JaGra Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #851 Opublikowano 8 Marca 2012 Pisie, 6-ciu nie 5-ciu. Słodki, słony, kwaśny, gorzki, metaliczny, umami (glutaminian sodowy, kostki rosołowe itp.). i nie substancji chemicznych tylko wrażeń sensorycznych opisywanych jako smaki, np. słodycz jest pochodną kontaktu kilkudzięsięciu różnych substancji chemicznych lub ich kombinacji z receptorami słodyczy na języku. Kwasy też mamy różne, a kwasowość odczuwana na języku jest w wyznaczonym rejonie. :grin: A sam smak, to mieszanka smaku i zapachu odczuwalna przez nasze zmysły jednocześnie. Spróbujcie sobie zatkać nos podczas jedzenia. Nakowcy rolnikom - był za komuny taki program :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/35/#findComment-206279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #852 Opublikowano 8 Marca 2012 Pisu, myślimy coś o wiośnie WM?Maj, albo co? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/35/#findComment-206282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 8 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #853 Opublikowano 8 Marca 2012 Dziś zimno i powoli wędzi się rybka... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/35/#findComment-206307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 9 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #854 Opublikowano 9 Marca 2012 Rybka z fotki pływała w solance 0, 47kg soli na 5 l wody, o temp. 1 stopień przez 7 dni, następnie godzina moczenia w zimnej wodzie, ociekanie przez noc, osuszanie w temp. pokojowej 3 godziny i wędzenie 6 godzin 20-25 stopni. Dla mnie minimalnie za duża słoność , LP twierdzi, że taka jej odpowiada. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/35/#findComment-206444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #855 Opublikowano 9 Marca 2012 A w jakim celu moczyłeś rybkę? Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/35/#findComment-206449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #856 Opublikowano 9 Marca 2012 A w jakim celu moczyłeś rybkę? A jak sądzisz.Pewnie w takim samym jak mięso po peklowaniu.Przesolił.Zgadłem? :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/35/#findComment-206454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #857 Opublikowano 9 Marca 2012 pis67, zawsze moczy po peklowaniu. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/35/#findComment-206456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #858 Opublikowano 9 Marca 2012 arkadiusz, tak podejrzewałem, ale Pis podając dokładnie stężenie solanki(0,47kg/5l) zdaje się przekonywać nas do tego iż stężenie to jest odpowiednie Co innego, gdyby napisał 2 szklanki na 5 litrów, wtedy można by snuć różne wersje słoności Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/35/#findComment-206457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 9 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #859 Opublikowano 9 Marca 2012 A w jakim celu moczyłeś rybkę? Rybka pływała przez tydzień w podanym wyżej stężeniu, dlatego trzeba nadmiar soli do wody przesunąć. zawsze moczy po peklowaniu. Może zawsze nie, ale kiedy wiem, że trzeba tak zrobić, to tak robię. Dodam, że nie nastrzykuję przyszłych wyrobów, nie ma takiej potrzeby. zdaje się przekonywać nas do tego iż stężenie to jest odpowiednie Pierwsze dwa kawałki wyciągnąłem do wędzenia po dwóch dniach - obmycie i bez moczenia po osuszenia i wędzone, a długi czas ma na celu sprawdzenie wpływu czasu w solance, w niskiej temperaturze na końcową jakość wyrobu. Jestem za przy szczególnie większych rybkach w całości. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/35/#findComment-206517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #860 Opublikowano 9 Marca 2012 Rybka z fotkiCudna ta rybka z fotki !!! Trochę mnie sprowokowałeś tym zdjęciem i chyba zaczaję się na dorsze na rynku... pozdro Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/35/#findComment-206520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #861 Opublikowano 9 Marca 2012 Pis'u, piękne te twoje wyroby, wszystkie jak malowane. Normalnie jak się patrzy to czuć ten dym co je kadził. Sam będę dzisiaj wędził, mam nadzieję, że wyjdą chociaż w części podobne do twoich. Gratuluję wiedzy, kunsztu i cierpliwości co potrzebne są aby te wszystkie pyszności przygotować. Czuj dym :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/35/#findComment-206532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #862 Opublikowano 9 Marca 2012 Ryby różniaste łapię więc po obejrzeniu fotek stwierdzam że czas na wędzenie innych gatunków niż węgorz :wink: pis67, gratuluję i rybki bo przepiękna i tego że niejako zmusiłeś mnie do rozszerzenia asortymentu wędzonych ryb :tongue: :grin: Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/35/#findComment-206538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 10 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #863 Opublikowano 10 Marca 2012 A na focie flaki wołowe w ilości 2,5kg, które od początku własnoręcznie pozyskałem z żołądka jałowicy, z którą ostatnio walczyłem. Roboty co nie miara, najpierw szorowanie i oczyszczenie z resztek zawartości, potem krótkie sparzenie i zdjęcie brązowej warstwy wyściełającej wnętrze żołądka, dokładne oczyszczenie z błon i innych zanieczyszczeń, parzenie 4 godziny, pokrojenie, i zostało tyle co napisałem, czyli na dwa obiady pt. Flaki. Satysfakcji z pracy brak, tyle że flaki z młodego bydlaka są naprawdę miękkie. