Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dźwigać nie lubię, na zlot zabieram tylko wyroby ze zredukowaną ilością wody. Czytałem, że ma być sporo frykasów - wspaniałe, wyśmienite, petardy i temu podobne. Ja zabiorę takie zwyczajne wyroby 

do piwka, rzekłbym trochę leciwe...  :cool:  Dodam, ze były robione z dobrego mięska z dawką peklosoli nie przekraczającej 25g na kilogram....czyli połowa tego co stosuje "miszczu", no i nigdy nie widziały zamrażarki - wiadomość dla strachliwych....  :cool:

 

Pierwsza fota - rzut ogólny:

 

post-41160-0-15030300-1457556226_thumb.jpg

 

 

Niżej karkówka lekko przyprawiona - październik 2015 - młoda....

 

post-41160-0-02849900-1457556242_thumb.jpg

 

 

Niżej łopatka wieprzowa - bez przypraw, bez żadnej obróbki - podsuszana tylko - produkcja - 3 luty 2016

 

 

post-41160-0-20324200-1457556261_thumb.jpg

 

Polędwiczka wieprzowa w siołach - podsuszana - z lutego 2015

 

post-41160-0-00960900-1457556279_thumb.jpg

 

 

 

Szynka z jelenia z chilli - podsuszana  z lutego 2015

 

 

post-41160-0-85033000-1457556299_thumb.jpg

 

 

I staroć - karkówka z początku stycznia 2015 - zapeklowałem  w nowy rok - tradycja....  :cool: 

 

post-41160-0-39148600-1457556340_thumb.jpg

 

 

A tu widok przekroju   :cool: 

 

 

post-41160-0-05600800-1457556373_thumb.jpg

 

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/138/#findComment-483526
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia
Dodam, ze były robione z dobrego mięska z dawką peklosoli nie przekraczającej 25g na kilogram....czyli połowa tego co stosuje "miszczu", no i nigdy nie widziały zamrażarki - wiadomość dla strachliwych.... 

 

No i tak powinno być... :clap:  :clap:  :clap:

Ja tam wolę właśnie takie "zwyczajne" wyroby ze zmniejszoną ilością wody.... do piwka i nalewki lub czegoś "mocniejszego".. wręcz idealne :clap:  :thumbsup:  

Ale na zlocie będzie wyżerka...  :frantics:  :w00t:

Edytowane przez ArkoGdynia
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/138/#findComment-483604
Udostępnij na innych stronach

Zadymka dziś była... :cool:

 

post-41160-0-95025700-1458076248_thumb.jpg

 

 

Małe boczki po parzeniu...

 

post-41160-0-80493700-1458076274_thumb.jpg

 

 

Szynka i coś - kto zgadnie co wyrzeźbiłem, jutro przekrój....  bo ciepłe jeszcze...  ?  :cool:

 

post-41160-0-70446700-1458076360_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/138/#findComment-484988
Udostępnij na innych stronach

boczek rolowany w przyprawach? ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/138/#findComment-484990
Udostępnij na innych stronach

 

 

co wyrzeźbiłem,

Jakieś dwa, złożone "combry". Może półgęski lub "półkaczki :D  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/138/#findComment-485012
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsza polędwica z boczkiem w siatce. Boczek od strony brzusznej posiekałem nożem, trochę żelatyny i czosnku, z wierzchu przyprawy i w siatkę, wędzony i parzony. Wyszedł składak, który się trzyma kupy. :cool:

 

 

post-41160-0-96129900-1458144090_thumb.jpg

post-41160-0-84000800-1458144137_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/138/#findComment-485124
Udostępnij na innych stronach

Z wczoraj - pierwsze dwie foty - materiał na oscypki, ricotta zebrana na gorąco, dodałem sól suszoną bazylię z pomidorami, sól ulotniła się podczas ociekania.

