Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pisie,

 

6-ciu nie 5-ciu. Słodki, słony, kwaśny, gorzki, metaliczny, umami (glutaminian sodowy, kostki rosołowe itp.). i nie substancji chemicznych tylko wrażeń sensorycznych opisywanych jako smaki, np. słodycz jest pochodną kontaktu kilkudzięsięciu różnych substancji chemicznych lub ich kombinacji z receptorami słodyczy na języku. Kwasy też mamy różne, a kwasowość odczuwana na języku jest w wyznaczonym rejonie. :grin: :cool:

 

A sam smak, to mieszanka smaku i zapachu odczuwalna przez nasze zmysły jednocześnie.

Spróbujcie sobie zatkać nos podczas jedzenia.

 

Nakowcy rolnikom - był za komuny taki program :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/35/#findComment-206279
Udostępnij na innych stronach

Rybka z fotki pływała w solance 0, 47kg soli na 5 l wody, o temp. 1 stopień przez 7 dni, następnie godzina moczenia w zimnej wodzie, ociekanie przez noc, osuszanie w temp. pokojowej 3 godziny i wędzenie 6 godzin 20-25 stopni. Dla mnie minimalnie za duża słoność , LP twierdzi, że taka jej odpowiada. :cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/35/#findComment-206444
Udostępnij na innych stronach

A w jakim celu moczyłeś rybkę?

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/35/#findComment-206449
Udostępnij na innych stronach

A w jakim celu moczyłeś rybkę?

A jak sądzisz.Pewnie w takim samym jak mięso po peklowaniu.Przesolił.Zgadłem? :cool: :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/35/#findComment-206454
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz, tak podejrzewałem, ale Pis podając dokładnie stężenie solanki(0,47kg/5l) zdaje się przekonywać nas do tego iż stężenie to jest odpowiednie :)

Co innego, gdyby napisał 2 szklanki na 5 litrów, wtedy można by snuć różne wersje słoności :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/35/#findComment-206457
Udostępnij na innych stronach

A w jakim celu moczyłeś rybkę?

Rybka pływała przez tydzień w podanym wyżej stężeniu, dlatego trzeba nadmiar soli do wody przesunąć. :cool:

 

zawsze moczy po peklowaniu.

 

Może zawsze nie, ale kiedy wiem, że trzeba tak zrobić, to tak robię. Dodam, że nie nastrzykuję przyszłych wyrobów, nie ma takiej potrzeby. :cool:

 

zdaje się przekonywać nas do tego iż stężenie to jest odpowiednie

Pierwsze dwa kawałki wyciągnąłem do wędzenia po dwóch dniach - obmycie i bez moczenia po osuszenia i wędzone, a długi czas ma na celu sprawdzenie wpływu czasu w solance, w niskiej temperaturze na końcową jakość wyrobu. Jestem za przy szczególnie większych rybkach w całości. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/35/#findComment-206517
Udostępnij na innych stronach

Rybka z fotki

Cudna ta rybka z fotki !!! Trochę mnie sprowokowałeś tym zdjęciem i chyba zaczaję się na dorsze na rynku...

pozdro

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/35/#findComment-206520
Udostępnij na innych stronach

Pis'u, piękne te twoje wyroby, wszystkie jak malowane. Normalnie jak się patrzy to czuć ten dym co je kadził. Sam będę dzisiaj wędził, mam nadzieję, że wyjdą chociaż w części podobne do twoich. Gratuluję wiedzy, kunsztu i cierpliwości co potrzebne są aby te wszystkie pyszności przygotować. Czuj dym :-)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/35/#findComment-206532
Udostępnij na innych stronach

Ryby różniaste łapię więc po obejrzeniu fotek stwierdzam że czas na wędzenie innych gatunków niż węgorz :wink: pis67, gratuluję i rybki bo przepiękna i tego że niejako zmusiłeś mnie do rozszerzenia asortymentu wędzonych ryb :tongue: :grin:

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/35/#findComment-206538
Udostępnij na innych stronach

A na focie flaki wołowe w ilości 2,5kg, które od początku własnoręcznie pozyskałem z żołądka jałowicy, z którą ostatnio walczyłem. Roboty co nie miara, najpierw szorowanie i oczyszczenie z resztek zawartości, potem krótkie sparzenie i zdjęcie brązowej warstwy wyściełającej wnętrze żołądka, dokładne oczyszczenie z błon i innych zanieczyszczeń, parzenie 4 godziny, pokrojenie, i zostało tyle co napisałem, czyli na dwa obiady pt. Flaki. Satysfakcji z pracy brak, tyle że flaki z młodego bydlaka są naprawdę miękkie. :cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/35/#findComment-206563
Udostępnij na innych stronach

Części lędźwiowe małego bydlęcia uwędzone około 30 stopni, 6 godzin. :cool:

 

A jutro salceson, parzą się już mięska na ten rarytasik... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/35/#findComment-206941
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj przygotowałem mięska na salcesony - biały, po lewej i czarny po prawej, dziś mieszanie z pozostałymi składnikami. :cool: No jeszcze osłonki świeżo wyjęte ze zwierza dziś oczyszczę. :lol:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/35/#findComment-207071
Udostępnij na innych stronach

Fota polędwicy wołowej z wczoraj i śniadanko, ona polędwica, łosoś i kiełbaska wieprzowo-wołowa podsuszana. :cool:

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/35/#findComment-207100
Udostępnij na innych stronach

Mięsa na salcesony mielesz na maszynce?

A całe mięso na te salcesony (biały, czarny) się mieli, że zapytam retorycznie?. :grin: .To mieloneczka będzie?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/35/#findComment-207123
Udostępnij na innych stronach

Mięsa na salcesony mielesz na maszynce?

A całe mięso na te salcesony (biały, czarny) się mieli, że zapytam retorycznie?.

Mięsko na salcesony przygotowuję następującymi metodami: krojenie, szarpanie,dłubanie i mielenie, w tej właśnie kolejności wędrowały do misek, a że na koniec mielenie było serc i skórek to tak wygląda ta masa. Oczywiście jutro foty przekrojów zapodam. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/35/#findComment-207126
Udostępnij na innych stronach

Mięsko na salcesony przygotowuję następującymi metodami: krojenie, szarpanie,dłubanie i mielenie, w tej właśnie kolejności wędrowały do misek, a że na koniec mielenie było serc i skórek to tak wygląda ta masa. Oczywiście jutro foty przekrojów zapodam. :cool:

No ciekawy jestem, kiedys do salcesonu krwistego pomielilem tylko skorki i jakos nie za bardzo mi pasowalo, taka kaszka jakas wyszla

Pozdrawiam yogi

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/35/#findComment-207314
Udostępnij na innych stronach

 

Dopiero zaczynam zadymiać salcesoniki, coby tchnienia dymku złapały, wieczorkiem jak zdąże przekrój pokażę, bez względu na wszystko.... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/35/#findComment-207338
Udostępnij na innych stronach

:shock: batalion chłopa masz na utrzymaniu czy jak :question: :wink: :grin: no i ciekaw jestem przekroju bo uwielbiam salcesony każdego rodzaju.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/35/#findComment-207348
Udostępnij na innych stronach

Dopiero zaczynam zadymiać salcesoniki,

W jakiej temperaturze i jak długo zamierzasz?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/35/#findComment-207374
Udostępnij na innych stronach

no i ciekaw jestem

W jakiej temperaturze i jak długo zamierzasz?

Na razie przekrój białego, podwędzany 1,5 godziny w temp. do 20 stopni.

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/35/#findComment-207391
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.