Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj ricottę gorącą wymieszałem z oregano(za dużo mi się sypnęło), solą i czosnkiem granulowanym, po godzinie w chustę do ocieknięcia.  ponad 1,6kg...  Trochę słabo się trzyma kupy...

 

post-41160-0-47897900-1458497797_thumb.jpg

 

post-41160-0-59433900-1458497818_thumb.jpg

 

 

Z drugiej części serwatki ricotta czysta - niecałe kilo, w próżni już oczekuje, by stać się częścią Wielkanocnego sernika....

 

 

post-41160-0-69061100-1458497861_thumb.jpg

 

 

Oscypków wczoraj 32 sztuki ulepiłem z około 50 litrów mleka. różnej masy są...

 

post-41160-0-48643600-1458497884_thumb.jpg

 

 

A dziś pils poszedł w szkło - ten już na jesienne zjazdy poczeka....  :cool: 

 

 

post-41160-0-61484600-1458497899_thumb.jpg

 

 

Mam mięsko zapeklowane i pytanie: polska czy frankfurterki zrobić?  :cool:   

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/142/#findComment-486105
Udostępnij na innych stronach

Piotrze piękne sery :). Może uda się na piwko załapać ;)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/142/#findComment-486126
Udostępnij na innych stronach

 

 

Oscypki gotowe, zrobiłem tak jak kobitka w Zakopanem szkoliła, wydajność lepsza
A to znaczy się że jak?  :cool:  

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/142/#findComment-486161
Udostępnij na innych stronach

 

 

A to znaczy się że jak?

 

W 20-cia minut miała gotowy skrzep do oscypków.....  bez pitolenia...  bez pieszczenia....  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/142/#findComment-486170
Udostępnij na innych stronach

To wal jak na spowiedzi... bez pitolenia  :cool:  :laugh:  :laugh: Pieszczenie może być  :rolleyes:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/142/#findComment-486213
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

 

 

Oscypki gotowe, zrobiłem tak jak kobitka w Zakopanem szkoliła, wydajność lepsza - niecałe 30l mleka - 4,25kg oscypków , 1,35kg ricotty.... 
 

 

No to czekamy na pis tejże metody... bo wydajność wręcz "powalająca"!!! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/142/#findComment-486219
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czy mogę napisać o południowych oscypkach, by nie zburzyć poprawności i pietyzmu, z jakimi to forumowi wytwórcy wykonują swe dzieła oscypkowe.

Ważyłem ostatnią produkcję, 50 l mleka = 6,9kg oscypków, zważone po wędzeniu i wypoczynku...  :cool:

A wczoraj cyknąłem francki... 

 

 

 

 

 

post-41160-0-55112700-1458661251_thumb.jpg

post-41160-0-81449700-1458661274_thumb.jpg

post-41160-0-17995800-1458661302_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/142/#findComment-486705
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie wiem czy mogę napisać o południowych oscypkach, by nie zburzyć poprawności i pietyzmu, z jakimi to forumowi wytwórcy wykonują swe dzieła oscypkowe.
Pisz nie bojsia... jakby co obronimy ...  :cool:  

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/142/#findComment-486723
Udostępnij na innych stronach

Piotrze dziękujemy :) Jeszcze nie próbowane . Kazali zostawić :( na święta. Oj nie wiem czy jęzor nie ucieknie do lodówki ;)

post-70567-0-33329600-1458670789_thumb.jpeg

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/142/#findComment-486751
Udostępnij na innych stronach

po przeglądzie Twojej ,,produkcji,, :clap:  :clap:  :clap: ślinotok nie ustaje, w sobotę będę wędzić 

mięsko i pstrągi, ale przy okazji jak będę w Kurzętniku to się chyba wproszę  :rolleyes:

 

Jeśli marnowanie czasu daje ci radość to nie jest to czas zmarnowany 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/142/#findComment-486755
Udostępnij na innych stronach

Opis oscypków po południowemu zamieszczę przy następnej produkcji - po Świętach....  :cool:

 

A tu foty - kolacyjne francki na ciepło  i z cyklu - dzisiejsza zadyma:   :cool:

 

 

post-41160-0-69904600-1458744854_thumb.jpg

post-41160-0-69307700-1458744966_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/142/#findComment-487015
Udostępnij na innych stronach

 

 

A tu foty - kolacyjne francki na ciepło i z cyklu - dzisiejsza zadyma: :cool:

Cholerka jakie apetyczne a ja już głodna siedzę :D

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/142/#findComment-487016
Udostępnij na innych stronach

 

 

Opis oscypków po południowemu zamieszczę przy następnej produkcji - po Świętach....
Leń...  :cool: Ale Ty zawsze miałeś wstręt do pisania przepisów wszelakich  :D  

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/142/#findComment-487022
Udostępnij na innych stronach

Ale Ty zawsze miałeś wstręt do pisania przepisów wszelakich

 

 

Miałem i mam, wszystko, no prawie z dyńki idzie, żadnych przepisów i tabelek nie używam i do przodu....  :cool:

 

To i może jakieś foty - wczorajsze szynki, balerony i boczki faszerowane-rolowane...

