piksiak Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #3426 Opublikowano 9 Marca 2016 Ale wędzonka Zbója był okopcana, a ta jest mocno super uwędzona - tych wędzonek nie powinno się w ogóle porównywać! Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/138/#findComment-483394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 9 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #3427 Opublikowano 9 Marca 2016 Dźwigać nie lubię, na zlot zabieram tylko wyroby ze zredukowaną ilością wody. Czytałem, że ma być sporo frykasów - wspaniałe, wyśmienite, petardy i temu podobne. Ja zabiorę takie zwyczajne wyroby do piwka, rzekłbym trochę leciwe... Dodam, ze były robione z dobrego mięska z dawką peklosoli nie przekraczającej 25g na kilogram....czyli połowa tego co stosuje "miszczu", no i nigdy nie widziały zamrażarki - wiadomość dla strachliwych.... Pierwsza fota - rzut ogólny: Niżej karkówka lekko przyprawiona - październik 2015 - młoda.... Niżej łopatka wieprzowa - bez przypraw, bez żadnej obróbki - podsuszana tylko - produkcja - 3 luty 2016 Polędwiczka wieprzowa w siołach - podsuszana - z lutego 2015 Szynka z jelenia z chilli - podsuszana z lutego 2015 I staroć - karkówka z początku stycznia 2015 - zapeklowałem w nowy rok - tradycja.... A tu widok przekroju Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/138/#findComment-483526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 10 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #3428 Opublikowano 10 Marca 2016 (edytowane) Dodam, ze były robione z dobrego mięska z dawką peklosoli nie przekraczającej 25g na kilogram....czyli połowa tego co stosuje "miszczu", no i nigdy nie widziały zamrażarki - wiadomość dla strachliwych.... No i tak powinno być... Ja tam wolę właśnie takie "zwyczajne" wyroby ze zmniejszoną ilością wody.... do piwka i nalewki lub czegoś "mocniejszego".. wręcz idealne Ale na zlocie będzie wyżerka... Edytowane 10 Marca 2016 przez ArkoGdynia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/138/#findComment-483604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 10 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #3429 Opublikowano 10 Marca 2016 Piotr szkoda ze na sniedanko nie zdazysz z tymi smakolykami Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/138/#findComment-483605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 15 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #3430 Opublikowano 15 Marca 2016 Zadymka dziś była... Małe boczki po parzeniu... Szynka i coś - kto zgadnie co wyrzeźbiłem, jutro przekrój.... bo ciepłe jeszcze... ? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/138/#findComment-484988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 15 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #3431 Opublikowano 15 Marca 2016 boczek rolowany w przyprawach? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/138/#findComment-484990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 15 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #3432 Opublikowano 15 Marca 2016 boczek rolowany w przyprawach? Chyba to nie jest boczek.Za bardzo siatka się wpiła Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/138/#findComment-484999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #3433 Opublikowano 15 Marca 2016 co wyrzeźbiłem, Jakieś dwa, złożone "combry". Może półgęski lub "półkaczki Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/138/#findComment-485012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 16 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #3434 Opublikowano 16 Marca 2016 Wczorajsza polędwica z boczkiem w siatce. Boczek od strony brzusznej posiekałem nożem, trochę żelatyny i czosnku, z wierzchu przyprawy i w siatkę, wędzony i parzony. Wyszedł składak, który się trzyma kupy. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/138/#findComment-485124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #3435 Opublikowano 16 Marca 2016 Ciekawe, czy dobry? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/138/#findComment-485125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #3436 Opublikowano 18 Marca 2016 Z wczoraj - pierwsze dwie foty - materiał na oscypki, ricotta zebrana na gorąco, dodałem sól suszoną bazylię z pomidorami, sól ulotniła się podczas ociekania. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/138/#findComment-485568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 19 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #3437 Opublikowano 19 Marca 2016 Oscypki w zadymie... od rana.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/138/#findComment-485740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 19 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #3438 Opublikowano 19 Marca 2016 Oscypki gotowe, zrobiłem tak jak kobitka w Zakopanem szkoliła, wydajność lepsza - niecałe 30l mleka - 4,25kg oscypków , 1,35kg ricotty.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/138/#findComment-485774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #3439 Opublikowano 19 Marca 2016 Piekne Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/138/#findComment-485874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #3440 Opublikowano 19 Marca 2016 Oscypki gotowe Kształtem takie bardziej "wielkanocne" ...... śliczności . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/138/#findComment-485901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 20 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #3441 Opublikowano 20 Marca 2016 Wczoraj ricottę gorącą wymieszałem z oregano(za dużo mi się sypnęło), solą i czosnkiem granulowanym, po godzinie w chustę do ocieknięcia. ponad 1,6kg... Trochę słabo się trzyma kupy... Z drugiej części serwatki ricotta czysta - niecałe kilo, w próżni już oczekuje, by stać się częścią Wielkanocnego sernika.... Oscypków wczoraj 32 sztuki ulepiłem z około 50 litrów mleka. różnej masy są... A dziś pils poszedł w szkło - ten już na jesienne zjazdy poczeka.... Mam mięsko zapeklowane i pytanie: polska czy frankfurterki zrobić? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/138/#findComment-486105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #3442 Opublikowano 20 Marca 2016 Piotrze piękne sery . Może uda się na piwko załapać Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/138/#findComment-486126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #3443 Opublikowano 20 Marca 2016 Oscypki gotowe, zrobiłem tak jak kobitka w Zakopanem szkoliła, wydajność lepsza A to znaczy się że jak? Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/138/#findComment-486161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 20 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #3444 Opublikowano 20 Marca 2016 A to znaczy się że jak? W 20-cia minut miała gotowy skrzep do oscypków..... bez pitolenia... bez pieszczenia.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/138/#findComment-486170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 21 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #3445 Opublikowano 21 Marca 2016 To wal jak na spowiedzi... bez pitolenia Pieszczenie może być Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/138/#findComment-486213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 21 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #3446 Opublikowano 21 Marca 2016 Oscypki gotowe, zrobiłem tak jak kobitka w Zakopanem szkoliła, wydajność lepsza - niecałe 30l mleka - 4,25kg oscypków , 1,35kg ricotty.... No to czekamy na pis tejże metody... bo wydajność wręcz "powalająca"!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/138/#findComment-486219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #3447 Opublikowano 22 Marca 2016 Nie wiem czy mogę napisać o południowych oscypkach, by nie zburzyć poprawności i pietyzmu, z jakimi to forumowi wytwórcy wykonują swe dzieła oscypkowe.Ważyłem ostatnią produkcję, 50 l mleka = 6,9kg oscypków, zważone po wędzeniu i wypoczynku... A wczoraj cyknąłem francki... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/138/#findComment-486705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 22 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #3448 Opublikowano 22 Marca 2016 Pisu, śmiało i tak każdy robi po swojemu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/138/#findComment-486706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 22 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #3449 Opublikowano 22 Marca 2016 Nie wiem czy mogę napisać o południowych oscypkach, by nie zburzyć poprawności i pietyzmu, z jakimi to forumowi wytwórcy wykonują swe dzieła oscypkowe. Pisz nie bojsia... jakby co obronimy ... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/138/#findComment-486723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 22 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #3450 Opublikowano 22 Marca 2016 Piotrze dziękujemy Jeszcze nie próbowane . Kazali zostawić na święta. Oj nie wiem czy jęzor nie ucieknie do lodówki Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/138/#findComment-486751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.