 

:cool: 

 

 

post-41160-0-57751200-1458301352_thumb.jpg

post-41160-0-90499700-1458301387_thumb.jpg

post-41160-0-16370100-1458301412_thumb.jpg

post-41160-0-73138900-1458301450_thumb.jpg

post-41160-0-21391900-1458301503_thumb.jpg

post-41160-0-07697000-1458301562_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/138/#findComment-485568
Udostępnij na innych stronach

Oscypki gotowe, zrobiłem tak jak kobitka w Zakopanem szkoliła, wydajność lepsza - niecałe 30l mleka - 4,25kg oscypków , 1,35kg ricotty....  :cool:

post-41160-0-51366900-1458393993_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/138/#findComment-485774
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj ricottę gorącą wymieszałem z oregano(za dużo mi się sypnęło), solą i czosnkiem granulowanym, po godzinie w chustę do ocieknięcia.  ponad 1,6kg...  Trochę słabo się trzyma kupy...

 

post-41160-0-47897900-1458497797_thumb.jpg

 

post-41160-0-59433900-1458497818_thumb.jpg

 

 

Z drugiej części serwatki ricotta czysta - niecałe kilo, w próżni już oczekuje, by stać się częścią Wielkanocnego sernika....

 

 

post-41160-0-69061100-1458497861_thumb.jpg

 

 

Oscypków wczoraj 32 sztuki ulepiłem z około 50 litrów mleka. różnej masy są...

 

post-41160-0-48643600-1458497884_thumb.jpg

 

 

A dziś pils poszedł w szkło - ten już na jesienne zjazdy poczeka....  :cool: 

 

 

post-41160-0-61484600-1458497899_thumb.jpg

 

 

Mam mięsko zapeklowane i pytanie: polska czy frankfurterki zrobić?  :cool:   

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/138/#findComment-486105
Udostępnij na innych stronach

Piotrze piękne sery :). Może uda się na piwko załapać ;)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/138/#findComment-486126
Udostępnij na innych stronach

 

 

Oscypki gotowe, zrobiłem tak jak kobitka w Zakopanem szkoliła, wydajność lepsza
A to znaczy się że jak?  :cool:  

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/138/#findComment-486161
Udostępnij na innych stronach

 

 

A to znaczy się że jak?

 

W 20-cia minut miała gotowy skrzep do oscypków.....  bez pitolenia...  bez pieszczenia....  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/138/#findComment-486170
Udostępnij na innych stronach

To wal jak na spowiedzi... bez pitolenia  :cool:  :laugh:  :laugh: Pieszczenie może być  :rolleyes:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/138/#findComment-486213
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

 

 

Oscypki gotowe, zrobiłem tak jak kobitka w Zakopanem szkoliła, wydajność lepsza - niecałe 30l mleka - 4,25kg oscypków , 1,35kg ricotty.... 
 

 

No to czekamy na pis tejże metody... bo wydajność wręcz "powalająca"!!! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/138/#findComment-486219
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czy mogę napisać o południowych oscypkach, by nie zburzyć poprawności i pietyzmu, z jakimi to forumowi wytwórcy wykonują swe dzieła oscypkowe.

Ważyłem ostatnią produkcję, 50 l mleka = 6,9kg oscypków, zważone po wędzeniu i wypoczynku...  :cool:

A wczoraj cyknąłem francki... 

 

 

 

 

 

post-41160-0-55112700-1458661251_thumb.jpg

post-41160-0-81449700-1458661274_thumb.jpg

post-41160-0-17995800-1458661302_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/138/#findComment-486705
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie wiem czy mogę napisać o południowych oscypkach, by nie zburzyć poprawności i pietyzmu, z jakimi to forumowi wytwórcy wykonują swe dzieła oscypkowe.
Pisz nie bojsia... jakby co obronimy ...  :cool:  

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/138/#findComment-486723
Udostępnij na innych stronach

Piotrze dziękujemy :) Jeszcze nie próbowane . Kazali zostawić :( na święta. Oj nie wiem czy jęzor nie ucieknie do lodówki ;)

post-70567-0-33329600-1458670789_thumb.jpeg

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/138/#findComment-486751
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.