 

 

post-41160-0-08966300-1458943891_thumb.jpg

 

 

Trochę w przekroju - na razie poszczę....  :cool: 

 

 

post-41160-0-99242600-1458943914_thumb.jpg

 

 

Pasztety - drobiowo-wieprzowe - 14 upiekłem... , przekrój poprzeczny będzie.....

 

post-41160-0-46823200-1458943936_thumb.jpg

 

No i białej 36 kilo - zeszło do 2-giej w nocy....  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/142/#findComment-487705
Udostępnij na innych stronach

Mam chwilę, napiszę o produkcji oscypków w Zakopanem na zlocie, jak pani sero-warka to czyniła, w tzw. międzyczasie... kiedy to gniotła sery smakowe w formy opowiadając o tym gapiom, wśród nich też byłem... :cool:

-10 litrów mleka w garnku - odpalony gaz pod nim - duży - bez mieszania, w garnku termometr...

- po dobrej chwili sprawdzenie temperatury, niecałe 50 stopni - niech trochę przestygnie- stwierdziła, jako dobry uczeń, pilnie słuchałem..

- temperatura spadła, 45 stopni - zadana podpuszczka strzykawką - 1ml, bez żadnego rozcieńczania, po zadaniu i zamieszaniu, ruch mleka nie został zatrzymany...

- po około 10-ciu minutach był skrzep, pani wzięła drewniany widelec, którym dość intensywnie rozdrobniła zawartość gara...

- po kolejnych kilku minutach zawartość wylądowała w durszlaku, po kolejnych kilku zostały formowane sery... 

Cała operacja trwała może z pół godziny. Można? :cool:  Mam foty.....   dokumentalne

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/142/#findComment-487891
Udostępnij na innych stronach

 

 

Cała operacja trwała może z pół godziny. Można?

 

 

 Czasami należy coś pokazać żeby więcej towaru sprzedać :D .   Im więcej podpuszczki dodasz tym szybciej skrzep otrzymasz . :D :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/142/#findComment-487913
Udostępnij na innych stronach

 

Cała operacja trwała może z pół godziny. Można?

 

 

 Czasami należy coś pokazać żeby więcej towaru sprzedać :D .   Im więcej podpuszczki dodasz tym szybciej skrzep otrzymasz . :D :D

 

ale i ta kobieta podobno mleko podgrzewała do 45stopni - chyba po to aby się szybciej mleko ścięło.

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/142/#findComment-487965
Udostępnij na innych stronach

Dziś wędziłem kiełbaski....  foty brak, zostały w pracy, szynki prawie zimno wędzone, foty brak i reszta - są foty....  :cool:

 

 

post-41160-0-53950000-1459541949_thumb.jpg

post-41160-0-12992200-1459541965_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/142/#findComment-488851
Udostępnij na innych stronach

Piotr napisz że masz środowisko plazmy w wędzarni wytwarzane przez magrav Keshe ;) i samo się wędzi....piękne wyroby.

p.s.ostatnio wkręciłem się w Keshe im bardziej w to wchodzę to bardziej mnie kręci

3-maj sie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/142/#findComment-488881
Udostępnij na innych stronach

Kilka zdjęć z dziś....  :cool: 

 

Szynki wędzone nocowały w wędzarni. Potem jest kiełbasa eksportowa pieczona, baleron i szyneczki bez ubranek.... i cięty....  :cool: 

 

post-41160-0-03961800-1459595971_thumb.jpg

post-41160-0-32539400-1459596029_thumb.jpg

post-41160-0-56205700-1459596085_thumb.jpg

post-41160-0-92655700-1459596154_thumb.jpg

post-41160-0-21026200-1459596208_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/142/#findComment-488947
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj oscypki z 50 l mleka zrobiłem wieczorkiem,  dziś waga ricotty po wyciśnięciu w prasie - 2kg. Jutro wędzenie....  :cool: 

A dziś warzyłem ostatniego lagera - Pils czeski.   Teraz Ale piwka będą na tapecie.....  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/142/#findComment-489238
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.