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/35/#findComment-206563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 12 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #864 Opublikowano 12 Marca 2012 Dziś wędzę troszkę mięska - nie wieprzowego. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/35/#findComment-206909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 12 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #865 Opublikowano 12 Marca 2012 Części lędźwiowe małego bydlęcia uwędzone około 30 stopni, 6 godzin. A jutro salceson, parzą się już mięska na ten rarytasik... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/35/#findComment-206941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 13 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #866 Opublikowano 13 Marca 2012 Wczoraj przygotowałem mięska na salcesony - biały, po lewej i czarny po prawej, dziś mieszanie z pozostałymi składnikami. No jeszcze osłonki świeżo wyjęte ze zwierza dziś oczyszczę. :lol: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/35/#findComment-207071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 13 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #867 Opublikowano 13 Marca 2012 Fota polędwicy wołowej z wczoraj i śniadanko, ona polędwica, łosoś i kiełbaska wieprzowo-wołowa podsuszana. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/35/#findComment-207100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 13 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #868 Opublikowano 13 Marca 2012 Cześć Pis-ie Mięsa na salcesony mielesz na maszynce?Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/35/#findComment-207106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #869 Opublikowano 13 Marca 2012 Mięsa na salcesony mielesz na maszynce? A całe mięso na te salcesony (biały, czarny) się mieli, że zapytam retorycznie?. :grin: .To mieloneczka będzie? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/35/#findComment-207123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 13 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #870 Opublikowano 13 Marca 2012 Mięsa na salcesony mielesz na maszynce? A całe mięso na te salcesony (biały, czarny) się mieli, że zapytam retorycznie?. Mięsko na salcesony przygotowuję następującymi metodami: krojenie, szarpanie,dłubanie i mielenie, w tej właśnie kolejności wędrowały do misek, a że na koniec mielenie było serc i skórek to tak wygląda ta masa. Oczywiście jutro foty przekrojów zapodam. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/35/#findComment-207126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 14 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #871 Opublikowano 14 Marca 2012 Mięsko na salcesony przygotowuję następującymi metodami: krojenie, szarpanie,dłubanie i mielenie, w tej właśnie kolejności wędrowały do misek, a że na koniec mielenie było serc i skórek to tak wygląda ta masa. Oczywiście jutro foty przekrojów zapodam. No ciekawy jestem, kiedys do salcesonu krwistego pomielilem tylko skorki i jakos nie za bardzo mi pasowalo, taka kaszka jakas wyszla Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/35/#findComment-207314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 14 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #872 Opublikowano 14 Marca 2012 Dopiero zaczynam zadymiać salcesoniki, coby tchnienia dymku złapały, wieczorkiem jak zdąże przekrój pokażę, bez względu na wszystko.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/35/#findComment-207338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 14 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #873 Opublikowano 14 Marca 2012 :shock: batalion chłopa masz na utrzymaniu czy jak :question: :wink: :grin: no i ciekaw jestem przekroju bo uwielbiam salcesony każdego rodzaju. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/35/#findComment-207348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #874 Opublikowano 14 Marca 2012 Dopiero zaczynam zadymiać salcesoniki,W jakiej temperaturze i jak długo zamierzasz? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/35/#findComment-207374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 14 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #875 Opublikowano 14 Marca 2012 no i ciekaw jestem W jakiej temperaturze i jak długo zamierzasz? Na razie przekrój białego, podwędzany 1,5 godziny w temp. do 20 stopni. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/35/#findComment-207391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.