pozdrawiam . Radek

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/4/#findComment-107622
Udostępnij na innych stronach

a smak trzeba kontrolować. :lol:

Porównując smak , to do jakiego przemysłowego byś porównał . Czy może nie da się porównać ?

Ps. Do tak szlachetnego trunku to "cienkie"szkło a nie "musztardówa" :wink:

 

http://sklep-upominki.pl/image_func.php?img=gfx/bf90a56fbf9cd40106ed49406b413712.jpg&maxwidth=200

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/4/#findComment-108441
Udostępnij na innych stronach

Pis-u nie przesadzajcie z endriem z tym próbowaniem bo Wam może zaszkodzić. Zostaw trochę na zlot to Wam pomożemy. :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/4/#findComment-108524
Udostępnij na innych stronach

Pis-u nie przesadzajcie z endriem z tym próbowaniem bo Wam może zaszkodzić. Zostaw trochę na zlot to Wam pomożemy.

Jutro warka 3 - start. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/4/#findComment-108688
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 1 - dwie wady. :mellow:

 

warka2 - jedna wada. :mellow:

 

 

Warka 3 i 4 na cichej - chyba wad nie będzie. :smile:

 

Polędwica dziś uwędzona, zapeklowana przed Wielkanocą. :lol:

 

 

 

Kiełbasa nie z przepisu, wymieszana mieszarką, z której jestem zadowolony. :cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/4/#findComment-110299
Udostępnij na innych stronach

Z mieszarki czy z kiełbasy nie z przepisu :question:

Gratulacje, kiełbasa super. :lol:

Zadowolony jestem z mieszarki, kiełbasa wyszła aż za ścisła. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/4/#findComment-110401
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Ostatnio mało w temacie, wystąpił w rodzinie przesyt mięsny, a sam, cóż, więcej niż kilo nie zjem dziennie. :grin:

 

Podzielę się nieudaną próbą z szynką z dzika. Pierwszą wędziłem zimnym dymem przez 8-9dni po kilka godzin , klapa w środku surowa, szczególnie błony, trzeba było dopiec.

Druga wędzona dwa dni, Pierwszy - 6 godz. w temp 60 stopni, drugiego dnia pieczenie przez 7,5 godz. w temp. 75-90 stopni.

Po rozkrojeniu w środku bardzo mokra, a wygląda też nie szczególnie. Dopiekam ją obecnie w piekarniku.

Opierałem się na przepisie Chefa Paula, ale on może robił szynki z 30kg warchlaków.

Z dziczyzny jestem na razie wyleczony, przerzucam się na bobry. :cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/4/#findComment-113215
Udostępnij na innych stronach

przerzucam się na bobry

Piotrze, tylko uważaj, bo ogon bobra dawno temu uznawany był jako ryba i można było spożywać go w poście. Przy dzisiejszym unijnym ustawodawstwie mogą wrócić do tego pomysłu i będziesz musiał zastosować normy wędzarnicze jak dla ryb :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/4/#findComment-113224
Udostępnij na innych stronach

Ogon z bobra uwędzony, ma dziwną szarą otoczkę i jest nieco twardawy, trzeba kroić cienkie plastry, polędwica dla osłody. :cool:

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/4/#findComment-113828
Udostępnij na innych stronach

o ja a to się je? Skąd wziąłeś bobra?

Wszystko się je, a mięso dostałem z Morlin. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/4/#findComment-113836
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

W zeszłym tygodniu zabutelkowałem koźlaka, blg początkowe 17, końcowe 4,5. Ciekawe ile to musi dochodzić? :cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/4/#findComment-116829
Udostępnij na innych stronach

Ciekawe ile to musi dochodzić? :cool:

 

Im wyższe Blg tym dużej . Ja miałem Koźlaka Majowego na cichej miesiąc . Miał początkowe 15 Blg . Po miesiącu , po zabutelkowaniu już był super . :thumbsup:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/4/#findComment-116834
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.