Jojo Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1376 Opublikowano 1 Lutego 2013 Pis czy pasztetową słoikową robisz według normalnych receptur czy należy coś zmienić w przepisie np. ilość soli? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/56/#findComment-265712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 1 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1377 Opublikowano 1 Lutego 2013 czy pasztetową słoikową robisz według normalnych receptur czy należy coś zmienić w przepisie np. ilość soli? Soli dziś 16g, ale gamę przypraw dziś bardzo poszerzyłem, miałem robić w jelitach, ale jutro od rana walka, nie będzie czasu na podwędzenie, dlatego słoiki. Zresztą dziś niecałe trzy kilo pożytku pasztetowego. . Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/56/#findComment-265716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 2 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1378 Opublikowano 2 Lutego 2013 Metka bardzo cebulowa(120g/kg), mięska na kiełbaski, nadziane w różne osłonki, pasztetowa z próbką kiełbasy na biało oraz chlebek z metką. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/56/#findComment-265888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1379 Opublikowano 2 Lutego 2013 Pis, dziekuje za wyjasnienia i pokazanie Wyglada apetycznie. Metke napewno zrobie wg Twojego przepisu. Juz tyle lat nie jadlam tego produktu, ze nawet nie pamietam smaku. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/56/#findComment-265891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1380 Opublikowano 2 Lutego 2013 Metka bardzo cebulowa(120g/kg), mięska na kiełbaski, nadziane w różne osłonki, pasztetowa z próbką kiełbasy na biało oraz chlebek z metką.Pis, czy ty gdzieś jeszcze pracujesz ??? Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/56/#findComment-265936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1381 Opublikowano 3 Lutego 2013 Metke napewno zrobie wg Twojego przepisu. Weź na początek chudy boczek pół nas pół z karkówką wieprzową, za ostatnią metkę dostałem ocenę 0(zero). Za tłusta i za cebulowa. Jem ją sam. Pis, czy ty gdzieś jeszcze pracujesz ??? Pracuję codziennie od 7 do 18-tej z przerwą na śniadanie i obiad. Ale wędzarnię mam w pracy. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/56/#findComment-266104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1382 Opublikowano 3 Lutego 2013 I dziś kiełbaski uwędziłem i upiekłem w smoku. Za tą dostałem do LP 5* :shock: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/56/#findComment-266115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henrykos62 Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1383 Opublikowano 4 Lutego 2013 Za tą dostałem do LP 5* A czego brakowało do 6 :grin: ,bo trudno do twoich wyrobów do czegoś się doczepić Cytuj Henryk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/56/#findComment-266135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szostek Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1384 Opublikowano 4 Lutego 2013 pis67 !!! Czy mogę Cię poprosić o przepis na wykonanie tej grubej kiełbaski, za którą otrzymałeś 5* od LP. Kiełbaska jest super !!! Bardzo dziekuje za fatygę. Cytuj Pozdrawiam Piotr !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/56/#findComment-266144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1385 Opublikowano 4 Lutego 2013 Za tłusta i za cebulowa. Jem ją sam.Szkoda, że tak daleko mieszkasz. Z pewnością zostałbyś dowartościowany po degustacji :thumbsup: [ Dodano: Pon 04 Lut, 2013 15:10 ]Z ShoutBoxu:[Wczoraj 23:18] pis67: Cebulowej nie wędzę, szybko zjadam. x e [Wczoraj 23:20] EAnna: Ale czy można wedzić?x e [Wczoraj 23:20] EAnna: Surowa cebula szybko się zmienia.A jaka jest odpowiedź? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/56/#findComment-266183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 4 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1386 Opublikowano 4 Lutego 2013 Ale czy można wedzić? x e [Wczoraj 23:20] EAnna: Surowa cebula szybko się zmienia. A jaka jest odpowiedź? Dlatego, że surowa cebula szybko działa, zimą mam 2-3dni na zjedzenie surowej metki, latem najwyżej dwa dni. Podejrzewam, że wędzenie na wiele się nie zda, lepiej spożyć szybko. o przepis na wykonanie tej grubej kiełbaski, Wszystkie osłonki były napełnione tym samym farszem. Na początek myślałem o jałowcowej, potem o żywieckiej podsuszanej, a skończyło się na kiełbaskach wielozadaniowych. Nie będę pisał o przepisach, bo były by ich tysiące, napiszę po prostu jak zrobiłem, a była to pewna mistyfikacja. Przygotowałem dwie karkówki (4kg), kilo łopatki i pól kilograma boczku, po klasyfikacji otrzymałem: Surowiec: wp. I.kl - 2kg - krojone 2x2cm wp.II.kl -3kg -10mm wp.III.kl-0,5kg-2x4mm Mięso zapeklowane z dodatkiem 17g/kg peklosoli przez 48 godzin. Rozdrobnione jak wyżej. Przyprawy pieprz 2g/kg cukier 2g/kg czosnek 2g/kg - zmiksowany w 100ml wody sól 1,8g/kg początkowo myślałem o żywieckiej podsuszanej, do podsuszanych solę nieco więcej. Mieszanie ręczne kl.I - 5 minut, razem z kl.III-kolejne 5 minut i na koniec z kl.II na kolejne 3 minuty. Nadziewanie maszynką w osłonki jak na fotach wyżej. Osadzanie 12 godzin temp. 2 stopnie, osuszanie 3 godz temp. 18 stopni. Wędzenie w smokerze, nie jest to mój ulubiony sprzęt, ale był pod ręką. Osuszanie 15 min. 50 stopni, wędzenie 2 godziny temp 50-60 stopni, pieczenie 30 min. temp. 75-85 stopni te cieńsze, a ta gruba kolejne 30 minut dopiekania, a potem jeszcze wisiała z godzinę w wędzarni tracąc wolno temperaturę. To tyle w temacie. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/56/#findComment-266191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1387 Opublikowano 4 Lutego 2013 Mnie wychodzi że dałeś 17g peklosoli do peklowania i 18 g soli z przyprawami - ciężko to będzie zjeść . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/56/#findComment-266199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiuszcz Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1388 Opublikowano 4 Lutego 2013 Mnie wychodzi że dałeś 17g peklosoli do peklowania i 18 g soli z przyprawami - ciężko to będzie zjeść .Dziadku coś źle policzyłeś, wg moich obliczeń wychodzi 18,8g/kg. Mięso zapeklowane z dodatkiem 17g/kg peklosoli przez 48 godzinsól 1,8g/kg początkowo myślałem o żywieckiej podsuszanej, do posuszanych solę nieco więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/56/#findComment-266201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1389 Opublikowano 4 Lutego 2013 Piszmy tak by inni to zrozumieli. Mięso zapeklowane z dodatkiem 17g/kg peklosoli przez 48 godzin. Przyprawy pieprz 2g/kg cukier 2g/kg czosnek 2g/kg - zmiksowany w 100ml wody sól 1,8g/kg początkowo myślałem o żywieckiej podsuszanej, do posuszanych solę nieco więcej. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/56/#findComment-266202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1390 Opublikowano 4 Lutego 2013 Jak się wie ile soli dodaje się to zawsze wynik można sprowadzić do zalecanej a nie napisanej. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/56/#findComment-266204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 4 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1391 Opublikowano 4 Lutego 2013 Jak się wie ile soli dodaje się to zawsze wynik można sprowadzić do zalecanej a nie napisanej. Dziadku, o co chodzi z tą solą, za dużo, za mało? Napisałem jak zrobiłem kiełbaskę, prosto i krótko, mam takie wrażenie, nie jest to żadna wyrocznia, tylko tekst przepisany z kartki, bo zawsze jak coś robię inaczej niż w przepisie branżowym, zapisuję, a po degustacji opisuję wrażenia konsumentów. Przy tej kiełbasce postawiłem takie znaki: LP :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/56/#findComment-266208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1392 Opublikowano 4 Lutego 2013 Pisu ja wiem że ty dobrze zrobiłeś i kiełbacha jest ekstra . Tylko tekst jest napisany tak że można zrozumieć że , bo przy peklowaniu dana jest peklosól i przy przyprawach sol. Tak to może zrozumieć jeszcze nie przysposobiona osoba do wyrobu wędlin. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/56/#findComment-266210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 4 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1393 Opublikowano 4 Lutego 2013 Tylko tekst jest napisany tak że można zrozumieć że , bo przy peklowaniu dana jest peklosól i przy przyprawach sol. Bo tak było, zapeklowałem 17g/kg peklosoli- uniwersalnie, a potem dodałem 1,8g/kg soli razem z przyprawami, kierowany myślą, że część kiełbas podsuszę, co właśnie się dzieje na reprezentatywnej próbie. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/56/#findComment-266216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1394 Opublikowano 4 Lutego 2013 No cóż albo okulista albo zmiana okularów . Cel był uczciwy a wyszło jak zwykle. Ale to tak jest gdy nie widzi się przecinka . Przepraszam za zamieszanie. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/56/#findComment-266246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henrykos62 Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1395 Opublikowano 4 Lutego 2013 No cóż albo okulista albo zmiana okularów Dziadku ani jedno ani drugie.Bo ja też przecinka nie widziałem.Chyba że je też mam coś ze wzrokiem :sad: Cytuj Henryk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/56/#findComment-266263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 5 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1396 Opublikowano 5 Lutego 2013 Byka rozbieram na wiszącą, przednia ćwiara bez problemu, choć kolega musiał mi łopatkę przytrzymać, ciężka. A na focie ona przed i po wycięciu. A to inny kawałek. Na dziś koniec, został udziec, ale nie dałem rady go sam z haka ściągnąć, jutro pomoc zawezwę. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/56/#findComment-266370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1397 Opublikowano 5 Lutego 2013 Pis'u, a jakie plany odnośnie produkcji? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/56/#findComment-266372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1398 Opublikowano 5 Lutego 2013 pis67, Chyba, fotki pomyliłeś. Wklej właściwe. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/56/#findComment-266397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 5 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1399 Opublikowano 5 Lutego 2013 a jakie plany odnośnie produkcji? Plany będą, jak rozbiorę. Chyba, fotki pomyliłeś. Wklej właściwe. Nie pomyliłem, ona-czytaj polędwica - widać ją na pierwszej focie, ćwiartka tylna, żebra już odcięte, na drugiej focie "ona" już wolna. A teraz kawałek łopatki... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/56/#findComment-266454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1400 Opublikowano 5 Lutego 2013 Jak już skończysz ten nierówny pojedynek z bydlęciem to poszukaj proszę w ramach odpoczynku owej karteczki z przepisem na lux brunszwicką bo wygłodniałe rzesze czekają a Ty tu mięsem rzucasz Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/56/#findComment-266458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.